Circa 82% din bărbați suferă de andropauză când ajung la 50 de ani

Circa 82% din barbati sufera de andropauza cand ajung la 50 de ani. Potrivit grupului de consiliere terapeutica “Coaching Club” din Spania, aceasta stare debuteaza cu schimbari subtile care sunt atribuite in mod gresit conditiilor de stres, depresiei sau problemelor tipice varstei, relateaza ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

Andropauza, denumita si criza varstei mijlocii la barbati, este un proces de durata si treptat care provoaca numeroase schimbari in organismul individului. Pe langa tulburarile de ordin sexual, intervin si probleme de ordin emotional, care genereaza iritabilitate, neliniste sau pierderea propriei stime, stres familial sau depresii acute.

Aceste tulburari nu sunt legate doar de aspectul personal, ci si de cel profesional, precum pierdere inerenta a interesului si avantului sau o manifestare crescuta de agresivitate, teama fata de anumite situatii intervenite la serviciu care inainte erau considerate chestiuni de rutina si care acum par scapate de sub control.

Exista simptome percepute in postura fizica: mersul garbovit, tonul sovaitor, completat de o stare vizibila de slabiciune. Exista indicii si la nivel motivational sau al energiei interioare: pierderea interesului fata de anumite proiecte, senzatie de incapacitate, de a genera idei noi si lipsa de competitivitate.

In ce priveste relatia cu anturajul se poate manifesta o pierdere a increderii in sine, a tenacitatii, a dinamismului si chiar a eficientei. Toate acestea pot genera senzatie de neliniste, nervozitate si irascibilitate. Depresia este simptomul cel mai evident. Elementul declansator este pierderea tineretii care genereaza anxietate si incertitudine. Imbatranirea parintilor joaca un rol decisiv, avand in vedere ca se produce un fenomen de identificare care acutizeaza starea.

Apar indoieli in privinta serviciului, a relatiilor cu mediului social sau chiar la nivel de cuplu si de intimitate. Intervin ganduri recurente legate de varsta si de tabieturi considerate de altii tipice pentru un om batran.

Pentru a combate aceste simptome, terapeutii spanioli propun terapie in grup. Faptul de a se putea sprijini pe un grup de persoane aflate in aceeasi situatie va ajuta individul sa-si impartaseasca propriile probleme si sa le infrunte cu ajutorul unei echipe de profesionisti.

A.C.

Articole similare:

 1. Persoanele bogate sunt mai putin fericite cand ajung la varsta mijlocie. Care este diferenta dintre Occident si fostele state sovietice
 2. Care sunt cauzele, semnele si simptomele depresiei la barbati?
 3. Dr. Google: de ce unele persoane sufera de anxietate atunci cand cauta afectiuni medicale online
 4. De ce oamenii isi pierd vederea cand sufera de boli oculare
 5. “Sunt constienta de fiecare data cand respir”. Mai mult de un milion de romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica

Tags: , , , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Adriana
  Publicat la data de 25.5.2016, ora 3:56 pm

  Metabolismul fiecarei fiinte se transforma odata cu imbatranirea .
  Foloseste-ti timpul cu folos.
  Mananca in fiecare zi ceva bun .

 2. Comentariu scris de nimrod
  Publicat la data de 26.5.2016, ora 5:15 pm

  Materialul ăsta e un soi de, vorba românului, căutat în coarne. Băieţii ăştia depresivi şi şovăielnici şi etţetera sunt cu toţii mai tineri ca mine cu mai bine de un deceniu şi pariez că nu sunt nici infirmi, nici diabetici, nici nik. Mai mare ruşinea. Bărbaţi în putere, smiorcăiţi! :)

 3. Comentariu scris de ioan
  Publicat la data de 26.5.2016, ora 10:20 pm

  Io cred ca e si mult rasfat contemporan, lipsa de spiritualitate, visul ,ilyzia tineretii vesnice servita de media si tehnologie, etc etc. Barbatii din vremuri mai precare economic dar bogate spiritual nu mai făceau atata caz ca nu mai.merge cocoselul si o luau ca pe un firesc al vietii. Ia nu ne mai bagati in cap atata smiorcaiala , mai lasati-ne si pe mana firescului, bunului simt si discretiei frumoase, care au cam dispărut din societatea asta ultra smiorcaita si imvatata de tinerete. Moartea vine oricum, e o etapa normala in viata noastră. Pana atunci ,sa trăim frumos si curajos.
  Cu stima, Ion .Lasa un comentariu


Do NOT fill this !