Consumul de cartofi prajiti si riscul de cancer

Alimentele bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă de timp, precum cartofii prăjiți intens, pot crește riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent, au anunțat luni oamenii de știință britanici din cadrul unei agenții guvernamentale, informează Reuters, citata de Agerpres.

Acrilamida, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate crește riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanții Agenției guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA).

Într-o declarație care a stârnit critici din partea unor experți independenți, FSA susține că pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute și să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie. “Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potențial cancerigen în cazul oamenilor”, se arată în declarație. “Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele și pâinea”, precizează FSA, potrivit sursei citate.

Alți experți susțin, însă, că există o serie de factori cu un mai mare potențial cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool și obezitatea, iar consumatorii ar trebui să își concentreze atenția în primul rând asupra lor. “În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că acrilamida are potențialul de a interacționa cu ADN-ul din celulele noastre, așadar poate fi asociată cu cancerul”, susține organizația Cancer Research UK într-un răspuns emis după anunțul FSA. “Însă, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorității tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă și riscul de cancer”, precizează aceasta.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clasifică acrilamida drept “un potențial factor cancerigen uman” punând această substanță în aceeași categorie de risc ca și utilizarea steroizilor anabolizanți, consumul de carne roșie și de băuturi foarte fierbinți, dar și meseria de lucrător în saloanele de coafură.

Articole similare:

  1. Acrilamida din cartofi prajiti, chipsuri si biscuiti este periculoasa pentru sanatate
  2. Ar trebui sa mancam cartofi prajiti? Care este parerea specialistilor
  3. “Alimentele miracol” pot reduce riscul de cancer?
  4. Consumul de carne procesata este legat de moarte timpurie, cancer si boli cardiovasculare – studiu pe 500.000 de europeni urmariti circa 13 ani
  5. Carnea rosie creste riscul de moarte timpurie, cancer si boli de inima – cercetare Harvard Medical School. Cata carne rosie putem consuma pe zi?

Tags: , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Consumul de cartofi prajiti si riscul de cancer | Stiri de Elita pentru toti romanii
    Publicat la data de 23.1.2017, ora 3:33 pm

    [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

  2. Comentariu scris de roman
    Publicat la data de 23.1.2017, ora 11:13 pm

    vai, dar nu se poate, sunt profund surprins si de rezultat si ca au reusit sa atinga asemenea concluzii. ce ma voi face de acum incolo? :) ) Ah, o sa fiu roman si o sa ma bucur de mancare fara chimie, aia e buna doar in vest unde sunt oamenii prostiti bine.

    mersi oricum de anunt.

    • Comentariu scris de geo
      Publicat la data de 24.1.2017, ora 11:09 am

      Din pacate cam asa mananca romanii, “fara chimie”… Chimia o invata abia cand ajung la Fundeni (ceea ce nu i-as dori nimanui!). Si nici macar nu e nevoie sa inveti chimia in sine ca sa mananci sanatos, ci doar niste reguli elementare de alimentatie, care sunt de bun simt.

      Uneori, in desenele animate personajele sunt salvate de caderea intr-o prapastie daca nu au invatat inca despre legea gravitatiei. In viata reala insa, ignoranta nu e deloc o binecuvantare…

      Astazi am primit inca o confirmare ca prajelurile, inclusiv crusta maronie care se formeaza pe carne, paine si covrigi prezinta un risc cancerigen. Cu putina atentie, alimentele se pot prepara astfel incat sa eliminam acest risc. Coaja de paine arsa sa poate curata. Sau si mai bine, putem face sugestii producatorilor, fabricilor si vanzatorilor sa evite coacerea produselor (de exemplu cele de panificatie) dincolo de culoarea aurie a cojii. Mai multa educatie alimentara nu strica nici pentru ei. Daca suntem mai multi ne vor lua in serios, mai ales cei care pretind ca produc/vand produse sanatoase. Altfel, sunt rare cazurile in care un producator sa aiba grija de sanatatea clientilor mai mult decat au clientii insisi.



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !