VIDEO INTERVIU Ce presupune o rinoplastie? Dr. Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastica, a discutat online cu cititorii MedLive

In ce consta rinoplastia sau operatia de remodelare a nasului? Cand este recomandata? Ce contraindicatii exista? Ce presupune pregatirea pentru operatia estetica a nasului? Dr. Dumitru Totir, medic primar chirurgie plastica, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Dumitru Totir este medic primar chirurgie plastica in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Urmeste interviul video cu dr. Dumitru Totir pentru a afla in ce consta rinoplastia, de la ce varsta se poate face in scop estetic, cat dureaza spitalizarea si perioada postoperatorie si ce trebuie stiut despre asocierea cu operatia pentru deviatie de sept


Articole similare:

 1. VIDEO INTERVIU Chirurgia estetica a sanului. Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastica, a discutat online cu cititorii MedLive
 2. VIDEO INTERVIU Tratamentul modern al cancerului mamar. Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică si dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie oncologica, au discutat online cu cititorii
 3. VIDEO INTERVIU In ce consta chirurgia obezitatii? Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 4. Frumusete pe muchia bisturiului: un corp suplu, un chip frumos, fara riduri, toate cu ajutorul chirurgului plastician. Dr. Adriana Radu, medic specialist in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 5. Ce presupune o operatie de pancreas? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

20 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 12.8.2014, ora 2:49 pm

  Cand este recomandata si care sunt costurile unei astfel de interventii?

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:07 pm

   Rinoplastia este o interventie care se poate realiza in tot timpul anului, dar pentru ca exista in orice lucru un moment ideal acesta este reprezentat de perioadele in care nu exista temperaturi extreme ( de exemplu toamna si primavara).
   Rinoplastia daca are scop exclusiv cosmetic, adica de infrumusetare, nu este decontata de CNAS si se poate realiza doar contra cost .
   Pretul interventiei depinde de complexitate si este cuprins intre 1200-2400 euro.
   Pretul exact se poate stabili doar dupa o consultatie realizata in prealabil.

 2. Comentariu scris de Dinu
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 9:44 am

  Buna ziua,

  Vreau sa va intreb de la ce varsta se poate face o astfel de interventie unui copil, care sunt riscurile, cat dureaza si de cate zile de spitalizare este nevoie?

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:14 pm

   In principiu aceasta operatie este bine sa se faca dupa varsta de 16 ani la fete si 18 ani la baieti cand se presupune ca procesul de crestere si dezvoltare la nivelul oaselor fetei a luat sfarsit .
   In situatii deosebite ( rinoplastii de corectie posttraumatice, deviatii de sept severe, hipertrofie de cornete marcata ) operatiile pot fi facute si inainte de aceasta varsta .
   Riscurile interventiei sunt riscurile obisnuite ale unei interventii chirurgicale de dificultate medie.
   Rata de reinterventie dupa aceasta operatie ramane undeva in medie la 25-30% la medicii care nu sunt supraspecializati , scazand foarte mult cu cat experienta si specializarea medicului in acest domeniu este mai mare .
   In general spitalizarea dureaza intre 24-48 de ore dupa operatie .

 3. Comentariu scris de Cosmin D
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 10:17 am

  Nu sunt specialist, sunt pacient asa ca intrebarile pot a avea o forma nu tocmai potrivita. Barbat 47 ani.
  1. Septoplastia este sau nu inclusa in rinoplastie? Ce avantaje si dezavantaje are septoplastia si cand se face?
  2. Ce se intampla cand amanam fara rost septoplastia?
  3. Care sunt cele mai moderne metode de abordare a septoplastiei? Sunt disponibile si in Romania? Unde?

  Va multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:26 pm

   Septoplastia face parte din operatia de rinoseptoplastie care in ultima perioada ( ultimii ani) este privita ca un tot unitar, deci cine face o operatie de rinoplastie trebuie sa stie sa faca si operatia de septoplastie precum si cea de micsorare a cornetelor nazale .
   Septoplastia daca nu are complicatii aduce doar beneficii , daca apar complicatii atunci sigur ca putem discuta de dezavantaje.
   Septoplastia se face atunci cand este necesara acest lucru fiind stabilit de catre medicul specialist in urma unui examen local endonazal.
   Deviatia de sept poate duce la alterarea functiei respiratorii si de aici o serie de consecinte respiratorii si de fonatie .
   Ceea ce se face in lume actualmente se poate face si in tara noastra, specialistii romani fiind de foarte buna calitate .
   In Romania se foloseste si endoscopul, radiofrecventa si ” laserul” dar scopul operatiei este de a indrepta septul si a dezobstrua nasul astfel incat functia respiratorie sa nu fie afectata, metoda folosita sau aparatul folosit conteaza mai putin.

 4. Comentariu scris de Ana
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 10:22 am

  Se pot asocia intr-o singura interventie rinoplastia si deviatia de sept? Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:29 pm

   Da se poate si este indicat.
   Operatia de rinoseptoplastie este o operatie complexa dar de multe ori alaturi de septoplastie este nevoie si de o interventie de modelare a cornetelor nazale sau chiar rezectia partiala a portiunii inferioare a acestora.
   Tehnicile sunt multiple si trebuie discutate cu medicul specialist.

 5. Comentariu scris de Marcel
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 10:23 am

  care este evolutia in timp a acestei interventii. Cum se comporta zona afectata dupa 10-15 ani?

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:35 pm

   Operatia de rinoplastie este stabila in timp daca nu se adauga traume severe sau chiar minore in primele luni dupa operatie.
   In literatura se spune ca rezultatul final al unei rinoplastii este undeva intre 6-12 luni si ca recomandarea pentru o reinterventie trebuie sa vina dupa minimum 6 luni de la prima interventie dar ca este preferabil ca aceasta sa se faca doar dupa un an de la prima operatie.
   Dupa un an de la operatie nasul se considera vindecat, dar procesul de imbatranire face ca modificarile de la nivelul fetei sa fie prezente si la nivelul nasului.
   In concluzie este greu de spus cum evolueaza un nas operat dupa 10-15 ani de la operatie, in principiu la fel ca si atunci cand nu ar fi fost operat.

 6. Comentariu scris de Radu
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 11:04 am

  Buna ziua,

  1) Cam cat ar costa o operatie pentru indreptarea nasului (pentru pacientii cu nasul stramb, dar fara alte probleme) ?

  2) Care sunt riscurile unei asemenea operatii?

  3) Ce precautii trebuie luate de pacient dupa operatie? Trebuie luate masuri speciale de acesta? Si pe ce termen (scurt/lung) ?

  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:41 pm

   Pretul difera in functie de complexitate, in general un nas stramb are si cauze interne ( deviatie de sept etc) dar un pret estimativ este undeva intre 1200-2400 euro in functie de complexitate.
   Riscurile sunt cele ale unei interventii chirurgicale medii si trebuie stiut ca rata de reinterventie este de 25-30% la cei care fac ocazional aceasta interventie si de 5-10% la cei care sunt supraspecializati in acest domeniu.
   Pacientul postoperator trebuie sa respecte indicatiile medicului operator dar in principiu trebuie sa evite traumele locale,expunerea la temperaturi extreme( frog,cald), evita expunerea la soare 6 luni postoperator si nu in ultimul rand prezentara la controalele periodice.

 7. Comentariu scris de iancu
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 11:36 am

  am un baiat de 16 ani si are trimitere de la medic pt o operatie de deviatie de sept se poate face in acelas timp si o mica operatie de remodelare a nasului? multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:42 pm

   Da se poate dar nu va mai fi decontata de CNAS putand fi considerata ca operatie estetica de infrumusetare.

 8. Comentariu scris de Flavius
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 12:29 pm

  Buna ziua,

  Am 24 de ani, iar la 20 respectiv 21 de ani am facut 2 operatii la nas, prima pentru deviatie de sept, iar a doua rinoplasitie si deviatie de sept la Timisoara la Doctorul Cotulbea.

  Am avut probleme cu respiratia de pe la 10 ani cand am jucat fotbal si am luat o minge tare in fata. Cred ca de atunci mi s-a dezvoltat septu stramb. Estetic arata 90% ok, in lumina se vede pe linia din mijloc, septul ca este inca stramb dupa cele 2 operatii. Dupa prima operatie, nu a fost prea bine, tot pe nara am putut respira si a fost necesara si a doua la un an. Dupa a doua a fost mai bine dar nu e perfect.

  Acum pot respira majoritatea timpului pe cel putin o nara sau una jumate, foarte rar mi se intampla sa fie perfect pe ambele nari. Sunt constient de faptul ca nu pot respira bine, duce la stari de oboseala, iar noaptea nu ma pot odihni bine. Uneori ma trezesc cu durere de cap si obosit.

  Vreau sa va intreb daca sa mai fac si a treia operatie. Deviatia de sept o simt inca, septul e destul de aproape de nara stanga. Puteti sa imi recomandati pe cineva ?

  • Comentariu scris de Dr. Dumitru Totir
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:50 pm

   Imi este greu sa va fac eu recomandari, faptul ca ati facut deja doua interventii complica foarte mult lucrurile.
   Septul este o portiune cartilaginoasa, iar portiunea excizata in principiu nu se mai reface.
   Pentru un raspuns competent este necesar sa va prezentati la un consult la medicul care v-a operat sau la un alt medic specialist.
   Faptul ca ” estetic nasul arata ok 90%” ma face sa cred ca rezultatul operatiilor este unul bun.
   Functia respiratorie este influentata de o multitudine de factori ( cornete nazale, sept, alergii, dependenta de substantele vasoconstrictoare folosite in exces etc).
   O a treia operatie este si mai dificila si trebuie pus in balanta ce rezultat se poate obtine dupa aceasta interventie daca merita sau nu sa o faceti.

 9. Comentariu scris de Iulia Rosca
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 2:52 pm

  Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

 10. Comentariu scris de Adrian
  Publicat la data de 13.8.2014, ora 3:28 pm

  Am 35 ani si o deviatie de sept ce nu imi da voie sa respir pe nas decat atunci cand fac efort. Se intampla des sa curga nasul aproape pichid in special daca ma adie usor vantul sau curent de aer prin casa, de aer conditionat nu ma pot apropia.
  Ce trebuie sa fac pentru o interventie decontata. (1000 euro este un pret prohibitiv)

  • Comentariu scris de Iulia
   Publicat la data de 14.8.2014, ora 4:16 pm

   Te poti adresa medicului de familie, care iti poate face o trimitere la un medic specialist. Operatia de deviatie de sept poate fi decontata de CAS.

 11. Comentariu scris de marinescu mihaela
  Publicat la data de 2.3.2016, ora 2:20 pm

  un baiat are limfom la nas este inca sub tratament dar din pacate nu mai are o parte din nas cat ar costa o operatie pt refacerea lui?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !