Creierul are neuroni specializati pentru fiecare tip de gust

Creierul are neuroni specializati pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust – sarat, amar, acru, dulce si umami -, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care ar trebui sa puna capat anilor de dezbateri despre cum percepe creierul gustul, informeaza bbc.com. Studiul cercetatorilor de la Universitatea Columbia, publicat in revista Nature, a aratat ca “senzorii” de pe limba pentru fiecare gust au un omolog in creier, iar savantii spera ca rezultatele cercetarii vor ajuta la rezolvarea problemelor batranilor care isi pierd simtul gustului, relateaza Mediafax.

Afirmatia potrivit careia gustul dulce este perceput doar cu varful limbii este falsa. Fiecare dintre cele circa 8.000 de papile gustative aflate pe toata suprafata limbii este capabila sa simta toate cele cinci gusturi. Fiecare papila are insa celule specializate pentru fiecare dintre gusturi: sarat, amar, acru, dulce si umami.

In momentul in care detecteaza un semnal, aceste celule trimit un mesaj catre creier. Pana acum, modalitatea in care creierul prelucreaza aceste mesaje a fost mult discutata.

Soarecii au fost apoi hraniti cu o serie de substante chimice pentru a declansa senzorii de pe limba pentru fiecare dintre cele cinci gusturi, in timp ce savantii monitorizau raspunsul creierului.

Cercetatorii au descoperit o conexiune directa si specializata intre limba si creier.

“Celulele sunt bine reglate pentru fiecare gust in parte, astfel ca exista o potrivire foarte frumoasa intre celulele din limba si semnalul pe care il reprezinta in creier”, a declarat profesorul Charles Zuker pentru BBC News.

Descoperirea neaga ideea ca celulele nervoase din creier reactioneaza la gusturi multiple.

“In cazul persoanelor in varsta, acestea nu se mai bucura atunci cand mananca, nici nu va dati seama cat de rea este aceasta situatie. Credem ca are o legatura cu celulele papilelor gustative de pe limba”, a spus Zuker.

Celule susa din limba produc noi celule sensibile la gust la fiecare doua saptamani, dar acest proces devine din ce in ce mai greoi pe masura ce organismul imbatraneste.

“Descoperirile ne ofera o abordare noua privind posibila rezolvare a acestei probleme, pentru ca ne ofera o intelegere clara a modului de functionare, astfel ca vom putea gasi moduri de imbunatatire a acestei functii”, a mai spus profesorul Zuker.

Una dintre metode ar putea presupune cresterea capacitatii de reactie a celulelor pentru ca acestea sa trimita un semnal mai puternic catre creier.

A.C.

Articole similare:

  1. 10 lucruri simple pe care le puteti face in fiecare zi pentru a deveni mai inteligent
  2. vitMATINA Cu ce ne mai surprinde creierul?
  3. Un tic nervos pentru fiecare. “Imi rod unghiile, ma incrunt, imi dreg vocea, ma legan si dau din maini”
  4. Sase alimente care stimuleaza creierul
  5. Premiile Nobel 2014: Cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard Moser au primit premiul pentru medicina

Tags: , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !