Ce afectiuni biliopancreatice pot fi tratate cu ajutorul endoscopiei interventionale? Dr. Eugen Craciun, medic specialist gastroenterologie si hepatologie, a discutat online cu cititorii

Cand putem trata afectiunile biliopancreatice cu ajutorul endoscopiei interventionale? Ce interventii chirurgicale pot fi evitate astfel? Care sunt principalele avantaje ale acestei proceduri? Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie si hepatologie, a discutat online cu cititorii.

Dr. Eugen Craciun este medic primar gastroenterologie si hepatologie cu competenta in endoscopia diagnostica si terapeutica, in cadrul Hypeclinicilor Medlife si Life Memorial Hospital.

Consulta pagina online in vederea unei programari.

Articole similare:

 1. Intrebari pentru dr. Eugen Craciun, medic specialist gastroenterologie si hepatologie
 2. VIDEO INTERVIU Cand este recomandata endoscopia digestiva interventionala? Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie, a discutat online cu cititorii
 3. Hepatita se poate “instala” cu 20 de ani inaintea primelor manifestari clinice. Cum recunoastem semnele acestei boli? Dr. Eugen Craciun a discutat online cu cititorii
 4. AUDIO Probleme la locul de munca? Stresul prelungit poate duce la gastrita si ulcer. Medicul Eugen Craciun a discutat online despre ulcer si gastrita, ca afectiuni de criza
 5. Care sunt semnele unui ficat cu probleme? Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

13 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Costab N.
  Publicat la data de 22.2.2017, ora 11:13 am

  Se poate trata pancreasul pentru ca acesta sa poata produce insulina ,ceea ce ar duce la vindecarea diabetului ?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
   Publicat la data de 23.2.2017, ora 2:37 pm

   Aceasta intrebare tine de diabetologie, nu are legatura cu endoscopia interventionala.

   Recomandam un consult de diabetologie.

 2. Comentariu scris de Catalin
  Publicat la data de 22.2.2017, ora 1:24 pm

  Am 62 de ani si la ultima ecografie abdominala s-a constatat ca am in colecist “locuit” cu o piatra f. mare. Precizez ca in decursul timpului am avut cu exactitate 2 crize, una in 1981 si una in 1982 (rezolvate cu Scobutil). De atunci, nimic
  Mananc aprox. dietetic.
  Ce ma sfatuiti ? At trebui sa ma operez ?

  • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
   Publicat la data de 23.2.2017, ora 2:39 pm

   Data fiind perioada foarte lunga de timp fara simptome, de principiu nu exista indicatie chirugicala.
   Va recomand totusi sa urmariti ecografic colecistul, la interval de 6 luni pentru identificarea din timp a unor posibile complicatii.

 3. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 22.2.2017, ora 9:44 pm

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu adresa dvs de la clinica. M-ar interesa un consult din partea dvs.
  V a multumesc pentru eventualul raspuns.
  Cu deosebit respect,

  • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
   Publicat la data de 23.2.2017, ora 2:40 pm

   Ma gasiti la clinica Medlife Grivita, calea Grivitei nr 365.

 4. Comentariu scris de Tudor
  Publicat la data de 23.2.2017, ora 1:27 am

  Barbat, 80 ani. In urma cu 5 luni, la ultima investigatie RMN abdominal nativ si cu substanta de contrast, rezultatul pentru pancreas a fost « pancreas important degenerat lipomatos, cu gadolinofilie omogena, fara formatiuni vizibile IRM ». La acelasi RMN se mai noteaza, intre altele : « cavernom portal cu repermeabilizarea VP si circulatie colaterala perigastric, perisplenic si peripancreatic » . Cam aceleasi observatii si la alte RMN din ultimii ani.
  Acest ultim RMN a fost necesar deoarece testul CA 19-9 la MedLife iesise atunci 47 U/mL (intervalul de referinta fiind <24 U/mL). Un alt test anterior iesise insa in limite normale.
  Pancreasul a fost afectat cand in urma cu 6 ani am avut o angiocolita urmata de operatie laparoscopica de extractie a veziculei biliare.
  Recent un nou test CA 19-9, tot la MedLife, a dat rezultatul 40 U/mL.
  INTREBAREA : Sa ma ingrijoreze faptul ca ultimele doua teste CA 19-9 au dat rezultatele respective? (Am inteles ca CA 19-9 poate fi marit si fara a exista neaparat o formatiune tumorala). In cazurile grave, cam la cat se ridica rezultatul testului CA 19-9 ? Ce ma sfatuiti ?

  • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
   Publicat la data de 23.2.2017, ora 2:43 pm

   Valoarea respectiva a CA 19-9 nu este ingrijoratoare dat fiindca nu exista o crestere in dinamica si valoarea este mica. Acest marcar poate fi crescut in afectiuniile inflamatorii biliopancreatice.
   Acel cavernom portal pe care l-ati descris a aparaut foarte probabil in contextul angiocolitei pe care ati mentionat-o.

 5. Comentariu scris de Ioan Buda
  Publicat la data de 23.2.2017, ora 9:38 am

  Buna ziua,
  Daca sunt foarte multe (10-15) “pietricele” cu diametru 4-5 mm se mai poate face aceasta procedura ?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
   Publicat la data de 23.2.2017, ora 2:46 pm

   Atata vreme cat pietrele mentionate se afla in caile biliare intra sau extra hepatice extractia lor se poate face indiferent de numar.
   Aceasta procedura nu se refera insa la pietrele din vezica biliara. Pentru acestea se recomanda interventie chirurgicala sau, in cazuri selectionate, tratament medicamentos de dizolvare.

 6. Comentariu scris de Thosped47
  Publicat la data de 23.2.2017, ora 3:32 pm

  Buna ziua,
  Adenocarcinom canalar 2, 2 cm pe corpul pancreasului, pT 3 N1 (1/10) M0. Pancreatectomie stanga (11 cm) in urma cu 7 luni, colecistomie, rezectie a arterei mezosplenice cu conservarea splinei. Fistula pancreatica.
  Operatie considerata reusita, cu « margini curate ». Ciclu de 6 luni gemcitabina, incheiat. Februarie 2017: nu exista leziuni abdominale, toracice sau pelviene evolutive, ci o inflamatie peri-coliaca, stabila, probabil post-operatirie. Monitorizare la 3-4 luni, timp de 3 ani.

  Dureri abdominale constante, cu iradiere dorsala, steatoree, urina de culoare inchisa, glicemie 1,20-1,27, tulburari de vedere. Care sint riscurile si evolutiile posibile ?

  Regim alimentar moderat, fara particularitati; Esti indicata un regim mai strict ?

  Statisticile (CONKO 001 etc.) sunt cunoscute. Afectiune isi va urma cursul sau. Si, considerind datele de mai sus, va reveni sau nu. Ce se poate face (alimentatie, profilaxie) pentru imbunatatirea pronosticului ? Gerson ?
  Va multumesc

 7. Comentariu scris de Thosped47
  Publicat la data de 23.2.2017, ora 3:42 pm

  precizare: ce anume determina culoarea portocalie a urinei, care sunt riscurile si ce trebuie facut ?
  MultumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !