UPDATE Copiii vor fi vaccinati in scoli. Ministerul Sanatatii a schimbat schema nationala de imunizare. Vezi in articol calendarul national de vaccinare pentru 2012

Ministerul Sanatatii a schimbat schema nationala de vaccinare pe 1 iunie 2012 prin Ordinul 72 din 19 martie 2012. Conform acestui ordin toate vaccinurile vor fi facute de către medicul de familie pe lista căruia este înscris copilul, exceptie facand nou-nascutii, care vor fi vaccinati in maternitate. Copiii de  6, 7, 9 și 14 ani vor fi vaccinati in scoli conform noului Ordin 767 din 1 august 2012.

“Calendarul national de vaccinare 2012*

___________

* Se aplica incepand cu data de 1 iunie 2012.

Varsta recomandata Vaccinul Comentarii
Primele 24 de ore
2-7 zile
Hep B
BCG
In maternitate
2 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Medic de familie
4 luni DTPa-VPI-Hib Medic de familie
6 luni DTPa-VPI-Hib-Hep B Medic de familie
12 luni DTPa-VPI-Hib, RRO Medic de familie
4 ani DTPa Medic de familie
6 ani** DTPa-VPI Campanii scolare
7 ani (in clasa I) RRO Campanii scolare
9 ani*** VPI Campanii scolare
14 ani dT Campanii scolare

** Pentru copiii in varsta de 6 ani neinscrisi in invatamantul primar sau la care se inregistreaza abandon scolar vaccinarea se poate efectua de catre medicul de familie.

*** Se realizeaza pana in anul 2014.

NOTA:

Pentru administrarea tuturor vaccinurilor mentionate se vor utiliza numai seringi de unica folosinta.

Abrevieri:

DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular

VPI = vaccin polio inactivat

Hep B = vaccin hepatitic B

DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-Haemophilus B

DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B

RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion

BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin

dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti”

Articole similare:

 1. UPDATE Ministerul Sanatatii aloca aproape 28 milioane lei pentru reabilitare si reparatii capitale in sectiile ATI a 41 de spitale. Vezi lista completa a beneficiarilor
 2. Ministerul Sanatatii demareaza campania de vaccinare impotriva gripei de sezon
 3. VIDEO UPDATE 71 de spitale din tara vor fi reprofilate in camine de batrani sau centre de permanenta. Nu va exista personal medical disponibilizat – Cseke Attila. Vezi in articol lista completa a spitalelor propuse spre comasare / reprofilare
 4. Copiii cu ADHD sau alte tulburari comportamentale sunt plimbati dintr-o scoala in alta, dublu stigmatizati. Psihologii se impart intre 2-3 scoli, 3-4 gradinite – Seminar Salvati Copiii, de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale
 5. Schema de vaccinare obligatorie in Romania

Tags: ,

11 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de tizul
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 10:55 am

  Marea masa a populatiei NU va merge din proprie initiativa cu copiii la vaccinari. Mai exact, un mare procent din populatie nici nu intelege ideea de imunizare si nici nu-i pasa. e ca si cand ai pretinde ca cei cu 8 clase facute in parc stiu ce si pe cine voteaza!:))))

 2. Comentariu scris de Algernon
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 3:05 pm

  astfel se mareste înghesuiala la cabinetele de familie (poate și șpaga), dar cu certitudine va crește și numărul cazurilor de îmbolnăvire, deoarece în sălile de așteptare ale cabinetelor, copiii sănătoși vor intra în contact cu copii bolnavi

 3. Comentariu scris de Kitana
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 3:05 pm

  cea mai mare tampenie

 4. Comentariu scris de gigel
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 3:34 pm

  Eu cred ca e o idee buna.

  Ar fi de dorit ca parintii sa fie mai bine informati si despre vaccinari, nu aduc intotdeauna doar lucruri bune.

  Vaccinarea “in masa” e periculoasa. Un vaccin nu trebuie administrat unei persoane in timpul manifestarii vreunei boli (chiar si a unei simple raceli) sau unei persoane cu anumite boli cronice.

  Dupa parerea mea, un medic de familie stie mult mai multe despre copil/pacient decat asistenta care vine sa vaccineze o clasa intreaga deodata.

  • Comentariu scris de tizul
   Publicat la data de 10.9.2012, ora 4:04 pm

   99,99% din cei ignoranti NU isi vacineaza copiii. In Africa, Romania sau USA ignorantii sunt majoritari. Structura populatiei majore dupa nivelul de instruire:

   fara scoala- 5,17%
   scoala generala- 45,21%
   profesionala- 15,02%
   liceu- 24,93%
   postliceal & superior- 9,67%

   Sursa: INS

   Dintre astia cati credeti ca pot explica ce-i aia imunitate si la ce foloseste o vaccinare?!?
   Mai mult de jumatate din populatie, din varii motive, NU a putut trece de scoala generala!!!! EU, pe acestia, NU i-as lasa sa hotarasca ceva important…. Mergeti la un medic de cartier si intreabati-l care este procentul de copiii vaccinati (optional) anti hepatita A (un sfert din cazuri evolueaza LETAL!) sau anti meningita. Ori, si mai elocvent, vedeti cati din copiii prescolari n-au fost adusi la vaccinarile OBLIGATORII….

   • Comentariu scris de Mariana
    Publicat la data de 4.1.2013, ora 2:42 pm

    draga domnule ” TIZ”, fac pate din ” ignorantii” care nu si-au vaccinat copiii DELOC! nici macar in maternitate!

    si sunt o ignoranta cu studii superioare, asa cum este si sotul meu, si nu la Spiru Haret! suntem niste ignoranti care am terminat facultatile cu aproape 10!

    suntem niste ignoranti care inainte sa ia orice decizie privind viata copiiilor lor se informeaza din surse sigure, cum ar fi discutii cu niste doctori care inca mai respecta principiul PRIMUM NON NOCERE, si care mai citesc si prospectul vaccinurilor ca sa puna in balanta niste riscuri foarte mari.

    suntem niste ignoranti care cunosc legea ca, deh, le place sa citeasca legile, cred ca de la colaborarea cu avocatii mi se trage! cunosc bine ce drepturi am!

    si mai stii ce? eu cred ca tu, Tizule, faci parte dintre cei 5,17%! dai in gropi destul de des, nu?!

 5. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 6:20 pm

  cat de intelepti trebuie sa fie cei care desconsidera majoritatea populatiei…in doua trei adjective au pus etichete….

  dar despre cei care iau decizia de a nu vaccina, DUPA ce s-au documentat pana li s-au inrosit ochii, nu pt ca le-a fost lene sa se duca la vaccin, ce parare au, oare?! desi cred ca ar fi mai bine sa nu stiu, la ce ton s-a folosit…

  • Comentariu scris de tizul
   Publicat la data de 11.9.2012, ora 2:44 pm

   UNDE s-au documentat, incat sa stie mai multe ca un medic?!? Pe NET?!?:)))) ! Sa scrii ca nu ti se pare OK ca s-a ajuns la 25 (douazeci si cinci!!!) de vaccinari diferite in primii ani de viata, ca se exagereaza si ca asta poate da peste cap sistemul imunitar al copilului, mi se pare corect. Dar sa scrii ca nu esti de acord cu vaccinarile in totalitate, ca ele nu-si au rostul, fara suparare (sau suparati-va, dar asta este parerea mea!) este dovada de NEBUNIE! Iar despre etichete…cand nu reusesti sa treci de scoala generala ce este deplasat in a fi calificat drept IGNORÁNT, -Ă, ignoranți, -te, adj., s. m. și f. (Om) incult, fără cunoștințe elementare; neștiutor. – Din fr. ignorant.
   Sursa: DEX ’98?!?

 6. Comentariu scris de Sandra Alexiu
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 6:30 pm

  Consultati, va rog, actualizarea ordinului. La actualizarea apare din nou in schema de vaccinare ca aceasta se efectueaza la copiii mari in campanii scolare.
  E bine sa va documentati inainte de a da drumul unei stiri pe site.

 7. Comentariu scris de vaccinat
  Publicat la data de 10.9.2012, ora 10:16 pm

  Dar așa a fost. Și așa este. Chiar vorbiți prostii. Medicul sună famila la fiecare etapa de vaccinare să se prezinte. Nu aveti copii? Nu știi cum e? E o rutină care funcționează de 30 de ani. Deficiența e la autoul articolului care prezintă totul ca pe o noutate.

 8. Comentariu scris de ina
  Publicat la data de 14.9.2012, ora 10:22 am

  Vaccinarea e o industrie in Romania. Nu uitati ca multi Medici au semnate contracte cu producatori de medicamente si primesc procentaj din retetele recomandate de ei. La asta s a ajuns si in cazul vaccinurilor. Verificati lista cu vaccinurile obligatorii din alte tari. O Sa gasiti maxim 5. Nu ascultati doar de medici., care stiti bine ca sunt niste hoti, ci comparati sistemul nostru cu un sistem normal si democratic, dintr o Tara civilizata care nu incurajeaza furtul.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !