Consumul de bauturi dulci poate creste riscul declansarii bolilor de ficat la copii

Aportul ridicat de fructoza – ce provine in special din bauturile racoritoare ce contin indulcitori – este asociat cu riscul dezvoltarii bolilor de ficat gras non-alcoolic in randul copiilor si adolescentilor.

Noi cercetari aduc dovezi cu privire la riscul consumului de sucuri indulcite si a altor produse cu continut de fructoza si cresterea riscului pentru declansarea bolilor hepatice, informeaza medicalnewstoday.com.

Cercetatorii italieni de la Spitalul Bambino Gesù au descoperit ca tinerii care obisnuiesc sa consume bauturi racoritoare indulcite au fost mai predispusi steatozei hepatice – o forma a bolilor de ficat gras non-alcoolic.

Aceasta afectiune este caracterizata prin acumularea de grasime pe ficat, insotita de inflamatie si leziuni la nivelul celulelor hepatice, ce lasa cicatrici si pot cauza fibroza hepatica si complicatii severe, inclusiv ciroza si cancerul hepatic, sunt de parere autorii studiului publicat in revista de specialitate “The Journal of Hematology.”

Excesul de greutate este un factor de risc pentru declansarea acestor boli, iar estimarile cercetatorilor arata ca pana la 9,6% din copiii din intreaga lume, si pana la 38% din copiii obezi din tarile occidentale, sufera de o anumita forma de boala hepatica.

In conformitate cu datele studiilor de specialitate efectuate anterior pe aceasta tema, aportul alimentar de fructoza duce la o crestere a nivelului de acid uric din sange – o conditie indentificata si la persoanele care sufera de steatoza hepatica.

Pentru a realiza acest studiu, Dr. Nobili si echipa sa de cercetatori au investigat daca nivelul ridicat de fructoza si acid uric in sange ar putea fi asociata, in mod independent, cu steatohepatita non-alcoolica.

“Desi numeroase studii au aratat ca un nivel ridicat de acid uric in sange este asociat cu sindromul metabolic si steatoza hepatica non-alcoolica, pana in prezent nu exista studii care sa testeze daca o concentratie ridicata de acid uric, declansata de consumul de produse ce contin fructoza, poate fi asociata in mod independent cu steatohepatita non-alcoolica, confirmata prin biopsie,” noteaza Dr. Nobili, autorul principal al studiului.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetatorii au analizat cazurile a 271 de copii si adolescenti obezi care se confruntau cu steatoza hepatica non-alcoolica si care au trecut prin procedura medicala de biopsie a ficatului.

Participantii la studiu au fost rugati sa completeze un chestionar cu intrebari despre obiceiurile lor alimentare, in ceea ce priveste produsele consumate, frecventa consumului acestora, precum si cantitatea.

Cu ajutorul acestor date, cercetatorii au calculat aportul de fructoza in randul participantilor si au descoperit ca bauturile racoritoare indulcite reprezinta o sursa principala: aproape 90% dintre subiectii participanti la studiu au declarat ca au consumat bauturi carbogazoase cel putin o data pe saptamana.

De asemenea, 95% dintre participanti au declarat ca obisnuiau sa consume gustari precum pizza, biscuiti, iaurt si chipsuri sarate.

In urma biopsiilor hepatice, cercetatorii au constatat ca 37,6% dintre copii sufereau de steatohepatita non-alcoolica. Dintre acestia, 47% au avut o concentratie mare de acid uric in sange, prin comparatie cu numai 29% dintre participantii la studiu care nu sufereau de steatohepatita.

Important de subliniat este faptul ca aportul de fructoza a fost asociat in mod independent cu o concentratie ridicata de acid uric, iar aportul ridicat de fructoza a fost identificat in randul participantilor la studiu care sufereau de steatohepatita non-alcoolica.

De aceea, este necesar sa facem eforturi pentru a reduce consumul de bauturi carbogazoase indulcite in randul copiilor si adolescentilor, pentru a scadea aportul de fructoza si riscul declansarii bolilor de ficat, sunt de parere cercetatorii.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Consumul de hamburgeri poate creste riscul de astm la copii
  2. Vasectomia nu creste riscul declansarii cancerului de prostata -studiu
  3. Stresul mamei din timpul sarcinii creste riscul pentru aparitia autismului la copii
  4. Triclosanul din cosmetice si produsele de ingrijire personala poate creste riscul de alergii
  5. Ce tip de colesterol reduce riscul declansarii bolii Alzheimer?

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !