Cum se pune diagnosticul si care sunt solutiile chirurgicale pentru cancerul de san? Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii

Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista?  Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala, a discutat online cu cititorii MedLive.

Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu este medic specialist chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita. Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Ce inseamna un diagnostic de cancer colorectal? Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 2. VIDEO INTERVIU Tratamentul modern al cancerului mamar. Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică si dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie oncologica, au discutat online cu cititorii
 3. Diagnosticul si tratamentul hemoroizilor. Dr. Adrian Ghenea, medic specialist chirurgie generala, a discutat online
 4. VIDEO INTERVIU In ce consta chirurgia obezitatii? Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 5. Cand este nevoie de un implant dentar? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

39 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Lorena
  Publicat la data de 1.7.2015, ora 12:33 pm

  Buna ziua,

  In momentul in care va scriu aceste randuri, Dvs. o operati, de cancer la san, pe o membra a familiei mele. Si, fiindca sunteti si medicul meu si stiu, deci, cu cata delicatete si seriozitate va tratati pacientii, vreau doar sa profit de ocazie, pentru a va multumi.

  In alta ordine de idei, le recomand tututor doamnelor care au intrebari ori astfel de probleme de sanatate, sa nu ezite in a-l contacta pe dl. dr. Viisoreanu. De cele mai multe ori, atitudinea – si nu doar cunostintele acumulate – face diferenta intre un medic exceptional si unul bun. Dansul apartine primei categorii.

 2. Comentariu scris de Tabarcea Dan Leonard
  Publicat la data de 1.7.2015, ora 5:03 pm

  De ce în Romania toți doctorii buni cum sunteți si dvs dl. Viisoreanu recomandați neapărat chimioterapie 6, 8 ședințe după care operația de cancer de sân. Întreb acest lucru deoarece în străinătate pt cancer sân gradul 1 și 2 nu este necesar chimioterapie si se operează fără cu rezultate 100% bune. Cunosc două astfel de cazuri care pt gradul 1 și 2 ați recomandat chimioterapie înainte. Sunteți un doctor bun nu contest avest lucru dar totuși vreau un răspuns.
  0740116990
  Mail dan.tabarcea@romaqua.ro
  Dan Tabarcea

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:38 pm

   Chimioterapia pre-operatorie se recomanda stadiilor avansate. In cadrul Centrului de Diagnostic si Tratment al patologiei mamare se opereaza predominant stadiul 1 si 2.

   Stadiul 1 reprezinta tumori pana la 2 cm.
   Stadiul 2 reprezinta tumori intre 2-5 cm.

   In unele cazuri, desi tumorile sunt mici, sub 1 cm, prezinta adenopatii axilare cu invazie mai mare sau mai mica. Aceste cazuri se diagnosticheaza prin punctii biopsie din tumora sau adenopatie, urmand apoi sa efectueze chimioteraie preo-perator. Invazia ganglionara fiind un factor al evolutiei la distanta a bolii.

   Rezultatele “100% bune” obtinute post-operator sunt obtinute si in Romania, dar evolutia la distanta a pacientelor cu invazie ganglionara s-a dovedit sa fie nefavorabila. Din acest motiv se recomanda chimioterapie pre-operator, boala nemaifiind cu evolutie locala, ci una cu diseminare ganglionara si posibil si in alte organe. Chimioterapia asigura controlul sistemic al bolii si duce la regresia tumorii si a adenopatiilor.

   Tehnic se realizeaza interventii chirurgicale pentru stadii avansate, cu rezultate 100% bune, dar sunt in scop de toaleta. (limitand sangerari, infectii etc).

 3. Comentariu scris de Cornelia
  Publicat la data de 1.7.2015, ora 7:09 pm

  Pentru o femeie care a trecut de 30 de ani, care este frecventa cu care trebuie sa faca control la san astfel incat sa descopere noduli intr-un timp util tratarii?

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:45 pm

   1. Autoexaminare lunara
   2. Ecografia mamara anual
   3. Dupa 45 de ani, mamografie.

 4. Comentariu scris de Carmen
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 10:09 am

  Buna ziua! O lovitura mai puternica in zona sanului ar trebui sa fie motiv de ingrijorare? Ar trebui consultat imediat dupa un medic? O zi frumoasa! Carmen

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:46 pm

   O lovitura puternica in zona sanului poate sa lase o cicatrice in san, care poate fi confundata cu o leziune maligna. De cele mai multe ori, pacientele care se prezinta la consultatie, cu nodul la san, afirma ca au suferit un traumatism la nivelul sanului. Acesta nu este factorul determinant, ci numai cauza pentru care au palpat mai bine sanul. Este recomandat ca dupa un traumatism sa se efectueze un control medical si o ecografie mamara.

 5. Comentariu scris de Dorina Stefan
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 10:17 am

  Buna ziua, domnule doctor!

  De la ce varsta este indicat pentru o femeie sa faca prima mamografie? De exemplu, daca am 26 de ani ar trebui sa incep sa ma gandesc la un astfel de consult?

  Va multmesc,

  Dorina

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:48 pm

   La 26 de ani nu se recomanda mamografia decat atunci cand la examenul clinic si ecografic se descopera o leziune suspect maligna. Varsta recomandata pentru mamografie este de 45 de ani. Pentru cazurile care in familie au antecedente de cancer mamar, screeningul mamografic poate sa inceapa si de la 35 de ani.

 6. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 10:22 am

  Buna ziua! Ce pasi ar trebui sa urmeze un barbat care are suspiciune de cancer de san? Cu stima, A.

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:50 pm

   Cancerul mamar la barbat este mai rar intalnit, dar este mult mai agresiv decat la sexul feminin. Patologia benigna este frecventa si de cele mai multe ori se trateaza medicamentos.

   Pasii care trebuie urmati sunt:

   Consultatie
   Chirurgie mamara sau medic endocrinolog
   Ecografie mamara
   Mamografie

 7. Comentariu scris de Mariana
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:25 pm

  Fumatul poate determina aparitia cancerului la san?

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:51 pm

   Cauza cancerului in general nu se cunoaste. Pentru cancerul de san sunt cunoscuti niste factori de risc, printre care si fumatul. Recomandam reducerea sau incetarea fumatului.

 8. Comentariu scris de Gina
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:28 pm

  Exista vreo legatura intre instalarea menstruatiei si nasteri, respectiv riscul aparitiei cancerului de san?

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:55 pm

   Exista o legatura intre varsta la care se instaleaza menstruatia, menopauza si numarul de nasteri. Riscul de aparitie al cancerului de san nu poate fi cuantificat dupa acesti parametrii. Nasterea inainte de 30 de ani reprezinta un factor de protectie. Alaptatul, de asemenea. Sigur, exista si exceptii cu paciente care au avut 8-10 nasteri, care au alaptat continuu, si care, din pacate, au facut cancer de san.

 9. Comentariu scris de Ramona Gheorghe
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:31 pm

  Buna ziua! Cam cat de des ar trebui sa efectuez o autoexaminare a sanilor? Cum ar trebui facuta aceasta autoexaminare si care ar fi semnele ca ar trebui sa ma adresez mai bine unui medic? Va multumesc. Ramona

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:59 pm

   Autoexaminarea sanilor se efectueaza lunar, la 7-10 zile dupa menstruatie, cand sanul este suplu. Autoexaminarea se efectueaza in fata oglinzii sau intinsa pe spate cu mana de partea sanului examinat ridicata la ceafa, iar mana care efectueaza autoexaminarea cu degetele apropiate palpeaza sanul pe torace, in sensul acelor de ceasornic.

   Nu este recomandat sa se examineze sanul prin strangerea intre degete a glandei mamare pentru ca se simte un nodul fals, care nu este de fapt decat glanda mamara.

 10. Comentariu scris de Despina Cristea
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:44 pm

  Exista tratamente care pot intarzia sau chiar anula interventia chirurgicala?

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:01 pm

   Daca vorbim de leziuni benigne, exista tratamente care chiar pot intarzia sau anula interventia chirurgicala. Din tratamentul patologiei maligne, in afara de chimioterapie si radioterapie, face parte si interventia chirurgicala. Interventia chirurgicala este singura care poate sa elimine in totalitate tumora.

   Chimioterapia si radioterapia poate sa faca “sa dispara” tumora maligna, dar nu o poate elimina pana la ultima celula.

 11. Comentariu scris de Otilia Petrescu
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:45 pm

  Care sunt riscurile ca un cancer de san sa recidiveze sau sa apara si la celalalt san? Numai bine! Otilia

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:03 pm

   Recidiva cancerului mamar tine de tipul bolii. Exista cancere de san cu localizare in mai multe zone ale sanului si in celalalt san. Acesta este carcinomul lobular. Rata de recidiva tine foarte mult de stadiul bolii si de tratamentul efectuat.

 12. Comentariu scris de Liliana Marcel
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:49 pm

  Buna ziua, domnule doctor! Imi puteti spune, va rog, ce ar trebui sa fac, ce alimente ar trebui sa consum/evit, astfel incat sa impiedic aparitia unui cancer, in conditiile in care in familie a fost deja inregistrat un caz? Cu stima, Liliana

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:06 pm

   Recomandam un regim alimentar echilibrat si cu un stil de viata echilibrat. Consumati alimentele care va fac sa va simtiti bine. Nu exista alimente care sa impiedice aparitia unui cancer. Legat de cazul deja inregistrat in familie,daca e diagnosticat la varsta tanara (40-50 de ani) se pot face teste genetice care pot sa puna in evidenta modificarile genelor responsabile de transmiterea cancerului mamar.

 13. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:50 pm

  Buna ziua dle dr.

  Mama mea are un nodul bening de ceva vreme buna, 4-5 ani, urmareste evolutia acestuia constant si slava domnului nu exista schimbari. Chiar si asa ar fi mai bine sa fie extirpat sau sa ramana cu el in continuare asa? Mama mea are varsta de 60 de ani.

  Va multumesc mult!

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:08 pm

   Poate sa ramana cu acel nodul in continuare daca acesta nu prezinta modificari. Trebuie sa efectueze ecografia anual si mamografie la 2 ani. Acestea trebuie efectuate regulat pentru ca exista posibilitatea ca langa acest nodul sa se dezvolte un alt nodul si interpretat ca fiind nodulul vechi. In concluzie, trebuie sa vina regulat la medic.

 14. Comentariu scris de Dana Popa
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:55 pm

  Doctorul de familie consideră că nodulul pe care l-am identificat singură poate fi un chist, ce înseamnă asta? Trebuie operat?

  Dana P.

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:14 pm

   Un nodul descoperit intamplator poate sa fie o problema simpla sau una complexa. Pentru a stabili natura nodulului trebuie sa faceti un consult de specialitate, o ecografie mamara, o ecografie mamara cu substanta de contrast, o elastografie, o mamografie (daca aveti peste 40 de ani), un RMN de san (daca aveti sub 40 de ani) si tesut glandular mamar bine reprezentat, dar toate acestea la indicatia medicului specialist. Dupa stablirea imagistica si clinica a naturii nodulului, se indica sau nu interventia chirurgicala.

   Chistul mamar este frecvent intalnit, poate sa apara si sa dispara brusc. Exista chisturi mamare simple, chisturi mamare complexe (chisturi infectate, cu continut hemoragic) sau chisturi cu proliferari intrachistice (tumori crescute in chist). Fiecare chist are indicatia lui terapeutica. Chisturile simple nu se opereaza. Se rezolva foarte simplu printr-o punctie aspirativa cu ac fin si examen citologic. Chisturile cu proliferare intrachistica trebuie intotdeauna operate.

 15. Comentariu scris de Mirela Hanganu
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 1:59 pm

  Daca o persoana sufera de obezitate exista riscuri mai mari sa se confrunte cu un cancer de san?

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:17 pm

   Persoanele obeze au morbiditati asociate multiple, existand s riscul de aparitie al cancerului de san.

 16. Comentariu scris de Cristea Simona
  Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:11 pm

  Doresc să mulțumesc dl. Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu pentru profesionalismul cu care își tratează pacienții. Sunt pacienta dânsului (operata la san) peste 6 ani.
  MULȚUMESC
  Simona

  • Comentariu scris de Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu
   Publicat la data de 2.7.2015, ora 2:18 pm

   Multumesc pentru cuvintele frumoasa. Sunteti un exemplu de invingatoare si o dovada ca boala poate fi controlata si ca exista viata dupa diagnostic.

 17. Comentariu scris de Luminita
  Publicat la data de 3.7.2015, ora 10:43 am

  Buna ziua, d-le doctor.Am 46 de ani si o nastere.Sufar de tiroidita cronica autoimuna si iau Eutyrox de 50micrograme.
  Am efectuat o investigatie si am la sanul stang “la cadranul super extern ora 2 o mica formatiune cu continut transonic, pe traiect ductal cu diametrul de 3.4mm, fara formatiuni solide ecografic.Elastografie UENO BGR QF 65 Adenopatie de tip reactive inflamator bilaterala, mai accentuate dreapta”.

  Aparatul folosit la aceasta investigatie : ACUSON S2000 ABVS Ultrasound Imaging System – Siemens si pe raport e scris Ecografie san bilateral ABVS Doppler/RTE/CEUS, dar pe o alta fisa asistentul a trecut control elastografic.

  Eu sunt confuza:Ce tip de investigatie o fi :fost ecografie sau elastografie?

  Medicul care a efectuat investigatia – specialist endocrinolog -a zis ca e OK si sa nu mai fac nicio investigatie.

  Dumneavoastra ce parere aveti?Trebuie sa fac si o mamografie?

  Multumesc mult pentru raspuns.

  Cordial,
  Luminita

  .

 18. Comentariu scris de Liliana
  Publicat la data de 11.7.2015, ora 5:07 pm

  Buna ziua.
  Am fost diagnosticata cu cancer mama,r lobular invaziv, stadiul 3B sanul stang in decembrie 2008. Am urmat tratament chimioterapic -4 sedinte -preoperator, mastectomie totala si 6 sedinte postoperator , urmat apoi de radioterapie. In mai 2015 la mamografia sanului drept au aparut microcalcifieri . am facut ct toraco-abdominal-pelvin si rmn si am descoperit ca am 2 formatiuni cu aspect benign pe plamani si 2 formatiuni cu aspect de asemenea benign pe ficat. mi s-a recomandat sa repet ct-ul si rmn-ul peste 6 luni. as dorii sa-mi spuneti daca considerati ca o mastectomie totala la sanul drept m-ar ajuta cu ceva sau sa stau si sa astept o posibila recidiva ? multumesc

 19. Comentariu scris de alexadru
  Publicat la data de 24.11.2015, ora 4:09 pm

  buna ziua domnul doctor, de 1 saptamana mi a aparut un nod sau o umflatura mai tare in zona sanului stang, mai exact sub sfarc … de la ce poate fii ?

 20. Comentariu scris de Dumitrache Maria
  Publicat la data de 4.4.2016, ora 5:32 pm

  Buna ziua!Va rog frumos sa-mi spuneti ce trebuie sa fac avand in vedere urmatoarele rezultate :2012modificari focalecu aspect de mastopatie proliferativa extern bilateral , microcalcificari parenchimatopase , hipersemnal dopler, aspect mozaicat.2016-ecografic intoate cadranele ectazii ductale , unele cu diametrul inegal . La limita cadranelor externe la sanul drept o formatiune anecogena cu o mica zona intraluminala cu aspect de papilom intraductal Secretie sanghinolentala doar pe dreapta cu doua citologii benigne concluzie: BI-RADS3-MFC proloferativa cu precadere cadran SE drept . Examen citologic-secretie mamara -celule epiteliale de origine epidermica,frecvente celule epiteliale spumoade cu inclizionat hematic, rare celule cubice izolate, cu nucleu hipertrof si hiper crom, rare hematii. Va multumesc anticipat!

 21. Comentariu scris de POPESCU IONELA
  Publicat la data de 23.9.2016, ora 1:13 pm

  buna ziua dl. doctor am si eu cateva intrebari daca puteti sa mi raspundeti….am facut o secretie mamara si vreau sa mi interpretati si mie rezultatul….
  frotiu 6 lame
  numeroase hematii in majoritate lizate
  foarte numeroase macrofage
  frecvente neutrofile alterate si limfocite
  rare celule ductale alterate
  detritus celular…..mentionez si faptul ca am si niste noduli la san,am 26 de ani….ce poate fi????va multumesc frumos

 22. Comentariu scris de daniela voicu
  Publicat la data de 5.9.2017, ora 5:45 pm

  buna ziua ! dl.doctor , me,e iesit la unul dintre sani un fibron mamar , am fost sa ma consulte un doctor aici in Bucuresti la spitalul Filantropria.. as vrea un sfat daca se poate . nu stiu unde ce sa fac unde sa ma duc… am inteles ca se mai poate trata si prin tratament, dar la mine este vorba de operatie ! am fost adoua uoara la spital sa imi i fac programare , me’e zis ca doar telefonic se fac programarile. atat. mi s’a dat nr. de telefon dar am incercat de nenumarate ori sa sun , din nefericire nu raspunde nimeni. asa ca nu stiu cum sa fac, am sa merg cred la o clinica privata daca spitalul FILANTROPRIA nu are personal. off, va rog un sfat daca puteti. multumesc multLasa un comentariu


Do NOT fill this !