Cum se trateaza minim invaziv tumorile hepatice? Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii

Ce optiuni de tratament au pacientii diagnosticati cu tumori hepatice si care sunt variantele minim invazive (chemoembolizarea hepatica si radiofrecventa hepatica) ? Ce riscuri exista si ce presupune perioada de recuperare? Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii.


Dr. Radu Dumitru este medic specialist radiologie interventionala. Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Cum tratam fracturile vertebrale in osteoporoza? Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 2. Cum se trateaza minim-invaziv anevrismele cerebrale? Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, discuta online cu cititorii, miercuri de la ora 11.00
 3. VIDEO INTERVIU Ce presupune o rinoplastie? Dr. Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastica, a discutat online cu cititorii MedLive
 4. Cum tratam herniile abdominale? Dr. Radu Victor, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 5. Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , ,

32 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de theo
  Publicat la data de 3.10.2016, ora 12:01 pm

  Buna ziua. Se poate face embolizare pentru metastaze hepatice (cea mai mare circa 30/30 mm) ?

  • Comentariu scris de Sandu Monica
   Publicat la data de 3.10.2016, ora 11:46 pm

   Buna ziua,va rog,daca se poate sa mi raspundeti la intrebare: ce se poate face in cazul metastazelor hepatice?
   Va multumesc.

   • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
    Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:07 am

    @Sandu Monica Buna ziua! Optiunile sunt foarte multe, insa ele depind de numarul metastazelor hepatice, de prezenta unor alte metastaze in afara ficatului si evident de starea de sanatate si statusul de performanta al pacientului. Pentru o decizie cat mai buna si informata va astept la un consult al dosarului medical complet.

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:06 am

   @ theo: Buna ziua! Posibilitatea efectuarii unei chemoembolizari pentru metastazele hepatice depinde foarte mult de natura tumorii primitive (fiind indicata in special pentru metastazele cancerelor colorectale, mai ales la pacientii cu esec al primei linii de chimioterapie sistemica). In cazul unei singure metastaze hepatice, fara alte metastaze in organism, se poate discuta si varianta curei chirurgicale. Pentru alegerea celei mai bune variante, va astept la un consult al dosarului si al imaginilor examinarilor CT/IRM ce au evidentiat metastazele. Multa sanatate!

 2. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 3.10.2016, ora 2:51 pm

  Buna ziua!as dori sa stiu care sunt optiunile terapeutice pt un hemangiom hepatic de aprox 6/9 cm?avand in vedere ca pacientul are o hepatita cronica cu vhb actual in tratament cu entecavir si viremie nedetectabila! Am fost sfatuiti sa il supraveghem doar datorita unui risc mare de fibroza datorita dimensiunilor.

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:13 am

   @Andreea : In primul rand, trebuie sa fim siguri de diagnosticul de hemangiom hepatic, avand in vederea asocierii virusului hepatic B in antecedente. Daca diagnosticul este sigur si pacientul nu prezinta simptome (in special durere importanta abdominala, ce uneori poate ajunge sa iradieze pana la nivelul umarului drept) as recomanda doar supraveghere imagistica (IRM sau CT). Daca pacientul este simptomatic, o solutie ar putea fi si embolizarea, ce duce la reducerea dimensiunilor hemangiomului si implicit a efectului sau de masa. Evident, pentru o solutie optima, va astept la un consult. Multa sanatate!

 3. Comentariu scris de T.B.
  Publicat la data de 3.10.2016, ora 3:11 pm

  1. Se poate interveni laparoscopic si pentru hemangioamele situate pe ficat?
  2. Dar pentru tumorile maligne de pe pancreas?

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:16 am

   @T.B. Din pacate, intrebarea ar trebui adresata unui medic specialist in chirurgia hepatobiliopancreatica, care va va sta la dispozitie in clinica noastra.

 4. Comentariu scris de Alexandra
  Publicat la data de 3.10.2016, ora 3:40 pm

  Buna ziua. In cazul displaziei nodulare focale ce solutii terapeutice exista ? Chemoembolizarea este o varianta ? Ce riscuri presupune ? Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:19 am

   @ Alexandra: Buna ziua! Cred ca va referiti la hiperplazia nodulara focala, o leziune benigna cu risc extrem de redus de evolutie in timp. Daca nu exista simptome (in special durere), nu v- as recomanda decat o supraveghere imagistica a nodulului hepatic (fie CT, sau de preferat IRM), fara fi nevoie de vreo interventie (chirurgical sau interventional). Pentru o apreciere corecta a cazului, va stau la dispozitie pentru un consult.

 5. Comentariu scris de murarescu monica
  Publicat la data de 3.10.2016, ora 4:07 pm

  pentru hemangioendoteliom hepatic ce metoda aveti, ce recomandati?

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:23 am

   @murarescu monica: Buna ziua! In primul rand, trebuie sa fim siguri de diagnosticul de hemangioendoteliom hepatic, ce ar trebui sa fie pus pe baza unei punctii biopsii hepatice tintite. Tratamentul poate fi si chirurgical, insa in cazul in care pacientul refuza interventia chirurgicala sau exista contraindicatii privind anestezia generala, embolizarea nodulului poate fi o optiune in incercarea de a-i diminua rata de crestere si consecutiv, simptomele. Oricum, consider util in cazul mentionat de dumneavoastra un consult al intregului dosar al pacientului si al examenelor imagistice. Multa sanatate!

 6. Comentariu scris de Alexandru Barasch
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 9:14 am

  Rezultatul punctiei:Tesut fibroconjunctiv cu infiltrare neoplazica de adenocarcinom.

  Ce se poate face? MULTUMESC.

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:28 am

   @Alexandru Barasch: Buna ziua! Banuiesc ca vorbim despre o punctie hepatica. In primul si in primul rand v-as recomanda un examen imunohistochimic al piesei biopsice, ce ar avea rolul de a ne orienta diagnosticul catre o localizare specifica a tumorii (in cazul mentionat de dumneavoastra, diagnosticul trebuie facut intre o leziune tumorala primitiva a ficatului- colangiocarcinomul si alte leziuni tumorale cu origine de exemplu in tractul digestiv- frecvent colonul). Dupa stabilirea exacta a diagnosticului (atat histopatologic, dar si imagistic) e nevoie de un consult oncologic pentru stabilirea unei scheme de tratament. In anumite cazuri, se pot efectua proceduri de chemoembolizare pentru aceste diagnostice. Va stau la dispozitie in continuare pentru alte lamuriri, pe masura ce aveti informatii noi. Multa sanatate!

 7. Comentariu scris de Monica Sandu
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 9:17 am

  Buna ziua,intrebarea mea este legata de metastaze hepatice,ce solutie terapeutica recomandati?
  Va multumesc

 8. Comentariu scris de Ionut
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 9:34 am

  Fibrozele hepatice ramase in urma metastazelor la sugar se diminiueaza si/sau dispar complet in timp? Trebuie monitorizata evolutia lor si pote fi cumva influentata medical aceasta evoluitie/involutie?

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:36 am

   @Ionut: Buna ziua! Inteleg din intrebarea dumneavoastra ca este vorba de niste metastaze hepatice operate la un sugar; in acest caz, avand in vedere ca ficatul se regenereaza destul de repede, aceste cicatrici nu devin o problema.Supravegherea imagistica este recomandabila mai ales in cazul supravegherii oncologice a bolii. Multa sanatate va urez!

 9. Comentariu scris de Alexandru Barasch
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 10:25 am

  Rezultatul punctiei: Tesut fibroconjunctiv cu infiltrare neoplazica de adenocarcinom. Multumesc.

  PS. Am corectat adresa de email!

 10. Comentariu scris de Adriana Petrescu
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 10:48 am

  Evaluare CT: ficat cu diametrul antero-posterior lob drept 12,6 cm, lob stang 4,18 cm, parenchim heterogen, prezentand leziuni angiomatoase cu calcificari:

  - 5,34/3,8 cm, in segmentul VIII de tip hemangiom cavernos
  - leziune angiomatoasa de 7 mm cu calcificari si in segmentul VII, subcapsular
  - leziune similara de 2,37/2,76 cm segmente IV-V
  - segment VI de 1,66/1,51 si 0,79 cm

  - chist biliar de 74 mm in III, de 3mm in IV si 5mm in VI
  - pancreas cu calcificari corporeale pana la 6mm
  - 2 chiste Bosniak stanga pana la 1,4cm

  Mi s-a recomandat sa le supraveghez si sa evit traumatisme.
  Doar atat? MULTUMESC!

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:39 am

   @ Adriana Petrescu: Buna ziua! Din pacate, este foarte dificil sa va recomand ceva specific in conditiile in care nu pot vedea imaginile examinarii CT; in principiu, daca este vorba intr-adevar de leziuni de tip hemangiom, supravegherea CT sau IRM este suficienta. Oricum, pentru siguranta, va astept la un consult pentru a putea stabili impreuna cea mai buna solutie. Multa sanatate!

 11. Comentariu scris de Olimpiu
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:24 am

  Ce trebuie facut pentru recuperare dupa chemoembolizare? Ce reactii pot sa apara dupa chemoembolizare? Cat dureaza recuperarea?
  Multumesc mult.

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:46 am

   @Olimpiu: Buna ziua! Chemoembolizarea este o procedura minim invaziva, cu complicatii reduse, mai ales daca este efectuata strict pentru nodulul tumoral hepatic, fara a afecta tesutul hepatic sanatos din vecinatate. Dar, in primul rand, imediat dupa procedura, pacientul trebuie sa stea imobilizat la pat timp de aproximativ 12h (in functie de nivelul de coagulare sanguina). In al doilea rand, cativa pacienti descriu o stare de slabiciune si o jena la nivelul abdomenului ce poate dura pana la 24-48h. Recuperarea este rapida, stilul de viata anterior procedurii poate fi reluat chiar din ziua externarii, nefiind recomandat decat evitarea eforturilor extreme. Va stau la dispozitie pentru orice alte lamuriri. Multa sanatate!

   • Comentariu scris de Olimpiu
    Publicat la data de 4.10.2016, ora 12:47 pm

    Multumesc mult pentru raspuns.
    E cazul sa se administreze hepatoprotectoare?
    Cu stima.

 12. Comentariu scris de dg
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:44 am

  buna ziua
  in iulie, am avut un adenocarcinom pancreatic stadiu T3N1 (sau stadiu II b, dimensiune 2.2 cm, cu o singura metastaza ganglionara), elilminat prin. pancreatectomie stinga, R0. Urmeaza 6 luni de chimioterapie Gemzar.
  Care sint optiunile si pronosticul vital in ipoteza probabila a unei recidive, cu metastaza hepatica? Exista o solutie chirurgicala curativa?
  Va multmumesc,.

  • Comentariu scris de Dr. Radu Dumitru
   Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:50 am

   @dg: Buna ziua! In primul rand v-as sfatui sa efectuati examinari imagistice seriate, cam la fiecare 3 luni (in special IRM abdominal) pentru a surprinde orice modificari la nivelul pancreasului restant si a zonei adiacente. Optiunile terapeutice trebuie discutate intr-o echipa multidisciplinara (medic oncolog, radiolog si chirurg), in cazul unei recidive. Multa sanatate va urez!

 13. Comentariu scris de Monica
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 11:58 am

  Buna ziua,intrebarea mea este: cancer de san operat cu multiple metastaze hepatice,ce se poate face?

 14. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 4.10.2016, ora 1:15 pm

  Buna ziua! In timpul tratamentului de chemoembolizare, se pot lua in paralel preparate naturiste de stimulare a imunitatii sau ele trebuie intrerupte? Ma refer la Ganoderma sua Cordyceps. De asemeni, ce alimentatie/regim este recomandat in situatia de metastaze hepatice si tratament de chemoembolizare? Pacientul se plange ca nu are pofta de mancare si de aceea, nu se alimenteaza suficient.

 15. Comentariu scris de Marisela
  Publicat la data de 6.10.2016, ora 4:48 pm

  Buna ziua! Sunt insarcinata in 34 de saptamini. Dupa o mica raceala am ramas cu o tuse seaca si un gidilit in git care dureaza deja de o luna. Nu e deranjant si tusea e foarte rara si slaba. mai des simt gidilitul. E periculos, cum sa fac sa-mi treaca? Controale am facut multe, nu am nimic. Mi s-au prescris antibiotice pentru asa ceva. Mi-e frica sa le iau.Ce ma sfatuiti?

 16. Comentariu scris de Gabriel
  Publicat la data de 16.10.2016, ora 7:06 pm

  Buna ziua.Simt o apasare clara in zona ficatului si de cate ori mananc neadecvat acelasi lucru simt dar imi trecea daca eram putin atent dupa aceea cu mancarea,dar de doua saptamani am avut o seara cu varsaturi fortate de la o migrena de cap si de atunci in fiecare zi ma apasa iar de obicei cand aveam probleme de alimentatie imi iese o pata rosie pe tibie ca semn de avertisment cum ca arata o problema probabil nu numai de ficat cat si de fiere care o am strangulata.Bun cu toate acestea fiind spuse,tin sa precizez ca in urma cu 8luni am facut,un examen CT si acolo arata ca o pata pe ficat si ficatul marit de 4,5 dimensiunea iar eu trebuie sa-l repet acel examen acum probabil si as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra daca se poate,ca as vrea cineva sa-mi spuna concret cum sta situatia.Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 17. Comentariu scris de NICA GABRIEL
  Publicat la data de 4.11.2016, ora 11:04 am

  Buna ziua am o mare problema va rog din suflet sa ma indrumati si pe mine cu un sfat sunt operat de 3 zile de hemoroizi interni si nu am mancat de 5 zile va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce sa manac ca mi-e foame rau si nu stiu ce sa fac si mai este ceva mi-a iesit o mica bila cu sange imi puteti spune ce este va rog frumos sa va dea dumnezeu sanatate nu mai pot de foame nu stiu ce sa manac

 18. Comentariu scris de Petruta
  Publicat la data de 23.6.2017, ora 1:26 pm

  Buna ziua. Tatal meu a fost diagnosticat in 2007 cu tromboflebita la spitalul clinic fundeni, a urmat tratament cu sintrom. In 2012 a fost diagnosticat cu tumoare si a fost operat pe creier, de asemenea in urma operatiei i.a fost pus si un drenaj pe care inca il are. De ceva timp, respira greu , si are picioarele umflate in permanenta. Credem ca ar avea cheaguri de sange care duc catre plamani/inima si ii ingreuneaza respiratia. Ce am putea face?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !