Ce probleme urologice apar la copii si cum pot fi indreptate chirurgical? Dr. Mircea Andriescu, medic primar chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Care sunt principalele probleme urologice la copii, cum le identificam si care sunt solutiile chirurgicale? Dr. Mircea Andriescu, medic primar chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii MedLive.

Dr.Mircea Andriescu este medic primar chirurgie pediatrica, cu specializare in endourologie si chirurgia hipospadiasului, in cadrul Hyperclinicii MedLife Baneasa si a Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti.

Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Cand se impun interventiile chirurgicale la copii? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii
 2. VIDEO INTERVIU Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale inimii la copii? Dr. Doru Dumbrava, medic primar pediatrie si specialist in cardiologie pediatrica, a discutat online cu cititorii
 3. Afectiunile rinichilor la copii. Dr. Ioana Mihalache, medic specialist in nefrologie pediatrica, a discutat online cu cititorii
 4. Interventii chirurgicale la copii cu minim de durere si recuperare rapida? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat cu cititorii despre chirurgia laparoscopica la copii
 5. VIDEO INTERVIU Epilepsia la copii. Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

26 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 13.7.2015, ora 2:11 pm

  Buna ziua!

  Am un baietel in varsta de 11 luni cu hipospadias distal si nu sunt sigura care ar fi cel mai bun moment sa-l operez. Pana acum am primit o opinie pentru 2-2,5 ani, dar la majoritatea cazurilor de care stiu operatia s-a efectuat mai devreme. Care ar fi criteriile dupa care se stabileste momentul propice al interventiei?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Mircea Andriescu
   Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:13 am

   Indicatiile pentru interventie in cazul hipospadiasului si momentul acesteia se stabilesc in urma unui consult adecvat. In principiu, momentul depinde de varsta pacientului (intervalul optim propus la nivel international este 6-18 luni), materialul biologic de care dispune pacientul (tipul de hipospadias si marimea penisului) si asocierea cu alte anomalii (malformatii care au prioritate in rezolvare si chiar stari de intersexualitate care impun stabilirea adecvata a sexului copilului). Pentru un copil care se incadreaza in limitele normalului, exceptand prezenta hipospadiasului, raman la parerea ca intervalul optim este 6-18 luni, evitand fereastra psihologica a varstelor de 2-3 ani in care copilul trece printr-o perioada de formare a imaginii de sine, de stabilire a respectului de sine, lucru care ar transforma un tratament chirurgical traumatizant intr-un abuz. Aceasta parere nu este general acceptata de medicii care se ocupa cu tratamentul hipospadiasului. Oricare ar fi momentul, el ar trebui sa se aleaga inainte de inceperea scolii.

 2. Comentariu scris de Anca
  Publicat la data de 13.7.2015, ora 3:50 pm

  Buna ziua,

  Aderentele balano-preputiale la copiii de 2 ani sunt fiziologice sau trebuiesc operate? Exista o varsta pana la care trebuie sa se realizeze decalotarea natural, dupa care trebuie intervenit chirurgical?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Mircea Andriescu
   Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:20 am

   Pana la varsta de 1 an pot persista doua leziuni care pun probleme practicii medicale si anume inelul fibros, care nu permite rularea preputului peste gland si care defineste fimoza la care se adauga aderentele pe care preputul poate sa le aiba la gland si care definesc aderentele balano-preputiale. De principiu, pana la varsta de 1 an nu se poate lua in considerare o patologie preputiala, extrem de rare fiind cazurile de fimoza obstructiva. In opinia mea, castigarea decalotarii ca gest minim necesar pentru igienizarea vestibulului preputial se castiga optim intre varstele de 12-18 luni, varsta la care copilul uita microtrauma unei manevre medicale si este mai putin combativ in ceea ce priveste repetarea gestului la baie. Rutina de mai apoi ii va asigura igiena zilnica. In sine, imposibilitatea decalotarii la varsta de 2 ani nu este un motiv de ingrijorare, dar nu mai putin adevarat este faptul ca sunt multi copii in astfel de situatii, care se prezinta in serviciile de garda ale chirurgie pediatrice cu infectii locale, denumite balano-postite, ce pot da suferinte repetate, ce afecteaza calitatea preputului punand copilul in situatia nevoii unei circumcizii la varste mai mari.

   • Comentariu scris de Dr. Mircea Andriescu
    Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:21 am

    Un sfat bun se poate da numai in conditiile unui consult in functie de particularitatile locale ale pacientului.

    • Comentariu scris de Anca
     Publicat la data de 14.7.2015, ora 12:43 pm

     Va multumesc pentru raspuns.

     Baietelul nostru (1 an 9 luni) nu a avut pana acum nicio infectie locala, si niciun fel de patologie asociata aderentelor balano-preputiale. Diagnosticul de aderente (si nu de fimoza) a fost pus de pediatru.
     In aceste conditii, am vrea sa asteptam cu interventia pentru decalotare, in speranta ca ea se va realiza spontan, in timp.
     In afara de potentialul infectiilor, exista si alte riscuri asociate cu decalotarea tarzie (dupa varsta de 2 ani)?

 3. Comentariu scris de Daniel
  Publicat la data de 13.7.2015, ora 5:27 pm

  Am un baietel de 6 ani care a fost operat pe la 2 ani de aderente la preput, insa de cateva luni am observat ca penisul nu i se decaloteaza complet, ci doar 60-70%. Este un motiv de ingrijorare, ar trebui sa-l vada un medic? Multumesc

 4. Comentariu scris de frumu
  Publicat la data de 13.7.2015, ora 6:03 pm

  Buna ziua,
  Am un baietel, al carui pediatru cu competente echo mi-a spus, de cand avea copilul cateva luni, ca are nisip la rinichi, ca se vor transforma in pietre si la echo anuala tot imi zicea ca are copilul pietricele la rinichi, sa-i dau lichide multe. Ii faceam si analize de urina si aveam: hematii frecvente izomorfe+decolorate, hematii 280, uneori erau absente, sau in intervalul normal…Pe la varsta de 4 ani copilul a acuzat dureri abdominale puternice, a lesinat de durere si am plecat cu el la urgente. Le-am povestit ca toata viata lui copilul a avut nisip care s-a transformat in pietre si e posibil ca durerile abdominale sa fie de aici. I-au dat calmante si antitermice pentru ca intre timp facuse febra, dar dupa ce s-a calmat copilul devenise vioi nu mai avea nimic, analizele erau bune si ne-au dat drumul acasa. De frica unei alte crize m-am dus la urologie pediatrica sa investighez problema in profunzime. Am fost la urolog+ echo specializat si concluzia a fost ca nisipul nu se vede la echo, deci nu avea cum sa fie diagnosticat cu asa ceva, iar pietrele nu se vad direct ci doar proiectia lor si ca momentan nu se vede nimic sa ma duc linistita acasa ca copilul nu are nimic la rinichi oricat ar cauta ei… era o echipa formata din 2 oamen iintr-un spital privat cu aparat performant, ziceau ei, si tot insistau ca nu se vede absolut nimic. Acum nu stiu ce sa mai cred. Sunteti de acord ca nisipul nu se vede la echo? E posibil sa fi fost un diagnostic eronat? Sa mai cer inca o parere la un alt specialist?

  • Comentariu scris de Dr. Mircea Andriescu
   Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:29 am

   Este frustrant si pentru mine ca medic sa citesc un astfel de istoric. O opinie clara poti avea dupa anamneza si consult in cabinetul de specialitate. Nisipul la rinichi este un termen descriptiv si o interpretare pentru o imagine ecografica a unei urini cu reverberatii si multiple ecouri. Aceasta imagine poate apare in contextul unei infectii urinare, a microcristaluriei, a unei concentratii mari de saruri amorfe din urina etc. Din punctul de vedere al urologiei un astfel de caz nu prezinta interes fara un consult nefrologic in prealabil, nefrologul fiind acela care stabileste caracteristicile functiei excretorii a pacientului. Colicile nefretice pot avea un tablou dramatic si pot fi date de mai multe conditii, care pot fi investigate mult mai pe larg de catre medicii nefrologi. Acestia vor sti sa apeleze la urolog atunci cand descopera litiaza urinara cu indicatie chirurgicala sau alte conditii anatomice, eventual malformative, care necesita corectie. In general, pacientii cu astfel de tablou clinic ar trebui sa raspunda la un regim hidric si dietetic adecvat coroborat cu eventualul control al ph-ului urinar si tratamentului necesar fiecarei tulburari in parte.

 5. Comentariu scris de crina
  Publicat la data de 13.7.2015, ora 9:46 pm

  Trebuie facuta decalotarea zilnica la nou nascut? Un pediatru zice da unul zice nu… Daca da, incepand de la ce varsta? Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Mircea Andriescu
   Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:31 am

   La varsta de nou-nascut structurile peniene sunt extrem de fine si orice gest intempestiv poate crea leziuni care in timp pot dezvolta o problema. In afara unui gest minim, bland, ce tenteaza decalotarea, nu consider ca aceasta sa fie o necesitate la varsta de nou-nascut. Este mai curand tendinta de a obtine in timp o decalotare completa pentru a castiga igiena locala.

 6. Comentariu scris de Mircea
  Publicat la data de 14.7.2015, ora 11:58 am

  Ce se poate face in cazul rinichiului ectopic?

 7. Comentariu scris de Aalina
  Publicat la data de 14.7.2015, ora 12:13 pm

  Este influentata cresterea in dimensiuni a penisului de traume fizice din copilarie?

 8. Comentariu scris de Ionut R.
  Publicat la data de 17.9.2015, ora 1:38 pm

  Ma numesc Ionut si am 37 de ani,si am citeva intrebarebari pt d voastra:
  -Mi as putea face o operatie chirurgicala pt indepartarea preputului pt o mai buna igienizare a glandului?
  Am unele dureri si iritatie la baza preputului si igiena e zilnica…..da r se inflameaza si e ceva neplacut.
  Ce ma sfatuiti sa fac deoarece vreau sa scap de problema aceasta.
  Costa aceasta interventie chirurgicala?
  Va multumesc anticipat!

 9. Comentariu scris de Oana I.
  Publicat la data de 9.10.2015, ora 3:00 pm

  Am o fetiță de 9 ani , din luna martie ne confruntam cu infectii urinare repetate cu e.coli iar acum i-a iesit si klebsiela . mentionez ca am facut rtratament injectabil si oral f.f.f. mult numai după antibiograma si nu scapam. E.coli i-a iesit la cultura vaginala. nu mai stiu unde sa ma duc cu ea, sunt disperata. Igiena este maxima, salaturi in fiecare seara, creme ceaiuri, uraktiv, merisor, remedii homeopate fara efect. Ce ma sfatuiti?

 10. Comentariu scris de sandu elena
  Publicat la data de 20.1.2016, ora 5:33 pm

  buna ziua,am o fetita de 6 luni,7,5kg, dignosticata in urma cistografiei cu RUV bilateral grad 4 la rinichiul stang si 2/3 la dreptul,iar dupa scintigrafie cu pielonefrita cu e coli recurente in antecedente si nefropatie de reflux la rinichiul stang,ii administrez profilaxia cu Amoxiciclina 250mg/5ml-3 ml seata si probioticece ma sfatuiti sa fac mai departe deoarece din cate am inteles nu se poate interveni chirurgical iar teama mea este sa nu ajung la ceva mai grav.Se poate interveni injectabil?Multumesc frumos!

  • Comentariu scris de Andreea
   Publicat la data de 28.1.2016, ora 4:33 pm

   @sandu elena, si eu ma confrunt cu aprox aceleasi probleme. Baietelul meu are hidronefroza grad 4 dreapta si grad 3 stanga, RVU, iar rinichiul drept functioneaza 25%. de ce spui ca nu se poate interveni chirurgical? eu am fost la chirururg si mi-a recoamndat operatia clasica sau injectarea cu gel. Copilul meu are 9luni

 11. Comentariu scris de Adriana
  Publicat la data de 13.4.2016, ora 10:52 pm

  Buna seara, la varsta de 7 ani si 5 luni baiatul meu a fost depistat la consult cu testicul retractil. A fost operat la testiculul stang laparoscopic. Acum, dupa 3 ani, am observat ca in continuare testiculele (atat cel operat cat si celalalt) dispar daca isi trage cumva stomacul… nu stiu cum face, dar ba dispar, ba apar… Nu stiu ce trebuie sa fac. Nu ar fi trebuit ca macar cel operat sa nu mai dispara?
  Acum are 10 ani si 5 luni si mi-e teama sa nu aiba probleme pe viitor.

 12. Comentariu scris de georgiana
  Publicat la data de 19.7.2016, ora 11:37 am

  Buna ziua,

  Am un beietel in varsta de 2 ani si am constatat ca are testiculul drept umflat, se simte la mana ca si cum ara avea lichid in el.
  Am mers la urgente cu el unde a fost disgnosticat cu HIDROCEL DREPT, va rog sa imi comunicati ce este de facut, exista un tratament pt acest lucru sau singura modalitate este interventia chirurgicala.
  Care sunt riscurile la aceasta interventie si ce se poate intampla daca aceasta nu este facuta la timp sau deloc.
  Mentionez ca nu stiu foarte multe despre aceasta “boala” si imi este foarte frica de interventie si de perioada de dupa interventie,
  Cu stima,

 13. Comentariu scris de Mariana
  Publicat la data de 28.8.2016, ora 8:39 pm

  Buna seara! Am un baietel de 9 ani care inca de mic are pierderi de urina in momentul in care rade foarte tare. Am crezut ca cu trecerea anilor problema va trece de la sine insa aceasta s-a accentuat si de multe ori, acesta evita sa mai stea in colectiv de teama de a nu fi pus intr-o situatie jenanta. Credeti ca este o afectiune medicala? Unde as putea sa merg cu el pt investigatiile necesare? Va multumesc!

 14. Comentariu scris de david
  Publicat la data de 7.3.2017, ora 3:13 pm

  Buna ziua, baietelul nostrum in varsta de 6 ani si jumatate are coborat doar un testicul In urma RMN-ului, se crede ca exista si al doilea dar nu se stie in ce stadiu exista.Am inteles ca trebuie operat dar ne este foarte teama.Ne puteti sfatui ce trebuie sa facem? Mentionez ca va trebui sa incepem si un tratament cu hormone de crestere, in zilele urmatoare.

 15. Comentariu scris de Armand
  Publicat la data de 17.4.2017, ora 11:24 am

  Buna ziua am un baetel de 11 ani care in timp ce urineaza se vad firicele de sange in urina ce ma sfatuiti

 16. Comentariu scris de Steluța Manole
  Publicat la data de 13.5.2017, ora 11:20 am

  Buna ziua,D. Doctor!Am doi baietei gemeni de 9 luni,tin sa precizez ca nu i-am decalotat ,insa in urma unui simplu control de rutina la un dr pediatru,fara sa ma întrebe nimic,la unul din baietei ,l-a decalotat un pic,si mi-a spus asa sa ii fac la baie,eu nu am vrut sa ii chinui stiind ca ei sunt foarte mici si zona e foarte sensibilă,controlul a fost cand aveau 5 luni.De atunci i se mai inroseste un pic la varf cocoselul ,l-am spalatcu ceai ,l-am dat cu un pic Nidoflor ,comprese cu Rivanol si are momente cand se trezeste plângând ca vrea sa facă pipi si trebuie sa ii desfac pemparsul sa poată face si apoi se liniștește,de 2 zile plânge foarte tare cand vrea sa facă pipi .Nu stiu ce sa mai fac,va rugam anutati-ne!Multumim!

 17. Comentariu scris de Patricia
  Publicat la data de 9.6.2017, ora 11:22 am

  Buna ziua. Am un baiat de 6 luni …Trebuie obligatoriu sa consultam un urolog pentru o dezvoltare sanatoasa ?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !