Consumul de rosii poate sa scada riscul dezvoltarii cancerului de stomac

Consumul tomatelor poate reprezenta o stratege eficienta pentru protectia organismului impotriva cancerului gastric, arata o cercetare efectuata de un grup de cercetatori italieni si publicata recent in revista de specialitate “The Journal of Cellular Physiology,” informeaza sciencedaily.com.

Studiul arata ca extractul de rosii din doua varietati diferite, specifice zonei de sud a Italiei, inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul aparatului gastric si deschide calea viitoarelor studii ce vizeaza regimul alimentar benefic atat pentru prevenirea cancerului, cat si ca suport impreuna cu terapiile conventionale de tratare a cancerului, confrom sursei citate.

“Efectul lor antitumoral nu pare a fi legat de substantele ce fac parte din compozitia tomatelor, precum licopenul, ci este ma degraba datorat consumului de rosii sau de suc din rosii intregi,” declara Daniela Barone, cercetatoare in cadrul Institutului Oncology Research Center of Mercogliano (CROM).

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au efectuat o serie de experimente de laborator in cadrul carora au analizat capacitatea extractelor lipofile din rosii pentru beneficiile pe care le are la nivelul celular al aparatului gastric.

Extractele din soiurile de tomate din San Marzano si Corbarino tomato s-au dovedit a fi capabile sa inhibe comportamentul cresteri si dezvoltarii celulelor maligne, arata raportul oamenilor de stiinta.

Tratamentul din extracte intregi de tomate a influentat procesele cheie ce au loc la nivel celular, impiedicand capacitatea lor de a migra si stopand ciclul de avansare a bolii prin influentarea proteinelor din familia retinoblastomului – cunoscute pentru functiile lor antioncogene – si, in final, reusind sa induca moartea celulelor canceroase prin apoptoza, procesul de declanseaza moartea unei celule fara a starni inflamatia.

“Rezultatele noastre deschid calea unei evaluari a potentialului de utilizare a nutrientilor specifici tomatelor nu numai pentru prevenirea cancerului, ci si ca strategie de tratare a cancerului, impreuna cu terapiile conventionale,” declara Prof. Antonio Giordano, autorul principal al studiului, cercetator in cadrul Institutului National de Tratare a Cancerului din Napoli.

Cancerul gastric este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent intalnit in intreaga lume si a fost asociat cu prezenta unor factori genetici, dar si cu prezenta infectiei cu Helicobacter Pylori, ori cu obiceiuri alimentare nesanatoase, precum consumul de alimente afumate si sarate.

Tomatele sunt consumate in intreaga lume si fac parte din dieta mediteraneeana – cea mai populara dieta alimentara, cunoscuta pentru reducerea riscului dezvoltarii cancerului.

Diferte componente ce intra in alcatuirea tomatelor au fost, de asemenea, analizate pentru capacitatea lor de a contracara cresterea tumorilor, desi putine studii efectuate in trecut pe aceasta tema au analizat efectele tomatelor intregi, este de parere autorul principal al studiului.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Ar putea aerul poluat sa creasca riscul dezvoltarii cancerului de san?
  2. Cum afecteaza consumul de lactate riscul declansarii cancerului de san
  3. Consumul de bauturi dulci poate creste riscul declansarii bolilor de ficat la copii
  4. Indicele de grasime corporala crescut in randul copiilor de pana in 10 ani, asociat cu riscul dezvoltarii diabetului in perioada adolescentei
  5. Cafeaua ar putea sa reduca inflamatiile si sa scada cu 50% riscul de diabet-studiu

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !