Cum dezactiveaza bacteriile sistemul imunitar

Intr-un nou studiu realizat de cercetatorii de la Imperial College din Londra s-a identificat modul în care bacteria Salmonella, ce cauzeaza gastroenterita si febra tifoida, contracareaza mecanismele de aparare ale celulelor umane.


O modalitate prin care celulele noastre lupta impotriva infectiilor este prin inghitirea celulelor bacteriene mai mici si apoi atacarea lor cu enzime toxice continute în lizozomi.

Studiul publicat in revista Science a aratat ca Salmonella se protejeaza de acest atac prin afectarea furnizarii de enzime toxice.

Lizozomii trebuie sa fie alimentati în mod constant cu enzime proaspete, care sunt generate de o fabrica din interiorul celulelor noastre. Aceste enzime sunt transportate de-a lungul unei cai de transport dedicate. Dupa ce enzimele noi ajung la lizozomi, transportatorii sunt trimisi înapoi la fabrica pentru a aduce noi enzime.

In cadrul studiului condus de profesorul David Holden s-a descoperit ca Salmonella a dezvoltat un mod specific de a interfera cu sistemul care aduce enzimele la lizozomi. Cercetatorii au descoperit ca, dupa ce bacteriile au fost înghitite de celula, înainte de a fi ucise, injecteaza o proteina care efectiv taie linia de alimentare a enzimelor care altfel ar ucide bacteriile. Ca urmare, enzimele sunt re-rutate din celula si lizozomii isi pierd potenta. Salmonella este apoi capabila sa exploateze lizozomii hranindu-se cu substantele nutritive pe care acestia le contin.

“Provocarea noastra este sa întelegem în detaliu modul în care proteina injectata de Salmonella lucreaza la nivel molecular si sa folosim rezultatele pentru a dezvolta vaccinuri mai eficiente. Acest lucru este deosebit de important, deoarece multe tulpini de Salmonella sunt acum rezistente la antibiotice,” spune  David Holden

Tulpini diferite de Salmonella cauzeaza gastroenterita, infectii ale sangelui si febra tifoida, care împreuna sunt responsabile pentru milioane de boli si decese in fiecare an.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Articole similare:

  1. Cel de-al doilea creier al organismului: sistemul imunitar. Cum poate fi imbunatatit?
  2. Protejarea exagerata in fata microbilor slabeste sistemul imunitar al copiilor
  3. VIDEO De ce [nu] suntem fericiti. Despre sistemul imunitar al psihicului si simulatorii de experienta, cu psihologul Dan Gilbert
  4. Un pacient infectat cu HIV a fost vindecat printr-un tratament asociat cu distrugerea sistemului imunitar, urmat de transplant cu celule stem
  5. Coruptia din sistemul medical – protejata sau exorcizata de noua lege a sanatatii?

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !