Cum ne afecteaza dieta fara gluten

O dieta alimentara fara gluten ar putea face mai mult rau decat bine persoanelor care nu sufera de boala celiaca. Excluderea graului, orzului si secarei din dieta alimentara, in ideea de a aduce beneficii sanatatii organismului, face mai mult rau decat bine, sunt de parere specialistii americani in nutritie, noteaza independent.co.uk.

Pentru persoanele ce sufera de boala celiaca – o afectiune intalnita la 1% din populatie – glutenul declanseaza o reatie la nivelul intestinului, ce impedica absorbtia nutrientilor, provocand durere, balonare, diaree si greata.

Dieta aliementara ce exlude produsele pe baza de gluten a devenit din ce in ce mai populara printre persoanele care nu sufera de boala celiaca si percep aceasta dieta ca fiind mai sanatoasa. Vanzarile produselor fara gluten au crescut cu 12,6% anul trecut la nivel global, conform sursei citate.

Cu toate acestea, consumul de gluten nu pare sa creasca riscul declansarii bolilor de inima, iar abtinerea de la consumul acestor proteine reduce aportul de cereale, deosebit de importante pentru o viata sanatoasa, constata cercetatorii de la Unversitatea Harvard si Universitatea Columbia.

Acestia sunt de parere ca dietele fara gluten nu ar trebui sa fie recomandate oamenilor ce nu sufera de boala celiaca, cu scopul de a preveni aparitia bolilor de inima.

Dieta alimentara fara gluten a prins popularitate atunci cand comunitatea medicilor a anuntat ca glutenul poate creste riscul declansarii obezitatii, sindromului metabolic, bolilor cardiovasculare, dar si riscul aparitiei simptomelor neuropsihiatrice la persoanele sanatoase, conform unui studiu publicat in British Medical Journal.

“Ca rezultat, dietele care limiteaza aportul de gluten au castigat popularitate in intreaga lume. Numai in Statele Unite ale Americii aproape 30% dintre adulti evita alimentele care contin gluten,” declara cercetatorii prezentului studiu.

Cercetatorii au analizat datele a mai mult de 100 de mii de persoane ce nu aveau un istoric de boli coroniere, dar care au completat chestionare detaliate cu privire la alimentele consumate intre anii 1986 si 2010.

Dupa ce au ajustat datele medicale ale acestora cu regimul lor alimentar pentru a stabili factorii de influenta, cercetatorii au concluzionat ca nu exista nicio asociere semnificativa intre aportul de gluten si riscul de aparitie a bolilor de inima.

Dintre cele 64.714 femei si 45.303 barbati, persoanele care au consumat mai mult gluten au avut un aport mai mare de cereale integrale, ce sunt invers proportional asociate cu aparitia bolilor cardiace si cu declansarea decesului prematur pe fond cardiovascular, au constatat cercetatorii.

Aceste constatari subliniaza faptul ca oamenii care isi restrictioneaza sever dieta alimentara de aportul de gluten, isi limiteaza in mod semnificativ aportul de cereale integrale, iar acest lucru poate avea efecte cardiovasculare adverse.

“Promovarea dietelor fara gluten in scopul prevenirii bolilor coronariene in randul persoanelor asimptomatice pentru boala celiaca nu ar trebui sa fie recomandata,” conchid nutritionistii americani.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Ar trebui sa mancam paine fara gluten? Care este parerea specialistilor
  2. Ce trebuie sa stiti despre gluten
  3. Intoleranta la gluten poate fi cauzata de un virus comun
  4. vitMATINA Intoleranta la gluten, o boala de-o viata
  5. Introducerea timpurie a catorva alimente de baza in dieta copiilor scade riscul declansarii alergiilor-studiu

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Cum ne afecteaza dieta fara gluten - Stiri | Comunicate de Presa
    Publicat la data de 4.5.2017, ora 3:38 pm

    [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !