De ce anumiti oameni vad mai mult aspectele negative intr-o situatie

Unii oameni au o predispozitie genetica care ii face sa vada lumea in culori întunecate, astfel ca,  aflati intr-o excursie, observa mai degraba posibilele pericole, locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea, în loc sa vedea frumusetea mediului”, conform unui studiu publicat in Psychological Science.

Studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea British Columbia constata ca o variatie a unei gene poate face ca perceperea evenimentelor, in special a celor negative, sa fie mai accentuata pentru anumite persoane.

“Acesta este primul studiu care arata ca aceasta variatie genetica poate afecta in mod semnificativ modul în care oamenii vad si experimenteaza lumea,” spune Prof. Rebecca Todd. “Rezultatele sugereaza ca oamenii traiesc aspectele emotionale ale lumii si cu ajutorul genelor si ca variatiile biologice la nivel genetic pot juca un rol important in diferentele individuale de perceptie a evenimentelor.”

Gena in cauza este ADRA2b, care influenteaza norepinefrina (noradrenalina) hormon si neurotransmitator al sistemului nervos simpatic. Studiile anterioare au aratat ca aceasta gena joaca un rol in formarea amintirilor emotionale, iar noul studiu arata ca influenteaza si perceptia in timp real.

Celor 200 de participanti la studiu le-au fost prezentate cuvinte pozitive, negative si neutre într-o succesiune rapida. Participantii cu variatie a genei ADRA2b percep mai ales cuvintele negative, în timp ce ambele grupuri au perceput cuvintele pozitive mai bine decât cuvintele neutre în egala masura.

“Aceste persoane sunt mai predispuse sa aleaga fetele furioase într-o multime de oameni”, spune Todd. “Aflate in mediul exterior ar putea observa posibilele pericole – locuri unde ar putea aluneca, rocile care ar putea cadea – în loc sa vedea frumusetea mediului.”

Constatarile pun intr-o lumina noua modul în care genetica, impreuna cu alti factori, cum ar fi educatia, cultura si starea de spirit pot afecta diferentele individuale în perceptia emotionala si subiectivitatea umana, spun cercetatorii.

Articole similare:

  1. Despre oameni si soareci utilizati in testele clinice. Cat de mult semanam cu soarecii? Cum se discuta despre drepturile lor?
  2. vitMATINA Cum influenteaza stirile negative nivelul de stres la femei si la barbati
  3. vitMATINA Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la reducerea efectelor negative ale fumatului
  4. Alimente cu calorii negative – mit sau realitate?
  5. Cum te ajuta o aplicatie de mobil intr-un program de slabit?

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !