De ce copiii se imbolnavesc atat de des? Semnalizarea anumitor celule previne cresterea de celule esentiale imunitare – studiu

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan incearca sa-i ajute pe parintii care isi fac griji cu privire la motivul pentru care copii lor se imbolnavesc atat de des. S-a crezut ca, la fel ca mersul si vorbirea, lupta impotriva infectiilor virale este ceva ce copiii dezvolta pe masura ce inainteaza in varsta. Dar, noul studiu sugereaza ca abilitatea naturala de a lupta impotriva infectiilor este prezenta mult mai devreme.

Oamenii de stiinta au descoperit ca semnalele unor celule inhiba cresterea celulelor esentiale ale sistemului imunitar la o varsta frageda. Blocarea semnalizarii ar putea duce la imbunatatirea raspunsului copilului la infectii, potrivit studiului publicat in Nature Immunity

“Ce se intampla la o varsta frageda este ca celulele ucigase, celule ale sistemului imunitar, nu isi completeaza maturizarea functionala pana la varsta adulta,” spune autorul studiului Yasmina Laouar, profesor asistent in cadrul Departamentului de Microbiologie şi Imunologie.

“In acest timp suntem lasati cu un sistem imunitar care nu ne protejeaza impotriva infectiilor, motivul pentru care nou nascutii si sugarii sunt mult mai predispusi la infectii”, spune ea.
Exista un decalaj mare in intelegerea imunitatii copiilor, in special de ce raspunsurile celulelor imnitare sunt deficitare.

Studiul a aratat ca productia celulelor imunitare este controlata de TGF-β, care este produs in maduva osoasa. La soareci sugari procesul de maturizare al celulelor imunitare naturale a progresat mai rapid in lipsa semnalizarii TGF-β.

Pana la maturitate, soarecii au avut de 10 ori mai multe celule imunitare mature daca semnalizarea TGF-beta a fost blocata. “Spre surprinderea noastra, am descoperit ca celulele imunitare naturale ajung la o maturitate deplina la o varsta de 10 de zile, daca semnalizarea TGF-β este blocata.”

Autorii spun ca este tentant sa se propuna inactivarea functionala a semnalizarii TGF-β ca o strategie pentru a inversa deficitul de celulele imunitare naturale din primii ani de viata, dar sunt necesare teste suplimentare.

Articole similare:

 1. Cercetatorii au reusit sa obtina celule stem din sange inghetat
 2. Celule hepatice create din pielea pacientilor, o noua reusita a cercetatorilor britanici
 3. Un studiu clinic privind vaccinarea impotriva Alzheimer s-a dovedit un succes, dupa ce primul studiu a dezvaluit prea multe reactii adverse
 4. Recoltarea de celule stem – o procedura simpla, care poate aduce beneficii imense mai tarziu in viata
 5. vitMATINA Cat timp te joci cu copilul tau? Primul studiu despre relatia dintre familie si jocurile cu copiii

Tags:

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Zeama
  Publicat la data de 20.8.2012, ora 12:04 pm

  N-am inteles mare lucru… Stiu ca e un site medical, dar pe intelesul cititorului de hotnews macar…

 2. Comentariu scris de 1Rational
  Publicat la data de 20.8.2012, ora 12:48 pm

  Posibil ca aceasta blocare a maturizarii celulelor imunitare sa aiba foarte mult sens. In copilarie se produc foarte multe diviziuni celulare: astfel se produce cresterea. La maturitate numarul de diviziuni celulare se reduce semnificativ – practic doar se inlocuiesc celulele care mor, iar un numar mare de diviziuni celulare semnalizeaza cel mai adesea o boala, de exemplu cancer.
  De aceea, activarea acestor celule ucigase in copilarie ar putea avea efecte perverse, precum instalarea de boli autoimune in care corpul se ataca pe sine insusi deoarece interpreteaza eronat diverse informatii, de pilda numarul mare de diviziuni celulare.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !