Consumul simultan de alcool si tutun reprezinta o combinatie foarte periculoasa pentru sanatate- studiu

Consumul simultan de alcool si tutun reprezinta un “cocteil” extrem de periculos, care creste riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele doua activitati, atat de apreciate de numeroase persoane, avertizeaza marti Le Figaro, citat de Agerpres.


Doua doua treimi din cazurile de cancer de acest tip din Franta sunt cauzate de asocierea celor doua elemente toxice, arata datele statistice.

De aceea, “ideal ar fi ca macar sa se reduca, daca nu se opresc total, consumul de alcool si fumatul”, a explicat stomatologul Loredana Radoi, cercetator la Universitatea Paris Descartes. Ea a publicat recent un studiu referitor la acest subiect, in revista BioMedcentral Cancer, impreuna cu un colectiv de specialisti de la Institutul de cercetari in domeniul cancerului ORL.

‘Singur, alcoolul este un factor de risc destul de redus si poate fi considerat chiar zero pentru cei care ingurgiteaza doar cantitati mici’, a afirmat medicul. Pentru cei care consuma sporadic alcool pericolul de a se imbolnavi din aceasta cauza de cancer bucal este de numai 0,3%.

Tutunul este mai daunator, 13% dintre fumatori putand face un cancer ORL din acest motiv. ‘Spre deosebire de alcool, cantitatea de tutun nu are niciun rol, riscul creste inclusiv la un mic fumator, dar perioada practicarii acestui obicei constituie un factor de multiplicare’, a mentionat doctorul Loredana Radoi.

Situatia se schimba insa dramatic daca se asociaza cei doi factori, riscul de imbolnavire din aceasta cauza ajungand la 75%, la barbati, si 45% la femei. Pentru a intelege aceste diferente, “vor trebui analizati si alti factori de risc la femei, cum ar fi hormonii, infectiile cu papilonavirus sau elemente profesionale”, a declarat specialista.

Asocierea dintre alcool si tutun sporeste considerabil riscurile de imbolnavire pentru ca “alcoolul provoaca o vasodilatare la nivelul mucoaselor si are un efect itritant local care faciliteaza patrunderea substantelor toxice generate de fumat”, au constatat cercetatorii.

Cu surpindere, ei au observat ca obezitatea subiectilor a avut un efect protector, care s-ar putea datora “unei diluari in grasime a substantelor cancerigene, care sunt liposolubile”.

A.C.

Articole similare:

  1. Exercitiile fizice ar incita la consumul de alcool- studiu
  2. Oamenii de stiinta au descoperit o legature intre consumul de tutun si schizofrenie
  3. Organizatia Mondiala a Sanatatii doreste noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieti
  4. De ce este atat de periculos consumul de alcool in cantitati mari?
  5. Organizația Mondială a Sănătății propune creșterea taxelor la produsele din tutun

Tags: , , , , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Animal Planet
    Publicat la data de 6.1.2016, ora 1:14 pm

    Cei care constientizeaza ca a te droga, a te alcooliza, a te intoxica cu fumul unei tigari, a manca mizerii chimice in fast fooduri, e ceva foarte nociv pentru sanatatea fizica si mentala, sunt relativ putini.
    Si cum o parte prefera doar sa faca “bascalie” pe subiect, raman si mai putini cei care au vointa sa renuntate la autodistrugere si sa treaca la un stil de viata sanatos pentru corpul si mintea lor.

    Probabil de vina e un mix intre animalitatea dominanta in caracterele multora si tarele societatii de consum agresive.

    Un caine poate manca pana crapa, un om la fel, doar ca omul e mai lent in a observa ca moare si el mai repede decat ar fi normal.

    Exista pentru minte si trup numeroase stimulente care nu necesita intoxicari si otraviri, insa pentru unii e un efort prea mare, din lene prefera sa se simta “bine” (ca multi asa cred, ca “traiesc bine” daca se ghiftuiesc stupid si beau pana cad lati) devenind dependenti de alcool, tutun, zahar sau grasimi.

    Implicit, ei devin sclavii producatorilor acestor deseuri, consumatorii alcoolici si tabagisti sau cei care mananca in nestire ajungand obezi, sunt cu totii un fel de bancomate pentru multinationale si pentru medici.

    Tutunul nu e necesar metabolismului nostru si provoaca adictie.
    Alcoolul trebuie consumat doar ocazional si cu multa moderatie, preferand calitatea.
    Grasimile si zaharul trebuie tinute sub control in dieta, prioritatea sa mearga la fibre si proteine.
    Mic dejun mai consistent, masa principala sa includa obligatoriu legume si seara o cina foarte usoara.
    Miscarea e absolut necesara organismului, minim 30 de minute de mers pe jos pe zi, ideal macar o ora.

    Veti trai mai sanatosi, mai multi ani, mintea va functiona mai eficient, veti arata mai placut pt cei din jur, veti ramane cu mai multi bani, veti polua mai putin, veti deveni mai atragatori si mai performanti.
    Eu va doresc tuturor sanatate si curaj, sa aveti un an bun !



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !