Creierul uman judeca onestitatea unei persoane inainte ca noi sa procesam cine este sau cum arata aceasta

Creierul uman poate judeca onestitatea unei persoane  dintr-o privire atat de trecatoare, incat noi nu o putem percepe in mod constient. Creierul nostru judeca fata unei persoane chiar daca noi nu constientizam ca am vazut-o. Potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Neuroscience, creierul determina imediat cat de onesta este fata unei persoane, chiar inainte de a-i percepe prezenta in totalitate, ceea ce intareste argumentul conform caruia oamenii se judeca foarte usor unii pe altii.

Cercetatorii de la Dartmouth College si de Universitatea din New York le-au aratat participantilor la studiu fotografii reale cu fetele oamenilor, dar si figuri generate de calculator, care au fost realizate in asa fel incat sa para fie demne de incredere, fie opusul.

S-a demonstrat ca in general oamenii cred ca fetele cu sprancenele ridicate si cu obrajii proeminenti sunt mai de incredere, iar cei cu trasaturile opuse nu sunt demni de incredere. Acest lucru a fost confirmat si de cercetatorii acestui studiu.

In partea a doua a experimentului, oamenii de stiinta au aratat unui grup separat de participanti aceleasi imagini, dar doar pentru 30 de milisecunde, timp in care le era scanat creierul.  Apoi, cercetatorii au pus in aplicare o strategie numita “mascare retroactiva”‘, care consta in prezentarea unei imagini irelevante sau a unei “masti” imediat dupa ce subiectul vede o fata. Procedura face creierul incapabil sa procese fata persoanei respective.

Chiar daca pacientii nu au fost capabili sa proceseze fetele, creierele lor a facut-o. Cercetatorii s-au concentrat pe activitatea din amigdala, parte a creierului responsabila pentru comportamentul social si emotional, si au descoperit ca zone specifice ale amigdalei au fost activate bazandu-se pe judecati de valoare referitoare la onestitate sau neincredere.

Cercetatorii au concluzionat ca acest lucru este o dovada a faptului ca creierele noastre judeca oamenii inainte ca noi sa procesam cine sunt sau cum arata.

Sursa: Time

A.C.

Articole similare:

 1. Un test de sange ar putea determina tendintele suicidale ale unei persoane. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului
 2. Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman – studiu
 3. vitMATINA Cercetatorii au dezvoltat un test simplu care arata daca femeile gravide vor naste inainte de termen
 4. vitMATINA De ce doua persoane cu aceeasi greutate si inaltime arata diferit?
 5. Cinci moduri prin care dragostea ne afecteaza creierul

Tags: , , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de anaerobik
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 6:36 pm

  Ce simplu ar fi asa… cum ramine cu privitul in ochi cind vorbesti cuiva? cum ramine cu inflexiunile si timbrul vocii? cum ramine cu limbajul trupului? cum ramine cu experienta directa a oamenilor care asociaza tipuri faciale cu persoane dovedite in trecut ca fiind necredibile, escroci, mincinosi?
  Toate astea, si multe alte aspecte, le analizam atunci cind ne punem problema credibilitatii si deslusirii caracterului unui ins. Se intimpla adesea ca dupa ani si ani de relatie interumana – de orice fel – caracterul calp si inselator sa iasa la iveala, dupa ce i-ai privit faciesul de sute de ori…

  • Comentariu scris de traian
   Publicat la data de 4.6.2015, ora 6:42 pm

   Rezultatele analizei “creierului” sunt subiective si in subconstient.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !