Cum tratam parodontoza? Dr. Ana Maria Raducu, medic specialist stomatologie, a discutat online cu cititorii

Dr. Ana Maria Raducu/ Foto: HotNews.ro

Care sunt primele simptome ale parodontozei? Cat de grave pot fi urmarile? Cum o prevenim si cum o tratam? Dr. Ana Maria Raducu, medic stomatolog, a discutat despre toate acestea cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Ana-Maria Raducu este medic specialist stomatolog la Centrul Medical MedLife Iride.

Nota redactiei:

 • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Articole similare:

 1. Cum recunoastem si tratam corect conjunctivita? Dr. Diana Plesuvu, medic specialist oftalmolog, a discutat online cu cititorii
 2. Ce inseamna un diagnostic de cancer colorectal? Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 3. Ce vaccinuri trebuie sa facem inaintea unor calatorii? Dr. Rodica Serban, medic primar epidemiolog si specialist in vaccinologie, a discutat online cu cititorii
 4. Ce este astenia de primavara si cum se trateaza? Dr. Raluca Teodorescu, medic specialist medicina interna, a discutat online cu cititorii
 5. Ce presupune terapia cu botox? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, a discutat online cu cititorii

Tags: , ,

131 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Gabriel
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:23 am

  Buna ziua, Va rog sa imi recomandati cel mai bun loc unde pot merge pentru tratamentul acestei afectiuni in Cluj?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:54 am

   Va rugam sa lasati o adresa de e-mail pentru a va putea trimite informatiile dorite.

   • Comentariu scris de dragomir
    Publicat la data de 26.10.2012, ora 5:25 pm

    va rog sa-mi spuneti daca in cazul parodontozei tratamentul gingiilor cu baneocin unguent este indicat. M-au cam speriat informatiile din prospect.
    va multumesc mult !

  • Comentariu scris de Ilie
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 3:20 pm

   Buna ziua, Gabriel te rog sa-mi spui si mie locul unde se trateaza aceasta afectiune in Cluj , dupa recomandarea dnei doctor ?

 2. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:24 am

  Am inteles ca unul din factorii care duc la pierderea dintilor este retragerea gingiei.
  In ce masura este reversibila retragerea gingiei? Si daca este, ce trebuie facut pentru asta?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:56 am

   Dintii se pierd in cazul unei retrageri a osului ce-i inconjoara, fenomen numit resorbtie osoasa. Retragerea gingiei este datorata in principal acestei resorbtii dar poate apare si in urma actiunii unor factori traumatici cum ar fi leziuni chimice,fizice sau termice fara a exista o modificare initiala a osului.
   Retragerea gingiei nu este reversibila in mod spontan, existand modalitati nonchirurgicale dar in special chirurgicale de a stopa si de a o corecta , in functie de factorul cauzal.

  • Comentariu scris de marius ancuta
   Publicat la data de 22.3.2013, ora 2:13 pm

   buna am niste intrebari in legatura cu paradontoza, sunt bonlav de diabet de 17 ani cred k am si paradontoza ca deja mi-au cazut 3 dinti din cauza situatiei nam ajuns la dentist mai din timp dar acum vreu sa ami pun dinti si am mers la un medic dentist lam intrebat daca trebuie sa fac tratament pentru paradontoza anainte sa ancep lucrarea si mia spus ca nu trebuie sa fac nici un tratament k de la diabet am problemele care le am si orice tratament as face nu da rezultate k cica trebuie sa ami pastrez igena foarte bine si sa nu fac niciun tratamen dar ami este frica sa nu ami pun dinti si din cauza paradontozei sa ami cada iar deja mia anceput lucrarea ce trebuie sa fac dati-mi un safat urgent va rog

 3. Comentariu scris de valeriu
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:32 am

  care ar fi cele mai simple metode de evitare a paradaontozei sau macar de incetinire a ritmului de avansare?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:58 am

   Control periodic de specialitate la 6 luni cu igienizare profesionala constand in detartraj supra si sub gingival, periaj ( sau mai des de 6 luni in functie de ritmul de depunere a tartrului), insusirea unei metode de periaj adecvate si eficiente, apa de gura , folosirea mijloacelor adjuvante de igienizare cum ar fi ata dentara , periutele interdentare unde sunt indicate , dusul bucal.

 4. Comentariu scris de Anitta78
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:46 am

  Care este cauza aparitiei parodontozei?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:00 am

   Boala parodontala cuprinde o serie de afectiuni ale tesuturilor din jurul dintelui , afectiuni de natura inflamatorie cauzate de bacterii organizate in ceea ce denumim placa bacteriana. Compozitia acestei placi bacteriene difera in functie de individ generand si raspunsuri diferite din partea organismului afectat. Exista si o serie de factori favorizanti cum ar fi fumatul, afectiuni generale (ex : alterari ale sistemului endocrin, diabet, afectiuni ale sangelui etc), administrarea unor medicamente de tipul ciclosporinelor sau inhibitori ale canalelor de calciu, malformatii genetice precum si factori favorizanti locali cum ar fi lucrari protetice iritante, prezenta concomitenta a unor leziuni ale pulpei dentar. Nu trebuie uitat stress-ul ca factor favorizant , in ultima vreme exista studii tot mai ample care se axeaza si pe aceasta interactiune.

 5. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:51 am

  Pana in urma cu aproximativ un an se gasea Insadol si in Romania (din cate stiu eu la un singur depozit de medicamente din Cluj). De atunci nu se mai importa deloc Insadol in Romania. Exista un inlocuitor pentru Insadol?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:02 am

   Insadol-ul face parte din categoria substantelor imunostimulante de tipul cantastim, imudon. El se foloseste in timpul fazei finale a tratamentului , aceea de mentinere a rezultatului obtinut dupa finalizarea terapiei initiale nechirurgicale si a interventiilor chirurgicale in zonele unde au fost este necesare.

 6. Comentariu scris de mariusdb
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 12:07 pm

  Cazurile grave de paradentoza au posibilitatea de a contacta medici specialisti in Romania? Puteti sa ne dati niste nume si date de contact?

  Este Romania una din tarile in care cercetarea medicala a produs medicamente sau scheme de tratatment deosebite pe plan mondial, in domeniul paradentozei?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:04 am

   Specializarea « Parodontologie » a fost introdusa la rezidentiat in Romania in urma cu trei ani si exista deja medici specialisti. De curand, Medlife a introdus in oferta de servicii si manevrele terapeutice ce se adreseaza afectiunilor gingivo-parodontale, structurate in functie de gradul de afectare. Exista studii si teze de doctorat in lucru in cadrul facultatii de medicina dentare si a Societatii Romane de Parodontologie. Societatea Romana de Parodontologie a aderat anul acesta la Federatia Europeana de Parodontologie si astfel se pun premisele aparitiei unor studii multicentrice mai ample.

 7. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 12:22 pm

  buna ziua ! stiu ca exista posibilitatea de a interveni chirurgical pentru stoparea paradontozei. intrebarea mea ar fi : in cazul in care nu exista posibilitatea financiara pentru aceasta interventie ce este de facut pentru tratarea paradontozei ? m-ar ajuta daca mi-ati sputea spune cum se poate trata si fara costuri foarte mari. multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:08 am

   Terapia chirurgicala este a faza a doua a tratametului si se face strict in zonele unde mai sunt pungi parodontale restante mai mari de 5 mm. Intr-o prima faza este terapia non-chirurgicala constand in curatirea initiala a suprafetelor radiculare a dintilor si aplicarea unor substante antimicrobiene , avand costuri mai reduse.

 8. Comentariu scris de Emil
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 1:20 pm

  Saru’mana
  Exista vaccin anti paradontoza? Ce puteti sa imi spuneti despre acest lucru?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:10 am

   In acest moment nu exista un vaccin impotriva bolii parodontale datorita complexitatii placii bacteriene (numar variat de bacterii si diferit de la individ la individ). Exista studii in lucru in aceasta privinta dar deocamdata nu s-a publicat nimic concret. Exista produsul numit vaccin stafilococic dar actioneaza doar prin imunostimulare dupa finalizarea primelor doua faze ale tratametului, fara a avea proprietatile propriu zise ale unui vaccin.

 9. Comentariu scris de mariana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 1:38 pm

  Exista un program national de prevenire a parodontozei?
  Casa de asigurari nu suporta nici partial costurile, macar pentru cazuri sociale?
  Exista la Facultatea de stomatologie programe sociale, adica tratament cu preturi reduse ?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:10 am

   Din pacate, nu exista deocamdata un astfel de program. Casa de asigurari suporta costurile manevrelor dedicate bolii parodontale in limita plafonului stabilit pentru medicii specialisti ce au contract cu aceasta institutie. In cadrul Facultatii de Medicina Dentara, fiind mediu didactic, o serie de manevre sunt efectuate de studenti si au un cost mai redus.

 10. Comentariu scris de tzopaila
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 1:46 pm

  Cum se evalueaza mobilitatea dentara (scala mobilitate 1,2,3) ?
  Ce durata de viata are un implant in conditiile in care pacientul sufera de parodontoza ?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:13 am

   Exista mai multe clasificari acceptate. General acceptat este : scor 0- mobilitatea fiziologica normala dentara, scor 1- mobilitatea coroanei dentare in sens orizontal mai putin de 1mm, scor 2- mobiltatea coroanei dentare in sens orizontal mai mare de 1 mm, scor 3- mobilitatea coroanei si in sens vertical. Apar variatii de la aceasta clasificare : mobilitate dentara nedetectabila, redusa , moderata, accentuata .
   Implantul nu este contraindicat in cazul pacientilor ce au suferit de boala parodontala. Este necesar intai tratamentul afectiunii gingivo-parodontale astfel incat sa nu mai existe leziuni active. Exsita studii in care se observa o rata de supravietuire a implantului in cavitatea bucala de 5 pana la 10 -15 ani, in functie de gradul initial de afectare parodontala si de indepartarea periodica a placii bacteriene prin igienizare profesionala si control.

 11. Comentariu scris de Antonia
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 2:02 pm

  Am inteles ca uleiul de susan sau floarea soarelui are un efect similar cu apa de gura in tratarea si prevenirea paradontozei prin minimizarea florei bacteriene care cauzeaza gingivita.

  (surse: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408265,

  http://www.jaim.in/article.asp?issn=0975-9476;year=2011;volume=2;issue=2;spage=64;epage=68;aulast=Singh

  si http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2011;volume=29;issue=2;spage=90;epage=94;aulast=Asokan )

  cu mentiunea ca nu ingalbeneste dintii precum chlorhexidina si nu diminueaza capacitarea de a percepe gusturi. Sunteti de acord cu aceasta practica? Ati avut pacienti care folosesc acest procedeu?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:16 am

   Studiile mentionate de dvs sunt utile dar sunt mult mai reduse ca numar al pacientilor urmariti comparativ cu cele referitoare la clorhexidina. Majoritatea protocoalelor terapeutice la nivel mondial includ folosirea clorhexidinei ca antiseptic de electie in boala parodontala. Personal in shema de tratament folosesc doar clorhexidina in variantele solutie si gel si deocamdata nu am avut in tratament pacienti sa foloseasca aceste uleiuri.

 12. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 2:26 pm

  Mi-a fost recomanadat de medicul stomatolog un tratament cu antibiotic cu durata de 30 zile pentru a trata un inceput de paradontoza. Ce sanse are de reusita si ce efecte secundare poate avea? Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:17 am

   Tratamentul antibiotic are indicatii clare in cazul prezentei unor anumite bacterii asociate cu afectiuni de tipul parodontitei agresive , gingivitei si parodontitei ulcero-necrotice sau in cazul pacientilor ce au si afectiuni generale ( ex : diabet) sau imunocompromisi, concomitent cu faza de curatire a suprafetei dentare radiculare. In cazul utilizarii excesive, pot apare cazuri de rezistenta bacteriana la antibiotic.

 13. Comentariu scris de Georgiana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 2:43 pm

  Care sunt metodele chirurgicale de tratare a paradontozei?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:20 am

   Metodele chirurgicale difera in functie de dinte- dinte frontal sau lateral, defectul osos restant dupa terapia non-chirurgicala, ce se urmareste prin tratamentul chirurgical, afectiunile sistemice ale pacientului si nu in ultimul rand disponibilitatea pacientului pentru tratament. Exista operatii doar realizarea unui lambou de acces pentru o mai buna vizibilitate, metode de chirurgie rezectiva, terapie chirurgicala regenerativa cu materiale de aditie osoasa, membrane-bariera( aceasta terapie include regenerarea tisulara si regenerarea osoasa ghidata) si substante active de tipul derivati ai matricei smaltului(Emdogain), chirurgie mucogingivala ce se adreseaza in special retractiilor gingivale cand nu exista pierdere de os, terapia cu implanturi.

   • Comentariu scris de mm
    Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:31 pm

    initiativa buna, utila .
    Din pacate limbajul extrem de specializat nu este pe intelesul tuturor, iar problemele ridicate au solutii extrem de generale, cev mai concret cred ca ar fi fost mult mai util. Va rog sa meditati la aceste aspecte si dvs. ca specialista si redactia ca initiator si organizator.
    Multumesc !

    • Comentariu scris de laur
     Publicat la data de 9.8.2012, ora 5:03 pm

     Mai draga ”mm” ce nu intelegi? Commentul Dansei este destul de clar si pe deasupra si in limba Romana,daca ai probleme in chestia cu intelesul lb Romane fuga la scoala , MAI DRAGA,si fa alea 4 clase, again please, si nu mai ocupa spatiul cu postarile tale ,nu simti asa ca esti penibil,boo…

 14. Comentariu scris de Anca
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 4:12 pm

  Felicitari pentru intiativa
  Dna doctor, am o lucrare in partea dreapta sus facuta cu ani in urma. Intre timp dintii incisivi s-au deplasat spre stinga. E parodontoza sau e datorita lucrarii?
  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:21 am

   Diagnosticul de afectiune parodontala se pune in urma unei examinari clinice si unui bilant radiologic. In boala parodontala , pot apare migrari patologice ale dintilor dar fara a va examina nu pot pune acest diagnostic.

 15. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 4:13 pm

  Cum s-ar putea evita parodontoza din copilarie si de la ce virsta?.
  va multumesc dna doctor

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:23 am

   Prin mentinerea unei igiene orale foarte bune si controale periodice la 6 luni, instaurate cat mai devreme posibil pentru a corecta intr-un stadiu incipient diversele probleme aparute.

 16. Comentariu scris de anca
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 4:17 pm

  Buna ziua dna doctor

  e posibil ca parondontoza sa apara la virsta inaintate?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:24 am

   Cea mai frecventa forma de parodontita este parodontita cronica a adultului ce apare in special dupa varsta de 45-50 de ani, cu perioade de evolutie mai rapida sau mai lenta.

 17. Comentariu scris de anca
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 4:29 pm

  Buna ziua dna doctor
  Va multumesc pentru intiativa dvs de a raspunde intrebarilor pe un domeniu atit de util. daca e posibil am mai multe intrebari
  - deplasarea milimetrica a unor dinti la virsta a doua este parodontoza?
  - cum se poate preveni?
  - este ereditara?
  - de la ce virsta poate sa apara?
  - ce ar trebui sa faca copiii pentru a preveni aparitia parodontozei?
  - se poate identifica la dentitia de lapte ce probleme urmeaza sa ai la dinti?
  - lipsa de calciu are influenta?
  - utilizarea de suzeta, guma de mestecat, etc, poate avea influenta asupra aparitiei parodontozei?
  - care e frecvanta cazurilor si care este rata de succes in urma tratamentelor?

  va multumesc din suflet pentru raspunsurile dvs.

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:26 am

   Diagnosticul se pune prin examinare clinica si radiologica. Se previne printr-o igiena corespunzatoare si se depisteaza in stadii precoce prin controale de specialitate periodice. Exista un factor numit mai corect de agregare familila (adica indivizi din aceeasi familie)implicat in special in cazul parodontitei agresive . Gingivita (inflamatia tesuturilor superficiale initial fara resorbtie osoasa) poate apare la varste foarte mici . Parodontita agresiva localizata este caracterizata printr-un debut precoce in jurul varstei pubertatii, parodontita agresiva generalizata debuteaza la pacienti in general sub 30 de ani. Parodontita cronica a adultului debuteaza in special dupa 40 de ani.Copii trebuie si ei sa faca vizite regulate la medicul stomatolog. Deocamdata , doar cariile la dintii de lapte pot orienta catre o predispozitie la procese carioase si in dentitia definitiva. Nu au fost descrise deocamdata interactiuni cu suzeta si guma de mestecat. Frecventa cazurilor este foarte mare cu o varietate semnificativa a manifestarilor clinice a afectiunilor gingivo-parodontale, cu o rata de succes influentata de stadiul bolii si de disponibilitatea pacientului catre tratament.

 18. Comentariu scris de Adriana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 5:57 pm

  Ce se poate face in conditiile in care dintii au o mobilitate,virsta pacientului 42 de ani(,in afara de regulile de igiena (paradontax apa de gura +pasta de dinti)?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:28 am

   Depinde foarte mult de diagnosticul afectiunii, gradul de mobilitate si eventuala suprapunere a unei traume ocluzale.

 19. Comentariu scris de dorian
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:20 pm

  Daca nu tratezi, ce se intimpla?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:28 am

   In timp, apare o resorbtie osoasa accentuata cu mobilizarea dintilor si pierderea lor spontan sau prin extractie.

 20. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:21 pm

  Bolile de stomac au influenta asupra dentitiei?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:29 am

   Afectiunile gastrice insotite de reflux gastroesofagian si regurgitatii acide se asociaza cu eroziuni chimice ale structurii dure dentare si cateodata cu inflamatii localizate gingivale.

 21. Comentariu scris de horia
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:27 pm

  Saru’mana
  Cum a parut aceasta boala ? Este o boala a civilizatiei, adica E-urile ne influenteaza sau au avut-o si bunicii nostri?
  Ne puteti da niste sfaturi naturiste si eventual de regim de viata si alimentar?
  Care este situatia in alte tari? E o boala raspindita?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:30 am

   S-au descoperit cranii datand din antichitate ce prezentau o dantura afectata de boala parodontala , acum existand o constientizare si o intelegere mai aprofundata a afectiunii in sine.
   Eu recomand igienizare eficienta acasa si periodic control si igienizare la medic.
   Raspandirea si gradul de afectare difera in functie de tara ,cu o frecventa redusa in tarile nordice datorita programelor de prevenire( profilaxie) foarte eficiente.

 22. Comentariu scris de doinita
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:29 pm

  Cit costa tratarea bolii si pe ce durata?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:31 am

   Costurile si durata de tratament variaza in functie de gradul de afectare gingivo-parodontala.

 23. Comentariu scris de eugen
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:30 pm

  Buna ziua

  se pot face implanturi cind esti in tratament de parodontoza ?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:33 am

   Terapia chirurgicala cu implanturi nu este contraindicat si se face dupa finalizarea tratamentului parodontal in conditiile in care nu mai exista leziuni active(pungi parondontale mai mari de 5 mm)

 24. Comentariu scris de dana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:35 pm

  Dna doctor, la ce nivel avem in Romania tehnica de tratare parodontoza fata de tarile avansate?
  Se invata parodontoza serios la facultate?
  Se poate trata in toate orasele ?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:34 am

   In acest moment, sunt metode de tratament similare cu cele din celelalte tari.
   S-a introdus specializarea Parodontologie si la rezidentiat .
   Nu ma pot pronunta in acest sens pentru ca nu cunosc situatia medicilor in fiecare oras.

 25. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 7:37 pm

  care sint principalele 10 sfaturi pentru dinti frumosi si sanatosi?
  va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:35 am

   Sfaturile mele se refera la o igiena corespunzatoare acasa si control periodic la medicul stomatolog pentru ca este mai usor, mai eficient si mult mai putin costisitor sa previi decat sa tratezi.

 26. Comentariu scris de Luca B.
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 8:07 pm

  Folositi Emdogain sau membrane colagen in tratamentul chirurgical?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:37 am

   In tratamentul chirurgical regenerativ, in functie de conformatia defectului osos se utilizeaza Emdogain, membrane sau materiale de aditie osoasa precum si combinatii ale acestora.

 27. Comentariu scris de CristianP
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 8:28 pm

  Sarut mana doamna doctor,

  In ultima vreme vad ca se practica tratamente cu PIASCLEDINE 300 sau vaccinul homeopat NEYPULPIN (sau varianta noua NEYPUL) in diferite dilutii. Nu am auzit inca o parere decisiva in care sa se spuna daca rezolva ceva sau nu aceste preparate. Aveti ceva date sau indicatii despre aceste doua preparate?
  Va multumesc anticipat.

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:38 am

   Dupa cum am spus, aceste preparate se folosesc doar ca adjuvant in terapia de sustinere ca ultima faza a tratamentului parodontal datorita efectelor de imunostimulare. In nici un caz nu sunt tratamentele initiale.

 28. Comentariu scris de Gabriel A.
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 10:27 pm

  Am paradontoza intr-o faza avansata. Medicii mi-au spus ca pot pierde patru dinti ai mandibulei si ca osul este afectat. Au spus ca ar fi doua solutii:

  1. scos dintii afectati si implant, dar ar fi necesara si o adaugare de os; in zece ani ar trebui inlocuit implantul
  2. lasat dintii sa cada natural si abia apoi intervenit cu adaos de os si implant; aici ar exista riscul ca osul sa fie mai tare afectat, ba chiar implantul imposibil.

  Cum sa procedez?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:38 am

   In cazul dintilor irecuperabili, este necesara extractia lor si curatirea tesutului afectat de catre un medic chirug specialist , de preferat cel ce va pozitiona si implanturile dentare. Exista ambele modalitati de tratament ,cu studii pro si contra fiecare. Cel mai indicat este sa luati decizia dupa ce va consultati cu medicul implantolog.

 29. Comentariu scris de racoare
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 10:47 pm

  eu am deja 10 dinti scosi,sunt in tratament. in aprilie am fots la stomatolog de mi-am scos o masea cariata. de atunci am inceput sa mi se miste mai toti dintii. acum pun proteze. medicul mi-a zis de o infctie la dinti. se poate declansa asa de repede? ce trebuie sa facin viitor?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:41 am

   Extractia dentara nu este factorul cauzal al mobilitatii dentare. Trebuie sa fiti examinat , sa se puna un diagnostic si sa se faca un plan de tratament in functie de acesta.

 30. Comentariu scris de dragos
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:14 pm

  1.care este de preferat in tratamentul chirurgical:bio osul (osul bovin)sau bone ceramic?
  2.sunt medici care spun ca granulele de bio os sau bone ceramic puse la baza dintelui trebuie combinate neaparat cu emdogain care actioneaza ca un liant pt granulele de bio os sau bone ceramic si altii care spun ca emdogain nu e neaparat necesar si ca granulele prind pe osul in retragere si fara el.DVS ce parere aveti?
  3.Ce sanse de reusita in procente dati unei astfel de operatii cu/fara emdogain de a readuce osul sa reingroape radacinile dintilor si maselelor ramase aproape in gingie datorita retragerii osului?
  4. cati ani tine aceasta,,cimentuire,, cu noul os prins peste osul retras?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:47 am

   1.Ambele au avantaje si dezavantaje, osul bovin este are potential osteoinductiv( stimuleaza in oarecare masura celulele osoase), bone ceramic este un material sintetic curezultate bune de reconstructie dar acel potential osteoinductiv apare aleator, observatie facuta in urma unor studii de microscopie. Fiecare are indicatii si limitari
   2. Dupa cum am mai spus, tehnicile se pot utiliza si individual sau in combinatii in functie de defectul abordat. Emdogain nu functioneaza ca liant ci are o actiune precisa sa stimuleze o crestere celulara diferentiata pe trei tipuri ( celule osoase, celule ale tesutului moale , celule ale cementului dentar) la nivelul zonei unde este aplicat.
   3.Chirurgia regenerativa are limitari in indicatii – un defect orizontal mare pe un dinte lateral , greu abordabil fara o vizibilitate buna are un prognostic mult mai rezervat decat un defect ingust , ascutit pe sectiune, ca o palnie, situat pe un dinte frontal. Procentele variaza in functie de anatomia defectului,de indicatia si utilizarea corecta a diferitelor tehnici. Rezultatele pot fi intr-adevar remarcabile uneori.
   4. Imi este greu sa ma pronunt dar in momentul cand se indica o astfel de operatie , medicul trebuie sa aiba in vedere o rata de supravietuire a dintelui in cavitatea bucala mai mare sau egala cu 5 ani

 31. Comentariu scris de Adriana
  Publicat la data de 31.7.2012, ora 11:41 pm

  Bună seara.
  Cum poţi împiedica avansarea paradontozei?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:52 am

   Exista in principal trei faze ale tratamentului; o faza non-chirurgicala de curatire cat mai amanuntita a dintelui si a radacinii acestuia fara interventie chirurgicala concomitent cu aplicarea substantelor antiseptice (clorhexidina), interventii chirurgicale in zonele unde mai este necesar, si o faza de mentinere a rezultatului obtinut – cu control si igienizari periodice.

 32. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:41 am

  Dna doctor,

  nu s-ar putea organiza cursuri de parodontoza, cu ultimile solutii, si pentru doctorii din provincie?

  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:54 am

   Exista deja aceste cursuri organizate in colaborare cu diferitele organizatii profesionale.

 33. Comentariu scris de andrei
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:50 am

  Buna ziua dna doctor,

  O intrebare mai de nestiutor, exista cancer la cavitatea bucala si are legatura cu parodontoza?

  va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:58 am

   Exista diferite tipuri de cancer in cavitatea bucala , cu prognostic variabil in functie de stadiul in care este diagnosticat si de localizare. Din cate stiu, nu s-a descris o legatura cauzala intre cele doua afectiuni. Exista in schimb resorbtie osoasa in urma tratamentului cu citostatice si radioterapie.

 34. Comentariu scris de adina
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 8:47 am

  se stie clar ca retractia gingiilor este un fenomen ireversibil, el putand fi doar incetinit. In acest sens, ce se poate face? De ce multi medici stomatologi nu explica faptul ca si implanturile au o periiada de viata de maximum 15 ani?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:03 pm

   Implanturile au o rata de succes caracterizata prin lipsa complicatiilor, lipsa durerii si o resorbtie osoasa in jurul lor minima si o rata de supravietuire insemnand strict prezenta lor in cavitatea orala. Perioada de viata este variabila, studiile retrospective aducand date despre implanturi pozitionate in urma cu 25-30 de ani.
   In functie de factorul cauzal al retractiei gingivale, exista diferite tehnici de corectare.

 35. Comentariu scris de Dan
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 8:58 am

  Buna ziua si felicitari pt initiativa.

  Doamna doctor, cateva intrebari punctuale daca se poate:
  Istoric: am 34 de ani, am fost diagnosticat cu paradontoza acum vreo 3 ani, nu am urmat un tratament special, doar detartraj in profunzime la 4-6 luni + paradontax + corsodil sau paradontax apa de gura. Dupa aceasta perioada retractia gingivala a incetinit vizibil. Nu fumez, nu beau cafea sau alcool.

  Acum intrebarile:
  1. in cat timp sa ma astept la efecte mai dramatice?
  2. in cazul in care finalitatea e caderea dintilor, care sunt cele mai bune/recomandate solutii de urmat , implant?
  3. initial am vazut mai mult doctori, primele solutii date erau ceva operatii cu laser si cu implantare de os, etc, care mi s-au parut drastice. Credeti ca exista posibilitatea ca sa fi fost exagerate acele recomandari?

  Multumesc frumos si va doresc succes in tot ceea ce intreprindeti.

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:08 pm

   In boala parodontala, foarte important este nivelul osos cu prezenta sau absenta pungilor parodontale. Ritmul de progresie al bolii este variabil pentru fiecare individ si este corelat cu tipul afectiunii.
   Terapia prin implanturi este o modalitate viabila de rezolvare a lipsurilor, in functie de osul restant.
   Daca se impune, terapia chirurgicala are efecte foarte bune.

 36. Comentariu scris de Florin
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:45 am

  Am fost diagnosticat cu parandontoza intr-o faza incipienta; Dentistul mi-a recomandat serii de vaccin homeopat Ney Pulpin (cate 10 injectii primavara si toamna), pe care il achizitionez regulat din Austria sau Germania. Dupa 3-4 ani de tratament regulat dentistul mi-a spus ca parandontoza s-a oprit din evolutie ceea ce este foarte bine.
  Este foarte adevarat ca am oprit total fumatul.
  Care este opinia dvs? Este d ela trataemnt sau d ela fumat? :)
  Recomandati acest tratament? Stiti cumva de ce nu este importat in Romania (aprobat de catre comisia medicamentului)?
  Multumesc si va urez mult succes!

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:11 pm

   Fumatul este unul dintre factorii ce influenteaza in mod negativ progresia afectiunilor gingivo-parodontale. Despre preparatul mentionat, el se utilizeaza ,cum am spus ,doar ca terapie de intretinere a rezultatului prin imunostimulare locala.

  • Comentariu scris de DANA
   Publicat la data de 4.12.2012, ora 11:43 am

   Imi puteti spune cat va costa aceste injectii ,mi-au fost recomandate si nu stiu de unde sa le achizitionez si ma intereseaza si pretul.
   mULTUMESC!

 37. Comentariu scris de Alexandra Ioana Stan
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:49 am

  Buna ziua!

  Ma intereseaza sa stiu daca orice sangerare gingivala care se mentine pe o perioada de cateva luni semnifica un inceput de parodontoza, sau doar o gingie mai sensibila, care necesita doar un periaj mai usor?

  Multumesc!
  Alexandra Stan

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:14 pm

   Depinde daca tehnica de periaj este cea corecta. Sangerarile gingivale sunt unul din motivele pentru care pacientul se prezinta la medic si reprezinta si un semn de afectare gingivo-parodontala.

 38. Comentariu scris de Marius Nicolae
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 10:55 am

  Buna ziua,

  39 ani, sunt predispus la paradontoza, Nu fumez, beau rar cafea sau alcool.
  Am inteles ca de fapt este o boala a gingiilor.
  Pana acum am incercat curatare cu tinctura de propolis si lamaie. Efectele sunt de incetinire a retragerii gingiilor…
  Ce tratament naturist eficient cunoasteti ?
  Tratament medical am inteles ca de fapt nu exista…
  Daca exista ceva, imi puteti spune ce anume ? si care sa fi fost testat…

  Multumesc,

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:17 pm

   Predispozitia la boala parodontala trebuie evaluata de catre medic. Eu prefer un protocol terapeutic constand in manevre de curatie combinate cu aplicatie de clorhexidina.

 39. Comentariu scris de Radu
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:12 am

  Buna ziua stimata doamna,

  Am si eu un inceput de paradontoza (am 32 de ani). Am fost la medici titrati din Brasov si situatia este clara – nu exista un tratament iar boala este ireversibila. Doar industria impanturilor este in floare ;-)

  Am primit o recopmandare f. intersanta pe care inca n-am pus-o in practica, insa recomandarea a venit pe messenger si de aceea va intreb si pe Dvs…

  Ce parere aveti despre acest tratament medicamentos + babesc ?!

  Incercati Azitrox 6 zile (substanta:azitromicina, medicamente) 1 pe zi, alaturi de apa de gura: Corsodyle si/cu pasta de dinti: Parodontox – clasic, in combinatie cu: o aspirina presata in lingurita , bicarbonat tot o lingurita, sare tot o lingurita. Dupa ce s-a spalat corecta dantura: masaj, cu degetul umed, masat / clatit / toata gingia (accent pus pe zonele inflamate, de 2 ori pe saptamana). In cazul in care nu gasiti primul medicament Azitrox se poate lua Rovamycin, 10 zile (2 ori pe zi).

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:26 pm

   Tratamentul cu antibiotic are indicatii precise si doar combinat cu curatirea suprafetei dentare radiculare. Corsodyl este clorhexidina utilizata ca antiseptic in tratamentul bolii parodontale. In privinta celorlalte indicatii, eu prefer cum am spus un protocol terapeutic verificat prin studii ample realizate ca urmare a colaborarii dintre mai multe centre universitare.

 40. Comentariu scris de Radu
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 11:54 am

  ….

  Am uitat sa va intreb daca gingivita poate evolua in paradontoza si cand. Care sunt etapele acestei boli si ce trebuie facut pentru a preveni o paradontoza avansata. Ex vitamine, suplimente, coenzima q10 stiu ca e utila.

  Cititorilor pot recomanda aparatul special de dimensiunea unei periute de dinti care curata ca un dus spatiile interdentare .

  Multumesc

  Radu

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:31 pm

   Gingivita este o afectiune inflamatorie localizata la nivelul tesutului moale (roz), fara o afectare a osului. Netratata, evolueaza spre resorbtie osoasa, diagnosticul devenind parodontita. Exista tipuri de parodontita ce nu sunt precedate de o inflamatie vizibila a gingiei. Metodele de preventie le-am mai abordat in comentariile precedente precum si indicatia utilizarii dusului bucal ca mijloc adjuvant de igienizare. El nu inlocuieste periajul dentar.

 41. Comentariu scris de Petric Dan
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:02 pm

  Nu stiu daca am s-au nu paradontoza, dar mi s-a recomandat un chiuretaj subgingival. Va rog sa-mi recomandati pe cineva in Baia Mare sau orice alt fel de tratament profilactic.
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:34 pm

   Indicatia de chiuretaj subgingival se pune in urma unui diagnostic. Trebuie sa fiti intai corect diagnosticat pentru a se urma un tratament corespunzator.Din pacate, in Baia Mare nu cunosc medici specialisti dar daca veti lasa o adresa de e-mail, va voi contacta cu detalii.

 42. Comentariu scris de iuliarosca
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:31 pm

  Intalnirea online s-a incheiat. Puteti adresa in continuare intrebari medicului, care va raspunde in functie de disponibilitate.

 43. Comentariu scris de Radu
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 12:33 pm

  Va multumim pentru raspunsuri !!

 44. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:01 pm

  Va multumim pentru raspunsuri – foarte utile

  Toate cele bune

  oana

 45. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:10 pm

  Buna ziua,

  Am parodontopatie, diagnostic primit la 27 de ani. Acum am 42 si in afara de molari si premolari unde am probleme restul dintilor sunt ok.
  Vroiam sa va intreb in ce masura implantul este indicat in boala parodontala?
  Cum se comporta osul pe care s-a facut un implant in boala parodontala si care e speranta de viata a unui implant? Am auzit foarte multi stomatologi care nu recomanda deloc implanturile. Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 21.2.2013, ora 11:44 pm

   O parodontopatie marginala corect diagnosticata la 27 de ani ar fi probabil o forma agresiva localizata(conform clasificarilor actuale) Aceasta afectiune evolueaza cu episoade destul de importante din punct de vedere al manifestatilor clinice si este de cele mai multe ori asociata cu prezenta unei anumite bacterii in pungile parodontale. Conduita terapeutica ar fi reprezentata de indepartarea mecanica a continutului pungilor parodontale concomitent cu administrarea unui tratament antibiotic. La 2 luni se reevalueaza situatia clinica. Tratamentul implanto-protetic se face in cazul unor pungi restante de mici dimensiuni 3-max 4 mm si obligatoriu dupa indepartarea incarcaturii bacteriene. Daca raman pungi mai mari, ele pot reprezenta un factor de risc pentru implant..Osul din jurul implantului , daca s-a curatat foarte bine dupa extractie, ar trebui sa se comporte la fel ca in cazul unei situatii fara parodontopatie. Viata lui este strans legata de- coroana ce o va primi( sa nu fie inalta, larga, sa fie in contact cu vecinii), -de pungile parodontale din jur, – de igienizarea corecta si de controale periodice.

 46. Comentariu scris de Ema
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:12 pm

  Buna ziua,

  Am paradontoza intr-un stadiu incipient. As dori sa stiu daca scoaterea unei masele si neinlocuirea rapida a acesteia cu un implant dentar poate duce la deplasarea dintilor din jurul maselei lipsa.

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 21.2.2013, ora 11:46 pm

   Chiar si in cazul in care nu aveti boala parodontala, extractia neurmata de protezare poate duce la migrari dentare ale dintilor vecini si ale antagonistilor ( dintii pe care musca maseaua extrasa), in functie de diferitele contacte dintre ei

 47. Comentariu scris de Rina
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 1:14 pm

  Va rog sa precizati si numele unor specialisti din Iasi, va multumesc!

 48. Comentariu scris de teodora
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 2:50 pm

  am 42 ani.am paradontoza mai grav este la dintii din fata .Mai sunt in gingie 10% fata de normal.care ar fi urmatoarea etapa de tratament?

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 21.2.2013, ora 11:52 pm

   Dupa o radiografie panoramica, masurarea pungilor parodontale, inregistrarea mobilitatii dentare si aevaluarea osului din jurul dintilor, dupa terapia initiala nechirurgicala, se ia decizia pentru una din metodele chirurgicale de tratament ( inclusiv extractia in cazurile cele mai severe pentru a nu compromite si mai mult osul ).

 49. Comentariu scris de Ilie
  Publicat la data de 1.8.2012, ora 3:17 pm

  Buna ziua, Va rog sa imi recomandati cel mai bun loc/doctor unde pot merge pentru tratamentul paradontozei in Cluj / Sibiu?

 50. Comentariu scris de VIDEO Dr. Ana-Maria Raducu, medic stomatolog: Termenul de parodontoza nu mai exista/ Fumatul si stresul sunt factori favorizanti ai parodontitei   MedLive
  Publicat la data de 4.8.2012, ora 1:54 pm

  [...] Dr. Ana-Maria Raducu a discutat online cu cititorii MedLive. [...]

 51. Comentariu scris de Marina Marina
  Publicat la data de 4.8.2012, ora 11:01 pm

  imi sangereaza gingiile mult si din ce in ce mai des. Exista un tratament sigur la pret accesibil? Am si frica de stomatolog. Locuiesc la Buzau.

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 21.2.2013, ora 11:55 pm

   Trebuie inceput cu igienizare, detartraj si periaj, manevre nedureroase in cele mai multe cazuri si la pret accesibil. Ulterior se reevalueaza situatia clinica.

 52. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 9.8.2012, ora 12:07 pm

  Am o fetita de 5 ani si 10 luni si are dintii din fata cariati si masele , pot merge cu ea sa-i scot masele sau sa i le tratez? Mai vreau sa spun ca i-a cazut 2 dinti de jos si a cam prins frica de stomatolog .
  Ce imi recomandati sa fac? In conditiile in care si eu si sotul avem probleme cu dantura ,ne poate mosteni?Imi puteti recomanda un doctor bun?
  Va multimesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana Maria Raducu
   Publicat la data de 22.2.2013, ora 12:00 am

   Ideal ar fi sa le tratati astfel incat sa se piarda in mod natural , cand apar dintii definitivi. Cand deja distructia este foarte avansata si trebuie extrasi , trebuie sa consultati si un ortodont pentru eventualitatea aplicarii unor mentinatoare de spatiu .In cadrul Medlife , exista serviciu de pedodontie si se poate practica inclusiv o usoara inhalo sedare. Se accepta termenul numit “agregare familiala”, adica pe langa mostenirea genetica sunt incluse si obiceiurile alimentare si de igiena insusite in cadrul familiei .

 53. Comentariu scris de ANITA
  Publicat la data de 14.8.2012, ora 8:15 am

  Am durere generalizata in gura,mi-am tratat dantura ,am facut si detartraj de mai multe ori.Mi se spune ca nu am paradontoza.Culoarea gingiilor este albicioasa nu mai e roz..Deci , observ o schimbare a culorii gingiilor si a limbii.As dori sa-mi recomandati niste analize ptr. un diagnostic de certitudine,niste marcari .

 54. Comentariu scris de Sicilia Biclineru
  Publicat la data de 8.10.2012, ora 5:44 pm

  Buna ziua,
  Am o paradentoza avansata.Am pierdut un dinte, iar pentru ca si ati dinti se misca, medicul m-a sfatuit sa -i extraga pe toti si sa pun proteza. M-a sperit acest lucru si nu am mai calcat progul cabinetului. Totusi trebuie sa fac ceva.
  In Ploiesti am ocazia sa fac totusi alceva decit aceasta solutie radicala.
  Multumesc

 55. Comentariu scris de Paicu Mariana
  Publicat la data de 28.11.2012, ora 11:19 pm

  Am parodontoza si resorbtie osoasa . Va rog mult sa-mi indicati ce sa fac deoarece am facut 3 randuri de vaccin de la Cantacuzino si am ajuns la perioada de al face la 2 ani (din 2 in 2 ani ) . Problema grava este ca acesta nu mai este la noi si nu stiu cum se numeste cel din Germania si cat costa . Ma intereseaza un raspuns urgent deoarece deja se agraveaza situatia si doresc sa stiu eventual care sunt costurile pentru aditie de os .
  Va multumesc !

 56. Comentariu scris de Violeta
  Publicat la data de 30.11.2012, ora 9:18 pm

  Buna ziua,

  Tatal meu a fost diagnosticat cu paradontoza, de curand de un medic stomatolog din Focsani. El are deja pusa o lucrare peste dintii vechi pe partea stanga jos, unde i s-a spus ca are paradontoza.
  Exista vreun tratament pt aceasta afectiune, sau credeti ca exista posibilitatea ca medicul respectiv sa fi diagnosticat gresit ? El, initial s-a dus la medic pt ca acuza o durere a dintilor pe acea parte.
  Eu acum incerc sa caut un medic bun in Focsani sau Bucuresti pentru a-i rezolva prblma. Credeti ca ati putea sa imi recomandati pe cineva in Focsani ?

  Multumesc mult.

 57. Comentariu scris de Baicu Mirela
  Publicat la data de 30.12.2012, ora 7:35 pm

  Buna seara, va rog sa imi recomanda-ti unde pot merge pentru un consult stomatologic mai amanuntit, sau ce pot face in cazul retragerii gingiei in urma unei nasteri. Doctorul stomatolog la care merg frecvent mi-a spus ca nu e nimic de facut, dar nu pot sta asa. Am 43 de ani si am nascut in urma cu 2 ani.

 58. Comentariu scris de georgeta
  Publicat la data de 14.1.2013, ora 4:06 am

  Buna seara.Numele meu este Georgeta,am 36 de ani si locuiesc in Londra.Cu cateva luni in urma am observat ca gingia mi-a coborat la un singur dinte si nu prea am luat in seama..Nu am avut probleme cu dantura, am fost la dentist dupa 26 de ani dupa ce am nascut pt.ca m-i s-a cariat o masea in timpul sarcini . SUR
  PRIZA a fost (pt. mine) sa-mi spuna ca mai am 2dinti si 2 masele de lapte(la 35 de ani).Fireste ,n-am crezut m-am dus la slt doctor.Aceiasi surpriza.Acum o saptamana am observat ca incepe sa se retraga si gingia de langa dintele afectat.Tot timpul m-am spalat cu Colgate si n-am avut probleme.Acum am luat
  Sensodyne si a inceput sa-mi sangereze gingia.Sincer in Londra e cam jale pe la dentist,am cunostinte si prieteni care au fost aici si am vazut cum le plombeaza
  masele peste carii.E inacceptabil.Nu vreau sa ma duc aici nici macar la un control.Din cate am citit pe diferite site-uri ar fi un inceput de paradontoza.Nu am chiar toate simptomele care le scriu pe siits.De exemplu la dinti afectati nu mi-au sangerat niciodata.Nu ma doare gingia nici la rece nici la cald imi sangereaza doar cand ma spal cu Sensodyne in diferite locuri.As vrea totusi sa incep un teatament. Pt . Acesti doi dinti.Spuneti-mi ce as pute sa cumpar..Multumesc

 59. Comentariu scris de dana
  Publicat la data de 18.2.2013, ora 2:55 pm

  Buna ziua,

  Am dat jos lucrari dentare vechi de peste 10 ani. Medicul stomatolog ia tratat. Dar dinti din fata (mandibula si maxilar) dor la atingere, la presiune, de o luna de zile sunt tratati cu hidroxit de calciu, dar durea nu cedeaza.
  Stomatologul a spus sa fac infiltrati cu NEYPUL dar eu nu am paradentoza nu se misca nici un dinte dau masea.
  Sincer nu stiu ce sa fac adiaca sa fac aceste infiltratii?

  Cu respect,
  Dana

 60. Comentariu scris de Marza Mihaela
  Publicat la data de 20.2.2013, ora 11:13 am

  Buna ziua, numele meu este Mihaela am 27 de ani si merg periodic la dentist , ma spal pe dinti de doua ori pe zi si incerc sa-mi mentin dintii cat mai curati. De fiecare data cand merg la dentist imi spune ca fac carii de colet care sunt foarte dureroase. Am intrebat care este cauza si nu a stiut sa-mi explice prea multe. Puteti sa-mi spuneti cauza si un tratament care trebuie sa-l urmez? Dar mi-a spus sa folosesc Parodontax. Am cumva paradontoza?
  Multumesc mult ,

 61. Comentariu scris de greu manuela
  Publicat la data de 23.2.2013, ora 9:47 am

  Buna ma numesc Greu Manuela am 35 ani ,am parodontoza si cred ca e mostenita de la tata pt ca toti 4 frati o avem Ce pot face pt a o stopa. mentionez ca singerari nu am ci doar mi se retrag gingiile si au inceput sa se clatine dintii .va rog sa ma ajutati cu citeva informatii , tratament (naturist )

 62. Comentariu scris de ada
  Publicat la data de 26.2.2013, ora 9:42 pm

  Buna ziua,m-ar interesa daca ati putea sa-mi recomandati specialisti in paradontologie din Brasov. Va multumesc

 63. Comentariu scris de corina
  Publicat la data de 4.3.2013, ora 5:58 pm

  de unde se poate procura vaccinul ipmpotriva paradontozei?

 64. Comentariu scris de rosca melania
  Publicat la data de 7.3.2013, ora 1:20 am

  buna seara ,sunt disperata ca am observat ca mi sa cam lasat gingia in jos la dinti din fata partea de jos si ma masele dupa canini partea de sussi imi cam sangereaza gingia sunt in italia la munca ma intorc in tara in aprilie ce e de facut?si ma dor dinti jos la baza cand ii periez sau dau cu mana ,am tot verificat,oare as putea sa imi pierd dinti intr-o luna?ii posibil sa fie paradontoza si as m-ai vrea sa stiu daca se ia prin sarut.Am un copilas de 7 anisori ii posibil sa faca si el? va rog din suflet sa imi raspundeti daca credeti ca am paradontoza ,va doresc numai bine si multa sanatate

 65. Comentariu scris de Balan Ghe. din IASI
  Publicat la data de 20.3.2013, ora 7:19 am

  Buna ziua dm doctor Imi doresc tare mult o consultatie la dv. Cum trebuie procedat.!!!!Vreau programare si unde sa ma prezint.Pt seriozitate va comunic si nr meu de telefon:0744904696. Va mullumesc.

 66. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 2.4.2013, ora 1:07 pm

  Bună ziua.Am 15 ani şi am aflat de la medicul stomatolog că am început de paradontoză.
  Se poate vindeca?

 67. Comentariu scris de onysa
  Publicat la data de 5.4.2013, ora 4:27 pm

  am o rugaminte imi spuneti si mie daca vaccinurile ney pulpin 10 fiole am inteles ca imi va face una pe saptamana ma va ajuta cu ceva am mers la stomatolog pt ca mi se misca dinti de jos medicul mia recomandat ney pulpin .oare ma va ajuta cu ceva..multumesc

 68. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 2.5.2013, ora 8:15 pm

  buna ziua,ma numesc maria si aceasta informatie o doresc pentru sotul meu.Are 46 ani si sufera de paradontoza la toti dinti…se misca aproape toti si are dureri groaznice…intrebarea este : cit ne costa tratamentul sau mai bine zis chirurgia sau ce se poate face pentru cazul lui. Este foarte important sa stiu mai mult sau mai putin cit costa tinind cont ca nu locuiesc in Romania.Va rog frumos sa.mi raspundeti la urmatoarea directie :duca__maria @hotmail.com

 69. Comentariu scris de ION PETRICA
  Publicat la data de 26.7.2013, ora 9:10 am

  Buna ziua, am fost la un medic stomatolog pentru o consultatie , si am aflat ca am paradontoza . Mi se misca doi dinti de jos dar nu foarte tare . Gingiile { sunt cam retrase } nu sunt inflamate si cand ma spal pe dinti nu imi curge sange deloc . Am intrebat pe respectivul medic ce se poate face dar nu am primit un raspuns ferm privind aceasta problema . Am inteles ca ar exista un vaccin care stopeaza efectele parondontozei . Daca ma puteti ajuta ( un medic specialist in tratarea parodontozei din Bucuresti ) deoarece nu vreau sa devin un cabai uman si sa incerc tot felul de tratamente si sa cheltui bani degeaba . Cu stima , ION PETRICA ..

 70. Comentariu scris de Rodica
  Publicat la data de 27.9.2013, ora 8:55 am

  am paradontoza,m-am operat in luna februarie 2013,mi s-a pus o banda de fibra in spatele dintilor pt a nu se mai misca si mi se pare ca boala tot avanseaza.Folosesc si dus bucal,periute interdentare si ata de dentara(unde nu este banda),ce pot sa mai fac pt a nu-mi pierde dintii.Detartaraj imi fac din 6 in 6 luni,pasta de dinti folosesc paradontax,ce solutii puteti sa-midati?

 71. Comentariu scris de carina
  Publicat la data de 29.9.2013, ora 12:59 am

  va rog din suflet sa-mi recomandati cel mai bun cabinet (sau clinica) din Bucuresti unde pot face tratament (sau orice altceva este necesar) ptr paradontoza(forma grava) si de asemenea numele medicului de care sa intreb ( la care sa-mi fac programarea) . va multumesc

 72. Comentariu scris de peagu marius
  Publicat la data de 22.10.2013, ora 8:42 pm

  am un dinte imbracat de 1 an si a inceput sa ma doara.am fost la un medic si crede ca este o fractura.pe radiografie nu se vede dar a verificat cu uninstrument si zice ca osul se retrage.ce este de facut in cazul asta si ce riscuri sunt in cazul in care il mai tin ceva timp asa.mentionezca durerile nu sunt dese si nici insuportabile.e dintele din fata.in stanga am o punte de 4 dinti iar in dreapta este un alt dinte imbracat individual ca si cel afectat.as dori mai multe informatii cu ce trebuie sa fac si ce rriscuri sunt.MULTUMESC

 73. Comentariu scris de toader ionel
  Publicat la data de 29.10.2013, ora 8:31 pm

  eu am scapat de paradontoza dupa un tratament gasit in formula as
  1. o saptamana se ia metronidazol
  2. injectii gingivale cu neipulpin doza de atac
  3. dupa 6 luni se repeta p1 si p2 cu neipulpin doxa de intretinere
  4. am repetat iar dupa 1 an p3
  au trecut 10 ani fara probleme

  • Comentariu scris de costina
   Publicat la data de 12.11.2013, ora 10:40 am

   Schema de tratament prezentata de dul Toader Ionel este clara si confera optimism. Dar ce inseamna p1, p2, p3 ?

   • Comentariu scris de toader ionel
    Publicat la data de 13.11.2013, ora 10:31 am

    punctul 1. punctul 2. punctul 3.
    in prospectul vaccinului se specifica repetarea lui la 6 luni.
    doamna care a bublicat in formula as tratamentul la punctul 2 folosise (medicul stomatolog din Timisoara care o tratase) 2 doze de intretinere (o doza este compusa din 6 fiole) in loc de doza de atac( o cutie cu 5 fiole + 2 sticlute).
    din cate cunosc se fabrica un vaccin D3 (cred) si la institutul Cantacuzino, dar s-a oprit fabricarea lui in 200?.
    costa 350000 (lei inainte de 2005) fata de neipulpin 12000000 (doza de atac) si 6000000 doza de intretinere.
    preturile la nivelul anilor 2001 – 2002 si sunt aproximative.
    dupa neipulpin se recomanda si insadol (in prospectul de la insadol).

 74. Comentariu scris de dana
  Publicat la data de 29.11.2013, ora 4:18 pm

  Acum trei saptamâni mi+am făcut aditie de os in punga parodontala, incisiv central si lateral dreapta. Desi dintii nu mi se clatinau inainte de interventie, acum se clatina un pic. e normal? Gingia mi s-a retras destul de mult, intre cei doi dinti am o cavitate si din cand in cand simt granule de bio-oss in gură. Sunt firesti aceste manifestari?În cat timp stiu daca interventia a reusit sau e un esec?

 75. Comentariu scris de Rinutza
  Publicat la data de 3.12.2013, ora 3:50 pm

  buna,
  am si eu aceeasi problema ca toti cei care au scris aici.mentionez ca mi-e o teama cumplita sa nu-mi pierd dintii pt ca boala e destul de avansata.Primul dinte pierdut care avea un grad mare de mobilitate(4), l-am incoluit cu un implant, e ok, dar paradontoza mea e extinsa la toti dintii.E imposibil sa fac implanturi la toata gura, as fi dispusa sa fac orice tratament poate stopa boala, ba chiar sa refaca osul pierdut.
  Mi-e greu sa cred ca nu s-a inventat nimic pentru aceasta maladie parsiva care practic lasa dintii buni si frumosi fara suport la radacine.

  Multumesc anticipat pentru sfaturile oricui a probat un tratament eficace in cazul acestei boli.

  Va doresc multa sanatate si sa fim optimisti ca va exista o solutie si pentru noi!!!!

 76. Comentariu scris de Lenuta Mihat
  Publicat la data de 10.12.2013, ora 1:08 am

  Am 55 de ani. De cca 1 an fac tratament contra depresiei. Dupa 2 luni de la inceperea acestui tratament am inceput sa am probleme mari cu dintii desi cred eu pastrez o igiena riguroasa a gurii…De 3 ori pe zi spal dintii, folosesc clorhexamed si Listerine ptr clatire. Toti incisivii din partea de jos a maxilarului-mandibula se misca. In partea superioara a maxilarului mai am 7 dinti ai mei pe care mi s-a facut o lucrare acum 20 de ani. ACUM INCLUSIV ACEA LUCRARE:::DE FAPT DINTII PE CARE ESTE FACUTA SE MISCA….Ma dor atit cei de jos cit si cei din partea superioara a maxilarului. Va rog am nevoie de un raspuns urgent….Mai exista speranta de pastrare..exista cumva un tratament sau tebuie sa- mi fie extrasi toti dintii(si sus si jos) si sa mi se faca
  proteza dentara…Astept raspuns urgent…Multumesc mult.

 77. Comentariu scris de alina
  Publicat la data de 14.1.2014, ora 5:29 pm

  buna seara am o masea pe care am plombato acum cativa anii si dac trag asa cu limba imi curge foarte mult sange dar foarte mult imi este frica sa nu fac ceva infectie si sa se aunga la altceva va rog sa imi raspundeti sunt foarte speriata