Cauzele neasteptate ale cancerului de piele

Atunci cand ne gandim la cancerul de piele tindem sa dam vina, in mod automat, pe soare. Desi este justificabil, nu este complet adevarat, spun doctorii specialisti, citati de Webmd.

“Intr-adevar, expunerea la soare este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de piele [...] Si este un risc cumulativ. Cu cat te expui mai mult, cu atat este mai mare riscul. Pielea nu stie daca ai iesit o singura data timp de o ora sau daca ai iesit de 12 ori timp de cinci minute.”, a explicat Dr. Sherrif Ibrahim, profesor pe probleme de dermatologie la Centrul Medical al Universitatii Rochester din New York.

Soarele nu este singurul factor problematic. Tatuajele, anumite chimicale si chiar si becurile ecologice sunt alti factori care au fost legati de aparitia cancerului de piele.

Oamenii care cred ca aparatele pentru bronzat sunt mai sigure decat statul la soare ar trebui sa se gandeasca de doua ori, a afirmat Ibrahim.

“Exista o legatura clara intre aparatele de bronzat si cancerul de piele[...] Acest gen de aparate au devenit foarte populare si din aceasta cauza varsta medie a persoanelor cu melanom este mult mai scazuta”, a explicat Ibrahim.

Acest lucru se intampla pentru ca nu conteaza daca razele ultraviolete vin de la soare sau de la o sursa artificiala. Chiar si o manichiura ne poate expune la raze ultraviolete.

“Unitatile de tratament ale unghiilor produc raze ultraviolete, dar riscul este destul de scazut”, a afirmat Dr. Alan Fleischer, profesor de dermatologie la Centrul medical baptist Wake Forest din Winston-Salem.

In ciuda riscului scazut, Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea cremei de protectie inainte de a merge la manichiura.

De asemenea, la persoanele care au avut un transplant de organe exista un risc de 200 de ori mai mare de a face cancer la piele.

Atat Fleischer cat si Ibrahim au recomandat utilizarea cremei de protecte, evitarea soarelui in timpul pranzului, statul la umbra si palariile cu boruri mari.

Desi exista multi factori care cresc riscul aparitiei cancerului de piele, “nu exista indoiala ca expunerea la soare ramane cel mai mare risc pentru aparitia tuturor tipurilor de cancer de piele”, a adaugat Fleischer.

Articole similare:

 1. Cancerul de piele – suntem suficient de informati? Seminar la expozitia ”The Human Body”
 2. VIDEO INTERVIU Dr. Claudia Ciobanu, specialist dermatolog: Expunerea la razele UV este principala cauza a cancerului de piele/ Excizia chirurgicala este singura terapie cu sanse de vindecare de peste 99% a melanomului
 3. Cancerul de piele – intre realitate si mit. Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatologie, a discutat online cu cititorii
 4. Cancerul de piele ucide de doua ori mai multi barbati decat in urma cu 30 de ani
 5. vitMATINA Cum alegem o crema hidratanta in functie de tipul de piele?

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de alex
  Publicat la data de 25.6.2013, ora 4:30 am

  nu exista niciun studiu care sa respecte cu strictete metodele de cercetare unde sa se faca o legatura directa intre expunerea la soare si cancerul de piele.

  In schimb am fost surprins sa vad cum din 1950, de cand cremele de plaja au inceput sa fie utlizate la scara larga, acelasi trend crescator l-a avut si nr de cazuri de cancer de piele,

  Poate ar merita sa vedeti si aceasta corelatie, ultima oara cand vedeam taranii in camp in Oltenia, de la 15 la 55 de ani, pe 37-38 celsius – in miez de zi – nu prea i-am vazut decimati de cancer de pieleLasa un comentariu


Do NOT fill this !