Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt insuficiente pentru reducerea riscului unor afectiuni grave-studiu

Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea riscului de cancer sau accident vascular cerebral (AVC) si nici al decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice, in special de legume, este concluzia unui studiu britanic prezentat de publicatia The Guardian, relateaza Agerpres.

In urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani in cadrul cercetarii anuale Health Survey for England, expertii de la University College London au constatat ca cel putin sapte portii zilnice de fructe si legume reduc cu 42% riscul decesului in general, cu 25% pe cel de cancer si cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC.  Dar ei atrag atentia ca legumele par sa ofere o protectie mai buna impotriva bolilor decat fructele.

Mai mult decat atat, fructele conservate sau congelate ar putea sa nu fie de niciun folos in acest scop. Aceasta situatie este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enuntand ipoteza ca cei care consuma astfel de produse au de obicei o dieta saraca sub aspectul valorii nutritive si un stil de viata dezordonat. Insa cercetatorii adauga totusi ca fructele congelate ar trebui sa aiba aceeasi valoare nutritiva ca fructele proaspete, dezaproband in schimb consumul de fructe conservate, mai ales ca acestea din urma contin sirop cu zahar adaugat.

De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizeaza ca un aspect neclarificat este daca reducerea riscului de imbolnavire poate fi atribuita in totalitate acestor alimente sau daca ele actioneaza doar ca un element in cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sanatos.

In anul 2003, guvernul britanic a sfatuit populatia sa consume cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi, dupa ce in anul 1990 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat cel putin 400 de grame de fructe si legume zilnic. Nu toate tarile au urmat la fel acest exemplu. Astfel, in Statele Unite a fost lansata in anul 2007 o campanie care incurajeaza consumul de fructe si legume, dar fara sa faca referire la o anumita cantitate, in timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe si 375 de grame de legume zilnic.

A.C.

Articole similare:

 1. vitMATINA Ce se intampla daca manacam prea sanatos, multe fructe si legume?
 2. Fructele si legumele sunt sanatate curata, dar nu ne protejeaza de cancer decat intr-o foarte mica masura
 3. vitMATINA Cum incepi o zi sanatoasa: Fructe sau suc de fructe la micul dejun?
 4. Presedintele Sony, Michael Lynton: Inlocuirea popcornului cu salate de fructe si iaurt, in salile de cinema, ar reduce obezitatea
 5. Sunt miop si ma tratez. De ce nu reusesc intotdeauna operatiile pentru reducerea miopiei

Tags: ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 2.4.2014, ora 11:10 am

  Come on, cine n aiba are timp sa mananci 5 portii de fructe pe zi? De ce nu precizati si efectele daunatoare ale celor 5 portii pe zi la nivelul stomacului, digestie, etc. Pe cuvant ca in 60 % din cazuri, scrieti doar ca sa umpleti o pagina de internet….

 2. Comentariu scris de sabca
  Publicat la data de 2.4.2014, ora 11:10 am

  7 portii pe zi de fructe/legume proaspete inseamna cam o portie la 2 ore din cele 14 ore active ale unui om. Mai bine abandonam orice activitate si urcam in copaci.

  • Comentariu scris de x
   Publicat la data de 2.4.2014, ora 8:54 pm

   nu inseamna asta! se refera la greutatea fructelor consumate si nu la timpul de consum!

 3. Comentariu scris de Aurel B
  Publicat la data de 2.4.2014, ora 11:47 am

  Cinci portii zilnice de fructe si legume ar putea sa nu fie de ajuns pentru reducerea … decesului din orice alta cauza, in acest scop fiind nevoie de cel putin sapte portii zilnice. Deci daca mancam 7 portii pe zi, devenim nemuritori. Buna afacere! Io ma bag!

 4. Comentariu scris de io dixit
  Publicat la data de 2.4.2014, ora 12:21 pm

  nici nu intentionam sa postez, crezind ca o sa zica lumea ca-s de trei lei ca nu maninc mai multe vegetale, dar vad ca nu numai eu gindesc ca sintem omnivori de fapt si trebuie sa mincam de toate. CU MASURA!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !