Consumul de cafea afecteaza nivelul de calciu din organism?

Este cafeaua nesanatoasa pentru oasele tale? Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaționale. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit o astfel de legătură.

Studii foarte mari, din diferite țări, nu au descoperit “nici o dovadă de creștere a fracturilor cauzate de cafea”, declara Dr. Robert R. Recker, directorul Centrului de Cercetare a Osteoporozei de la Universitatea Creighton din Omaha, pentru nytimes.com.

De exemplu, intr-un studiu suedez, care a inclus mai mult de 61.000 de femei urmărite timp de aproximativ 20 de ani, s-a constatat, în 2013, că consumul de patru sau mai multe cești de cafea pe zi a fost asociat cu o micșorare a densității osoase, dar nu a fost legat de un risc crescut de fractură.

Anul acesta, o revizuire sistematică publicată în Food and Toxicology Chemicals a concluzionat că consmul de chiar până la opt cesti de cafea zilnic “nu este asociat cu o crestere semnificativă în ceea ce privește riscul de fractură și cădere”, în special la adulții sănătoși care obțin suficient calciu.

Institutul Național de Sănătate recomandă ca femeile cu vârsta cuprinsă între 51 și 70 de ani să primească 1200 de miligrame pe zi de calciu, iar bărbații de aceeași vârstă 1000 de miligrame.

Poate consumul de cafea sa duca la pierderea de calciu din organism? Este adevarat ca, pe masura ce oamenii isi cresc consumul de cofeina, calciul din urina creste prea mult, a spus Connie M. Weaver, profesor de nutritie la Universitatea Purdue.

Cu toate acestea, cu cat mai mult calciu este pierdut prin urinare, cu atat mai mult oamenii vor absorbi calciu din orice sursa pe care o consuma, a spus dr. Weaver.

Deci, singurii băutori de cafea care trebuie să-și facă griji cu privire la calciul pe care îl pierd atunci când vizitează toaleta sunt cei care nu primesc suficient calciu.

Articole similare:

  1. Consumul de cafea ar putea reduce nivelul inflamatiilor din organism, in special in cazul persoanelor in varsta
  2. Consumul de ceai sau cafea nu afecteaza inima
  3. Consumul de cafea, asociat cu riscul scazut de deces
  4. Consumul de cafea ne poate prelungi viata
  5. Studiu: Consumul ridicat de cafea creste rata de deces cu 56%

Tags: , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Prof. Dr. Marius Vintila
    Publicat la data de 4.9.2017, ora 11:25 am

    Medicina, mai ales la nivel de popularizare este plina de basme, legende si snoave. De exemplu, cafeaua face rau!?
    - cafeaua face bine, mai ales daca este consumata in cantitati suficiente. Studii serioase au demonstrat ca un consum de cca 6 cafele/zi, fara a genera vreo patologie suplimentara, poate reduce mortalitatea si bolile cardiovasculare si prelungi viata.
    Alt exemplu:
    - grasimile alimentare fac rau aparatului cardiovascular. Fals !!
    Recent comunicatul mare studiu international PURE (peste 35.000 subiecti inrolati) a aratat ca nu exista nicio legatura intre ateroscleroza si consumul moderat, dar consistent (pana la 30% din necesarul caloric), de grasimi; inclusiv de grasimi saturate (untura, slanina, unt, smantana, etc).
    Doar grasimile nenaturale, prelucrate chimic, asa numitele grasimi trans sunt cu adevarat nocive.
    Un ultim exemplu:
    - colesterolul, care este considerat o grasime. Fals !!
    Colesterolul este un alcool organic aromatic, avand la baza structura aromatica condensata ciclopentan-perhidro-fenantren, departe de structura grasimilor care sunt acizi grasi sau esteri ai acestora cu glicerolul. Este bine sa fie evitat excesul de alimente care contin mult colesterol (galbenus de ou, piele de animal, mai ales de pasare, carne rosie (indiferent de care), dat trebuie avut in vedere ca doar 10% din colesterolul alimentar se regaseste in sange. Ficatul sintetizeaza 90% din colesterolul plasmatic, sub controlul unei enzime a carei activitate este specifica fiecarui individ, fiind controlata genetic. Ca atare dieta poate fi utila, dar insuficienta pentru scadarea clinic semnificativa a colesterolului.

  2. Comentariu scris de ionion
    Publicat la data de 6.9.2017, ora 12:13 pm

    daca spuneti (la final de articol) ca daca se consuma cafea asta va conduce la cresterea nivelului de calciu eliminat (prin urina), inseamna ca avem un raspuns clar si direct la intrebarea din titlu: deci da, consumul de cafea afecteaza nivelul de calciu din organism
    ca apoi organismul trebuie sa isi refaca necesarul de calciu – asta e o problema distincta si nu vad ce merit are cafeaua aici; (PS: asa cum stiti bine, cu privire la orice intrebare pe lumea asta exista nuante, pareri si studii cu duiumul; iar atunci cand intrebarea vizeaza un subiect din care o industrie/companii fac profit substantial – ciocolata, tutun, cafea, spirtoase, petrol si minerit etc, suntem constienti ca vor exista contributii finantate de companiile respective, si mai subtile si mai grosolane, pentru a influenta dezbaterea publica si a pastra, in final, neafectat profitul; ar trebui deci ca atunci cand prezentati o tema de acest tip sa nu va alimentati cu argumentatie dintr-o singura directie – cum pare ca s-a intamplat cu articolul de mai sus)



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !