Cum detecteaza infectiile celulele imunitare?

“Cum reusesc celulele imunitare sa se descurce si sa aleaga din numarul mare de proteine ​​similare ca aspect din organism pentru a detecta invadatorii si pentru a lupta impotriva infectiilor? Pentru celulele sistemului imunitar evidentierea proteinelor ​​straine este precum cautarea unui ac in carul cu fan”, spune Paul François de la Universitatea McGill.

Este importanta intelegerea modului in care celulele sistemului imunitar abordeaza aceasta provocare formidabila, deoarece aceasta ar putea oferi perspective importante in intelegerea bolilor sistemului imunitar, de la SIDA la tulburari autoimune.

Intr-un studiu publicat in revista Physical Review Letters, Paul François și Jean-Benoît LaLanne au folosit instrumente de calcul pentru a examina ce fel de solutii utilizeaza sistemul  imunitar pentru a detecta concentratiile mici de antigeni straini dintr-o mare de “auto-antigeni” prezenti în mod normal la suprafata celulelor.

Simularile pe computer au oferit o solutie extrem de simpla legata de fenomenul de adaptare biochimica – un mecanism biochimic general care permite organismelor sa faca fata  diferitelor conditii de mediu.

Pentru a gasi solutii, computerul utilizeaza un algoritm inspirat de evolutia darwinista. Acest algoritm genereaza aleatoriu modele matematice ale retelelor biochimice. Apoi le atribuie un scor prin compararea proprietatile acestor retele si a proprietatilor predefinite ale sistemului imunitar. Retele cu cele mai bune scoruri sunt duplicate în urmatoarea generatie, iar procesul este reiterat pe parcursul mai multor “generatii” simulate pâna cand retelele ajung la un scor perfect.

În acest caz, aproape toate solutiile au fost foarte asemanatoare, pastrand structura de baza.
“Abordarea noastra ofera un cadru teoretic mai simplu pentru intelegerea a ceea ce se intampla cu sistemul imunitar si modelul nostru are multe similitudini cu retelele imunitare reale”, spune Paul François.

Articole similare:

  1. De ce copiii se imbolnavesc atat de des? Semnalizarea anumitor celule previne cresterea de celule esentiale imunitare – studiu
  2. Cand cancerul se intoarce: ce sunt celulele canceroase latente?
  3. Laptele matern contine o substanta care distruge celulele canceroase
  4. vitMATINA Cum va protejati copilul de infectiile intraspitalicesti?
  5. vitMATINA Consumul de afine previne infectiile tractului urinar

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !