Consumul moderat de alcool ar putea reduce riscurile de diabet

Bauturile alcoolice, consumate morderat, tin diabetul departe / Foto: FreeDigitalPhotos

Adultii sanatosi care consuma unu – doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi sunt mai putin predispusi sa dezvolte o forma de diabet decat cei care nu beau alcool deloc, arata un studiu olandez citat de Reuters. Cercetarea a fost efectuata de specialistii de la Institutul national olandez pentru sanatate publica si mediu si s-a desfasurat pe o perioada de zece ani.

Rezultatele au demonstrat ca persoanele care consuma moderat alcool si indeplinesc trei din cele patru conditii necesare pentru un mod de viata sanatos prezinta cu 40% mai putine riscuri de a se imbolnavi de diabet de tip 2 decat cei care nu consuma alcool deloc.

Cercetatorii au considerat ca “moderat” consumul unui pahar cu bauturi alcoolice pe zi de catre femei si a doua pahare in cazul barbatilor. Cele patru conditii pentru un stil de viata sanatos sunt:

  • prevenirea obezitatii;
  • efectuarea de exercitii fizice;
  • evitarea fumatului;
  • alimentatia echilibrata.

Diabetul de tip 2, care este adesea provocat de obezitate, este cea mai frecventa forma de diabet. Se manifesta atunci cand nivelul glicemiei din sange este anormal de mare si afecteaza peste 180 de milioane de adulti din intreaga lume.

Daca nu este tratata corespunzator, aceasta forma de diabet necesita tratament zilnic si poate atrage dupa sine boli cardiovasculare, accidente vascular-cerebrale, orbirea, deteriorarea functiei renale si multe altele.

Autor: R.M.

Articole similare:

  1. Mai putin de sase ore de somn pe noapte cresc riscurile unei morti premature
  2. Bananele ar putea ajuta la oprirea raspandirii virusului HIV

Tags: , , ,

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Julian
    Publicat la data de 26.5.2010, ora 11:45 pm

    tare. care producator de alcool a finantat asta? si nu provoaca dependenta asa ceva? sau sunt studii false?

  2. Comentariu scris de Vasile
    Publicat la data de 27.5.2010, ora 7:25 am

    “doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi ” adica 2 pahare de bere sau doua pahare de vodca, e tot aia, nu ?

  3. Comentariu scris de radu
    Publicat la data de 27.5.2010, ora 7:51 am

    Doua pahare pe zi de alcool de calitate (mai ales vin) nu creaza dependenta …

  4. Comentariu scris de Mihai
    Publicat la data de 27.5.2010, ora 9:41 am

    Ai încercat matale si a dat dependentă? :) ) Lăsând gluma la o parte, e vorba de consum moderat, despre care se stie de multă vreme că are efecte benefice, sub formă de vin si bere; cu spitoasele e mai complicat ;)
    Importantă e măsura, care e foarte clar definită în articol. Dacă păstrezi măsura asta, precis nu vei căpăta nicio dependentă :)
    Pe de altă parte, moderatie la fumat nu există, desi până prin anii ’70 unii medici ziceau că e bună o tzigare la cafea, dimineata si probabl încă una peste zi. Poate că obiceiul pipei păcii la amerindieni ar fi fost “fumat moderat” deci fără efecte negative asuora sănptătii, pt. că ei plimbau o pipă pe la tot sfatul tribului si când trăgeau un fum, din jum’ate-n jum’ate de oră, ameteau; iar în rest aveau o viată foarte activă fizic, într-un mediu nepoluat. Ei nu erau proriu-zis fumători!

  5. Comentariu scris de Victor
    Publicat la data de 27.5.2010, ora 9:42 am

    Sa nu uitam celelalte patru conditii, care ar putea tine in frau si o eventuala dependenta (cum reaminteste Julian):

    . prevenirea obezitatii
    - greu de prevenit in cazul adictiei la alcool

    . efectuarea de exercitii fizice
    - minim 30 de minute pe zi

    . evitarea fumatului
    - a fumatului second, ca de fumat mai mult te lasi decat il eviti

    . alimentatia echilibrata
    - prea abstract? google it: http://www.google.ro/search?q=alimentatia+echilibrata&hl=ro&start=0&sa=N

    As mai adauga ca e important si alcoolul, calitatea lui, taria si cantitatea, din cate stiu tariile sunt mai greu de suportat si sigur nu 2 pahare se recomanda ci doua paharele :D . Alcoolul produs in subsolul Vecinului nu stiu cat intra in calcul…

    Stiu ca statistici arata ca sunt zone geografice unde desi bucataria este grasa, (cu proteine animala din abundenta si prajeli) consumul regulat de vin (un pahar la masa!!!) si stilul activ de viata face sa nu se simta efecte secundare.

    Pentru fiecare gratar, o gura de vin + o partida de tenis, de jogging sau …. ;)

  6. Comentariu scris de radu
    Publicat la data de 27.5.2010, ora 3:40 pm

    Pai in general se defineste o unitate asa ca e oarecum impropriu spus pahar, ca nu e acelas indiferent de bautura. O unitate la bere cred ca are 330 ml, la vin 150 de ml si la tarie 25 de ml sau 40 de ml nu sunt sigur … Daca bei doua pahare de bere de 500 ml fiecare pline cu vin nu e bine …

  7. Comentariu scris de Dan
    Publicat la data de 7.4.2013, ora 2:03 pm

    Eu am gasit intr-un studiu urmatoarea definitie a consumului moderat de alcool: 4,5 L/9 doze bere (5% alcool) sau 1,5 L/2 sticle de vin (12%) pe saptamana. Cred ca e important sa nu bem aceste cantitati deodata ci pe parcursul mai multor zile (de-aia se spune 2 pahare pe zi).



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !