Ce pot contine remediile pe baza de plante? Suplimente, medicamente, plante toxice cu efecte secundare sau care interactioneaza negativ cu alte plante – studiu

Cele mai multe produse pe baza de plante, disponibile ca alternativa la medicamente, pot fi contaminate. Rezultatele unei analize specifice au aratat ca un procent de 59% dintre produse contine specii de plante care nu sunt enumerate pe etichete. Cercetatorii au demonstrat prezenta contaminarii si înlocuirea unor specii de plante într-o serie de produse pe baza de plante, intr-un raport publicat in BMC Medicine.

Nu exista în prezent un ghid de bune practici pentru identificarea speciilor de plante în produsele pe baza de plante vandute ca medicamente. În mod traditional, plantele sunt identificate cu ajutorul caracteristicilor morfologice. Aceasta metoda nu este utila atunci când se analizeaza materialul vegetal prelucrat. Codul de bare ADN analizeaza o secventa genetica scurta din genomul plantei si identifica diferente mici, care permit identificarea speciilor. In acest studiu, cercetatorii au folosit codurile de bare ADN pentru a examina specii de plante gasite într-un esantion de produse pe baza de plante.

Analiza este asemanatoare cu modul în care un scaner din supermarket distinge produsele folosind Codul universal al produselor (UPC). Doua elemente pot arata similar pentru ochiul neinstruit, dar în ambele cazuri, codurile de bare sunt distincte.

Rezultatele au aratat ca un procent de 59% din produse contine specii de plante care nu sunt enumerate pe etichete. Peste doua treimi din produsele testate aveau specii de plante care inlocuiau plantele specificate pe eticheta si o treime din produse contineau alte specii.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, falsificarea produselor pe baza de plante este o amenintare la adresa sigurantei consumatorilor. În acesta analiza cercetatorii au detectat specii de plante care ar putea prezenta riscuri grave pentru sanatate daca sunt consumate. Rezultatele au aratat ca in unele produse sunt prezente specii de plante toxice, cu efecte secundare si / sau care interactioneaza negativ cu alte plante, suplimente sau medicamente.

Autorii au concluzionat ca inlocuirea si contaminarea dilueaza eficacitatea remediilor care in alte conditii ar fi utile si scad valoarea perceputa a produselor conexe din cauza lipsei de încredere a consumatorilor în ele. Deasemenea, sugereaza ca industria care produce astfel de produse ar trebui sa adopte instrumente moleculare de diagnostic, cum ar fi Codul de bare ADN, pentru autentificarea produselor, prin testarea materiilor prime utilizate în produsele de fabricatie. ”Acest lucru ar fi un cost minor pentru industrie”, sustine dr. Steven Newmaster.

Articole similare:

 1. vitMATINA Produsele pe baza de plante pot furniza protectie solara?
 2. Cum sa fii sanatos cu ‘medicamente sociale’ care nu au efecte adverse si sunt benefice pentru oameni si societate
 3. Intelegerea si prevenirea efectelor secundare cauzate de medicamente
 4. vitMATINA Cat de eficace sunt remediile naturiste in tratarea insomniei?
 5. Tratament nou pentru acnee cu o formula care are la baza o substanta naturala mai eficienta decat compusii artificiali

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Stefan Bragarea
  Publicat la data de 15.10.2013, ora 11:27 am

  Din păcate, regimul produselor din plante medicinale din România (și al produselor de apifitoterapie( este inconsistent. Nu există organ specializat de control după notificare. Însăși denumirea de ”suplimente alimentare” este inconsistentă; ele sunt – eventual – suplemente nutriționale și contrubuie la rezolvarea unor carnțe.
  Componența materialului vegetal poate fi foarte bine verificată utilizând normele din British Herbal Pharmacopoeia; testele de tip ADN fiind mai costisitoare decât examinările microscopice.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !