Cât de sanatos esti pentru vârsta ta?

O noua cercetare publicata in Journal of Visualized Experiments (JoVE) descrie o tehnica care masoara starea de sanatate a materialului genetic uman în raport cu vârsta pacientului. Dr. Atzmon spera ca aceasta tehnica, care masoara lungimea telomerilor, va conduce la dezvoltarea unei “termometru genetic” pentru a evalua sanatatea unui pacient în raport cu alte persoane de aceeasi vârsta.

Telomerii impiedica unirea a doi cromozomi si se asigura ca genele nu se degradeaza atunci cand celulele se divid. Începând cu prima replicare a ADN-ului si diviziunea unui ovul fecundat, cromozomii se scurteaza pentru ca procesul de replicare a ADN-ului este imperfect. Anumite organe, cum ar fi stomacul sau pielea, sunt compuse din tesuturi care se reconstituie frecvent. În aceste organe si la persoanele tinere o enzima numita telomeraza extinde telomerii cu fiecare diviziune, anulând scurtarea cromozomiala care ar putea aparea în caz contrar. Activitatea telomerazei scade pe masura ce oamenii inainteaza in varsta si ca rezultat telomerii sunt mai scurti si pot fi responsabili pentru afectiuni legate de vârsta si unele forme de cancer. Starea generala de sanatate poate avea un impact asupra degradarii telomerilor.

Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul îmbatrânirii si de aparitia unor boli specifice batrânetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului.

“Gânditi-va la lungimea telomerilor ca si cum aceasta ar fi un termometru care masoara starea de sanatate a materialului genetic”, explica dr. Atzmon. “Aceasta iti spune cât esti de în forma în raport cu vârsta pe care o ai. Daca ai telomeri mai lungi, esti intr-o forma buna, daca ai telomeri mai scurti, nu ai o stare buna de sanatate.”

“Mentinerea telomerilor este o pre-conditie pentru prelungirea duratei de viata si îmbunatatirea starii de sanatate pe termen lung si speranta noastra este ca acest studiu va elucida relatiile dintre boala si functia telomerilor si va încuraja cercetari avansate în acest domeniu important de studiu”, spune dr. Kira Henderson

Articole similare:

  1. medTECH Cercetatorii europeni proiecteaza roboti care sa ajute persoanele in varsta la cumparaturi si acasa
  2. Un tanar acum in varsta de 30 de ani are problemele de sanatate pe care parintii lui le aveau la 45 – studiu
  3. Pubertatea precoce. “E prea matur pentru varsta lui!”
  4. medTECH VIDEO Esti curios sa vezi ce se intampla in interiorul corpului tau? Acum poti afla cu aplicatia Mirracle
  5. VIDEO Nu e suficient sa dormi ca sa fii odihnit. Zece reguli pentru un somn sanatos

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !