Cat timp esti contagios cand ai o raceala sau gripa

Raceala si gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. In timp ce ambele boli sunt contagioase, durata de timp in care oamenii pot raspandi bolile variază, conform medicalnewstoday.com.

Cât timp ești contagios cand ai o raceala?

Raceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de răspunsul organismului la virus, mai degraba decat de virusul in sine. Se transmite prin strănut, tuse si prin atingerea suprafețelor contaminate, astfel ca atunci cand apar simptomele persoana infectata este foarte contagioasa.

Pe măsură ce simptomele dispar, riscul de răspândire a bolii se reduce, deși încă exista. O raceala durează de la 3 la 10 zile, astfel încât oamenii trebuie să se aștepte să fie contagiosi în acesta perioadă.

Există două motive pentru care raceala este foarte raspandita. Simptomele sunt cauzate de un număr mare de diferite tulpini virale, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și coronavirusuri. Este aproape imposibil ca organismul sa devina rezistent la toate aceste tulpini virale dintr-o dată. In acelasi timp, tulpinile virale se adapteaza la mediu și au învățat să facă acest lucru pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.

Cât timp esti contagios daca ai gripa?

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afectează toate grupele de vârstă. Virusul are un efecte diferite asupra fiecărei persoane, iar simptomele pot varia de la ușoare până la grave, care pun viața în pericol.

Intr-un studiu publicat in The Journal of Infectious Disease se arata că virusul se raspandeste cel mai mult la 2-3 zile după apariția simptomelor.

Principala diferență dintre gripa si raceala este legata de simptome. Simptomele gripei sunt mai severe decât cele cauzate de o răceală și afectează întregul corp. Răceala obișnuită afecteaza de obicei doar caile aeriene superioare.

Virusul se raspandeste cât timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripa dureaza intre 2-10 zile. Oamenii se pot aștepta să fie contagiosi în acesta perioadă.

Un alt motiv pentru gripa este atât de contagioasă este legat de faptul că evoluează în mod continuu. In mod normal, atunci când organismul a scapat de  o infectie, își amintește cum să lupte împotriva acestui virus special si pe viitor. Deoarece virusul gripal este în continuă evoluție, organismul intalneste rareori același virus gripal de două ori, asa ca ca poti avea gripa in fiecare an.

Cum poti opri raspandirea racelii si a gripei

Bea apa, dormi si mananaca sanataos si atunci când simptomele apar poti face anumite lucruri pentru a nu ii imbolnavi si pe ceilalti din jur:

Acoper a nasul si gura. Când tusesti sau stranuti, este important să iti acoperi gura și nasul cu un șervețel
Scăpa de servetele imediat dupa utilizare. Folosirea unui servetel nou de fiecare data scade contactul cu virusul
Spala-te frecvent: Reducerea raspandirii virusurilor se face si prin spălarea mâinilor frecvent, mai ales după ce intri în contact cu fluide corporale. În cazul în care este imposibil să te speli pe mâini în mod frecvent, evita contactul direct cu alte persoane sau obiecte publice, cum ar fi mânerele ușilor

Simptomele răcelii

Odată ce virusul infecteaza organismul, acestea se inmulteste rapid. Pe masura ce sistemul imunitar raspunde pentru a elimina virusul, simptomele apar.

 • durere de gât
 • congestie la nivelul nasului și sinusurilor
 • nas înfundat
 • strănut
 • răgușeală
 • tuse

Pentru un număr mic de oameni, răceala crește riscul altor boli: infectii ale urechii si boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.

Simptomele gripei

Simptomele gripei poti fi similare cu ale racelii, dar sunt de obicei mai intense .

 • febră
 • frisoane
 • nas înfundat
 • tuse
 • durere de gât
 • dureri musculare sau dureri ale corpului
 • dureri de cap si oboseala

Articole similare:

 1. “Nu sta in curent ca racesti”. Opt mituri despre raceala si gripa
 2. vitMATINA Cum deosebim o raceala de o alergie?
 3. vitMATINA Alimentele picante te vindeca de gripa?
 4. VIDEO Imunizarea de sezon rece. La inaintare: vitamine, suplimente sau o haina in plus. Cinci secrete anti-gripa si raceala
 5. Eurobarometru: Peste doua treimi dintre romani cred ca antibioticele pot vindeca gripa sau raceala

Tags: , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Nick
  Publicat la data de 17.2.2017, ora 9:26 am

  Adică nu trece cu niciun antibiotic, dar moare dacă te speli cu apă și săpun?
  Atunci de ce nu se folosește gargară cu apă și săpun sau chiar ceai de săpun?

  • Comentariu scris de voevod
   Publicat la data de 17.2.2017, ora 11:25 am

   Nu sunt expert insa antibioticele nu sunt necesare in toate cazurile.
   Articolul aduce informatii utile desi destul de generale.
   Un alt articol util e http://www.sfatulmedicului.ro/Gripa/administram-sau-nu-antibiotice-in-raceala-necomplicatai_5969

  • Comentariu scris de Bursucul_Drastic
   Publicat la data de 17.2.2017, ora 11:45 am

   Moare de la apa si sapun atat timp cat capsida virala e direct expusa la apa si sapun. Atunci cand esti infectat si se afla in organism deja, e imposibil sa il elimini in felul asta. Probabil ca pe langa pacient ar muri si virusul daca ai satura organismul la nivel molecular cu sapun.
   Faptul ca ipotetic ai face gargara cu o solutie nu ar ajuta la nimic pentru ca gargara nu e un mecanism eficient de livrare.
   Si asa ca informatie generala, virusurile nu se omoara cu antibiotice.
   Antibioticele sunt destinate exclusiv infectiilor bacteriene. Virusurile nici macar nu sunt viata in sensul clasic, nu au metabolism, nu sunt celule vii, sunt la granita intre viu si neviu. Sunt material genetic intr-o capsida proteica.

   Clar ?

 2. Comentariu scris de razvan
  Publicat la data de 17.2.2017, ora 1:05 pm

  Intr-un studiu publicat in The Journal of Infectious Disease se arata că virusul se raspandeste cel mai mult la 2-3 zile după apariția simptomelor.
  apoi
  Virusul se raspandeste cât timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripa dureaza intre 2-10 zile.

  Deci pana la urma cat timp e cineva contagios, ca informatiile sunt diferite?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !