Cunoaste ingredientele active din medicamentele pentru copii. Ce se intampla daca ii dai copilului prea mult nurofen sau paracetamol?

Daca ii administrati copilului mai mult de un medicament in acelasi timp, ar putea exista consecinte periculoase pentru sanatate in cazul in care aceste medicamente au acelasi ingredient activ, conform medicului pediatru Hari Cheryl Sachs.

Un medicament este format din mai multe componente. Unele sunt “inactive” si doar ii ofera un gust mai bun sau il fac sa se dizolve mai repede, in timp ce altele sunt active. Un ingredient activ dintr-un medicament este componenta care il  face activ din punct de vedere farmaceutic, adica eficient impotriva bolii pe care o trateaza.

Ingredientele active sunt mentionate in primul rand pe eticheta sau enumerate intr-o prospect  furnizat de farmacist odata cu medicamentul.

Multe medicamente au doar un singur ingredient activ. Dar medicamentele combinate, cum ar fi cele pentru alergii, tuse, febra si congestie nazala, pot avea mai mult de unul.

Sa luam cazul medicamentelor pentru alergii. “Prea mult antihistaminic poate provoca sedare si, paradoxal, agitatie. In cazuri rare, poate provoca probleme respiratorii, inclusiv un nivel scazut de oxigen si o concentratie crescuta de dioxid de carbon in sange, spune Sachs. “Este important sa nu se dea din neatentie copilului o doza dubla”, spune Sachs.

Acelasi lucru este valabil pentru alte ingrediente active, de multe ori gasite in produsele utilizate pentru a trata alte simptome, cum ar fi febra, durerile de cap sau congestia nazala:

 • Acetaminofen (paracetamol) – folosit pentru a trata febra, durerea usoara sau dureri de cap. Supradozajul si utilizarea necorespunzatoare poate provoca leziuni hepatice.
 • Ibuprofen (nurofen), un alt medicament comun care este folosit pentru alinarea durerii usoare pana la moderate, dureri ale sinusurilor, presiune musculara si gripa, precum si pentru a reduce febra. Ibuprofenul in canitati mai mari poate provoca greata, varsaturi, diaree, dureri severe de stomac, chiar insuficienta renala.
 • Substante decongestionante (pseudoefedrina sau fenilefrina) – luate in cantitati mari pot provoca somnolenta excesiva in copii. Ele pot provoca, de asemenea, tulburari de ritm cardiac, mai ales daca sunt combinate cu alte produse si alimente care contin cafeina.

Oricare dintre simptomele de mai sus pot fi un semn ca aveti nevoie de ingrijire medicala imediata. “Este important ca nici tu, nici copiii sa nu luati mai multe combinatii de medicamente in acelasi timp, fara a verifica ingredientele active si fara sa va consultati cu medicul,” recomanda Sachs.

In plus, doua ingrediente active diferite pot servi aceluiasi scop. De exemplu, atat acetaminofenul cat si ibuprofenul ajuta la reducerea durerii si a febrei. Deci nu e, in general, nevoie sa dati copilului ambele medicamente pentru aceleasi simptome.

Articole similare:

 1. vitMATINA Ce se intampla daca manacam prea sanatos, multe fructe si legume?
 2. INTERVIU Dr. Catalina Dumitrescu, psihoterapeut: “Tatii tind sa se implice tot mai mult in cresterea copilului”. Sunt barbatii inzestrati pentru acest rol?
 3. vitMATINA Ce se intampla daca iei pastila cu apa minerala, suc sau alte lichide?
 4. Esti prea obosit sau prea somnoros pentru sex? 4 intrebari care te ajuta sa gasesti cauza
 5. 2012 ar putea deveni Anul european al imbatranirii active

Tags: ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de dragos
  Publicat la data de 9.4.2013, ora 10:27 am

  Multumim, informatii utile.
  Dar ce se intampla daca dam la copii prea des medicamente?
  Am auzit ca nurofenul creeaza dependenta, astfel ca copilul va face mai des raceli si deci va avea nevoie de nurofen.

  • Comentariu scris de irina
   Publicat la data de 9.4.2013, ora 4:06 pm

   corect in legatura cu “dependenta”. “depedenta” este determinata de o slabire a sistemului imunitar care favorizeaza instalarea unor viitoare raceli/inflamatii. asta se aplica si suplimentelor cu rol antiinflamator.
   si mai si declanseaza uneori, in fc de bagajul genetic al fiecaruia, ceva boli autoimune, asta pt cei care se mira de incidenta mare de tiroidite, eczeme, rinite alergice si muuulte altele.

 2. Comentariu scris de Angela
  Publicat la data de 29.7.2016, ora 12:24 am

  Ce se poate întâmpla dacă la un copil de 7 ani jumate se da nurofen din neatenție doza dubla adică în loc de 10 ml… 20 ml la un interval de 30 minute? Mulțumesc!!!

 3. Comentariu scris de Angela
  Publicat la data de 29.7.2016, ora 12:28 am

  Ce se poate întâmpla dacă
  La un copil de 7 ani jumate se da o doza dubla de nurofen la un interval de 30 minute?

 4. Comentariu scris de Ramona
  Publicat la data de 21.9.2016, ora 10:43 pm

  As vrea sa stiu ce se intampla daca din greseala i-am administrat fetitei mele de 1 an doza dubla de nurofen 10 ml in loc de 5 seara doua seri la rand. Ce trebuie sa fac?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !