Ce trebuie sa stim despre o sarcina cu risc? Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii

Cand putem spune ca o sarcina se incadreaza in categoria celor cu risc, care sunt cauzele si ce pasi trebuie urmati de catre viitoarea mama care stie ca se afla in aceasta situatie? Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii.

Dr. Lorena Turculet este medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita. Intra pe pagina online pentru programari.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.


Articole similare:

 1. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre al treilea trimestru de sarcina? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 2. Ce trebuie sa stim despre amniocenteza? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 3. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre primul trimestru de sarcina? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 4. Ce ecografii sunt obligatorii in timpul sarcinii? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU Ce trebuie sa stim despre al doilea trimestru de sarcina? Dr. Doinita Gache, medic primar obstetrica-ginecologie, a raspuns cititorilor

Tags: , , , , , ,

49 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Nina
  Publicat la data de 2.11.2015, ora 12:59 pm

  De ce am dureri de burta la o saptamana de la injectia cu Pregnyl?

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:09 am

   Pregnylul este un medicament folosit in tratamentul infertilitatii cu scopul de a produce ovulatia. adica acea rupere a foliculului ovarian ajuns la maturitate si care in mod normal trebuie sa se produca in ziua 14 a ciclului. Lichidul care se scurge din foliculul rupt poate uneori sa dea dureri usoare. Daca pregnylul a fost precedat de alte medicamente care induc dezvoltarea mai multor foliculi, cantitatea de lichid eliberat poate fi mai mare si deci mai iritanta. Daca durerea persista sau este importanta, este necesara efectuarea unei ecografii care sa verifice cum au raspuns ovarele la administrarea Pregnylului. Acest lucru este important pentru a fi siguri ca nu s-a produs o complicatie a acestor tratamente cu evolutie uneori severa si care se numeste hiperstimulare ovariana.

 2. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 2.11.2015, ora 12:59 pm

  Doamna Doctor, sunt insarcinata in 26 de saptamani, doresc sa nasc la privat si oscilez intre doua oferte. O oferta include incepand cu saptamana 36 si pana la nastere, o monitorizare saptamanala. Va rog sa-mi spuneti, care sunt investigatiile in ultima luna de sarcina? Aceasta monitorizare incepand cu saptamana 36 este absolut necesara?
  va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:14 am

   Monitorizarea sarcinii dupa varsta de 36 de saptamani este determinata de evolutia sarcinii pana in acel moment. Daca nu au existat evenimente neplacute pe parcursul sarinii, monitorizarea saptamanala poate fi excesiva si este necesara in cazul in care mama constata reducerea miscarilor fatului, apar contractii uterine, dureroase, sangerari sau alte simptome care impun cresterea vigilentei. Analizele utile in ultimul trimestru de sarcina sunt cele care arata prezenta sau nu a unei anemii (hLG completa), cele care investigheaza coagularea, analiza de urina si screeningul vaginal pentru streptococ de grup B. Orice alte investigatie este utila numai daca pe parcursul sarcinii au existat modificari sau probleme de evolutie.

   In mod normal, la o sarcina cu evolutie normala, examinarea la 38 de saptamani ar fi suficienta.

   • Comentariu scris de Alexandra
    Publicat la data de 3.11.2015, ora 5:18 pm

    Buna ziua..Doamna Doctor , acum 3 luni si ceva am dar nastere unei fetite ( nastere normala ) nu cezariana…Am avut timp de 45 de zile scurgeri…Timp de 2 luni de cand am nascut asta fiind pe 21.07.2013 nu am avut ciclu ..pe data de 24.09.2015 mi-a venit ciclul timp de 3 zile ..Problem care este ..Luna aceasta trebuia sa imi vine si am aproape 10 zile de cand imi intarzie..Am facut doua testede sarcina in zile diferinte ( unul la 5 zile dupa intarzierea menstruatiee si celalalt la 9 zile dupa intarzierea menstruatiei) si ambele au iesit negative chiar foarte clara linia…Tin sa va anunt ca Alaptez..Ce poate fi? Am avut contact sexual neprotejat insa nu a ejacuat in mine..Va multumesc.

    • Comentariu scris de Alexandra
     Publicat la data de 3.11.2015, ora 5:20 pm

     2015 ma scuza-ti

    • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
     Publicat la data de 3.11.2015, ora 10:24 pm

     In perioada de alaptare ciclurile menstruale se instaleaza mai tarziu si au un caracter foarte neregulat. Teoetic alaptarea protejeaza fat de sarcina. In realitate insa exista si riscul de a ramane insarcinata i perioada de alaptare. In cazul dumneavoastra nu cred ca e vorba de o sarcina, cu atat mai mult cu cat testele de sarcina au fost negative. In primele luni dupa nastere este de asteptat sa mai aveti cicluri neregulate. Recomandarea mea este sa faceti un consult pentru a exclude orice alta problema si sa recurgeti si la o metoda de contraceptie permisa in perioada de alaptare.

     • Comentariu scris de Alexandra
      Publicat la data de 4.11.2015, ora 10:32 am

      Multumesc,,are o importanta daca am facut testele dimineata sau in cursul zile? Am inceput sa i-au anticonceptionale la 4 zile dupa intarzierea ciclului..

   • Comentariu scris de mariana
    Publicat la data de 7.11.2015, ora 12:18 pm

    Am fost operata de cataracta acum 3 ani si acuma sunt insarcinata am o intrebare pot naste normal . multumesc .

 3. Comentariu scris de krina
  Publicat la data de 2.11.2015, ora 3:36 pm

  Daca o pacienta a suferit operatia de Tiroidectomie este un risc pentru sarcina?

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:18 am

   Tiroidectomia este o operatie care extirpa glanda tiroida, partial sau total, si care trebuie urmata de monitorizarea atenta a hormonoilor tiroidieni si tratament de substitutie hormonala. Daca in urma acestei investigatii tratatmentul este administrat cu o doza suficienta care sa mentina hormonii tiroidieni la valori normale, pacienta poate ramane insarcinata. Sarcina prezinta un risc crescut, atat pentru evolutia mamei, cat si pentru dezvoltarea fatului, mai ales cea neuropsihica, dar tratamentul complet si corect cu hormoni tiroidieni in timpl sarcinii permite evolutia normala a acesteia.

   Deci, sub indrumarea medicului endocrinolog si cu atenta monitorizare a tratamentului, sarcina poate evolua in conditii normale. Trebuie subliniat insa ca este important motivul pentru care s-a efectuat tiroidectomia. Daca aceasta a fost facuta pentru un chist sau alta tumora benigna, evolutia in sarcina este de obicei simpla. Daca s-a facut pentru un cancer tiroidian, trebuie stiut ce fel de terapie a mai suferit pacienta si cat timp a trecut de la inchierea radioterapiei. Daca s-a facut pentru o boala Bazedov, sarcina poate evolua fara complicatii cu conditia monitorizarii atente a terapiei endocrine.

 4. Comentariu scris de Lucian Gheorghe
  Publicat la data de 2.11.2015, ora 6:28 pm

  O femeie de 40 de ani daca ramane insarcinata ce riscuri majore are ? Un fibrom care a ramas in aceleasi dimensiuni dupa prima sarcina accentueaza aceste riscuri?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:23 am

   Varsta mamei poate influenta riscurile genetice ale fatului si de asemenea, prezinta un risc crescut pentru travalii prelungite si care pot creste probabilitatea unei operatii cezariene. In ceea ce priveste riscurile genetice, acestea pot fi explorate inca din primul trimestru de sarcina si excluse prin testare genetica a fatului atunci cand situatia o impune. In zilele noastre, din ce in ce mai multe pacienta au sarcini la varste in jur de 40 de ani, iar evolutia este de cele mai multe ori favorabila.

   Prezenta fibromului in sine poate produce unele complicatii in timpul sarcinii, dar de cele mai multe ori acestea pot fi evitate prin supraveghere atenta in timpul sarcinii. Este un lucru pozitiv faptul ca dimensiunea este constanta, dar este important sa stim care este aceasta dimensiune si care este localizarea fibromului. Daca fibromul evolueaza in afara uterului, influenta lui este mai mica decat daca evolueaza in grosimea muschiului uterin sau inspre interiorul cavitatii uterine. Un fibrom cu evolutie spre interiorul cavitatii uterine poate produce prezentatii distocice ale fatului, care sa nu permita nasterea pe cale vaginala. Deci, este un factor in plus pentru operatia cezariana. O alta problema ce poate fi produsa de existenta fibromului uterin este sangerarea dupa nastere.

 5. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 9:22 am

  Doamna Doctor,

  Acum aproximativ patru ani am suferit o histerosalpingografie in urma careia am ramas insarcinata si am acum un copil. Ne dorim insa al doilea copil, insa nu resusesc sa raman insarcinata. Intrebarea mea este: se pot reinfunda trompele uterine cu atat mai mult cu cat nici in primul caz nu existau premise pentru probleme de acest tip?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:26 am

   Daca sarcina s-a obtinut in urma histerosalpingografiei, fara alte tratamente, cel mai probabil aderentele din interiorul trompei erau foarte fine, laxe, care au permis rezolvarea lor prin aceasta manevra, care este de obicei o manevra de diagnostic. Aceste aderente se pot reface si uneori este necesara repetarea manevrei. Cu toate acestea, recomandarea mea este sa recurgeti la o explorare mai complexa care sa includa si alte motive pentru care nu ati mai ramas insarcinata. Acestea constau in analize hormonale, in anumite zile ale ciclului menstrual, monitorizarea ovulatiei si nu in ultimul rand explorarea partenerului. Daca toate aceste investigatii sunt in limite normale, poate fi repetata histerosalpingografia

 6. Comentariu scris de Madalina
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 9:45 am

  Buna ziua!
  Vreau sa va intreb …in cazul unei sarcini cu probleme carui departament din Medlife ma adresez! La MMF sau la Departamentul diagnostic si Management proaspat infiintat?
  Care este diferenta intre cele doua departamente, pentru ca prima mea sarcina a fost o sarcina cu probleme si a fost intens si atent monitorizata in cadrul MMF-ului. Ce aduce ca valoare adaugata in plus acest nou departament! Banuiesc ca este un departament multidisciplinar dar care isi trage seva din aceleasi resurse ca si MMF-ul. Doresc sa mai am un copil…ginecoloaga mea o sa ma repartizeze la unul din cele doua departamente?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 11:32 am

   Ambele departamente ofera ingrijire de calitate pentru sarcinile cu risc. Ceea ce incercam noi sa facem in cadrul Centrului de diagnostic si Management al sarcinilor cu risc este organizarea unor consulturi in echipa multidisciplinara, care sa includa atat medici obstetricieni, specialisti in medicina materno-fetala, specialisti in cardiologie, endocrinologie, diabet, neonatologi si pediatri. Impreuna vor elabora protocol individualizat de supraveghere a fiecarei sarcini cu probleme si vor oferi pacientei, precum si medicului curant un plan complet care trebuie urmat pana la nastere, la nastere si dupa nastere. In cazul in care mama sau nou-nascutul au nevoie de o ingrijire speciala la nastere sau dupa nastere, problemele sunt deja cunoscute, iar preluarea pacientului se poate face imediat, nasterea se poate organiza in conditii de siguranta, intr-un centru corespunzator problemei medicale. Incercam, astfel, sa evitam problemele pe care pacienta le poate avea in cautarea unei programari la un medic specialist, in lipsa de comunicare intre diferitii specialisti. De asemenea, in cazul in care fatul are o problema care necesita o interventie dupa nastere, aceasta este deja cunoscuta de catre medicii specialisti pediatri, care vor incerca sa trateze acea problema.

 7. Comentariu scris de Iulia
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 1:43 pm

  Buna ziua, in saptamana 12 de sarcina am avut o sangerare abundenta. Am fost la un spital in Franta (eram in concediu) si mi-au spus ca s-a desprins placenta de uter si ca a cauzat aceasta sangerare. Cand m-am intors in tara si am facut iar ecografie (dupa 4 zile) mi-au spus ca am un hematom de 4.5 cm x 1.5 cm. Dupa aprox 10 zile de tratament cu utrogenstant si no-spa, hematomul crescuse la dimensiunea de 7 x 3cm. Dupa inca 2 saptamani de tratament acesta a mai scazut la 6.3×1.8 cm. Medicul mi-a spus ca hematomul este situat in partea de jos si ca nu a afectat placenta. Am mai avut sangerari maronii si rosu inchis pe parcursul acestei perioade, dar de o saptamana acestea au incetat. Medicul mi-a recomandat sa mai stau inca 10 zile in concediu medical pana la urmatoare ecografie. Acum am 16 sapt si 4 zile. Va rog sa-mi spuneti daca m-as putea intoarce la serviciu si care ar fi dimensiunea maxima a hematomului astfel incat sa nu pun in pericol aceasta sarcina. Va multumesc din suflet.

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 10:00 pm

   Nu se poate vorbi despre o dimensiune maxima a hematomului. Se considera ca dezlipirea placentei pe mai mult de jumatate din suprafata creste riscul unei evolutii nefavorabile. In cazul dumneavoastra, oprirea sangerarii si absenta contractii.or pot sugera o evolutie buna. Sfatul meu este sa faceti o evaluare ecografica de control si apoi sa reluati cu prudenta activitatea. Nu exista dovezi in literatura de specialitate care sa demonstreze utilitatea repausului la pat. Este permisa o activitate normala, nu excesiva. Daca doriti va putem oferi o a doua opinie prin consultatie si ecografie de specialitate in Centrul pentru sarcini cu risc din cadrul Hyperclinicii Medlife Grivita

 8. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 2:06 pm

  Buna ziua,

  Am avut recent o sarcina extrauterina, care s-a indepartat prin laparoscopie, pierzand totodata si trompa dreapta.
  Care sunt, de acum inainte, sansele de reusita?
  Se injumatatesc? Poate celalalta trompa sa capteze si de la ovarul drept?
  Am mai pierdut sarcini la 5-6s (trombofilie), dar au fost intrauterine toate.
  Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 10:05 pm

   Absenta trompei nu scade semnificativ sansa de a obtine o noua sarcina. Mai important este mentinerea cauzelor care au dus la prima extrauterina. Se mentine insa un risc de a mai avea o alta sarcina extrauterina. De aceea este important sa incercati s aflato si sa corectati cauzele care au dus la prima extrauterina.
   In ceea ce priveste celelalte sarcini intrauterine pe care le-ati pierdut la varste mici de sarcina, mai probabil au fost niste accidente genetice si mai putin probabil trombofilia, care produce oprirea din evolutie a sarcinii dupa 10 saptamani.

   • Comentariu scris de brancoveanu gabriela
    Publicat la data de 4.11.2015, ora 11:49 pm

    Buna seara ,, doamana doctor sunt insarcinata in 32 de saptamani .. astazi am avut dureri groaznice de burtica si mijloc picioare .. ma speriat foarte tare

    • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
     Publicat la data de 5.11.2015, ora 12:11 pm

     La 32 saptamani durerea poate sa fie produsa ce contractii uterine. Pentru a fisigura ca nu exista risc de nastere prematura ar fi indicat sa mergeti la o consultie ca sa vedeti daca sunt sau nu contractii, daca s-a scurtat colul sau daca s-a deschis si cum se simte copilul.
     Pana reusiti sa ajungeti la consultatie va recomand sa reduceti putin activitatea si sa luati no spa,

 9. Comentariu scris de Nicoleta
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 2:54 pm

  Buna ziua,

  la ecografia dublu-test ( 13 saptamani ), se vede sexul copilului?

  Multumesc ,

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 10:10 pm

   Ecografia pentru dublu-test se poate efectua intre 11-13 saptamani +6zile. La 11 saptamani este dificil de stabilit sexul, in timp ce la 12 – 13 saptamani + 6 zile sexul poate fi apreciat ecografic. In cazul in care ecografia efectuata abdominal nu este suficient de elocventa se poate recurge la ecografie transvaginala.
   Raspunsul meu este da, la 12 – 13 saptamani se vede sexul!

   • Comentariu scris de brancoveanu gabriela
    Publicat la data de 4.11.2015, ora 11:46 pm

    Buna seara doamana doctor sunt insarcinata in 32 de saptamani, astazi am avut dureri groasnice de burtica mijloc si picioare mam speriat foarte tare.. oare de ce am avut asemene dureri ???? va multumesc ..

 10. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 4:23 pm

  Buna ziua! Am și eu o intrebare : am avut un act sexual neprotejat cu prietenul meu pe data de 26 octombrie și a ejaculat în mine, pe data de 25 oct ar fi trebuit să îmi vină ciclul, dar de fiecare dată am o i tarziere de 9-10 zile așa ca mi-a venit pe 1 noiembrie. După actul sexual, la aproximativ o oră am luat o pastilă de Escapelle, tot pe 1 am făcut un test de sarcină și a ieșit negativ. Pe 1 și 2 noiembrie am sângerat mai mult și în seara de 2 spre 3 mult mai puțin. Sangele a avut culoarea normala, iar astazi pe 3 am sangerat mai putin (am mai patit asta o data in trecut- sa ma tina 3 zile). E posibil să fiu însărcinată?

  • Comentariu scris de Cami
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 5:15 pm

   Buna. In primul rind, nu sunt medic. Am 35 de ani si 2 copii.
   Citind mesajul tau, am impresia ca sunteti un pic panicata si probabil nu aveti in anturaj persoane carora sa le cereti sfaturi. Imi permit sa va raspund pentru a va linisti un pic. In primul rand, raportul neprotejat a fost 4 zile inainte de ciclu . Distanta este suficient de mare pentru ca sarcina sa fie evitata. In plus ati folosit si pastila de a 2-a zi. Deci inca o data sarcina a fost evitata. Aveti foarte foarte multe sanse sa nu fiti insarcinata. Testul de sarcina nu este fiabil la asa distanta scurta de raport. In general nivelul de hormoni indus de sarcina si detectat de test , est sufucient de mare pentru a da un test fiabil cam la 2 saptamini dupa raport. In cazul dumeavoastra a fost realizat la 5 zile. Complet ineficace. Pentru “data asta” stati linistita sansele de sarcina sunt extra minime. Dar daca situatia se repeta, nu faceti testul decit dupa 2 saptamini. Cum ciclul dumeavoastra nu este cu data fixa ( intirzieri de 9-10 zile) este mai prudent sa folositi o metoda contraceptiva. Pastila de a 2-a zi repetata frecventa nu este o solutie buna. Faceti-va curaj si cautati un medic de familie sau ginecolog si discutati cu el/ea. In functie de numarul de parteneri, de virsta dumeavoastra, o consultatie fara sa fie necesar sa va dezbracati poate fi suficienta. In caz de parteneri multipli, simptome diverse de micoze, o analiza a secretiilor poate fi necesara. Dar numai o vedere cu ochiul liber fara un scop precis nu permite doctorului sa va propouna o metoda sau alta de contraceptie. Daca nu va “place” atitudinea medicului, refuzati controlul si cautati alt medic. Iar daca sunteti minora, cautati pe internet asociatii de eductaie sexuala, sunt care ofera consultatii. nu uitati, nu sunteti singura care treceti prin aceasta situatie. O mare parte din femei au trecut pe aici si poate chiar la 40 de ani se duc jenate la ginecolog.

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 3.11.2015, ora 10:17 pm

   Est foarte putin probabil sa fiti insarcinata. Oricum testul de sarcina nu se pozitiveaza mai repede de 2 saptamani de la contactul sexual. Exista o analiza de sange care se numeste HCG si care pune cel mai repede diagnosticul de sarcina. Oricum, in cazul dumneavoastra nu cred ca e vorba de o sarcina. Sangerarile pe care le-ati avut se pot datora mai degraba pilulei de a doua zi pe care ati luat-o (Escapelle). Sangerarea anormala este cel mai important efect advers al acestor contraceptive de urgenta. Oricum, la cca 2 saptamani de la contact repetati testul de sarcina.

 11. Comentariu scris de Melania
  Publicat la data de 4.11.2015, ora 10:49 am

  Buna ziua!In 13sept am avut prima zi de menstruatie,la 32 de zile am facut test-negativ,la 45zile test-pozitiv:) din pacate la 49 de zile am inceput o sangerare de menstruatie normala..am fost la control,ecografic nu se vede,sarcina pare a fi micuta-ovulatie tarzie.mi s-a recomandat beta hcg.am facut luni o analiza si acum astept rezultatele celei de-a doua sa vedem fluctuatia..intrebarea mea este:ar avea embrionul sanse de supravietuire,chiar daca pierd sange ca la o menstruatie normala?multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 8.11.2015, ora 11:06 am

   Pentru a sti daca este vorba despre o sarcina in evolutie va trebui sa face 2 analize de sange la interval de 72 de ora pentru a vedea daca beta HCG este sau nu in crestere. In ceea ce priveste ecografia, nu are valoare la o varsta de sarcina atat de mica. Presupunand ca sarcina este inca in evolutie, va trebui sa repetati ecografia transvaginala peste 10 – 14 zile. Despre sansele de evolutie a acestei sanse se poate vorbi dupa evidentierea ecografica a sarcinii, care sa arate ca sacul gestational este in uter, contine embrion si acesta are pulsatii ale cordului fetal.

 12. Comentariu scris de mariana
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 12:26 pm

  Doamna doctor am o intrebare am fost operata la ochi de cataracta acum 3 ani. Si as vrea sa stiu daca acuma pot naste natural sau. Trebuie cezariana . prima sarcina an nascut natural . am 33de saptamani. . astept raspuns de la dumneavoastra .

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 9.11.2015, ora 11:19 pm

   Operatia pentru cataracta nu contraindica nasterea naturala. Este necesar un consult oftalmologic inaintea nasterii pentru a fi sigura ca nu aveti si alte afectiuni oftalmologice. In cazul dumneavoastra, fiind la a doua nastere, operatia pentru cataracta fara alte boli ale ochiului, NU este o contraindicatie pentru nasterea naturala

 13. Comentariu scris de FRUNZA ANA-MARIA
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 5:54 pm

  Buna ziua.Am 31 ani si imi doresc foarte mult un copil.Am trecut prin clipe de cosmar si am sa va povestesc pe scurt ceea ce am patit…Anul trecut in luna noiembrie am ramas insarcinata si in ianuarie am suferit o hemoragie acasa si am fost internata de urgenta la maternitate si mi s-a spus ca eram in 9 saptamani de sarcina si ca sa nu-mi faca chiuretaj mi-a dat antibiotic si apoi mi-a apasat pe burta ca sa elimine totul.Mi-a dat la plecare o reteta pe 5 zile cu antibiotic si supozitoare…am suferit mult…am ramas iarasi in luna august si m-am dus la control la 5 saptamani …mi-a spus ca totul este bine si ca nu o sa mai patesc nimic…pe data de 4 septembrie am observat o sangerare si am mers repede sa vad daca totul este in regula si era ok…pe 7 septembrie iar aveam sangerare am mers iarasi si mi-a spus ca l-am pierdut iarasi…mi-a spus ca s-ar putea sa am probleme din cauza trombofiliei…am iesit pe poarta spitalului plangand in hohote si nu ma mai opream..am cazut intr-o depresie usoara si incet,incet mi-am revenit…va rog din suflet sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa fie totul bine…va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 9.11.2015, ora 11:27 pm

   Imi pare nespus de rau sa aud povestea dumneavoastra. Ceea ce trebuie sa stiti este ca sunt foarte multe cauze pentru avort in primul trimestru de sarcina. Ar fi util sa faceti o serie de investigatii prin care sa incercati sa detectati cauzele posibile pentru avorturile pe care le-ati suferit. Trebuie sa fiti increzatoare si sa nu renuntati. Am intalnit situatia dvoastra in multe cazuri si aproape de fiecare fata finalul a fost fericit. Va asteptam in Centrul Medlife pentru sarcini cu risc crescut care functioneaza in Hyperclinica Medlife Grivita. Putem face impreuna un plan de investigatii si conduita care va avea poate un final fericit

 14. Comentariu scris de MariaC
  Publicat la data de 13.11.2015, ora 6:12 pm

  Buna ziua,

  Pe scurt:
  2 sarcini extrauterine, una operata clasic si una laparoscopic.
  2 FIV-uri nereusite
  Al 3lea FIV reusit, sarcina gemelara. Varsta: 35 ani.
  La prima ecografie gemeni erau diferiti, obtinuti din doi embrioni distincti.
  Astazi la eco de 9 saptamani si 6 zile mi s-a spus ca unul dintre ei s-a resorbit, insa celalat s-a divizat si tot sarcina gemelara am, dar cu risc crescut.
  Ce reprezinta acest risc crescut? La ce as putea sa ma astept? Cum se monitorizeaza o astfel de sarcina?
  Procentual vorbind, exista ceva sanse sa am doi copilasi sanatosi?
  Va multumesc frumos!

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 18.11.2015, ora 7:16 pm

   Cei doi embrioni obtinuti prin divizare sunt gemeni identici. Cele mai mari sanse sunt sa evolueze normal. Principalul risc in aceasta situatie este ca intre cei doi feti sa existe legatura vasculara la nivelul placentei. In aceasta situatie sangele poate trece de la un fat spre celalalt. Este vorba despre sindromul transfuzat-transfuzor in care ambii feti sufera si in functie de gravitate pot muri. Acest fenomen poate fi decelat ecografic si de aceea trebuie o supraveghere ecografica atenta la cca 2 saptamani la inceout. Daca pana la 25 de saptamani nu apare aceasta complicatie, cel mai probabil nu va mai aparea. In continuare sarcina va trebui supravegheata ca orice sarcina gemelara, pentru a vedea cum cresc si cum se simt fetii si pentru a surprinde o eventuala scurtare sau deschide prematura a colului. Pentru a incerca sa evitati o nast prematura. Totodata va trebui sa monitorizati Tensiunea arteriala si valoarea glicemiei, pentru a surprinde un risc de diabet de sarcina. Sunt de asemenea riscurile unei sarcini obtinute prin FIV
   Daca sunteti deacord va putem oferi o a doua opinie prin examinare ecografica la 12 saptamani in Centrul pentru sarcini cu risc din Hyperclinica Medlife Grivita.
   Trebuie sa fiti increzatoare pentru a duce la bun sfarsit aceasta sarcina

   • Comentariu scris de MariaC
    Publicat la data de 19.11.2015, ora 11:14 am

    Va multumesc frums pentru raspuns, am facut programare la Dvs! Sa ne vedem cu bine!

 15. Comentariu scris de cata
  Publicat la data de 17.11.2015, ora 1:00 pm

  D-na doctor pe 26 sep am avut prima zi de menstruatie , pe data de 4 oct neam casatorit , pe 18 oct am singerat un pic, in10 oct am facut eco si mia zis ca am 7 saptamini si 3 zile pina la urma nu stiu cite saptamini am . Sunt foarte derutata deja au inceput probleme si intrbari din partea sotului al cui e copilul. Ati putea sa-mi dati un raspuns. Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Lorena Turculet
   Publicat la data de 18.11.2015, ora 7:28 pm

   Singurul raspuns corect este sa veniti sa va fac si eu o ecografie. Ar fi bine sa veniti impreuna cu sotul dvoastra ca sa asiste la discutii. Eu sunt in fiecare dimineata la Centrul pentru sarcini cu risc din Hyperclinica Medlife Grivita.
   Cel mai probabil ca neintelegerea se datoreaza felului in care se apreciaza varsta sarcinii. Noi numaram saptamanile de la prima zi a ultimei menstruatii si nu de la momentul de conceptie. Aceasta este o conventie. Astfel, varsta reala a sarcinii este cu doua saptamani mai putin decat cea de la ultima menstruatie. Mai exact, in cazul dumneavoastra, daca medicul a spus 7 saptamani, el s-a referit la 7 sapt de la ultima menstra. In fapt copilul a fost conceput 2 saptamani mai tarziu, adica, varsta reala a sarcinii de la momentul conceptiei este de 5 saptamani. Va astept pentru o reevaluare.

 16. Comentariu scris de Negut Florentina
  Publicat la data de 20.11.2015, ora 6:07 pm

  Am dureri groaznice in partea dreapta zona inferioara( ovar,abdomen) care se lasa usor pe picior si da o senzatie de amorteala in toata zona. Durerea dispare si apare la intervale scurte de timp,dar atunci cand apare ,durerea e groaznica…
  O simt ca o arsura pe ovarul drept. in general simt dureri la urinare,in pozitia stand in fund si mersul mai mult pe jos(aproximativ cam 10 min pe jos).
  Durerile sunt pozitionate ,pe langa cele din fata,si pe fesa cu o usoara uracre spre mijloc( spate). Mentionez ca am fost operata de chist hematic torsionat pe 6 septembrie (Acum 2 luni) . Operatia a fost laparoscop. Ajutati-ma va rog ca nu mai pot psihic,mi-au pus capac aceste dureri.

 17. Comentariu scris de cata
  Publicat la data de 25.11.2015, ora 1:48 pm

  Doamna doctor nu pot veni sunt din birlad, pe mn ma neliniste ceva si nu stiu ce sa mai cred: Daca de pe 4 oct ne-am căsătorit ar fi sa avem 7 saptamini si 4zile iar de la prima zi de menstruatie ar fi 8 sap si 5 zile
  Dupa spusele domnului doctor ar fi 9 saptamini si 4 zile desi la Eco de 7sat si 3 zile dupa socoteala doctorului masuratoarea era 9mm lungime si 5,5mm grosime cred nu ma pricep . As vrea daca se poate sa-mi spuneti era normala masuratoarea ori nu era ceva concret.

  Aceeasi cata . Va multumesc.

  U

 18. Comentariu scris de Larisa
  Publicat la data de 1.2.2016, ora 2:55 pm

  Buna ziua! Acum doua saptamani am luat o pastila ellaOne, iar menstruatia trebuia sa imi vina de o saptamana. Am inteles ca e normal sa intarzie dupa contraceptia de urgenta, dar cat poate intarzia?

 19. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 19.2.2016, ora 1:45 pm

  Buna ziua.Am avut menstruatie pe 20 ianuarie ar fi trebuit sa-mi vina luna asta pe 16 februarie dar mi-a intarziat 4 zile,am ciclu regulat la 27 de zile eu am avut contact sexual neprotejat cu sotul pe 31 ianuarie si pe 4 februarie.Sunt insarcinata????as putea sa fac un test de sarcina maine dimineata nu este prea devreme???

 20. Comentariu scris de doru
  Publicat la data de 5.3.2016, ora 6:25 pm

  buna ziua doamna doctor , as avea si eu cateva chestiuni care trebuiesc lamurite. sotia mea aramas insarcinat dupa foarte mult timp de asteptari ,vina pana aici fiind a mea ( varicocela) , intr-un final reusim sa concepem , dar din nefericire dezvoltarea embrionului s-a oprit la 5 saptamani hcg nu se dubla , crestea dar nu se dubla si inimioara a incetat sa bata la 5 saptamani. ce putem face cum putem sa ajutam sa imbunatatim si sa ajutam sa putem duce sarcina mult dorita la un final fericit?

 21. Comentariu scris de carmen
  Publicat la data de 5.4.2016, ora 9:30 am

  Buna sunt insarcinata in 12 saptamani doctorul mea spus ca am o sarcina cu risc pt ca sacul ovular nu este rotund sai oval cum ar trebui sa fie al meu este putin adunat unde se afla copilul .Mea dat dufaston acid folic si arefam .va rog sami dati un raspuns.

 22. Comentariu scris de Tanta
  Publicat la data de 14.4.2016, ora 8:15 pm

  Buna seara dna dr! sunt insarcinata in 18 sapt ,si in urma unei analize,APCR , dr mea ginecolog,ma banuie de probleme de coagulare ,mai exact trombofilie! Mia recomandat niste teste destul de scumpe ,in urma carora imi va recomanda un tratament! Mentionez ca am avaut o nastere prematura acum 6 ani aproape, cu o greutate a copilului de 1250 gr! fetita e bine Slava Domnului, dar ma ingrijoreaza sarcina acuala,nu as mai vrea sa repet aceiasi stare si situatie prin care am trecut! Cum va ziceam, toate analizele mele sunt bune, si de curand am facut si pe aceasta APCR ,LA CARE A REZULTAT 4,25 valori la mine si indice de analizila la ei era de 2,50 ,analiza facuta la Sinevo ! va rog sa mi spuneti,am motiv de ingrijorare?!
  sau sa repet analiza?
  sa consult alt medic?!
  ASTEPT DIN SUFLET RASP DV!!! VA MULTUMESC!!

 23. Comentariu scris de Liliana
  Publicat la data de 18.4.2016, ora 1:33 pm

  Buna ziua,

  Dna doctor imi puteti spune ca rog streptococcus agalactiae grup B cat de grav e in timpul sarcinii ? multumesc mult

 24. Comentariu scris de Carmen ioana
  Publicat la data de 25.4.2016, ora 11:23 am

  Buna ziua,as dorii sa stiu daca sufar de trombofilie (deficiit de proteina s) si sunt in 16sapt pot beneficia de concediu de risc ?multumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !