Cat de des ar trebui sa mergem la un consult oftalmologic

Jumatate dintre persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani nu au fost la un consult oftalmologic in ultima perioada, potrivit unui sondaj. Cu toate acestea, este important sa stim la ce interval de timp este ideal sa ne prezentam la un consult oftalmologic. Consultul poate detecta si alte probleme de sanatate, precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala.

The College of Optometrists recomanda ca persoanele cu varsta de peste 16 ani sa se prezinte la un consult oftalmologic la fiecare doi ani (sau mai des daca prezinta simptome). Copiii ar trebui sa fie testati anual.

Deoarece diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala provoaca schimbari in vasele de sange din spatele ochiului, testele oftalmologice pot detecta si aceste afectiuni. Un consult oftalmologic de rutina poate detecta si alte conditii, precum degenerescenta maculara legata de varsta, cataracta si glaucomul.

Karen Sparrow, director de dezvoltare la Association of Optometrists, spune ca perioada de timp dintre 40 si 60 de ani este esentiala pentru ochi. Tocmai din acest motiv, multe persoane din aceasta categorie de varsta au dificultati de citire si incep sa isi simta ochii obositi. Varsta reduce capacitatea de concentrare si, fara ajutor, ochii obosesc mai repede, provocand dureri de cap.

Chiar daca purtam ochelari, este extrem de important sa avem grija de ochii nostri, in special daca petrecem mult timp in fata calculatorului. Imaginile de pe ecran ne determina sa ne ajustam focalizarea mai des si ne obosesc ochii. Sparrow recomanda o pauza de cinci minute,  la fiecare ora petrecuta in fata calculatorului.

Foarte putine persoane merg la un consult oftalmologic la fiecare doi ani, dar exista dovezi obiective care demonstreaza ca un astfel de consult este benefic. Un ghid, bazat pe o analiza a optometristilor canadieni, recomanda teste oftalmologice o data la doi ani, crescand frecventa vizitelor la o data pe an in cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.

Sursa: The Guardian

A.C.

Articole similare:

 1. Ce este strabismul? Cele mai frecvente tipuri de strabism, cauze, tratament oftalmologic si chirurgical
 2. Ce teste medicale si investigatii ar trebui sa faca barbatii intre 18 si 39 de ani
 3. Ce investigatii medicale ar trebui sa efectueze o femeie pe parcursul vietii?
 4. vitMATINA VIDEO Ce muschi folosim cand mergem pe bicicleta
 5. Copiii sub trei ani nu ar trebui sa stea la plaja

Tags: ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Catalin
  Publicat la data de 20.1.2014, ora 3:09 pm

  Am doua intrebari:
  1. Am cataracta 50% la ochiul stang. Nu ma deranjaza inca (probabil compensez cu ochiul drept ?!?). Puteti sa-mi spuneti cam la ce grad de opacitate ar trebui sa ma operez?
  2. Am dioptrii +2, deci port ochelari la citit. Va intreb daca exista indicatii/ contraindicatii pentru ochelari cu lentile de sticla comparativ cu cele de plastic?
  Multumesc

 2. Comentariu scris de Grigoriu Alexandru Nicolae
  Publicat la data de 5.2.2014, ora 3:42 am

  Am degenerescenta maculara senila la ochiul stang, dar nu ma deranjaza deoarece se compenseaza cu ochiulm drfept cu care vad foarte bine

 3. Comentariu scris de Grigoriu Alexandru Nicolae
  Publicat la data de 5.2.2014, ora 3:51 am

  De multi ani merg la consult la medicul oftalmolog la SPITALUL Colentina, la dna dr. ATANASIU GEORGETA fiind multumit de consultqtiile date si de prescriptiile medicale date pe care le respect intocmai..Lasa un comentariu


Do NOT fill this !