Consumul lactatelor cu un continut redus de grasime si riscul dezvoltarii bolii Parkinson

Minim 3 portii de lactate degresate consumate zilnic ar putea creste riscul declansarii bolii degenerative ce afecteaza capacitatea unei persoane de a isi constrola miscarea miscarile, arata un studiu efectuat de cercetatorii americani publicat in “Neurology”, scrie webmd.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a aproximativ 130 de mii de barbati si femei si le-au urmarit obiceiurile alimentare o data la patru ani, in special in randul acelora care au dezvoltat boala Parkinson.

In cei 25 de ani de studiu circa 1.000 de persoane au dezvoltat aceasta boala progresiva neurodegenrativa care afecteaza coordonarea si abilitatile de miscare, conform raportului intocmit de cercetatori.

Cei care au consumat cel putin trei portii de lactate ce aveau un continut redus de grasimi in fiecare zi au avut un risc cu 34% mai mare de a suferi de aceasta tulburare, prin comparatie cu cei care obisnuiau sa consume numai o portie de lactate degresate zilnic.

Atunci cand au analizat in special consumul de lapte degresat, cercetatorii au descoperit ca si acest obicei alimentar creste riscul declansarii bolii Parkinson cu 39%.

Aceasta asociere nu a fost prezenta in randul persoanelor ce obisnuiau sa consume produse lactate integrale, nedegresate.

“Este important de remarca faptul ca riscul declansarii bolii Parkinson este in continuare scazut, chiar si in randul persoanelor participante la studiu ce obisuiau sa consume cantitati mari de lactate degresate,” constata Katherine Hughes, cercetatoare in cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.

Din cele 5.830 de persoane care consumau cel putin 3 portii de lactate degresate pe zi doar 1% dintre acestia au dezvoltat Parkinson in perioada de verificare a studiului.

Prin contrast, din cele 77 de mii de persoane care au mancat mai putin de o portie de lactate degresate pe zi numai 0,6% au primit acest diagnostic.

Desi aceasta asociere este prezenta, cercetatorii nu au gasit dovezi concludente pentru a sustine prezenta unei relatii de tip cauza-efect.

“Acesta este un studiu observational si, asa cum se intampla in astfel de cazuri, rezultatele nu pot fi concludente. Prin urmare, riscul dezvoltarii bolii ar putea fi datorat si altor factori asociati consumului de lactate. Pentru a excude aceasta posibilitate cercetatorii au luat in considerare si consumul de cafea, asociat unui risc mai mic de dezvoltare a bolii Parkinson,” adauga Katherine Hughes.

O posibila explicatie a aceste asocieri ar putea fi faptul ca proteinele din lapte reduc nivelul de uree serice din sange. Unele cercetari au aratat ca nivlul ridicat de uree (dar nu suficient de mare pentru a declansa guta) a fost asociat unui risc scazut de declansare a bolii Parkinson.

De asemenea, contaminantii din lactatele degresate, precum pesticidele, ar putea juca un rol important in prezenta aceastei asocieri, adauga Katherine Hughes.

“Nu recomand schimbarea dietei in mod drastic in urma descoperirii acestor asocieri. Consumul de lactate degresate aduce o crestere modesca a riscului declansarii acestei boli, iar prezenta lactatelor in alimentatie este importanta atat pentru sanatatea oaselor, cat si pentru reducerea riscului declansarii bolilor cardiace, a diabetului zaharat de tip II, precum si pentru scaderea tensiunii arteriale,” adauga James Beck, directorul Fundatiei Americane Parkinson.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Care este legatura intre sanatatea intestinala si declansarea bolii Parkinson?
  2. Consumul de lactate degresate ar putea reduce riscul declansarii depresiei
  3. Indicele de grasime corporala crescut in randul copiilor de pana in 10 ani, asociat cu riscul dezvoltarii diabetului in perioada adolescentei
  4. Consumul de rosii poate sa scada riscul dezvoltarii cancerului de stomac
  5. Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului impotriva unor boli precum Parkinson si Alzheimer

Tags: ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Florin
    Publicat la data de 14.6.2017, ora 1:44 pm

    Lactate degresate…
    Ce înseamna mai exact ?
    Eu cumpăr si consum cu mare plăcere lapte cu 2,5% grăsime, deci nu 3,5%.
    Este degresat ?
    Sau doar laptele cu 0,1% grăsime se considera degresat ?

    • Comentariu scris de cocdin
      Publicat la data de 14.6.2017, ora 3:07 pm

      da, laptele cu 0,1 grasime e considerat degresat.
      1.5 % este semidegresat.
      in general, toate lactatele cu 0,x % grasime sunt degresate. Oricum, stiu ca nu sunt ok de consumat si din cauza chimicalelor cu care se degreseaza, o alta poveste urata cu ele… :(

  2. Comentariu scris de Marin
    Publicat la data de 14.6.2017, ora 3:13 pm

    Lichidul care se vinde in supermarket, sub numele de “Lapte”, nu este lapte si nu trebuie sa poarte aceasta denumire! Laptele adevarat, este produsul neprelucrat, asa cum se obtine de la vaca, oaie, bivolita, capra, etc. In general, pe tot ce pune omul mana, perverteste! Sfat: consumati alimente, deloc sau cat mai putin prelucrate.

  3. Comentariu scris de Adrian
    Publicat la data de 14.6.2017, ora 5:44 pm

    In original : While the researchers found a link, the findings didn’t prove that eating dairy products causes Parkinson’s.

    Comentariu: Nu asa se fac studiile statistice. Apa de ploaie. De unde stim ca EXACT consumul de lactate degresate a facut diferenta (minora, de altfel) intre 0,6% si 1% . Persoanele supuse studiului au halit exact aceleasi produse, in aceeasi cantitate? Ma refer la toate produsele, nu numai cele lactate. E greu cu statisticile astea de doi bani…



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !