Controversa autismului: Schimbarea regulilor de diagnosticare ar putea fi cauza cresterii numarului cazurilor in randul copiilor

Numarul copiilor diagnosticati cu autism a crescut considerabil in ultimii ani, iar motivul acestei cresteri este amplu dezbatut de catre specialisti. Unii sustin ca autismul apare atunci cand anumite mutatii genetice rare sunt declansate de factorii de mediu, precum poluarea, substantele chimice sau chiar varsta parintilor. Altii spun ca numarul mare al cazurilor de autism este determinat de faptul ca medicii sunt mai competenti in a oferi un diagnostic. Care este adevarul si de ce creste, de fapt, numarul cazurilor de autism in randul copiilor?

Un nou studiu, publicat in revista JAMA Pediatrics, sugereaza ca principala cauza a cresterii numarului cazurilor de autism este modul in care afectiunea este diagnosticata.

“Acest studiu este important pentru ca arata ca o mare parte a acestei cresteri nu are nimic de a face cu mediul, ci mai degraba cu deciziile administrative”, spune autorul studiului, Stefan Hansen de la Unievrsitatea Aarhus din Danemarca.

Cercetatorii au urmarit cazurile a 677.915 copii nascuti in Danemarca in perioada 1980-1991 si au analizat evolutia acestora pana in momentul in care au primit diagnosticul de autism sau pana la finalul studiului, pe 31 decembrie 2011.

Hansen si echipa sa si-au indreptat atentia catre schimbarile produse inainte si dupa anul 1994, cand criteriul pentru diagnosticele psihiatrice au fost schimbate, iar autismul a devenit o astfel de afectiune.

Oamenii de stiinta au descoperit ca exista un numar mult mai mare de copii care au fost diagnosticati cu autism incepand cu 1995, iar echipa lui Hansen a putut sa determine ca 60% din cresterea cazurilor este atribuita acesor schimbari de criteriu.

“Nu spun ca explica totul. Ramane restul de 40%. Nu ar trebui sa ne oprim aici”, a precizat Hansen.

Sursa: Time

A.C.

Articole similare:

 1. Parintii copiilor cu autism prezinta la randul lor simptome ale bolii, fara a fi bolnavi
 2. Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament a crescut intr-un ritm ingrijorator in randul romanilor
 3. Semnele autismului
 4. Semnele autismului sunt vizibile din primele luni de viata
 5. vitMATINA Detectarea autismului in cateva minute

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Dinu
  Publicat la data de 6.1.2015, ora 2:31 pm

  Poate sunt cinic. ‘Bolnavi’ mai multi, servicii medicale consumate mai multe (diagnostic, consultanta, medicatie, terapie, etc) Do the math.

  Ce inseamna elev foarte bun?
  10 pe linie, de la 9 in sus?

  Daca terbuie sa aiba 10 pe linie atunci probabil vom avea 10 elevi buni (de ex)
  Daca trebuie sa aiba de la 9 in sus, probabil numarul lor se ridica sa spunem la 85.

  Tot asa un numar mai mare de copii cu autism poate insemna doar ca s-a coborat standardul.

  De discutat.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !