Creierul este stimulat cateva zile la rand dupa citirea unui roman – studiu

Citirea unui roman captivant declanşează modificări reale şi măsurabile în funcţionarea creierului, care pot dura cel puţin cinci zile după încheierea lecturii, au descoperit cercetătorii americani de la Emory University, scrie The Independent.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că lectura unei cărţi bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului şi schimbări neurologice care persistă într-un mod asemănător cu memoria musculară, citeaza Mediafax.

Schimbările au fost înregistrate în cortexul temporal stâng, regiunea senzorio-motorie primară a creierului, asociată, de asemenea, cu receptivitatea limbajului.

Neuronii din această regiune sunt responsabili de convingerea minţii că realizează o acţiune pe care de fapt nu o îndeplineşte de exemplu când gândul la alergare activează neuronii asociaţi cu alergarea efectivă.

“Schimbările neuronale despre care am descoperit că sunt asociate cu sistemele mişcării şi senzaţiei fizice sugerează că lectura unei cărţi ne poate transporta în corpul protagonistului”, a declarat neurologul Gregory Berns, coordonatorul studiului.

La studiu au participat 21 de studenţi, care au citit romanul “Pompeii”, de Robert Harris, scris în 2003. Cartea a fost aleasă în cadrul acestui studiu datorită intrigii sale extrem de captivante.

Timp de 19 zile, studenţii au citit câte un fragment din carte în timpul serii, creierul fiindu-le testat cu ajutorul scanării RMN în dimineaţa următoare. După terminarea cărţii, creierul studenţilor a mai fost scanat timp de cinci zile.

Modificările neurologice au fost detectate şi în următoarele cinci zile, ceea ce arată că impactul exercitat de lectură nu a fost doar o reacţie imediată, ci a avut o influenţă de durată.

“Chiar dacă participanţii la studiu nu citeau cartea în timp ce erau supuşi acestor teste, ei au păstrat această conectivitate ridicată. Numim acest fenomen «activitate-umbră», fiind foarte asemănător cu memoria musculară”, a adăugat profesorul Gregory Berns.

I.R.

Articole similare:

  1. Fumatul “degradeaza” creierul, potrivit unui nou studiu
  2. Un studiu clinic privind vaccinarea impotriva Alzheimer s-a dovedit un succes, dupa ce primul studiu a dezvaluit prea multe reactii adverse
  3. Medicii au salvat viata unui bebelus “inghetandu-l” timp de patru zile
  4. INTERVIU Prof. dr. Leon Zagrean: “Creierul este ultima frontiera de lupta cu moartea”
  5. De ce creierul femeilor si cel al barbatilor functioneaza diferit

Tags: , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de traian
    Publicat la data de 8.6.2015, ora 5:15 pm

    Oare cum reacționează creierul la citirea Bibliei?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !