VIDEO Ce este mamografia digitala cu tomosinteza? Avantajele unei proceduri moderne, explicate de un medic specialist

Mamografia digitala cu tomosinteza reprezinta tehnologia de varf in ceea ce priveste detectia leziunilor de la nivelul sanului. Aceasta permite detectia si diagnosticul precoce chiar si al tumorilor de dimensiuni reduse. Dr. Anne-Marie Zamfir, medic primar, specialist in mamografie, explica pentru cititorii MedLive.ro care sunt avantajele acestei proceduri, cum este realizata si ce riscuri presupune.


View on YouTube

Ce este tomosinteza?

Tomosinteza inseamna ca in timpul unei scanari sunt achizitonate mai multe imagini ale sanului din diverse unghiuri, cu o iradiere scazuta. Ulterior, imaginile sunt utilizate pentru a crea o serie de sectiuni cu grosime de 1 milimetru, astfel incat ele sunt folosite pentru a realiza o reconstructie tridimensionala a sanului.

Care sunt avantajele unei astfel de proceduri?

Reconstruind tridimensional se elimina confuzia cauzata de suprapunerea cu tesutul glandular.

Mamografia simpla este o expunere pe un film radiologic simplu, in timp ce mamografia digitala se face pe suportul digital, electronic si avantajul este ca cel din urma este mai sensibil si atunci doza de iradiere este scazuta si  rezolutia este mai mare.

Care sunt contraindicatiile mamografiei digitale?

Nu exista contraindicatii, dar exista niste reguli. Pana la 40 de ani, sanul femeii este dens si informatiile furnizate de mamografie sunt reduse.

In acest caz raportul dintre beneficiu-risc este in favoarea riscului. De aceea, in toate tarile, screeningul se face la varsta de peste 40 de ani. Dupa aceasta varsta, controlul se realizeaza la o perioada de 1-2 ani.

In cazul persoanelor care au varsta sub 40 de ani se face mamografie, ca o exceptie de la regula, la femeile care au niste leziuni suspecte, depistate ecografic.

Femeile gravide, de obicei, nu fac mamografie.

Iradierea la mamografie este mult mai mica decat la un alt examen radiologic

Ce trebuie sa faca pacienta inainte de procedura?

 • Este bine ca mamografia sa fie realizata la o saptamana dupa menstruatie.
 • Este de preferat ca la momentul examinarii, pacienta sa nu foloseasca deodorant cu pudra sau cu pulbere
 • Este bine ca pacienta sa informeze medicul despre operatiile de la san, tratamentele hormonale si sa aduca examenele anterioare (mamografiile vechi, ecografiile, RMN-ul).

Este o procedura dureroasa?

Se face o compresie a sanului. Este dureroasa, dar sensibilitatea pacientelor variaza. Dar, spre deosebire de mamografia clasica, senzatia de durere este mai mica in cazul mamografiei digitale.

Avantajele tomosintezei

 • Detecteaza leziuni mai mici, comparativ cu mamografia analoga si mamografia digitala. Scade rezultatele fals pozitive.
 • Daca pe o mamografie normala aveai banuiala ca este sau nu o leziune, cu tomosinteza te lamuresti si nu mai chemi pacientul la 6 luni la un alt control, ceea ce inseamna ca scade iradierea.
 • De asemenea, tot datorita tomosintezei, scade numarul biopsiilor si interventiilor chirurgicale inutile.

Mamografia se face numai cu recomandarea specialistului. Orice examen radiologic trebuie sa fie justificat. Trebuie sa fie intotdeauna pus in balanta raportul beneficiu-risc.

Autor: Alexandra Ciordas

Articole similare:

 1. VIDEO Cum functioneaza aparatul de rezonanta magnetica (IRM) si ce afectiuni poate depista? Avantajele unei investigatii moderne explicate de un medic specialist
 2. VIDEO Cum functioneaza laserul Vbeam si ce afectiuni ale pielii trateaza? Avantajele unei tehnologii moderne explicate de un medic specialist
 3. VIDEO Cum functioneaza UltraShape, aparatul care elimina celulele grase si reduce circumferinta corpului. Avantajele unei proceduri non-invazive, explicate de un medic specialist
 4. VIDEO Cum functioneaza laserul Soprano pentru epilare definitiva? Avantajele unei proceduri nedureroase si rapide explicate de un medic specialist
 5. VIDEO Cand este recomandat un RMN? Avantajele unei tehnici medicale non-invazive, explicate de un medic specialist

Tags: , , , , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Pavlovschi
  Publicat la data de 27.4.2015, ora 1:58 pm

  La ce clinica din afara Bucurestiului pot beneficia de mamografie digitala cu tomosinteza?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !