Ce se intampla cu organismul nostru daca nu mancam destule fibre

Un studiu realizat recent de catre un grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan, si publicat in jurnalul de specialitate “Cell”, are implicatii deosebit de importante pentru intelegerea rolului pe care fibrele il au intr-un regim alimentar normal, precum si pentru a intelege potentialul pe care aceste alimente il au pentru a contracara efectele pe care afectiunile tractului digestil le au asupra bunastarii organismului uman.

Daca regimul alimentar nu include fibre, microbii ce se dezvolta in intestinul uman ar putea distruge colonul. Desi pare a fi intriga unui film SF, cercetatorii sunt de parere ca bacteriile utile organismului incep sa manance intestinul gazdei daca nu primesc ceea ce au nevoie: infometati, acestia incep sa consume stratul natural de mucus al intestinelor pe care le erodeaza pana la punctul in care bacteriile periculoase pot infecta peretele colonului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat impactul pe care privarea de fibre il are in cazul soarecilor de laborator, pregatiti special pentru acest studiu. Subiectii s-au nascut si au crescut fara microbi in intestin si, ulterior, au primit un transplant de 14 bacterii ce traiesc in mod normal in intestinul uman. Cercetatorii cunosteau amprenta genetica a fiecarui subiect testat, asa incat au putut urmari activitatea acestora pe tot parcursul studiului.

Cercetatorii au folosit soareci gnotobiotici, adica fara germeni, si tehnici genetice avansate pentru a determina ce bacterii au fost prezente si active in organismul acestora in diferite momente si conditii. Oamenii de stiinta au studiat impactul dietelor pe baza de fibre, precum si al acelora fara fibre si au infectat o parte dintre soarecii de laborator cu o tulpina bacteriana care se comporta asemanator cu infectiile digestive cu Escherichia coli in cazul oamenilor.

Rezultatele studiului au aratat ca stratul de mucus al intestinelor a ramas gros in toate cazurile, insa infectia a afectat pe deplin soarecii care au avut o dieta alcatuita din 15% fibre. In cazul soarecilor a caror dieta nu continea deloc fibre microbii din intestinele acestora au inceput sa digere mucusul natural al intestinelor.

Similar modului in care amestecul de bacterii a variat, au variat si enzimele din organism, in functie de dieta urmata, astfel ca privarea de fibre a dus la o productie mai mare de enzime care a dus, mai departe, la degradarea mucusului intestinal.

Atunci cand cercetatorii au infestat soarecii cu Citrobacter rodentium – bacteria care actioneaza precum E. coli la subiectii umani – acestia au observat ca bacteriile s-au inmultit la nivelul intestinului in cazul soarecilor carora nu le-au fost administrate fibre. Multi dintre acestia au inceput sa arate semne severe de boala si au pierdut in greutate.

Mai mult decat atat, cand oamenii de stiinta au analizat probele colectate din tesutul intestinal, acestia au observat ca stratul de mucus era mult mai subtire, iar inflamatia s-a produs pe o arie mult mai larga, prin comparatie cu soarecii care au avut parte de o dieta bogata in fibre.

“Pentru a simplifica lucrurile, gaurile create de microbiomul nostru, in timp ce erodeaza mucusul natural al intestinului, servesc drept o poarta de intrare pentru microorganismele patogene,” declara Mahesh Desai, cercetator in cadrul Institutului pentru Sanatate din Luxemburg.

“In timp ce studiul de fata a fost efectuat pe soarecii de laborator, mesajul cu care ramanem este urmatorul: rezultatele studiului accentueaza mesajul transmis de catre medici si nutritionisti de-a lungul timpului, si anume cat de important este sa mancam cat mai multe fibre din surse naturale,” adauga Eric Martens, profesor in cadrul Universitatii de Medicina din Michigan.

Sursa: Futurity

G.T.

Articole similare:

  1. Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile
  2. VIDEO Ce se intampla cu creierul si corpul nostru cand nu dormim suficient de mult?
  3. O dieta bogata in fibre poate ameliora simptomele astmului alergic
  4. Dieta saraca in zaharuri si bogata in fibre, recomandata pentru evitarea depresiei
  5. Consumul de fibre ar putea ajuta la pierderea in greutate – studiu

Tags: , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 24.11.2016, ora 1:56 pm

    Foarte interesant!
    Studiul aceste confirma ce se stie deja de multa vreme si in plus dezvaluie un posibil mecanism.
    Dieta moderna, sa nu vorbim de fast-food, contine multe alimentele de origine animala care nu au deloc fibra, plus alimentele de origine vegetala rafinate, care la fel, nu contin aproape deloc fibre (faina alba, zahar, ulei). Acestea, consumate in exces, nu fac deloc bine colonului favorizand cancerul.
    Concluzia… cat se poate de logica: trebuie sa consumam cat mai multe alimente de origine vegetala nerafinate: legume, cereale integrale, fructe… ceea ce e foarte simplu. E de ajuns sa consumam cartofi, fasole, paine integrala, cateva fructe…

    Ce sunt fibrele? Nimic altceva decat celuloza, materia care alcatuieste structura de rezistanta plantelor… Noi nu extragem nutrienti din ea, insa se pare ca flora bacteriana benefica din colon iubeste fibra vegetala!

    • Comentariu scris de geo
      Publicat la data de 24.11.2016, ora 9:44 pm

      Dintre sursele de fibre cea mai importanta este painea, pentru ca este mancata zilnic. De asta e necesar ca painea sa fie facuta cu faina integrala. Painea alba nu doar ca nu contine fibre, dar creste riscul de diabet.

      • Comentariu scris de Mihai M
        Publicat la data de 25.11.2016, ora 12:04 pm

        Corect!
        Si trebuie facuta distinctia intre paine neagra si paine integrala… Painea neagra, de multe ori e doar paine alba colorata…
        Eu unul aproape ca nu mai dau atentie acestui aspect pentru ca mananc numai paine facuta de mine in casa, intotdeauna integrala.



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !