Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii

Cand se impune interventia chirurgicala in bolile endocrine? Ce presupune si care sunt riscurile unei operatii? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii.

Dr. Bogdan Stanescu este  medic primar chirurgie endocrina in cadrul Life Memorial Hospital. Intra pe pagina online pentru programari.

Citeste mai jos raspunsuriledomnului doctor.

Articole similare:

 1. VIDEO INTERVIU Chirurgia glandelor suprarenale. Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 2. Cum tratam afectiunile tiroidei? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 3. VIDEO INTERVIU Ce presupune chirurgia hepatica in tratamentul metastazelor cancerului colorectal? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 4. Cum tratam herniile abdominale? Dr. Radu Victor, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 5. Ce probleme urologice apar la copii si cum pot fi indreptate chirurgical? Dr. Mircea Andriescu, medic primar chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , , ,

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Cristian
  Publicat la data de 12.1.2016, ora 11:38 am

  Buna ziua Dl Doctor,
  Am 37 de ani si sunt operat de 4 ani (Mai 2012) de tiroidectomie totala de catre dvs la Parhon (nodul benign, tiroida autoimuna).
  Dupa operatie refac analizele Free t4 si TSH la un interval de max 3 luni si merg la control periodic. Ca si trament iau Eutyrox 150/3 zile si 125/4 zile, iar in momentul de fata sunt la un TSH de 6.7 si cu hipotiroidim de aprox 6 luni.
  Inainte de aceasta crestere am fost cu hipertiroidism ajungand la un TSH de 0.02. Singurele modificari ale dozei de Eutyrox sunt cele 25mcg in plus -3zile/2 zile, 125 mcg fiind zilnic.

  Care este cauza acestor oscilatii intre hipotiroidie/hipertiroidie? Exista o rezolvare?

  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:00 pm

   Pentru un raspuns cat mai corect mi-ar fi fost necesara si dozarea T3. Dar chiar si asa, cred ca valoarea mare a TSH-ului in conditiile dozei mari de Eutyrox se explica prin lipsa unei enzime de conversie a T4 in T3. Valoarea aceea de 0,02 a TSH-ului este de neglijat si probabil gresit lucrata. Practic dvs. aveti nevoie pentru monitorizare doar de doarea fT4 si T3.

   Pentru a incerca sa corectam totusi aceasta situatie va propun sa inlocuiti complet Eutyrox cu Novothyral 100. Dupa doua luni redozati fT4 si T3, eventual si TSH, si ma recontactati cu noile valori pe adresa de mail bd.stanescu@yahoo.com.

 2. Comentariu scris de vasile
  Publicat la data de 12.1.2016, ora 1:36 pm

  Buna ziua ,dl doctor am fost diagnosticat cu gusa nodulara ltd.tiroidita autoimuna .hipotiidie s-a practicat,
  FNAB benign,
  Anti-TPO 400 ,404, 401,403 valorile obtinute in controalele periodice,
  TSH 6,28 ,3,7 ,2,32 .4,27
  FT4 1,03 ,1,4 ,1,1 1,08
  Ecografia tiroidiana din 09.2015 a descris tiroida de volum normal in LTD, nodul isoecogen,cu halou transsonic ,si vascularizatie perifirica si interna 20, 25 %,cu dimensiunile de 1,3/1,2/1,6 cm, volum 1,3ml.LTS ecostructura hipoecogena.
  Urmez tratament cu euthyrox 50.
  In ziua efectuarii analizelor am luat euthyrox inainte de recoltare .

  In situatia de fata ce recomandare imi puteti face ?

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:04 pm

   Primul lucru, dozati si Calcitonina. Daca este mare, atunci operatia trebuie facuta urgent. Daca este mica, nodulul fiind inca relativ mic, nu aveti decat sa monitorizati ecografic la 6-12 luni dimensiunile sale si cand va ajunge la peste 3-4 cm, obligatoriu il operati. Pentru tiroidita va recomand sa luati cronic tablete de Seleniu – 200 mg/zi si sa consumati fulgi de ovaz (permanent).

 3. Comentariu scris de Ion V.
  Publicat la data de 12.1.2016, ora 6:52 pm

  Buna ziua. Sufar de ginecomastie si nu stiu ce ar trebui sa fac. Am fost diagnosticat acum 10 luni. Medicul la care am fost mi-a spus ca in mod normal ar trebui sa treaca de la sine. Mentionez ca am 14 ani si nu sufar de obezitate. Multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:07 pm

   Ginecomastia este o afectiune care de regula reprezinta semnul unor alte boli sau apare atunci cand sunt facute tratamente medicamentoase (hormoni feminizanti, spironolactona, etc). Avand in vedere varsta, e posibil ca ginecomastia sa fi aparut in cadrul furtunii hormonale din pubertate si in acest caz la incheiere perioadei mentionate va disparea de la sine. Totusi pentru siguranta ar merita sa consultati pe dna. doctor Procopiuc Camelia de la Institutul C.I. Parhon.

 4. Comentariu scris de Ioana
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 7:25 am

  Buna ziua
  Domnule doctor citesc despre sarea iodata cat este de periculoasa pentru tiroida. Desi peste tot aud acelasi lucru in toate magazinele sarea este iodata. Dumneavoastra ca medic trageti un semnal de alarma ca sa nu se mai practice tratarea sarii cu iod? Este atat de periculoasa precum scrie peste tot pe net?

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:13 pm

   Exista un studiu elvetian facut intre 1926 si 1941 in care s-a evaluat evolutia bolilor tiroidiene dupa aplicarea sarii iodate in acest interval. In urma acestui studiu s-a constatat ca introducerea sarii iodate a scazut incidenta gusii polinodulare, in schimb a crescut incidenta cancerului papilar tiroidian. De altfel, astazi, in toate tratatele medicale de specialitate veti gasi aceasta axioma, ca in zonele sarace in iod predomina gusa polinodulara (leziuni benigne) in timp ce in zonele bogate in iod predomina cancerul papilar. A atrage un semnal de alarma in privinta consumului de sare iodata, ar insemna ca eu sau oricare un alt coleg dintre ai mei sa intram in conflict cu recomandarile UE.

   Dvs. insa puteti sa evitati sarea cu iod prin cumparare de sare gema, direct de la salina (sara de muraturi).

 5. Comentariu scris de Dorian
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 9:39 am

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti cum se diferentiaza intraoperator un adenom de tiroida de un adenom de paratiroida.
  Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:18 pm

   In general, in majoritatea clinicilor din lume, diferentierea se face pe baza experientei chirurgului legat de pozitia si aspectul tumorii. Exista situatii pentru paratiroidele inferioare cand acestea pot fi localizate intratiroidian, situatie in care diferentierea intre tiroida si paratiroida nu o poate face decat examenul anatomo- patologic intraoperator. In ultimii ani, pentru a se evita acest examen anatomo-patologic (extrem de dificil) se practica dozarea PTHi care trebuie sa scada sub jumatate din valoarea preoperatorie la 10 minute dupa indepartarea tumorii. Toate aceste noutati cresc costurile spitalicesti, semnificativ, motiv pentru care in unele tari, cum ar fi Anglia si nu numai, chirurgul care opereaza paratiroida nu are acest drept decat daca are o cazuistica de minim 6 operatii pe luna.

 6. Comentariu scris de Mihaela G.
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 10:31 am

  Recent la un examen TC au rezultat “incidentaloame suprarenale bilateral cu diametrul de 3,2 cm dreapta si 2 cm stanga”. Fara fluid sau adenomegalii abdominale. Suspectez prezenta sindromului Cushing. Care sunt pasii de urmat? In cazul unei interventii chirurgicale se extirpeaza si glandele sau numai nodulii?
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:27 pm

   Termenul de incidentalom, desi a fost dat ca urmare a descoperirii intamplatoare a tumorii suprarenale la un examen imagistic (CT, eco), nu poate fi folosit corect decat dupa dozarea hormonilor suprarenali. Va recomand prin urmare sa va dozati cortisol plasmatic, aldosteron, renina, metanefine si normetanefine. Daca vreuna dintre aceste valori este peste normal, operatia este obligatorie. Ideal pentru a stabili care suprarenala secreta hormonul gasit crescut ar fi sa se faca sintigrama adrenala care este diferita ca trasor pentru Cushing de feocromocitom. Din pacate, niciuna dintre aceste sintigrame nu se efectueaza in Romania (din lipsa de trasor). Daca valorile dozate sunt normale, atunci vorbim de un indicentalom, care se opereaza cand dimensiunile cresc peste 4 cm (dupa altii 3 cm). In aceasta situatie, ar fi de scos suprarenala dreapta si apoi monitorizata in timp cea stanga pana atinge dimensiunile mentionate.

 7. Comentariu scris de Corina
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 11:46 am

  Buna ziua!

  Am programare la operatie pentru indepartarea in totalitate a tiroidei, peste 2 saptamani, si imi este cam teama. Am trecut eu prin 2 cezariene, dar taietura asta la gat imi cam da fiori pe sira spinarii.
  As dori tare mult sa-mi spuneti, despre cum decurge aceasta operatie si apoi recuperarea, inclusiv din punct de vedere hormonal. Nu numai pentru hormonii produsi de tiroida pentru ca acestia sunt inlocuiti de euthyrox pe care il iau de ceva vreme.

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:30 pm

   Pacientii operati de mine la Medlife pleaca acasa doua zi postoperator si nu au nevoie de o recuperare speciala. Singura indicatie fiind sa evite efortul si plaja timp de o luna. In afara de reglarea hormonala pe care o da tratamentul cu Eurotyrox si pentru care este necasar un interval de minim doua luni pentru a stabili daca doza admnisitrata este corecta, pacientii necesita si un tratament de 10-14 zile cu Calciu si Vitamina D3 pentru a preintampina o eventuala stare de hipoparatiroidism. In rest, nu sunt probleme deosebite si va urez succes.

 8. Comentariu scris de Madalina
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 11:48 am

  Am un diagnostic de adenom de suprarenala. Va rog sa imi spuneti daca este cazul sa ma operez si ce varainta ar fi mai indicata din punctul dvs. de vedere: chirurgie clasica sau laparoscopica.

  Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:34 pm

   Pentru a va da un raspuns corect mi-ar fi fost necesare doua informatii: dimensiunea tumorii si daca aceasta secreta ceva in exces. Puteti sa cititi raspunsul in cele doua situatii la comentariul de mai sus (raspunsul dat doamnei Mihaela G.), sau sa veniti la o consultatie la mine la Medlife Grivita (0751.120.996 – pentru programare). Daca totusi va incadrati in indicatia de operatie categoric va recomand interventia laparoscopica, iar dintre cele doua metode de acest fel, cea pe cale posterioara retroperitoneala este cea mai cosmetica si totodata permite pacientului sa se externeze a doua zi. Va astept la un consult.

 9. Comentariu scris de Cecilia
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 11:53 am

  Buna ziua dl. dcotor!

  De ceva vreme aveam tensiunea ridicata si in urma unui control mi-a fost descoperita o tumora a glandei medulo-suprarenala. In ce masura dupa indepartarea chirurgicala a tumorii mai pot avea probleme cu tensiunea? Ar trebui sa urmez un tratament pentru hipertensiune si dupa operatie?

 10. Comentariu scris de Butnaru Mitica
  Publicat la data de 13.1.2016, ora 12:19 pm

  In 2014 am fost diagnosticat cu glanda suprarenala dr. diam. 3.8 cm, cu spect adenomatoos. Nu stiu cum a mai evoluat. As dori sa-mi spuneti daca se poate opera la Life Memorial Hospital, as dori la dvs. personal. Intentionez acest lucru in lunile iunie- iulie 2016
  Analize : Acid vanilmandelic 12.28 mg/24 h, Methanefrine urinare 1.16 mg /24 h, Alldosteron seric 218.59 pg/ml ( stand in sezut pe scaun), Cortizol 18.3 pg/dl. Daca nu se poate la dvs. rog recomandati-mi altundeva. Cu deosebita stima Mitica butnaru.

  • Comentariu scris de Dr. Bogdan Stanescu
   Publicat la data de 13.1.2016, ora 1:41 pm

   Adenomul pe care il aveti dvs. are indicatie chirurgicala, iar eu fac suprarenalectomie laparoscopica la Medlife. Mai nou, am inceput o metoda moderna extrem de putin invaziva si foarte cosmetica (pacientul are doar doua-trei mici cicatrici pe spate) si anume, abordul retroperitoneal video endoscopic. Un alt avantaj il constituie faptul ca pacientul pleaca a doua zi acasa si nu necesita niciun fel de recuperare si nu are restrictii la niciun efort. Legat de programare, vedeti ca din iulie incepe sezonul de concedii si s-ar putea sa nu va pot opera in acea perioada. O alta mentiune importanta este ca atunci cand veniti pentru consultatie in vederea programarii operatiei sa aveti un nou examen CT (preferabil efectuat de domnul doctor Dan Hortopan de la Gral Medical) si noi dozari hormonale. Va astept pentru programare.

 11. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 14.1.2016, ora 11:38 am

  Buna ziua. Fetita mea in varsta de 2 ani jumate are o Hipotiroidie latenta. Initial i s-a recomandat o terapie cu iod p.o 3 luni, dupa care i-am repetat analizele, T3, T4 raman in limite normale, dar TSH a crescut mai mult la 10. Ce ma sfatuiti? Ar necesita o substitutie cu Euthyrox? Va multumesc anticipat!

 12. Comentariu scris de I.Davidescu
  Publicat la data de 17.1.2016, ora 7:33 pm

  Stimate dle Doctor,
  De ceva ani ,medicul endocrinolog (respectiv dna dr Munteanu, sp. Tgv) mi-a recomandat sa ma operez de tiroida,fiind destul de pronuntata. Totusi,o teama teribila nu-mi permite sa ma hotarasc sa vin la dvs. ! Intreb : inaintea operatiei nu se poate administra ceva care sa-mi atenueze total aceasta frica ? Simt ca numai in acest mod pot trece de prima faza a operatiei ! Va multumesc pt intelegere ! Cu stima

 13. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 20.1.2016, ora 7:25 am

  Buna ziua dl Doctor,
  Am 30 de ani si am fost diagnosticata cu hipertiroidism, boala autoimuna Basedov in ianuarie 2015. Am luat timp de 3 luni propiltiouracil intrucat la thyirozol am facut alergie si apoi am interupt pt ca nu m-am simtit bine(urina inchisa la culoare, dificultate in respiratie,ragusala). Dupa 3 luni boala a recidivat si in luna noiembrie am inceput din nou sa iau propiltiouracil.In decembrie starea de rau a revenit chiar daca FT4 ajunsese la limita normal, iar TSH-ul a ramas <0.05. Am interupt iar si in inauarie 2016 cand am facut analize FT4 a crescut la 43.79. In urma tratamentului tsh-ul nu a ajuns niciodata la limita minima normala.Imi puteti spune ce sa fac? Ma gandesc la operatie.
  Unde va pot gasi? Va multumesc

 14. Comentariu scris de MARILENA AVRAM
  Publicat la data de 3.3.2016, ora 9:24 am

  Buna ziua, in urma unor investigatii efectuate pe partea de endocrinologie , ca rezultate TSH, FT4,ATPO in limite normale,doar RDW-CV 15.7
  *LA ECOGRAFIE a iesit un nodul hipoecogen cu dim de 5.11 cm, 2.41…
  Ce parere aveti dumneavoastra ?

 15. Comentariu scris de IENEA ANA
  Publicat la data de 26.9.2016, ora 10:58 am

  Buna ziua,
  Sunt diagnosticata cu:
  Diagnostice externare:
  - HIPERPARATIROIDISM PRIMAR PRIN ADENOM DE PARATIROIDA
  - DREAPTA INFERIOARA SIMPTOMATIC
  Diagnostice secundare:
  -GUSA POLINODULARA CU HIPERTIRODIE SUBCLINICA
  - OSTEOPOROZASECUNDARA
  - NEFROCALCINOZA BILATERALA
  - LITIAZA RENALA DREAPTA OPERATA
  - INFECTIE URINARA KLEBSIELLA PNEUMONIAE
  - HTA POSIBIL SECUNDARA
  - BOALA VON WILLEBRAND
  - HEPATITA CRONICA VIRALA C TRATATA
  - CARENTA VITAMINA D
  Datorita bolii VON WILLEBRAND operatia de tiroida este riscanta dar toate recomandarile sunt pentru acest lucru. Ultimul consult a fost la d-na doctor Oana Capraru de la Spitalul Sf Constantin din Brasov plus Cluj Napoca, Timisoara si Szeged.
  Va rog frumos ajutati-ma tinand cont de toate cele prezentate mai sus.
  Va multumesc anticipat.

 16. Comentariu scris de Nedelcu Steliana
  Publicat la data de 29.9.2016, ora 10:34 am

  Buna ziua Dl Doctor,

  In urma cu 3 ani, la un RMN mi s-a gasit un adenom pe suprarenala dreapta.
  De atunci am episoade de hipertensiune, palpitatii si de curand ( 6 luni) diabet de tip 2.Am facut n investigatii cardiologice si totul este ok, dar eu continui sa ma simt rau.Am stari de oboseala foarte accentuate, palpitatii, o stare generala proasta, nu ma mai recunosc din nici un punct de vedere.Momentan glicemia e normala, tin regim, tensiunea dimineata este in limite, pulsul la fel, dar am momente cand totul se deregleaza si sincer va spun,toate aceste lucruri ma termina.Ma puteti ajuta cu un sfat, as putea apela la dv?

  Multumesc!

 17. Comentariu scris de Stefan Ionela
  Publicat la data de 2.10.2016, ora 1:00 pm

  Buna ziua am fost diagnosticata cu hipertiroidism si adenom lob stang cum pot sa iau legatura cu dumneavoastra as dori un nr .de contact si un sfat. Va multumesc

 18. Comentariu scris de Rica Sofia
  Publicat la data de 2.4.2017, ora 7:36 pm

  Buna Ziua D-ule Doctor.Sunt iperata de D-vs.in anul 1996 de glanda tiroida .pentru un consult .Mi-am facut niste analize . si pe lobul drept mi-au aparut niste resturi.Pentru un consult mai amanuntit as dori sa ma examinati .Pentru o programare la un consult la ce nr.de tel. Sunteti de gasit. Va multumesc anticipat.Rica SofiaLasa un comentariu


Do NOT fill this !