Cum ajung nanoparticulele poluante in sange și cum pot afecta inima

Nanoparticulele inhalate, cum ar fi cele din evacuările vehiculelor, se pot deplasa prin plămâni și ajung în sânge, unde pot crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, au afirmat oamenii de știință, conform reuters.com.

În experimentele care utilizează particule ultra-fine de aur inofensive, oamenii de știință au putut pentru prima dată să urmărească modul în care sunt inhalate astfel de nanoparticule, cum trec prin plămâni și apoi in sânge.

Cel mai îngrijorător este faptul că nanoparticulele tind să se acumuleze în vasele de sânge deteriorate ale persoanelor care suferă deja de boli cardiace coronariene – care provoacă atacuri de cord – și le agravează.

“Nu exista nici un dubiu ca poluarea aerului ucide, iar acest studiu ne aduce cu un pas mai aproape de rezolvarea misterului legat de cum poluarea aerului dăunează sănătății noastre cardiovasculare”, a declarat Jeremy Pearson, profesor și director medical asociat la British Charity Foundation , care a finanțat în parte studiul.

Experții știu de mult că poluarea atmosferică duce la riscuri grave pentru sănătate și poate declanșa atacuri de cord fatale și accidente vasculare cerebrale. S-a estimat ca poluarea aerului atât în orașe, cât și în zonele rurale a provocat 3 milioane de decese premature la nivel mondial, in 2012, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Dar până acum, oamenii de știință nu știau cum anume particulele inhalate în plămâni continuă să afecteze sănătatea inimii. Noile descoperiri, publicate in revista ACS Nano, se bazeaza pe dovezi anterioare si arata ca particulele din aerul pe care il respiram intra in sange si sunt transportate in multe parti diferite ale corpului, incluzand arterele, vasele de sange si inima

Daca particule reactive, cum ar fi cele din poluarea aerului, ajung la zonele sensibile ale corpului, chiar si un numar mic de particule, ar putea avea consecinte grave “, a spus Mark Miller, cercetator principal la Universitatea din Edinburgh, care a condus studiul.

Nicholas Mills, profesor de cardiologie care a lucrat de asemenea la studiu, a declarat ca rezultatele au aratat importanta reducerii emisiilor si limitarea expunerii populatiei la nanoparticule.

Articole similare:

  1. Organizatia Mondiala a sanatatii avertizeaza in legatura cu scaderea calitatii aerului in marile orase ale lumii
  2. Cheia pentru inversarea procesului de imbatranire ar putea fi gasita in sange
  3. A fost inventat un senzor portabil care iti permite sa monitorizezi expunerea la poluare cu ajutorul telefonului
  4. Cum ajung bacteriile in interiorul casei
  5. Un test de sange ar putea determina tendintele suicidale ale unei persoane. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !