Curtea de Justitie a Uniunii Europene: Obezitatea severa poate fi considerata un handicap

Obezitatea severa poate fi considerata un handicap in cazul in care conditia ingreuneaza viata profesionala a pacientului si acesta este supus unui tratament considerat a fi discriminatoriu, a precizat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene, scrie AFP.

Curtea a fost sesizata de catre instanta de judecata daneza privind cazul unui asistent maternal care spune ca a fost demis pentru ca era considerat obez, cu o greutate de peste 160 de kilograme.

Karsten Kaltoft a apelat la justitie pentru a obtine despagubiri de la municipalitate, avand in vedere ca a fost victima unei discriminari ilegale bazate pe greutatea sa.

Curtea daneza a intrebat Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca legislatia europeana interzice discriminarea pe baza de obezitate si daca aceasta afectiune ar putea fi considerata un handicap.

Curtea a subliniat ca dreptul european nu include o interdictie privind discriminarea pe baza de obezitate in domeniul ocuparii fortei de munca . In schimb, se interzice in mod specific discriminarea bazata pe handicap.

Dar, obezitatea poate “releva notiunea handicapului”, a judecat Curtea. Cu conditia ca “in anumite circumstante starea de obezitate a muncitorului sa nu cauzeze anumite limitari care pot impiedica participarea efectiva a persoanei la viata profesionala pe baza de egalitate cu ceilalti muncitori si daca aceasta este de lunga durata”.

Cu toate acestea, ramane la latitudinea jurisdictiei fiecarui stat de a determina daca obezitatea se incadreaza in definitia “handicapului”.

A.C.

Articole similare:

 1. Obezitatea poate scurta viata cu opt ani
 2. Obezitatea, asociata cu 10 tipuri diferite de cancer
 3. Obezitatea creste riscul de depresie. Si invers
 4. Romania furnizeaza un sfert din cazurile de tuberculoza ale Uniunii Europene. TBC: boala saraciei?
 5. Lumina intensa din dormitor, asociata cu obezitatea

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de alex
  Publicat la data de 22.12.2014, ora 10:21 am

  nu te pune nimeni sa mananci ca porcul…

  daca exista o dereglare a corpului care este dovedita si medical.. atunci da.. inteleg, este un handicap.

  dar cand mananci franzele intregi de paine cu parizer si mustar (in cazul romanilor)

  sau numai mcdonalds si kfc prin vest… atunci nu mai e nu handicap, ci lipsa creierului, si asta nu e un handicap, exista multi prosti pe lumea asta, care au inclusiv functii de conducere si nu sunt declarati cu handicap

  • Comentariu scris de pehash
   Publicat la data de 22.12.2014, ora 7:17 pm

   de fapt este un handicap. dupa cum ai spus, e vorba de un creier care functioneaza deficitar.. deci se numeste imbecilitate.
   scuzele cu “dereglari dovedite medical” sunt penibile.. ca sa mentii o greutate de 150-200kg trebuie sa mananci 2-3000 de calorii indiferent cat de incetinit este metabolismul. in cel mai rau caz, exista o solutie pentru ‘bolnavii’ astia – munca fizica.

 2. Comentariu scris de alex
  Publicat la data de 22.12.2014, ora 10:53 pm

  Dacă eu îmi tai piciorul intenționat, mai primesc indemnizație de handicap?! Cam așa și cu majoritatea obezilor. Hai să fie handicapați și ăia care fumează, și ăia care beau, și gata. Obezitatea este un viciu în cele mai multe dintre cazuri, nu un handicap.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !