Ce trebuie sa stim despre piciorul diabetic? Dr. Mihai Creteanu, medic specialist radiolog, a discutat online cu cititorii

Piciorul diabetic: cand si la ce medic trebuie sa apelam pentru a preveni complicatiile? Ce investigatii sunt necesare, care este tratamentul disponibil si cum evitam amputarea membrelor inferioare?  Dr. Mihai Creteanu, medic specialist radiolog, a discutat online cu cititorii.

Articole similare:

 1. Ce trebuie sa stim despre rinofaringite in aceasta iarna? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 2. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre testul Papanicolau? Dr. Carmen Negoescu, medic specialist ginecologie, a discutat online cu cititorii
 3. VIDEO INTERVIU Cand este necesara artroscopia? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii
 4. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre al treilea trimestru de sarcina? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 5. Ce trebuie sa stim despre o sarcina cu risc? Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Ionescu Florentina
  Publicat la data de 5.9.2016, ora 1:31 pm

  Buna ziua,
  Sotul meu este diabetic insulino-dependent. Cine ar trebui sa ii recomande controale periodice de specialitate ?Medicul curant nu ii recomanda niciun fel de control..

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 6.9.2016, ora 11:07 am

   Buna ziua,

   Control periodic la medicul diabetolog presupune si un examen clinic complet, inclusiv al extremitatilor.
   Complicatiile legate de piciorul diabetic sunt silentioase, iar manifestarile pot aparea cand deja boala este foarte avansata.
   Pe langa examenul clinic, invesigatia care trebuie facuta este indicele glezna brat (IGB). In momentul cand acesta este patologic medicul trebuie sa va recomande o investigatie imagistica complementara: ecografie doppler sau angiotomografie computerizata a aortei si membrelor inferioare.
   In urma investigatiilor care caracterizeaza starea vaselor (artelor) se poate lua o decizie terapeutica: endovasculara sau chirurgie deschisa.
   Este foarte important ca ingrijirea piciorului persoanei cu diabet sa fie facuta de o echipa multidisciplinara compusa din diabetolog,neurolog, chirurg vascular, radiolog interventionist, ortoped, podiatru.

 2. Comentariu scris de Pantazi Alexandru
  Publicat la data de 5.9.2016, ora 2:43 pm

  Buna ziua,
  Am diabet insulino-dependent.
  Virsta-64 ani
  Piciorul stang este diferit de cel drept ca aspect-la talpa,circulatia are valori mai mici.
  Va rog sa-mi recomandati ce controale periodice de specialitate sa fac.Medicul curant poate sa imi recomande control?
  Am fost de curand la medic dermato-mi-a dat tratament cu miconazol slavia crema si flucovim capsule pt 1 luna.
  Dar piciorul se prezinta rau,se umfla,venele sunt ingrosate si inchise la culoare.
  Multumesc,
  Cu respect,
  Pantazi Alexandru
  Ploiesti

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 6.9.2016, ora 11:12 am

   Buna ziua,

   Problema dumneavoastra poate avea cauza atat arteriala cat si venoasa. Cel mai indicat ar fi un consult de chirurgie vasculara care poate decide care componenta este afectata
   Daca componenta arteriala este cauza atunci aveti nevoie de o angiotomografie computerizata a aortei si membrelor inferioare pentru a putea lua o decizie terapeutica.
   Componenta venoasa poate fi tratata medicamentos atat de medicul dermatolog cat si de medicul chirurg vascular.

 3. Comentariu scris de Vasile
  Publicat la data de 5.9.2016, ora 6:56 pm

  Care sunt primele semnele / indicatorii externi pentru un picior diabetic? Cum sunt repartizate acestea pe suprfata piciorului?

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 6.9.2016, ora 11:23 am

   Primele simptome ale complicatiilor vasculare periferice la piciorul persoanei cu diabet sunt: piciorul rece, pierderea pilozitatii si durerea la efort.
   Este important de precizat ca trebuie sa exista o diferenta de temperatura la nivelul piciorului care este afectat fata de celalalt, in plus durerea are caractere specifice: este prezenta la efort, dispare in cateva minute de repaus, are caracter de “gheara” la nivelul pulpei piciorului.
   Durerea de cauza vasculara trebuie diferentiata de cea de cauza neuropata, care este “in soseta” si predominant nocturna.
   In cazul in care apar leziuni de tip ulcerativ la nivelul membrelor inferioare,indiferent de localizare, care nu se vindeca, inseamna ca boala este avansata si sunt necesare investigatii imagistice performante de tipul angiografiei cu substractie digitala.

 4. Comentariu scris de Atram
  Publicat la data de 6.9.2016, ora 11:04 am

  Buna ziua,

  As dori sa stiu cum se poate interveni in cazul piciorului diabetic atat din punct de vedere al ingrijirii acestuia, cat si al tratatamentului endovascular.

  Ce investigatii trebuie sa faca acesti pacienti pentru a putea verifica daca pot beneficia de interventii non invazive?

  As dori sa afu detalii despre clinici si personal medical specializat in acest sens pentru a sti unde sa ma adresez.

  Pacientii cu diabet sunt o categorie sensibila, tinanad cont de complicatiile acestei boli.

  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs si astept un contact direct ,

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 6.9.2016, ora 11:34 am

   In cazul aparitiei complicatiilor vasculare la nivelul piciorului persoanei cu diabet, pacientul trebuie sa beneficieze de un consult clinic, urmata de o investigatie simpla, indicele glezna brat (IGB) care reprezinta raportul tensiunilor de la mana si de la picior. Daca consultul clinic si indicele glezna brat arata o afectare arteriala urmatorul pas este o investigatie imagistica: ecografie doppler vascular sau angiotomografie computerizata vasculara a aortei si membrelor inferioare.
   Pe baza investigatiilor imagistice se poate lua in echipa multidisciplinara (chirurg vascular – radiolog interventionist) decizia terapeutica.
   Pentru o consultatie de specialitate va puteti adresa la Call Center Medlife.

 5. Comentariu scris de lm
  Publicat la data de 6.9.2016, ora 1:34 pm

  Buna ziua,
  Am diabet tip II, depistat de 4 ani. Prescris de dr. diabetolog, de 1.5 ani iau si Thiosen, in urma semnalarii de catre mine a unor pete maronii pe laba piciorului si a amortirii a doua degete la fiecare picior. Investigatia Dopler la picioare a avut rezultate pozitive.
  Actualmente petele au aparul si pana aproape de genunchi si simt amortita si laba piciorului, uneori. Mai ales noaptea, am dureri in jurul calcaielor si a scobiturii (am depistat si ciocuri in scobituri), cu Sindolan unguent seara, nu mai am dureri.
  Petele si amortirea provin de la diabet? ce pot face? diabetologul, tace…

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 6.9.2016, ora 5:02 pm

   Buna ziua,

   Aveti nevoie de o angiotomografie computerizata a aortei si membrelor inferioare pentru a exclude cauza vasculara arterială, atâta timp cât examenul Doppler a fost pozitiv.
   Puteți sa-mi trimiteți rezultatul investigatiei la mihaijr@creteanu.ro pentru a opina in vederea unei opțiuni de tratament.

   • Comentariu scris de lm
    Publicat la data de 7.9.2016, ora 12:43 pm

    multumiri…probabil BRD-ul influenteaza (nu am precizat)..revin cu analizele..in Ploiesti nu se fac, voi merge la Bucuresti!
    Spor in toate!

 6. Comentariu scris de neacsu elena
  Publicat la data de 7.9.2016, ora 4:59 pm

  Desi nu am diabet, am edeme la glezne si daca stau mult in picioare am picioarele grele. Care sa fie cauza? Am facut analizele si glicemia este 110. Hematocritul are valoare crescuta, iar colesterolul este 250. Restul analizelor sunt in limite normale. Helicobacterr pyori este 8, dar dr de familie a zis sa mai repet analiza si abia apoi va prescrie antibioticele care ar fi utile, dar f. puternice. Ce este de facut in acest caz? Va multumesc pentru intelegere!

  • Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
   Publicat la data de 8.9.2016, ora 6:07 pm

   Buna ziua,

   In cazul dumneavoastra un consult medical chirurgie vasculara/ medicina interna/ cardiologie si un eco doppler arterial membre inferioare ar fi cea mai buna optiune.

 7. Comentariu scris de jeni
  Publicat la data de 19.9.2016, ora 2:45 pm

  Sunt bolnava de diabet din 1987 si ma tratez cu insulina din 1990,
  De aprox 2 ani, piciorul drept ma doare si am simtomele descrise de Dumneavoastra in articol. M-am prezentat la medicul diabetolog, neurolog, neurochirurg, medic de recuperare, cardiolog si reumatolog – am efectuat si RMN la coloana si sedinte de recuperare la interval 6 luni, dar durerea nu a disparut.
  Va rog sa imi recomandati carui ,,specialist,, sa ma adresez si ce ar trebui sa fac
  Va multumesc mult, cu stima,

 8. Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
  Publicat la data de 19.9.2016, ora 6:14 pm

  Buna seara,

  Va rog sa efectuati un examen eco Doppler vascular membre inferioare, apoi sa va programati la o consultatie prin call center Medlife (021) 9646.

 9. Comentariu scris de pacurariu gheorghe
  Publicat la data de 16.1.2017, ora 1:31 am

  Sunt diabetic tip ll, din 1984,am 83 ani,iau glurenorm 2=1=1,glicemia 160-190,cu regim alimentar{restrictie complecta la dulciuri,f.putine produse cu cereale-paste,paine, etc.},Talpile imi ard cand merg,am junghiuri la calcaie,degetele mari dela picioare,ma dor,apoi amortesc,picioarele si palmele putin umflate,tensiunea 15-17,cu 8,5.
  am citit raspunsurile d-Voastra,va rog daca ma puteti sfatuii.
  Multumiri P.G.

 10. Comentariu scris de Dr. Mihai Creteanu
  Publicat la data de 16.1.2017, ora 4:54 pm

  Buna seara,

  Aveti nevoie de o consultatie de specialitate, la domna dr. Raluca Popescu, diabetolog, in cadrul echipei de ingrijire a piciorului persoanei cu diabet din Clinica Medlife Grivita. In urma consultatiei veti primi recomandarea de investigatii suplimentare.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !