Care sunt valorile normale ale colesterolului si cum tratam colesterolul marit? Dr. Corina Popa, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii

Care sunt valorile normale ale colesterolului? Cum tratam colesterolul marit? Care sunt principalele cauze ce duc la marirea colesterolului? Ce regim alimentar este recomandat? Dr. Corina Popa, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii.

Articole similare:

 1. VIDEO INTERVIU Cat de periculoasa este angina pectorala? Dr. Iuliana Petre, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii
 2. Cum recunoastem otita? Dr. Irina Popa, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 3. Optiuni terapeutice in infarctul miocardic acut si cardiopatia ischemica. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 4. VIDEO INTERVIU Ce se intampla cu inima in timp ce facem sport? Dr. Mirela Petre, medic specialist cardiologie, a discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU Ce afectiuni pot fi depistate la ecografia musculoscheletala? Dr. Corina Raileanu, medic primar ecografie 3D, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , ,

54 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Catalin L .
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 12:26 pm

  Colesterolul total este format din cholesterol “bun” HDL si colesterol “rau” LDL.

  1. Care este relatia dintre cholesterol si triglyceride?

  2. Ce este mai important:
  - valoarea colesterolului total, sau
  - valoarea LDL, sau
  - valoarea HDL, sau
  - valoarea colesterolului total in relatie cu valoarea trygliceridelor?

  Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:40 pm

   Colesterolul total si trigliceridele sunt constituienti lipidici diferiti neexistand neaparat o relatie directa intre cele doua. Colesterolul intra in alcatuirea oricarei celule din organism ca parte a membranei celulare. Trigliceridele deriva din excesul de calorii ingerate si sunt depozitate in celulele adipoase. Trigliceridele crescute reprezinta un factor de risc suplimentar cardiovascular, iar peste anumite valori un risc de pancreatita.

   Este importanta evaluarea intregului profil lipidic, fiecare component avand rolul sau bine definit in protectie sau risc cardiovascular.

 2. Comentariu scris de bancher
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 12:43 pm

  am facut analizele baietelului nostru, in varsta de 3 ani si 7 luni si colesterolul total a iesit in jur de 240 unitati. Se poate intampla acest lucru (adica sa ai colesterol asa mare la numai 3 ani si jumatate) sau este poate fi o greseala? Mentionez ca si eu am in prezent tot un colesterol de 240 unitati, dar pana la vatsta de 30 ani nu am avut probleme cu colesterolul (era pana in 190).
  Baietelului ii dam sa manance unt, lapte cu concentratie de 3,5%, iaurt gras.
  Multumesc.

  • Comentariu scris de cineva
   Publicat la data de 21.3.2017, ora 3:40 pm

   @bancher: Nu te juca cu colesterolul. Cam valoarea aia am avut-o si eu dupa 30 de ani. La 41 de ani am facut infarct. Grav de tot, am stat 7 zile la terapie intensiva, mi-au plantat 3 stenturi si nu voi mai putea trai niciodata normal.

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:47 pm

   Nu exista date foarte clare despre valoarea limita a colesterolului la aceasta grupa de varsta. Este importanta evaluarea intregului profil lipidic pentru o estimare corecta.Valoarea colesterolului total poate sa nu fie prea mare, poate sa fie o greseala si nu inseamna neaparat un risc cardiovascular.

   Ghidurile in vigoare recomanda o prima evaluare a valorilor de colesterol si trigliceride in jurul varstei de 9-11 ani cand exista suspiciune de afectare genetica (hiperlipemii familiale). Este bine sa luati legatura cu medicul pediatru care v-a recomandat evaluarea profilului lipidic sa va explice motivul acestei investigatii.

   • Comentariu scris de Sergiu
    Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:18 pm

    De ce atat de tarziu, avand in vedere ca exista studii prospective bine elaborate care arata ca cantitatea de grasimi saturate din dieta si colesterolul marit au efecte negative asupra sanatatii arteriale (afecteaza negativ raspunsul vasodilatator al arterei brahiale) la baieti, chiar la varsta de 11 ani? http://circ.ahajournals.org/content/112/24/3786.long

    • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
     Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:33 pm

     Varsta de determinare este dupa recomandarile ghidului american de evaluare. Colesterolul este constituent al membranelor celulare, intervine in sinteza vitaminei D, a unor hormoni, in maturarea sistemului nervos. 25% din colesterolul total din organism este cantonat la nivel cerebral. Pentru organismele in crestere este importanta o cantitate adecvata de colesterol. Va subliniez ca 75% din colesterolul total este sintetizat in organism si doar 25% este cel adus prin dieta.
     Exista afectiuni severe renale, etc, care sunt insotite de modificari de profil lipidic in conditii speciale evaluarea facand parte din evaluarea bolii de baza. Pentru copii normali o prima evaluare de rutina pentru excluderea hipercolesterolemiei familiale este varsta pe care v-am transmis-o, varsta de la care probabil ca este recomandata initierea unui tratament specific medicamentos.
     Vreau sa va mentionez ca in cadrul hiperlipemiilor familiale valorile lipidelor sunt foarte mult crescute. Nu stiu motivul pentru care s-a facut evaluarea in cazul copilasului dvs si nu cred ca pot sa va dau un raspuns mai corect in situatia prezentata.

     • Comentariu scris de bancher
      Publicat la data de 22.3.2017, ora 4:59 pm

      a fost niste analize de rutina care, printre altele, au cuprins si colesterolul total. Nu s-a urmarit un scop anume, copilasul nu sufera de vreo boala.

 3. Comentariu scris de Adina
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 12:49 pm

  Analizele efectuate ieri la MedLife privind nivelul colesterolului indica o valoare a colesterolului total de 205 mg/dL, dintre care HDL cu valoarea de 54 mg/dL si LDL de 133,6 mg/dL fiind in afara intervalului de referinta.
  Toate celelalte analize uzuale de hematologie, biochimie, creatinina serica, glucoza serica, uree serica , trigliceridel, TGO, TGP, ca seric total, magneziu si siderimie se incadreaza in intervalul de referinta.
  Cum tratez colesterolul usor marit?

  Mentionez ca sunt de sex feminin si am varsta de 61 de ani.
  Multumesc,
  Adina

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:51 pm

   Foarte important pentru incadrarea valorii colesterolului intr-o anumita grupa de risc cardiovascular este evaluarea riscului dumneavoastra cardiovascular. Modificarile stilului de viata (daca sunt necesare): activitate fizica moderata, progresiva, ideal zilnica, reducerea consumului de grasimi saturate, cresterea consumului de fibre, fructe si legume, atingerea si mentinerea greutatii ideale, evitarea consumului excesiv de sare, cafea, zahar, etc. sunt importante la orice varsta. Din punct de vedere al tratamentului medicamentos si al necesitatii acestuia va trebui sa consultati un specialist care sa decida.

 4. Comentariu scris de Adina
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 12:49 pm

  Analizele efectuate ieri la MedLife privind nivelul colesterolului indica o valoare a colesterolului total de 205 mg/dL, dintre care HDL cu valoarea de 54 mg/dL si LDL de 133,6 mg/dL fiind in afara intervalului de referinta.
  Toate celelalte analize uzuale de hematologie, biochimie, creatinina serica, glucoza serica, uree serica , trigliceridel, TGO, TGP, ca seric total, magneziu si siderimie se incadreaza in intervalul de referinta.
  Cum tratez colesterolul usor marit?

  Mentionez ca sunt de sex feminin si am varsta de 61 de ani.
  Multumesc,
  Adina

 5. Comentariu scris de elenes
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 12:54 pm

  Buna ziua. Am remarcat pe parcursul anilor (de cand iau medicamente impotriva HTA) ca si valorile mi-au fost modificate. in sensul ca s-au marit. Asta cu toate ca tin regim alimentar. Acum 5 ani cand am fost depistat cu HTA, in urma analizelor, valorile erau normale. Si nu doar colesterol ce si glicemie. De cand cu tratamentul (Nebilet+Atacand) aceste valori s-au marit, de ex glicemia de la 86 la 100. Intrebarea este defapt de ce producatorii nu mentioneaza aceste aspecte in prospect sau macar medicul cardiolog sa mentioneze la prescriere.

  multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:58 pm

   In cazul dumneavoastra cresterea colesterolului si glicemiei nu se datoreaza medicatiei administrate. Tratamentul antihipertensiv cu reducerea si normalizarea valorilor de tensiune arteriala cu siguranta va reduc riscul de eveniment advers cardiovascular (accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut). Cu inaintarea in varsta, cresterea in greutate, reducerea activitatii fizice, obiceiuri alimentare nesanatoase, glicemia si valorile de colesterol se modifica. Este foarte importanta si mostenirea genetica (predispozitia de a dezvolta diabet zaharat sau boala cardiovasculara).
   In prospectele medicamentelor sunt enumerate foarte multe efecte adverse posibile, unele dintre ele fara legatura directa cu medicamentele respective tocmai din dorinta companiilor farmaceutice de a proteja pacientii. Cu tot respectul, nu cred ca medicatia prescrisa este factorul responsabil de aceste modificari ale analizelor dumneavoastra.

 6. Comentariu scris de cristian
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 1:49 pm

  Cim explicati ca pana in 1986 cand au fost introduse tratamentele cu statine, un nivel al colesterolului total de 240 era consiedrat normal. iar in cativa ani dupa accea acest nivel a scazut la 200 si ulterior la 180?

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:09 pm

   Valorile normale ale colesterolului total trebuie privite in ansamblu. Pe de o parte vis a vis de valorile fractiunilor de colesterol, pe de alta parte vis a vis de riscul cardiovascular al pacientului investigat.
   La pacientul cu risc mare de eveniment cardiovascular advers (pacient cu antecedente de infarct miocardic acut, accident vascular) valorile tinta ale colesterolului sunt mai mici decat la celelalte grupe.
   De asemenea, este foarte importanta valoarea LDL colesterol si HDL colesterol (colesterolul total putand fi crescut pe seama fractiunii bune a colesterolului si atunci nu inseamna un risc mare cardiovascular).
   Dupa aparitia statinelor au fost si sunt foarte multe studii care au stabilit eficienta acestei medicatii, indicatiile clare si dozele in functie de conditia medicala a fiecarui pacient. Studii in derulare exista in permanenta tocmai pentru a sustine indicatiile terapeutice ale acestei medicatii. Cu siguranta evolutia medicinei bazata pe dovezi a dus la cresterea sperantei de viata. Indicatiile tratamentului sunt in permanenta revizuite in functie de rezultatele studiilor efectuate pe loturi populationale mari, pe perioade lungi de timp pentru a putea vedea beneficiile medicatiei, posibile riscuri si efecte adverse. Datele cumulate, cu siguranta, sunt cauza modificarilor indicatiilor terapeutice.

 7. Comentariu scris de Cenzuratul
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 2:06 pm

  Se cunoaste ca grasimile trans (“trans fats”) au un efect negativ asupra nivelului colesterolului.

  Nu vi s-ar parea util ca informatiile nutritionale de pe alimente sa specifice si continutul de grasimi trans? (Acum se afiseaza doar totalul de grasimi si nivelul grasimilor saturate.) Organizatiile profesionale ale dvs nu ar trebui sa ceara autoritatilor impunerea obligativitatii afisarii info despre grasimile trans?

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:12 pm

   As fi fericita sa se interzica comercializarea oricarui produs alimentar care ne pune viata in pericol. Oare ce mai mancam?
   Din pacate, nu cred ca sta in puterea noastra de a influenta aceste lucruri.

 8. Comentariu scris de Madalina Groza
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 3:05 pm

  Buna ziua,

  Am efectuat de curand analize si valoarea colesterolului seric total este 223,6 mg/dl. Ar trebui sa acord o atentie sporita acestui rezultat sau este unul normal?
  Mentionez ca sunt femeie si am 43 de ani.
  Va multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:16 pm

   Este importanta evaluarea profilului lipidic complet, precum si evaluarea riscului dvs. cardiovascular. In functie de acesti parametrii se poate decide daca valoarea este normala sau nu. Este bine sa optati pentru un stil de viata sanatos si sa consultati un specialist.

 9. Comentariu scris de petre paul
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 3:20 pm

  Dna doctor,am colesterolul total 180,normal dar HDL prea mic ,iar LDL prea mare ,deci in afara intervaluluii de referinta.De ce se intampla acest lucru? Urmez tratament de cca 15 ani cu rosuvastatina de 10 mg.Multumesc !!

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:20 pm

   Tratamentul cu statina este doar o veriga in tratamentul dislipidemiei. Este foarte important sa se corecteze ceilalti factori de risc si sa se modifice stilul de viata. Cresterea activitatii fizice si reducerea in greutate, anumite obiceiuri alimentare benefice (consum crescut de peste) vor duce la cresterea HDL colesterolului. Reducerea consumului de grasimi saturate, activitate fizica moderata progresiva vor duce la scaderea LDL colesterolului. Important este sa intelegem si sa reparam ansamblul, nu sa utilizam doar o veriga.
   Mai mult de jumatate din ceea ce trebuie facut pentru reducerea riscului cardiovascular tine de fiecare in parte.

 10. Comentariu scris de cornel
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 8:57 pm

  Buna ziua,

  Periodic fac analize, profil lipidic care cuprind colesterol fractionat si lipide/trigliceride. Frecvent LDL colesterol iese rau,acum 1 luna a fost maxim 201 si colesterol total 250, trigliceridele de obicei ies bine dar lipidele sunt 760.Ce imporanta au lipidele ?Ar trebui sa fac tratament permanent cu crestor 10mg care mi s-a prescris, sau exista si alte variante de a controla colesterolul ,dieta,produse naturiste ? Mentionez ca am 45 ani si am un defect septal ventricular din nastere care nu este operabil. Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:30 pm

   Relatia medic-pacient este foarte importanta atat pentru dvs cat si pentru noi, pentru a obtine rezultate favorabile. LDL colesterolul de 201 este o valoare foarte mare iar pacientii cu aceasta valoare sunt incadrati in pacienti cu risc cardiovascular foarte mare, indiferent de alti factori asociati. Daca aveti recomandarea de tratament cu statina de la un coleg cu siguranta exista aceasta indicatie. Cu siguranta tratamentul v-a fost recomandat pentru a va fi mai bine. Defectul septal ventricular este o afectiune aparte fara legatura directa cu tratamentul cu statina. Lipidele serice includ colesterol cu fractiuni, trigliceride, chilomicroni, lipoproteine si de fapt, reprezinta ansamblul grasimilor plasmatice. Fiecare component are rolul lui bine determinat.
   Scaderea colesterolului poate fi obtinuta numai prin imbinarea unui stil de viata santos (reducerea consumului de grasimi saturate, cresterea activitatii fizice, scaderea in greutate) cu medicatie hipolipemianta daca este necesara. Produsele naturiste sunt de multe ori de calitate indoielnica si fara studii care sa sustina beneficiul consumului acestora. De asemenea, nu stim reactiile adverse posibile si nici modalitatea de contracarare a lor. Sa nu uitam ca majoritatea produselor naturiste sunt tablete preparate in laborator.

 11. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 9:15 pm

  In cazul unei persoane cu colesterol mărit, cu un infarct recent (Nov. 2016) si stent introdus, care ia medicamente anticoagulante, care este soluția pentru a efectua o operație de fisura anală?

  Trebuie oprit tratamentul cu medicația anticoagulanta? Poate acesta fi substituit?

  Mulțumesc in avans.

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:33 pm

   Vis a vis de tratamentul anticoagulant va trebui sa luati legatura cu medicul curant cu care sa stabiliti de comun acord atitudinea terapeutica in perioada perioperatorie. Tratamentul cu statina trebuie continuat nefiind contraindicat ci chiar un factor de protectie de evenimente cardiovasculare.

 12. Comentariu scris de Lehaci Florentin
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 9:29 pm

  D-na doctor, este usor de inteles ca valoarea colesterolului nu sufera modificari din senin. Stilul de viata dezordonat este cauza primara care genereaza efecte in lant, printre care si cresterea colesterolului. De ce nu se pune accent mai mult pe partea preventiva, iar medicii par ca se multumesc doar cu tratarea simptomelor? Cat de „benefice” pot fi tratamentele medicamentoase pentru scaderea colesterolului unui organism supraponderal? Cauza ramane netratata. Se creeaza impresia ca medicii sunt preocupati preponderent cu diminuarea afectelor, nu cu atacarea cauzei originare. In ciuda progresului medicinei, numarul bolnavilor a crescut. Oare de ce?

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:40 pm

   In ciuda progresului medicinei intr-adevar nr pacientilor cardiovasculari a crescut. Aveti foarte mare dreptate. Mare parte a acestei cresteri se datoreaza imbatranirii populatiei, cresterii duratei vietii, batranetea fiind o cauza majora a afectiunilor cardiovasculare. Din pacate, excesul ponderal nu are intotdeauna o legatura tip cauza-efect cu valorile lipidelor serice. Exista obezi cu valori scazute ale colesterolului. De asemenea, exista pacienti cu hiperlipemii familiale care sunt foarte slabi. Tratamentul medicamentos este intotdeauna parte dintr-un ansamblu care are drept prime modificari stilul de viata. Poate daca ati avut impresia ca un coleg insista foarte mult asupra medicatiei, acest lucru este datorat faptului ca veti lua un medicament care poate sa va influenteze multi parametri pe care e bine sa-i cunoasteti si sa stiti cum sa actionati in anumite circumstante. Modificarea stilului de viata este cu siguranta, mentionata de orice medic ca parte vitala in tratamentul oricarei afectiuni. Din pacate, vis a vis de acest aspect, rolul este al dumneavoastra.

 13. Comentariu scris de mihai
  Publicat la data de 21.3.2017, ora 11:57 pm

  Este in regula sa avem un colesterol total mare atat timp cat raportul colesterolul bun-rau este OK? Sau trebuie sa tintim sa avem un colesterol total scazut indiferent de raportul colesterolului bun-rau?

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:44 pm

   Ca parametru de evaluare a riscului cardiovascular global exista raportul colesterol bun la colesterol total. In conditiile in care acest raport este peste 24% inseamna ca suntem protejati. Scaderea raportului sub 10% reprezentand un risc cardiovascular suplimentar. Nu este importanta doar valoarea colesterolului total si a fractiunilor, ci si proportia de colesterol bun din cantitatea de colesterol total. Exista si alte particule aterogene (VLDL colesterolul) care crescute inseamna un risc suplimentar cardiovascular, o forma de ateromatoza mai agresiva si rapid progresiva.

 14. Comentariu scris de Daniel
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:02 am

  Dna Doctor,
  Daca colesterolul se depune pe peretii vaselor de sange si le “infunda” , ar insemna ca acest proces sa fie devastator pt. vasele mici de sange , nu ? de ce nu e asa ?

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:48 pm

   Exista cu siguranta un grad mare de afectare a microcirculatiei in conditiile in care exista ischemia vaselor mari. Afectarea microcirculatiei este o patologie separata, existand dovezi vis a vis de efectele pleiotrope ale statinelor si la nivelul microcirculatiei.

 15. Comentariu scris de Sergiu
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 9:21 am

  Am opusul intrebarii lui “Cristian” cu privire la valorile considerate normale pentru colesterolul seric.
  De ce sunt considerate normale colesterolul total sub 200 mg/dl, iar LDL sub 100 mg/dl, cand exista studii care arata ca riscul de ateroscleroza este minimizat abia la colesterol total sub 150 si LDL sub 70?

  Studiile arata ca un nivel de 150-200 mg/dl pentru colesterol total nu este lipsit de riscuri, conform:
  http://www.ajconline.org/article/0002-9149(89)90444-X/abstract – “the only absolute prerequisite for a fatal or nonfatal atherosclerotic event is a serum total cholesterol level >150 mg/dl”

  De asemenea, nivelul de 50-70 mg/dl pentru LDL este tipic pentru nou-nascuti, populatii in care nu intalnim evenimente aterosclerotice, si celelalte primate:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15172426 – “data from multiple lines of evidence consistently demonstrate that the physiologically normal LDL level and the thresholds for atherosclerosis development and CHD events are approximately 50 to 70 mg/dl”

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:55 pm

   Indicatiile initierii medicatiei cu statina precum si dozele sunt ca urmare a rezultatelor unor studii populationale largi, pe o perioada mai lunga de timp. Pentru initierea unui tratament este important: varsta pacientului, profilul de risc cardiovascular individual, antecedentele personale de afectare vasculara, valorile colesterolului si trigliceridelor.
   In functie de riscul individual se stabileste indicatia de tratament. Exista date care sustin administrarea statinei si in preventie primara, inainte de aparitia unui eveniment cardiovascular, indicatia este functie de profilul individual.
   Valorile LDL colesterol de 100 mg% pot fi mari in anumite grupe populationale, tinta fiind sub aceasta valoare. Nu exista o valoare limita a colesterolului sau a trigliceridelor valabila pentru toata lumea. Valorile se interpretaza individualizat.

 16. Comentariu scris de Mihai Voicu
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 9:36 am

  Buna ziua…. Sufar de hipotiroidism, am fost operat de tiroidectomia totala a glandei tiroide …. Dupa operatie, colesterolul totoal este la minim 250 ….. Sunt un tip atletic si destul de echilibrat alimentar !

  Ceva sfaturi / recomandari ar fi binevenite…

  Multumesc in avans si va doresc o primavara frumoasa si sanatoasa !!

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:00 pm

   Tratamentul de substitutie in cazul tiroidectomiei totale este obligatoriu si salvator. Este benefic in afara statusului eutiroidian si evaluarea si corectia factorilor de risc cardiovascular printre care si valorile lipidelor serice. Este bine sa fiti evaluat de un medic specialist daca din punct de vedere endocrinologic parametrii sunt reglati. In echipa multidisciplinara (endocrinolog, cardiolog) si bineinteles cu acordul dvs. se va gasi cea mai buna solutie terapeutica vis a vis de valorile determinate.

 17. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 9:39 am

  buna ziua,

  La ultimele analize a reiesit colesterolul total 330 HDL-46, LDL-279 (barbat 35 ani). Este o problema genetica in familie, tatal meu are valori ale colesterolului total de 400 la varsta de 66 de ani. Ce fel de investigatii/analize ar trebui sa fac sa am o imagine la zi a starii actuale? Nu am facut inca tratament, stiu ca se impune dar as vrea sa incerc mai intai o varianta naturista. Ce ati putea recomanda? Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:03 pm

   Prezenta hiperlipemiei familiale va incadreaza in risc cariovascular crescut. Este foarte important sa fiti luat in evidenta de un coleg nutritionist impreuna cu care sa stabiliti cea mai buna atitudine terapeutica. Este foarte importanta si relatia de incredere si colaborare medic-pacient.

 18. Comentariu scris de Dragos D.
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 10:11 am

  Buna ziua,
  Ultimele valori dincolo de referintele normale in urma analizelor sunt urmatoarele:
  LDL =166
  CHOL=221
  TG=203
  Lipide totale=790
  Totodata medicul de la clinica Medicover mi-a comunicat ca am un profil lipidic.
  Am urmat un tratament de aprox 2 luni Lypantil ptr scaderea trigliceridlor si am facut o eruptie cutanata la nivelul mainilor. L-am intrerupt si am schimbat tratamentul pe Omacor pentru alte doula luni.
  Totusi nivelul trigliceridelor nu a scazut suficient sa ajunga in parametrii normali de referinta.
  Ce alte optiuni, recomandari sau orice alte sfaturi imi puteti sugera pentru a tine sub control aceste valori.
  Am 45 de ani, fumator, activitate fizica moderata, lucru zilnic la birou.

  Multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:07 pm

   Avand in vedere faptul ca ati fost evaluat de un coleg, cu siguranta ati fost informat care sunt factorii dvs de risc cardiovascular. Din punct de vedere al modificarii stilului de viata, renuntarea la fumat, dieta, cresterea activitatii fizice, sunteti mai mult decat medicul dvs. Faptul ca ati prezentat o eruptie cutanata in timpul administrarii Lypantil cred ca necesita un consult alergologic cu stabilirea implicarii Lypantilului in aceasta eruptie. Atitudinea medicamentoasa si reevaluarile periodice trebuie sa le stabiliti cu medicul dvs. curant.

 19. Comentariu scris de Mihai M
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 10:22 am

  Eu personal sunt convins de faptul ca alimantatia si stilul de viata joaca un rol major in valorile colestelorului precum si sanatatea aparatului cardeo-vascular.

  Ce sfaturi de alimentatie dati pacientilor dumneavoastra?

  Personal de 2 ani si jumatate consum exclusiv alimente de origine vegetala, evitand alimentele rafinate si procesate industrial (zahar, ulei etc). Nu mi-am facut de 10 ani analize… Credeti ca ar fi indicat?… La 45 de ani impliniti sunt activ fizic, merg pe jos cam 40km pe saptamana si alerg alti 40 pana la 100km… tensiunea arteriala e 70/110.

  • Comentariu scris de Sergiu
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 10:57 am

   Oarecum off-topic: nu sunt medic, dar din cate stiu, consensul medical este ca o dieta precum a dvs. necesita suplimentarea cu Vitamina B12. Sper ca faceti acest lucru.

   • Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 22.3.2017, ora 1:46 pm

    Bineinteles… De altfel supliment de B12 nu strica nici “carnivorilor”…
    B12 e produs de bacterii. Exista in alimente de origine anumala in masura in care exista in hrana animalelor respective.

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:13 pm

   Valorile colesterolului sunt influentate de genetica, varsta (existand un profil de variabilitate cu crestere pana in jurul varstei de 70 ani, ulterior evolutie in platou si scadere) si bineinteles de stilul de viata.
   Vis a vis de alimentatie, recomandarile mele sunt in a evita alimentele grase, excesul de grasime saturata, produse rafinate, dulciuri concentrate, de preferat consum de carne slaba (peste, curcan). Este foarte important respectarea unui regim de odihna, efectuarea zilnica a unei activitati fizice.
   Avand in vedere ca aveti peste 45 de ani ar fi util o evaluare de rutina a unor parametri de laborator, de multe ori dieta vegetariana putand fi deficitara in anumiti constituenti.

   • Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 22.3.2017, ora 3:21 pm

    Multumesc pentru raspuns.
    Recomandarile dumneavoastra legate de alimentatie sunt in linie cu ceea ce am invatat si eu de-a lungul anilor si cu recomandarile urmate cu succes de parintii mei. As face o singura mentiune. Uleiurile vegetale, inclusiv cele presate la rece ar trebui incluse in categoria alimentelor rafinate si nu trebuie consumate decat ocazional in cantitati mici – de exemplu cativa stropi peste o salata.

  • Comentariu scris de Dedalus
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:26 pm

   Valorile momentane ale tensiunii sunt doar indicative. Singura modalitate de a vedea clar tensiunea este un Holter.

   Factorii care influenteaza tensiunea sunt enorm de multi, incepand cu acuratetea aparatului cu care luati tensiunea….

   ===

   O dieta exclusiv cu produse de origine vegetala este aproape imposibil de echilibrat. Mai devreme sau mai tarziu carentele se manifesta.

   Din acest motiv exista fie posibilitatea suiplimentarii cu vitaminele ce nu se gasesc in produsele vegetale, fie posibilitatea vegtarianismului partial (spre exempluy o zi pe luna se consuma carne totusi, sau din produsele de origine animala se alege unul – de exemplu pestele – care se manaca totusi din cand in cand).

   • Comentariu scris de Mihai M
    Publicat la data de 22.3.2017, ora 3:01 pm

    Este discutabil…

    Mai degraba as zica ca o dieta sa zic asa “standard” e imposibil de echilibrat… a se vedea epidemia de hipercolesterolemie… Colesterolul exista in orice celula animala si lipseste cu desavarsire in orice celula vegetala…

    Inca nu am gasit un nutrient care sa lipseasca din plante… Vitamina B12 e produsa de bacterii, vitamina D o producem la soare… de altele nu stiu.

    Da, un regim stict vegan e oarecum extrem in cultura si aria noastra geografica. Recomandarile doamnei doctor referitoare la dieta sunt foarte OK. parintii mei urmeaza un regim de genul asta si la 70+ de ani sunt amandoi activi si sanatosi.
    As adauga insa organismul este recunoscator daca alimente de origine animala nu sunt prezente la fiecare masa.

 20. Comentariu scris de Ovidiu
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 10:41 am

  Bună ziua!
  Am făcut recent o analiză de sânge. La colesterol mi-a ieșit o valoare de 203, dar la LDL colesterol văd o cifră de 181 față de un interval normal de 0 – 100. Doctorul mi-a recomandat tratament pe șase luni cu Crestor. Diferența la LDL colesterol mi se pare mare față de intervalul de referință. Ar trebui să fac ceva mai mult dincolo de tratamentul prescris și de adoptarea unui regim mai atent ales?
  Mulțumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:18 pm

   In conditiile reevaluarii parametrilor lipidici in cursul tratamentului hipolipemiant este foarte important discutarea acestora cu medicul care v-a recomandat tratamentul. Modificarea stilului de viata este de asemenea, foarte importanta pentru a putea obtine rezultate bune. Mentionez ca e important sa modificam stilul de viata, prin masuri pe termen lung si nu specific adoptarea anumitor regimuri care ar insemna modificari de scurta durata cu revenire la initial.

 21. Comentariu scris de Nicolae Alexa
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 12:41 pm

  Am LDL la valoarea de 41 fata de 45-101 indicii de referinta conform raportului de analize medicale. Restul valoruilor sunt intre limitele de referinta: colesterol total, HDL, trigliceridele….Mi s-a spus ca este un risc de probleme cardiace. Fac un tratament pt tensiune cu Hartil si Leridip. Va rog sa imi spuneti daca este o situatie ingrijoratoare sa ai colesterolul bun sub limita normala si ce se poate lua. Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Corina Popa
   Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:24 pm

   Probabil ca HDL colesterolul este 41. Scaderea HDL colesterolului poate sa semnifice in timp un factor de risc suplimentar cardiovascular. Cresterea activitatii fizice poate duce la cresterea HDL colesterolului. Consumul de produse bogate in acizi grasi polinesaturati poate duce la cresterea HDL colesterolului. Un pahar de vin rosu poate creste HDL colesterolul.

 22. Comentariu scris de Dedalus
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:21 pm

  Stim ca valorile analizelor trebuie interpretate “in context clinic”.

  Mi-ati putea spune in ce situatii valorile colesterolului rezultate din analize, aflate in afara limitelor “normale” ar putea totusi sa nu prezinte o semnificatie clinica?

 23. Comentariu scris de Dedalus
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 2:28 pm

  Care ar fi valorile de atentie ale colesterolului pentru riscul de AVC ischemic?

  Multumesc?

 24. Comentariu scris de Stegaroiu Grigore
  Publicat la data de 22.3.2017, ora 5:56 pm

  De cativa ani am colesterolul marit (analizele de o saptamana arata colesterol total 229, HDL 49,80 si LDL 217) Anterior am luat medicamente pe baza de statine dar am avut dificultati mari la mers. Mi s-a recomandat KRILLul ca fiind f. eficace.
  Ce-mi recomandati ?

 25. Comentariu scris de Ionut
  Publicat la data de 23.3.2017, ora 7:01 pm

  Buna ziua, am 29 ani si am facut recent analize de sange si mi-au iesit urmatoarele rezultate:
  Colesterol total: 241
  HDL: 51
  Colesterol VLDL calculat: 48
  Trigliceride: 241
  LDL: 168
  Lipide: 873
  In afara de colseterol hdl care e in intervalul de referinta doate celelalte analize sunt marite.
  Pot sa incerc sa reglez eu totul prin schimbarea stilului de viata (alimentatie, sport) sau trebuie sa ma adresez neaparat unui medic, eventual cardiolog?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !