Cercetatorii refac harta corpului uman. O noua descoperire, cu implicatii majore in tratarea bolilor neurologice, arata ca sistemul imunitar este legat direct de creier

Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia

Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de existenta carora nu se stia pana acum. Descoperirea cercetatorilor ar putea avea un impact major asupra posibilelor tratamente ale unor boli neurologice, de la autism, la Alzheimer si pana la scleroza multipla.

“In loc sa ne intrebam <Cum studiem raspunsul imun al creierului>,<De ce pacientii cu scleroza multipla experimenteaza atacurile sistemului imunitar> putem sa abordam aceste probleme mecanic. Pentru ca creierul este ca orice alt tesut conectat la sistemul imunitar periferic prin vase limfatice meningeale”, a explicat Jonathan Kipnis, profesor in cadrul Departamentului de Neurostiinta.

“Acest lucru schimba complet modul in care percepem intercatiunea neuro-imuna. Pana acum am perceput-o ca pe ceva ezoteric, ce nu poate fi studiat. Dar acum putem pune intrebari mecanice”, a adaugat acesta.

“Noi credem ca in cazul fiecarei boli neurologice, care are o componenta in sistemul imunitar, aceste vase joaca un rol esential. Este greu de imaginat ca vasele nu sunt implicate in orice boala neurologica de acest tip”, a mai precizat Kipnis.

O noua descoperire in corpul uman

“Cand baietii mi-au aratat rezultatul studiului, am spus o singura propozitie:<Va fi nevoie de rescrierea manualelor>”, a declarat Kevin Lee, director al Departamentului de Neurostiinte.

“Nu a existat niciodata un sistem limfatic pentru sistemul nervos central si asta a devenit foarte clar inca de la prima observatie- si au facut multe studii de atunci pentru a sustine constatarea-ca va schimba fundamental modul in care oamenii privesc relatia dintre sistemul nervos central si sistemul imunitar”, a adaugat acesta.

“Chiar nu credeam ca exista structuri in corp de care nu stim. Credeam ca organismul a fost deja cartografiat. Credeam ca aceste descoperiri au ajuns la sfarsit pe la mijlocul secolului trecut. Dar se pare ca nu e asa”, a afirmat Kipnis.

Vase “foarte bine ascunse”

Descoperirea a fost posibila cu ajutorul contributiei lui Antoine Louveau, un cercetator din laboratorul lui Kipnis.

Vasele au fost detectate dupa ce Louveau a dezvoltat o metoda de a monta meningele unui soarece (membranele care acopera
creierul) pe un singur dispozitiv, astfel incat sa poata fi examinate ca un tot.

Dupa ce a observat modele care aratau ca niste vase in distributia celulelor imunitare de pe dispozitivul sau, Louveau a cautat vase limfatice. Astfel a observat ca imposibilul este posibil.

“L-am chemat pe Jony Kipnis la microscop si i-am spus <cred ca am gasit ceva>”, povesteste Louveau.

In ceea ce priveste faptul ca vasele limfatice ale creierului au ramas neobservate pana acum, Kipnis a mentionat ca acestea erau “foarte bine ascunse” si a mentionat ca acestea se afla in spatele unui vas mare de sange din sinusuri, o zona foarte greu observabila.

“Este atat de aproape de vasul de sange incat sunt sanse mari sa o ratezi. Daca nu stii ce cauti, nu ai cum sa o vezi”, a spus Kipnis.

Alzheimer, autism si scleroza multipla

Prezenta neasteptata a vaselor limfatice ridica un numar mare de intrebari care acum au nevoie de raspunsuri; despre modul in care functioneaza creierul si bolile care il acapareaza.

Spre exemplu, boala Alzheimer. “In cazul bolii Alzheimer, se acumuleaza bucati mari de proteine in creier. Noi credem ca acestea <se strang> in creier pentru ca nu sunt inlaturate in mod eficient de catre vase”, explica Kipnis.

Kipnis a notat ca vasele arata diferit in functie de varsta, astfel ca rolul pe care il joaca in procesul de imbatranire este o alta cale care trebuie explorata.

Exista un numar extrem de mare de afectiuni neurologice, de la autism la scleroza multipla, care trebuie reconsiderate in lumina prezentei unui “ceva” de care pana acum stiinta nu stia ca exista.

Sursa: NeuroScientistNews

A.C.

Articole similare:

 1. Cel de-al doilea creier al organismului: sistemul imunitar. Cum poate fi imbunatatit?
 2. Un cercetator american a creat o noua tulpina mortala a virusului H1N1. Aceasta ar putea lasa sistemul imunitar lipsit de aparare
 3. 10 alimente care intaresc sistemul imunitar
 4. Creierul uman judeca onestitatea unei persoane inainte ca noi sa procesam cine este sau cum arata aceasta
 5. Sistemul imunitar poate cauza leucemie, daca isi rateaza tinta-studiu

Tags: , , , , , , ,

9 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de traian
  Publicat la data de 4.6.2015, ora 6:19 pm

  Cand o sa descoperiti si chakrele si cele 3 canale ?

  • Comentariu scris de Chris
   Publicat la data de 4.6.2015, ora 11:47 pm

   Stai, ca medicina noastra e la nivelul de a studia la nivel “mecanic” lucrurile, pur fizic si pe componente, ca la masina. La nivel energetic si holistic inca e prea complicat, ca sa nu vorbim de nivele si mai subtile.

   • Comentariu scris de george
    Publicat la data de 5.6.2015, ora 3:53 pm

    Unde erati voi cand inca nu se facuse descoperirea stiintifica din articolul asta? Stiati despre legatura dintre vasele limfatice si creier, ati incercat sa luminati lumea dar nu v-a crezut nimeni? Ati facut voi cu mult timp inainte predictia asta, care in sfarsit s-a confirmat, ca sa aveti acum dreptul sa reabilitati, folosindu-va de credibilitatea nou castigata, si alte teorii (de data asta nu stiintifice ci ezoterice: chackre, “energii”, etc)?

    Nu erati si voi la fel de nestiutori ca restul lumii in privinta actualei descoperiri, de ce va bagati in fata acum?

    • Comentariu scris de traian
     Publicat la data de 5.6.2015, ora 5:14 pm

     Felicit știința pentru descoperirea făcută și aștept următoarele descoperiri cu nerăbdare.
     ”La steaua care-a răsărit
     E-o cale-atât de lungă,
     Că mii de ani i-au trebuit
     Luminii să ne-ajungă.”

 2. Comentariu scris de Andreea P
  Publicat la data de 6.6.2015, ora 8:31 pm

  Buna ziua ,imi puteti spune ceva despre medicina de laborator? Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

 3. Comentariu scris de Diana
  Publicat la data de 30.6.2015, ora 12:06 pm

  Genial, dar iar o dau in bara daca gandesc totul mecanic si nu incarca sa gandeasca holistic!

 4. Comentariu scris de ion
  Publicat la data de 7.10.2015, ora 5:43 pm

  Este importnt de ce aceste vase nu isi fac rolul in organism asta e important nu da le fortam cu medicamente.

  • Comentariu scris de Chris
   Publicat la data de 7.10.2015, ora 10:59 pm

   Asa este, e foarte important sa aflam ce fac. Sistemul limfatic este unul dintre cele mai importante sisteme din organism, si paradoxal, unul dintre cele mai neglijate de catre medicina.
   Nu isi fac rolul pt ca sunt blocate, limfa este ingrosata cu toxine, mucus si altele. Exista totusi persoane care au studiat acest sistem de care depind cam toate bolile grave “moderne”, si care au rezultate uimitoare de zeci de ani, dar, in fine, nu e nevoie sa se stie prea mult despre ele pt ca nu fac vanzari nici unui gigant farmaceutic. Pt detalii puteti cauta spre ex. dupa dr. Robert Morse.

 5. Comentariu scris de ileana
  Publicat la data de 29.11.2015, ora 5:45 am

  Ar trebui reconsiderat tratamentul tuturor bolilor, in afara de pastile onfiltratii injectii, nimic. De exemplu influenta campului magnetic, electric, static .
  .Lasa un comentariu


Do NOT fill this !