Cum se trateaza minim-invaziv anevrismele cerebrale? Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, discuta online cu cititorii, miercuri de la ora 11.00

Ce este un anevrism cerebral, ce simptome prezinta si cum se pune diagnosticul? Ce presupune tehnica de embolizare a acestuia si cum decurge normal perioada de recuperare? Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, discuta online cu cititorii, miercuri de la ora 11.00.

Dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, doctor in stiinte medicale, specializat in neurologie interventionala, se alatura echipei de specialisti MedLife in cadrul unui nou centru de excelenta – Centrul de diagnostic si tratament al patologiei vascular-cerebrale.

Cu o experienta medicala de peste 15 ani, dr. Dima a  efectuat pana in prezent peste 17.000 de angiografii cerebrale, a tratat cu succes peste 500 de anevrisme cerebrale, peste 90 de malformatii arteriovenoase si peste 50 de de tumori cerebrale.

Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Abordul minim invaziv si tehnici moderne in chirurgia endocrina. Ce afectiuni endocrine necesita interventii chirurgicale? Dr. Titus Cvasciuc a discutat online cu cititorii
 2. Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii
 3. MedLife preia centrul de imagistica medicala Prima Medical din Craiova. Mihai Marcu: Anul 2015 a fost extrem de ambitios pentru noi
 4. Care sunt primele semne ale sclerozei multiple? Dr. Roxana Vintila, medic primar neurologie, a discutat online cu cititorii
 5. Cum tratam herniile abdominale? Dr. Radu Victor, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , ,

49 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Ion V.
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 10:03 am

  Buna ziua!

  Cum ne dam seama ca avem un anevrism cerebral? Exista simptome premergatoare crizei? Cum se manifesta?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Marcela Vlad
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:05 am

   foarte interesanta tema !!!

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:17 am

   Simptomatologia data de un anevrism cerebral nerupt este in primul rand cefaleea (dureri de cap), tulburari de vedere, durere in ceafa, si posibile deficite neurologice in functie de zona in care este situat anevrismul. Un anevrism rupt se comporta mult mai agresiv. Simptomatologia acestuia debutand cu o durere de cap fulminanta (cea mai mare durere de cap din viata pacientului pe care o experimenteaza) si de cele mai multe ori continua cu pierderea starii de constienta ce se datoreaza inundarii creierului cu sangele rezultat in urma rupturii sacului anevrismal.De asemenea putem intalni crize de epilepsie, deficite neurologice motorii focalizate (nu mai poate misca mana, picior, jumatate de fata, etc), tulburari de vorbire.

 2. Comentariu scris de Livia
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 12:21 pm

  Buna ziua domnul doctor,

  Ce este aceasta tehnica de embolizare si care sunt riscurile acesteia? De asemenea, care sunt riscurile daca nu optam pentru aceasta varianta si ce alte optiuni avem?

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:25 am

   Embolizarea inseamna tratamentul minim invaziv, prin interiorul vasului de sange, a patologiei neurovasculare, inclusiv a celei anevrismale. La inceput se plomba anevrismul cu niste spirale metalice de platina (procedeu datand incepand din anul 1991) ulterior existand si tehnici mai complexe cu ajutorul unor stenturi, baloane, dispozitive de remodelare vasculara, in acest moment putanduse trata 98% din anevrismele cerebrale, indiferent de gradul lor de complexitate. Practic, abordul se face punctionand artera femurala de la plica inghinala si cu ajutorul unor catetere si micro catetere, reusim sa navigam prin interiorul vaselor pana la nivelul vaselor capului, reusind sa ajungem exact in locul in care se afla zona patologica. 4% din populatie, conform statisticilor, prezinta unul sau mai multe anevrisme cerebrale. Riscul de ruptura al unui anevrism cerebral, in functie de zona in care este situat, variaza intre 1% pe an si 10% pe an. In Romania se rup 11-12 anevrisme cerebrale la suta de mii de locuitori pe an. Riscurile tratamentului endovascular sunt intre 3-4%, mai mici decat in cazul metodei neurochirurgicale clasice, terapia endovasculara minim invaziva devenind in toata lumea tratamentul de electie pentru tot ce inseamna patologie neurovasculara, inclusiv anevrismala.

 3. Comentariu scris de Liliana
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 1:51 pm

  Domnule doctor, as vrea sa va intreb daca este posibil si cum, sa determin daca acum circa 10 ani am avut un accident vascular cerebral. Se mai poate detecta?

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:30 am

   Da, se poate determina printr-o investigatie imagistica ce se numeste RMN. Secventa de difuzie vede cele mai recente accidente vasculare cerebrale, iar secventele T1, T2 si Flair pot decela cele mai vechi accidente vasculare, inclusv cele de acum 10 ani.

 4. Comentariu scris de Bogdan Rimea
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 3:11 pm

  Este nevoie de operatie de urgenta in cazul unui anevrism cerebral? Seamana acesta cu o criza epileptica? Cum il identifica si cum se trateaza?

  Multumesc mult

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:34 am

   Anevrismul cerebral rupt este o urgenta absoluta, dupa ruptura anevrismului 50% dintre pacienti decedand inainte sa ajunga la spital. In cazul in care anevrismul nu este rupt si da ca simptomatologie, inclusiv crize epileptice, este necesar sa analizam riscul de ruptura al anevrismului si in echipa pluridisciplinara, formata din neurolog, neurochirurg, anestezist, neuroradiolog interventionist, sa decidem cat de urgenta este tratarea anevrismului, inainte ca acesta sa se rupa. Dintre pacientii care dupa ruptura anevrismala au sansa sa traiasca si sa ajunga intr-un spital pregatit pentru a trata aceasta patologie inca 20% raman cu sechele neurologice importante. Astfel este foarte util sa diagnosticam un anevrism cerebral inainte ca el sa se rupa si sa scadem pana la zero riscul complicatiilor date de ruptura acestuia.

 5. Comentariu scris de Viorel B
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 4:04 pm

  Buna ziua,

  Care sunt riscurile unui anevrism? Durerea de cap este un semn? Dar migrenele prelungite?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:38 am

   Durerile de cap si migrenele prelungite pot sa fie semne ale existentei unui anevrism cerebral. Riscurile rupturii unui anevrism cerebral, asa cum scriam mai sus, sunt de deces in proportie de 50%, iar din pacientii care au sansa sa traiasca, inca 20% raman cu deficite neurologice majore. Acesta este motivul pentru care impreuna cu clinica Medlife implementam un program national de screening al populatiei in vederea depistarii, atat a anevrismelor cerebrale, cat si al altor patologii cerebrale vasculare asociate. In acest fel, reusim sa stabilim starea de sanatate a vaselor cerebrale in populatia Romaniei si sa prevenim ruptura acestora.

 6. Comentariu scris de Simona
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 4:05 pm

  Buna ziua domnule doctor,

  Ce teste trebuie sa fac pentru a-mi da seama daca am avut un anevrism. Ce se poate intampla daca intr-adevar am avut un anevrism dar nu fac nimic in sensul acesta?

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:46 am

   Anevrismul cerebral este ca o “galma” pe un cauciuc de masina. Deci, orice dilatatie a unui vas arterial cerebral se numeste anevrism cerebral. Din nefericre, anevrismul cerebral odata aparut nu se vindeca spontan si nu dispare cu ajutorul medicamentelor. Mai mult decat atat, aceasta dilatatie de foarte multe ori creste in dimensiuni odata cu inaintarea in varsta, iar peretele ei (al dilatatiei) este un punct slab in sistemul vascular cerebral, fiind practic primul loc predispus la ruptura in cazul unui puseu hipertensiv. De aceea este important sa stim de existenta unui anevrsim cerebral si eventual sa ne grabim sa il tratam inainte ca el sa se rupa. Exista si anevrisme extracraniene situate pe segmentul cavernos al arterei carotide interne care au un risc mic de ruptura, dar care se pot dilata atat de mult incat sa comprime nervii cranieni din vecinatate si sa dea o simptomatologie de tip tumoral. Daca ati avut in familie rude de gradul I cu o astfel de patologie vasculara cerebrala este bine sa incercam un screening al vascularizatiei dvs. cerebrale pentru a preintampina consecintele prezentei si ulterior rupturii unui astfel de anevrism.

 7. Comentariu scris de Ioan Popescu
  Publicat la data de 12.4.2016, ora 5:02 pm

  Deși comunicăm, folosesc și prilejul acesta de a vă mulțumi pentru rezolvarea excelentă a anevrismului cerebral acum mai bine de 7 ani ( 31 dec 2008 !).
  Pentru interesați: am acum 67 de ani, anevrismul, ca și când n-a fost.
  Văd că sunteți încă tânăr si bine ! Să urez succese, mai ales profesionale !
  Cu drag, Ioan Popescu.

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:49 am

   Multumesc frumos, domnule Popescu. Ma simt onorat de interventia dvs. si va transmit pe aceasta cale toate urarile de sanatate impreuna cu sarutari de maini doamnei Popescu si fiului dvs., Dragos.

 8. Comentariu scris de Gabriela
  Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:32 am

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb daca anevrismul se poate vedea la un CT/ RMN normal? Sau doar la Angiografie/ sau RMN Angio?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:54 am

   Multumesc pentru intrebare. Anevrismul daca este de dimensiuni mari se poate vedea si la un RMN/CT normal. Investigatiile de electie insa pentru a vedea anevrismele cerebrale, chiar si pe cele de mici dimensiuni, sunt angio CT, angio RMN si angiografia cu substractie digitala si cu reconstructie tridimensionala. Angio CT are sensibilitate de detectie a anevrismelor de 98% fata de angiografia cu substractie digitala, iar angio RMN-ul are o sensibilitate de detectie de 96% fata de angiografia cu substractie digitala. Pe de alta parte, angio RMN-ul nu foloseste raze X pentru investigatie, ci doar un camp electromagnetic, in timp ce angio CT-ul (care este din ce in ce mai sofisticat) foloseste inca raze X.

 9. Comentariu scris de Andrei Stan
  Publicat la data de 13.4.2016, ora 12:10 pm

  Buna ziua!
  Am avut un anevrism renal tratat cu succes si as vrea sa știu daca poate exista vreo legătura între existența lui si un eventual alt anevrism, poate chiar in zona cerebrala. Ce investigații de Prevenție se pot face? Mulțumesc!

  • Comentariu scris de dr Stefanita Dima
   Publicat la data de 13.4.2016, ora 8:49 pm

   Nu exista o corelatie clara, dovedita statistic intre anevrismele de artera renala si anevrismele cerebrale. Exista de exemplu intre rinichiul polichistic si existenta anevrismelor cerebrale.
   Daca doriti o investigatie pentru decelarea posibilelor anevrisme cerebrale, va recomand angio CT, efectuat pe un aparat performant, cu iradiere minima si la cel mai mic semn de intrebare nu ezitati sa ma contactati, va rog si sa luam impreuna cele mai bune decizii

 10. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 13.4.2016, ora 11:15 pm

  Domnule doctor, profit de ocazie sa va multumesc inca odata, sunt aproape 5 ani de la interventia de embolizare si ma simt si muncesc foarte bine. Sincer, nu regret niciodata intervenia pentru ca a avut rezultat bun si dincolo de afectiunea medicala grava si urgenta rezolvata – anvrism cerebral rupt – am devenit mult mai disciplinat in ritmul de viata si de munca. Va doresc sanatate dumneavoatra si familiei, sa aveti succes, ca de acesta depindem foarte multi oameni! Felicitari pentru tot ce faceti!!!!!

 11. Comentariu scris de Paola Popescu
  Publicat la data de 15.6.2016, ora 8:44 am

  Buna ziua,
  Doresc sa va aduc la cunostinta urmatoarea situatie:
  Tatal meu are 78 ani si in ultimul an a slabit peste 20 kg. A fost internat de 3 ori pt dureri puternice la stomac. Ultima data, in 31.04.2016, la Spitalul Colentina – Sectia Gastro. Toate investigatiile sunt bune ( colonoscopie, endoscopie, ecografie + analize). Dl dr. conf. Mateescu sub a carui observatie a fost, a concluzionat ca ar fi o stenoza a aortei, ceea ce provoaca aceste dureri. Crizele s-au intensificat si nu stiu ce sa fac in continuare. Cum poate fi depistata ac stenoza si ce tratament se poate aplica?
  Multumesc,

  P. Popescu

  • Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
   Publicat la data de 17.6.2016, ora 8:31 am

   Din păcate competenta mea se limitează la vasele cerebrale si spinale. Dar se poate trata fără probleme si patologia vasculara aortica pe cale Endovasculară ! Succes!

 12. Comentariu scris de Alexandra Nagy
  Publicat la data de 15.6.2016, ora 8:56 pm

  Buna seara dl. Dr Stefanita Dima . Am o mare rugaminte la dvs. Imi puteti spune o adresa de email, un nr de telefon Unde va pot contacta in legatura cu tatal meu caruia I s-a gasit un anevrism cerebral, as dori daca se poate sa discut cu dvs. Va rog frumos. Daca ati putea sa-mi trimiteti un mail sau orice, v-as fi recunoscatoare.

 13. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 3.8.2016, ora 8:33 pm

  Buna seara,
  Mama, in vârsta de 64 de ani, a fost diagnosticata, in urma unui CT, cu anevrism de artera comunicanta anterioară de 4 mm. As dori o părere din partea dvs in legătura cu tratarea acestei afecțiuni. Va rog mult sa-mi spuneti cum putem lua legătura cu dvs, unde va găsim. Mulțumesc mult!

  • Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
   Publicat la data de 4.8.2016, ora 5:32 pm

   Buna ziua! Sunt plecat din țara pana pe 19 August . După aceasta data puteți face o programare la MedLife , pentru o consultație . Va dau si tel meu personal in caz ca apar ceva probleme intre timp 0722608698 Stefanita Dima

 14. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 6.8.2016, ora 1:59 am

  Buna ziua,
  Va mulțumesc din suflet pentru răspunsul prompt. Pana sa-mi răspundeți dvs, neștiind unde va pot găsi, am făcut o programare pt consultație la Hemodinamic pentru data de 23 August. Sper din tot sufletul sa nu apăra probleme pana la acea data.
  Mulțumesc!

 15. Comentariu scris de irina bestman
  Publicat la data de 7.9.2016, ora 11:56 am

  Domnule doctor cu mult respect indraznesc sa va contactez pentru ca sunte-ti printre putinii medici in care am incredere am un anevrism de artera medie dreapta operat la INNBN de catre dr razvan olteanu si mai am unul de ofalmica dreapta care imi da batai de cap se poate sa imi spune-ti care ar fi costurile de embolizare in situatia mea mentionez ca are 4 mm ,,anevrismul,, dupa ultima angiografie facuta in 2015
  deoarece v-am mai spus am mare incredere in dumneavoastra pentru ca in 2013 cand m-ati diagnosticat impreuna cu echipa de medici s-a ajuns la decizia de a fi emblizat dar am incercat sa trag de timp dar anul trecut mi s-a facut rau am fost dusa la spitalul universitar si in urma angiografiei m-am mai ales si cu o hemoragie interna dupa care am intrat de urgenta in operatie deoarece sangele din artera femurala s-a adunat in cavitatea abdominala si mi-a fost foarte foarte greu . va multumesc mult.

  • Comentariu scris de Alexandra Ciordas
   Publicat la data de 7.9.2016, ora 12:02 pm

   Pentru mai multe detalii sunati la Call Center MedLife: (021) 9646.

   Redactia MedLive

 16. Comentariu scris de jigolea liliana
  Publicat la data de 26.12.2016, ora 6:10 pm

  Buna ziua am fost diagnosticata cu __HIpoplazia congenitala a arterei carotide interne si arterei vertebrale la nivelulC3-C4 disfunctie vegetativa suprasegmentara de origine psihogena cu tulburari vegetative paroxistice si polisistematice permanente cu sindrom anxio-depresiv.Vreau sa va mentionez ca am migrene cam 20 de zile pe luna ‘mai am stenoze care am inteles sunt de 50%.Pe mine m-ar interesa daca as putea face operatia ca sa nu mai am dureri. Am varsta de 44 de ani si am facut toate investigatiile.Va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra.

 17. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 27.12.2016, ora 9:19 pm

  Trebuie sa văd imaginile cu arterele vertebrale si sa vedem daca într-adevăr sunt stenozate 50%. Va propun o programare la Medlife Grivita începând cu 3 ian

 18. Comentariu scris de SPORICI MADALINA
  Publicat la data de 24.1.2017, ora 2:53 pm

  Buna ziua ,
  Va rog ,am fost operata de anevrisme bifurcatie ACM bilaterale in 2010 si mai exista un anevrism diametru 2.17 mm, colet 3.49 mm in 2014 (diam 2 mm colet 3 mm in 2013 )-artera oftalmica dreapta cu originea la nivelul coletului anevrismal .
  Dupa cum evolueaza marimea , este posibil sa trebuiasca in viitor embolizat ? Aceasta operatie nu implica pierderea ochiului ? Acest anevrism este in lista problemelor care beneficiaza de certificat de handicap ?

 19. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 24.1.2017, ora 6:47 pm

  Poate sa crească .
  Se poate trata cu risc de complicații de 2,8%.
  Nu stiu legat de certificat de handicap …
  Trebuie evaluat imagistic periodic!

 20. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 29.1.2017, ora 5:16 pm

  Este HSA urgentă medicală ? Necesita intervenție imediata ?

 21. Comentariu scris de Marcela Vlad
  Publicat la data de 29.1.2017, ora 9:25 pm

  ce este HSA ?

 22. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 30.1.2017, ora 11:02 am

  Hemoragie subarahnoidiana

 23. Comentariu scris de steluta maria
  Publicat la data de 8.2.2017, ora 2:45 pm

  D-le dr. Stefanita Dima tin sa va multumesc pe aceasta cale deoarece am avut o ruptura de anevrism cerebral in mai 2015 operata cu succes de dr. Razvan Olteanu depistat in urma unui angiografii facute de d-voastra sunteti niste ingeri sa va dea domnul multa sanatate si cat mai multe realizari!

 24. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 8.2.2017, ora 10:41 pm

  Mulțumim frumos ! Sănătate multă dumneavoastră , precum si întregii familii!

 25. Comentariu scris de Muntean Gabriela
  Publicat la data de 15.2.2017, ora 3:11 pm

  Buna ziua este o urgenta pentru o persoană cu anevrism in T grav cum se poate lua legătura cu d voastră e internat la tg Mureș la spitalul de urgență un nr de tel de contact va rog

 26. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 15.2.2017, ora 5:55 pm

  Se pot trata endovascular 99% din anevrisme, inclusiv cele in forma de T. Daca vedem imagini decidem impreuna abordarea anevrismului.

 27. Comentariu scris de LIFU ELENA MIHAELA
  Publicat la data de 17.2.2017, ora 12:05 pm

  Domnule doctor cu mult respect indraznesc sa va contactez in speranta ca poate o sa va revad si sa ma sfatuiti. In anii 2008 – 2010, Dvs impreuna cu Dl. Dr.Andrei Chefneaux, la Spitalul clinic de urgenta a “Bagdasar-Arseni” ati intervenit la cele 4 embolizari ale malformatiei arterio venoasa – parietala stanga, urmata de o procedura de raze Gamma Knife, efectuata de Dl. Dr. Feri Stoica.As dori, daca se poate sa fac un RMN la MedLife si sa mi-l interpretati Dvs, pentru ca eu am avut si am incredere oarba in tot ce mi-ati spus. Eu am fost internata de fiecare data in spital impreuna cu mama mea si aveam pe pat o maimutica ; sunt sigura ca poate va aduce-ti aminte de mine. Va doresc multa sanatate si sper sa-mi raspunde-ti la mesaj!

 28. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 17.2.2017, ora 1:00 pm

  Buna ziua doamna Lifu! Sigur ca-mi aduc aminte de d-voastră ! Se poate fără nici o problema face un RMN cu angio-IRM la nivel cerebral si bine înțeles ca discutam apoi pe marginea imaginilor…Pentru programare o sa va dau telefonul colaboratoarei mele Maria Burghel 0756565624.
  Abia aștept sa ne revedem si sa va dau vesti bune după RMN!!!

 29. Comentariu scris de Stela Bolucek
  Publicat la data de 11.6.2017, ora 5:23 pm

  Buna ziua domnule doctor,:in anul 2015 am fost embolizata de 4 anevrizme cerebrale, intr o clinica din turcia si am fost diagnostica cu o posibila malformatie cervicala care inca nu a fost investigata .Cum pot sa va contactez?

 30. Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
  Publicat la data de 12.6.2017, ora 8:49 pm

  0722608698 dr Dima

 31. Comentariu scris de Popa Adriana
  Publicat la data de 13.9.2017, ora 12:06 pm

  Buna ziua domnul Doctor! Cautand informatii despre angiografie artero-venoase am dat de dumneavoastra! Ma puteri ajuta cu cateva infirmatii pentru soțul meu? Acum o luna a fost internat la Maria Nasta cu hemoptizie, pneumonie si la externare i sa recomandat sa faca o angiografie pentru identificarea unor posibile malformatii arterio-venoase insa am inteles de la un dr cardiolog ca exista posibilitatea sa apara complicatii in urma acestei investigatii, dumneavoastra ce ne sfătuiți? Sa faca angiografie sau se poate depista si la AngiRmn? Astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra!

  • Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
   Publicat la data de 13.9.2017, ora 1:49 pm

   Este o metoda de diagnostic minim invazivă. In mod normal nu are consecințe nefaste. Eu am făcut pana acum peste 18000 de angiografii cerebrovasculare si nu am avut complicații . Va încurajez sa o faceți !

 32. Comentariu scris de motoroiu daniel
  Publicat la data de 19.9.2017, ora 9:32 am

  buna ziua dn doctor Dima,sunt Motoroiu Daniel, baiatul cu malformatia de 6 cm operat la limonge de dn dr mounier charbel cum pot sa iau legatura cu dvs pt un consult.multumesc frumos

  • Comentariu scris de dr Ștefănita Dima
   Publicat la data de 19.9.2017, ora 5:18 pm

   0756565624 Maria Burghel- colaboratoarea mea ce se ocupa de programări .Lasa un comentariu


Do NOT fill this !