Cum se reface sistemul imunitar in timpul somnului – studiu

Un nou studiu dezvaluie o scadere a celulelor-T – esentiale bunei functionari a sistemului imunitar – in organism dupa numai trei ore de somn, precum si revenirea acestora la nivelul normal pana la momentul desteptarii. Cercetarea ofera o noua perspectiva asupra modului in care sistemul imunitar se reface in timpul somnului, scrie webmd.com.

Studiul a fost realizat de un grup de cercetatori din cadrul Departamentului Medical Psihologic si al Comportamentului Neurobiologic de la Universitatea Tubingen din Germania, condus de Luciana Besedovsky si publicat recent in revista de specialitate “American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.”

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au colectat probe de sange de la 14 barbati tineri si sanatosi, cu o varsta medie de 25 de ani, in prima faza pe durata somnului si in cea de-a doua faza atunci cand nu au avut parte de odihna pe durata noptii.

Probele de sange au fost analizate pentru a identifica nivelul de celule-T – celulele albe din sange, ce stau la baza sistemului imunitar.

Atunci cand participantii s-au odihnit pe durata intregii nopti, nivelul de celule-T a inregistrat o scadere in primele trei ore de la momentul adormirii. In faza doi, cand participantii au ramas treji toata noaptea, nivelul de celule-T a ramas ridicat.

Nu este clar ce se intampla cu celulele-T care dispar din fluxul sanguin in timpul somnului, insa studiile anterioare sugereaza ca acestea se pot acumula in ganglionii limfatici, sunt de parere cercetatorii.

Cu toate astea, scaderea rapida a nivelului de celule-T din sange pe durata somnului dovedeste ca “lipsa de odihna pe durata noptii afecteaza sistemul imunitar adaptiv. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care somnul regulat are o importanta majora pentru starea generala de sanatate a organismului,” declara Luciana Besedovsky.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Studiu: Frica poate fi combatuta in timpul somnului
 2. Sistemul imunitar poate cauza leucemie, daca isi rateaza tinta-studiu
 3. Cel de-al doilea creier al organismului: sistemul imunitar. Cum poate fi imbunatatit?
 4. 10 alimente care intaresc sistemul imunitar
 5. Invatarea in timpul somnului poate reduce rasismul si sexismul

Tags: ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Cum se reface sistemul imunitar in timpul somnului – studiu | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 18.1.2017, ora 10:11 am

  [...] Cum se reface sistemul imunitar in timpul somnului – studiu De către admin – Ian 18, 2017 2 0 DISTRIBUIȚI Facebook Twitter (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Un nou studiu dezvaluie o scadere a celulelor-T – esentiale bunei functionari a sistemului imunitar – in organism dupa numai trei ore de somn, precum si revenirea acestora la nivelul normal pana la momentul desteptarii. Cercetarea ofera o noua perspectiva asupra modului in care sistemul imunitar se reface in timpul somnului, scrie webmd.com.Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de Mihaela
  Publicat la data de 18.1.2017, ora 4:09 pm

  Foarte adevarat, un somn bun si suficient este foarte important in conservarea starii de sanatate. Ar fi bine ca cei care Au probleme de cAlitateasomnului sa se adreseze unui somnolog, o specialitate, care vad ca a aparut, in sfarsit si la noi in cliniciLasa un comentariu


Do NOT fill this !