Cat de mult valoreaza un an din viata romanilor comparativ cu un an din viata altor europeni?

Un an de viata nu e nepretuit. Economistii din domeniul politicilor de sanatate au calculat valoarea unui an de sanatate pentru a putea identifica ce tratamente sunt mai eficiente economic, nu doar terapeutic. Dar pretul unui an sanatos de viata variaza in functie de tara in care locuim. Norvegienii sunt cei mai “scumpi” europeni. Cat de mult valoreaza un an de viata sanatoasa in Romania comparativ cu celelalte tari europene?

Orice interventie medicala are un cost si in conditiile unor resurse financiare limitate se pun probleme legate de cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el. Putem compara medicamentele pentru depresie sau astm cu screeningul pentru cancerul de col uterin? Ce anume sa fie prioritar: o operatie de hernie sau imunizarea copiilor impotriva rujeolei? Criza economica obliga la astfel de prioritizari. Economistii au gasit o solutie de calcul.

Interventiile care prelungesc viata pot fi evaluate prin inregistrarea anilor suplimentari de viata castigati de pacienti. Dar acest lucru nu spune nimic despre calitatea anilor. Poate exista o situatie in care un transplant ar putea extinde viata, dar lasa pacientul într-o stare cu handicap, astfel incat fiecare an de viata castigat nu este cu adevarat echivalent cu un an de sanatate perfecta.

De aceea a fost inventat indicatorul QALY (quality-adjusted life year) – valorizarea tratamentelor care nu doar salveaza viata, dar o si imbunatatesc. Pentru ca un an de sanatate perfecta valoreaza mai mult pentru individ si societate decat un an de boala, oricare ar fi aceasta.

QALY ia în considerare atât cantitatea, cât si calitatea vietii generate de interventiile medicale.

Un an de sanatate perfecta are o valoare de 1 si un an cu o sanatate precara are o valoare de mai putin de 1. Moartea este considerata a fi echivalenta cu 0; cu toate acestea, unele conditii de sanatate pot fi considerate mai dificile pentru pacienti decât moartea si au scoruri negative.

Statistici

Valoarea unui  QALY este necunoscuta în multe societati. Rezultatele empirice au aratat ca exista praguri implicite în unele tari, cum ar fi 30.000 de lire sterline per QALY în Marea Britanie si 50.000 de dolari per QALY în Statele Unite, desi pentru Statele Unite cercetarile recente indica o valoare de 100.000 de dolari si 300.000 de dolari sau chiar mai mare.

Realizand calcule care iau in considerare venitul national brut pe cap de locuitor al unei tari, Victor Zarate estimeaza ca, de exemplu, o tara ca Chile, care in 2005 a avut un venit national brut pe cap de locuitor de 5,870 de dolari ar trebui sa aiba un QALY mai mic decat de doua ori venitul national brut pe cap de locuitor, adica 11,740 de dolari.

In mod similar se pot estima valorile QALY, conform venitului national brut pe cap de locuitor din 2011 masurate in conformitate cu metoda Atlas, un indicator de venit elaborat de Banca Mondiala.

Cat costa un an de viata in Europa? Estimare in functie de venitul national brut pe cap de locuitor, conform datelor Bancii Mondiale.

Daca in Norvegia un an de viata costa 177,780$, in Romania ajunge la aproximativ 15.820$, iar in Republica Moldova la  3.960$.

 • Norvegia – 177,780$
 • Luxemburg – 156.260$
 • Elvetia – 152.760$
 • Danemarca – 120.780$
 • Suedia – 106.460$
 • Olanda – 99.460$
 • Finlanda – 96.840$
 • Austria -  96.600$
 • Belgia -  92.320$
 • Germania – 87.960$
 • Franta – 84.840$
 • Marea Britanie 75.560$
 • Italia – 70.660$
 • Spania – 61.980$
 • Grecia – 50.060$
 • Portugalia – 42.500$
 • Ungaria – 25.460$
 • Polonia – 24.960$
 • Rusia – 20.800$
 • Romania – 15.820$
 • Bulgaria – 13.100$
 • Ucraina – 6.240$
 • Republica Moldova – 3.960$
 • Click pe harta pe o anumita tara pentru a vedea valoarea unui an de viata si scroll pentru comparatia cu Romania.
 • Click pe butonul Legend pentru a vedea Legenda hartiiVezi Harta in ArcGIS.com

Cum se calculeaza un QALY, conform NICE, National Institute for Health and Clinical Excellence

Pacientul x are o problema grava de sanatate care ii pune in pericol viata.

 • Daca el continua sa primeasca tratamentul standard, va trai 1 an si calitatea vietii va fi de 0,4
 • Daca pacientul primeste noul medicament va trai timp de 1 an si 3 luni (1,25 ani), cu o calitate a vietii de 0,6.
 • Noul tratament este comparat cu tratamentul standard în ceea ce priveste QALY câstigat:

Tratamentul standard: 1 (1 an de viata suplimentar) x 0,4 = 0,4 QALY

Nou tratament: 1.25 (1 an si 3 luni de viata suplimentar) x 0,6 = 0,75 QALY

Prin urmare, noul tratament conduce la 0.35 QALY suplimentari (0.75 -0.4 QALY = 0,35 QALY).

Costurile medicamentului nou se presupune ca ar fi de 10.000 de lire sterline, costurile tratamentului standard sunt de 3000 de lire sterline.

Diferenta de costuri de 7000 de lire sterline este împartit la QALY câstigat (0.35) pentru a calcula costul per  QALY. Deci, noul tratament ar costa 20.000 de lire sterline per QALY.

În teorie, QALY ofera o singura cifra, care poate masura valoarea fiecarui tratament, de la medicamente la interventii chirurgicale, la servicii medicale preventive, cum ar fi vaccinurile si screeningurile pentru cancer.

Odata ce se stie cati QALY valoreaza un tratament, economistii pot calcula costul per QALY -  masura a rentabilitatii serviciilor medicale. Acest lucru poate oferi informatii cu privire la eficacitatea interventiilor pentru aceeasi boala (de exemplu, chirurgia clasica versus chirurgia laparoscopica pentru fibrom uterin), dar mult mai important este faptul ca permite comparatii ale eficientiei interventiilor din zone de terapie diferite (de exemplu, chirurgia laparoscopica pentru fibrom uterin versus screeningul pentru cancerul de san).

Limitari

 • Bolile cronice, în cazul carora calitatea vietii este o problema mai mare decat cea legata de supravietuire, sunt dificil de analizat, în contextul QALY. În mod similar, în cazul masurilor preventive, impactul asupra sanatatii poate aparea dupa mai multi ani si poate fi dificil de cuantificat cu ajutorul QALY. De exemplu, este foarte dificil sa compari starea de sanatate a unui potential campion olimpic care sufera o intindere musculara in timpul unui antrenament cu cea a unei persoane în vârsta care a fost imobilizata ca urmare a unei interventii.
 • Calitatea vietii este dificil de evaluat, deoarece cuprinde o gama larga de aspecte diferite ale vietii pacientilor, nu doar starea lor de sanatate. Calitatea vietii înseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti, în functie de experientele lor de viata si circumstantele personale si variaza in timpul vietii lor.
 • Efectele starii de sanatate a unui pacient asupra calitatea vietii altora, cum ar fi îngrijitori sau familie, nu sunt incluse în aceste calcule, dar pot avea consecinte economice intr-un stat. În plus, QALY nu ia în considerare raspunsul personal al indivizilor la boala lor si opiniile lor legate de nevoia de tratament.
 • Din perspectiva QALY calitatea vietii este potential mult mai important decât durata de viata. În timp ce pentru multi oameni acest lucru poate fi adevarat, exista un numar de pacienti care sunt dispusi sa accepte mai multe efecte secundare debilitante ale unui medicament pentru a-si putea prelungi durata vietii. Este cazul acelor pacienti care doresc sa supravietuiasca pentru a fi prezenti la un anumit eveniment, cum ar fi nasterea unui copil, o nunta in familie sau ceremonia de absolvire.
 • Prevalenta unei boli într-o populatie poate modifica, de asemenea, cât de mult suntem dispusi sa platim pentru tratament. De exemplu, terapiile pentru doua conditii diferite pot avea acelasi cost per QALY, cu toate acestea, daca o conditie este foarte comuna si cealalta este rar intalnita, costul total asociat cu finantarea pentru conditia comuna ar fi mult mai mare. Acest lucru poate descuraja organizatiile responsabile sa autorizeze tratamentul pentru o problema de sanatate comuna si pragul de costuri per QALY pentru tratamentele comune poate fi modificat rezultand inegalitati in asistenta medicala.

Cu toate acestea, utilizarea QALY în deciziile privind alocarea resurselor înseamna ca alegerile între grupurile de pacienti care concureaza pentru asistenta medicala sunt facute în mod explicit si persoanelor abilitate le este prezentata o imagine de ansamblu asupra beneficiilor rezultate din investitiile în noi tehnologii si terapii.

Articole similare:

 1. VIDEO Dr. Doinita Gache: Tinerii trebuie sa puna mai mult pret pe viata lor. A cantari momentele de placere cu folosirea prezervativului ii poate costa foarte mult
 2. medTECH Cercetatorii europeni proiecteaza roboti care sa ajute persoanele in varsta la cumparaturi si acasa
 3. vitMATINA Cum influenteaza viata la tara sanatatea oamenilor si stilul de viata
 4. Educatia sexuala in scoli. De la ce varsta si ce contine programa scolara in Romania comparativ cu Europa
 5. Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament a crescut intr-un ritm ingrijorator in randul romanilor

Tags: , , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihaela Vlad
  Publicat la data de 24.10.2012, ora 10:44 am

  Foarte interesant! Multumim!

  Am preluat linkul pe pagina de facebook a Asociatiei “Exista viata dupa doliu!”

  Mihaela Vlad
  Presedinte

 2. Comentariu scris de Pacient
  Publicat la data de 24.10.2012, ora 12:55 pm

  QALY si Eutanasia

  Foarte cinic acest calcul. Poate ca ar fi si corect sa ne intrebam “cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el” daca am introduce in calcul si varianta eutanasiei voluntare. Adica pacientul care nu este de acord cu categoria in care a fost incadrat, nu isi poate plati singur tratamentul adecvat si considera ca, in cazul in care nu face tratamentul, conditia lui este inacceptabila din punct de vedere al calitatii vietii, sa poata sa beneficieze de solutia cea mai putin costisitoare pentru societate: eutanasia. Pana cand societatea nu va accepta dreptul orcarei persoane de a decide ca nu mai doreste sa traiasca in anumite conditii, pana cand eutanasia nu va fi legalizata, nimeni nu are dreptu sa decida “cat ar trebui sa se investeasca intr-un tratament si cine ar trebui sa beneficieze in primul rand de el”, in cazul in care acel tratament este singurul acceptabil pentru pacient din punct de vedere al rezultatelor terapeutice.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !