Ciocolata mentine creierul sanatos

Foto: MorgueFile

Doua cani de ciocolata calda pe zi pot ajuta persoanele in varsta sa isi pastreze creierul sanatos si abilitatile de gandire ascutite, potrivit unui nou studiu publicat in Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.

Studiul a implicat 60 de persoane cu o varsta medie de 73 de ani, care nu aveau dementa. Participantii au baut doua cani de ciocolata calda pe zi, timp de 30 de zile. Ulterior, acestia au facut teste de memorie si de verificare a abilitatilor de gandire. Cei 60 de participanti au fost supusi si unor teste cu ultrasunete pentru masurarea cantitatii fluxului de sange de la nivelul creierului.

“Incepem sa invatam din ce in ce mai multe despre fluxul de sange din creier si efectul acestuia asupra abilitatilor de gandire[...] Avand in vedere ca anumite zone ale creierului au nevoie de mai multa energie pentru a finaliza diverse sarcini, este normal sa aiba nevoie si de un flux de sange mai mare. Aceasta relatie, numita cuplaj neurovascular, ar putea juca un rol extrem de important in tratarea unor boli precum Alzheimerul”, a explicat Farzaneh A. Sorond, membru al Academiei Americane de Neurologie.

Din cei 60 de participanti, 18 au prezentat deficiente la nivelul fluxulului sanguin la inceputul studiului. Pana la sfarsitul studiului acele persoane au avut o imbunatatire de 8.3% in fluxul de sange in zonele “de lucru” ale creierului. In cazul celor care la demararea studiului au inceput cu un flux de sange regulat nu s-a observat nicio imbunatatire.

Persoanele cu fluxul sanguin insuficient la inceputul studiului au avut rezultate mai bune la testele de memorie la sfarsitul acestuia.

“Este nevoie de mai multa munca pentru a demonstra o legatura clara dintre ciocolata, fluxul sanguin si declinul cognitiv, dar este un prim pas important, care ar putea ramane de referinta pentru studiile viitoare”.

Sursa: Science Daily

Articole similare:

  1. INTERVIU Prof. dr. Leon Zagrean: “Creierul este ultima frontiera de lupta cu moartea”
  2. Sase idei pentru a ne mentine memoria in cea mai buna forma
  3. vitMATINA Migrenele, desi dureroase, nu iti afecteaza creierul
  4. Fumatul “degradeaza” creierul, potrivit unui nou studiu
  5. vitMATINA Cu ce ne mai surprinde creierul?

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de popescu constantin
    Publicat la data de 8.1.2016, ora 5:07 pm

    Am virsta de 71 ani si am probleme de circulatie acreierului ,manifestinduse prin ameteala si lierderea echilibrului sint interesat sa citesc cit mai multe informatii in acest sens cu multumiri.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !