Care sunt simptomele otitei seroase si cum o tratam? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

La ce varsta poate sa apara otita seroasa? Care sunt principalele simptome si care sunt cauzele ce duc la aparitia ei? Cum o tratam? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Articole similare:

 1. Care sunt primele semne ale sinuzitei si cum o putem trata? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 2. Cand trebuie operata deviatia de sept? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 3. Cand trebuie scosi polipii la copii? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 4. Cum tratam parodontoza? Dr. Ana Maria Raducu, medic specialist stomatologie, a discutat online cu cititorii
 5. Care sunt cauzele otitei, ce simptome prezinta si cum o putem trata? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , ,

31 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 7:06 pm

  Buna ziua,

  Fetita mea care are 3 ani si 4 luni se plange din ce in ce mai des ca ameteste brusc si am observat ca si cere sa fie dat mai tare sonroul la TV cand se uita la desene. De asemenea, are mult mai des ca inainte crize de plans necontrolate, adesea fara motiv.

  Mentionez ca febra nu a facut, dar e mult mai greu s-o conving sa manance.

  Ce ma sfatuiti sa fac?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:05 am

   Cel mai probabil are o otita seroasa “äscunsa”, nedureroasa, care doar ii creaza o senzatie de ureche infundata, de aceea da TV mai tare si lichidul din urechea medie preseaza asupra urechi interne si poate da si ameteala. Lipsa poftei de mincare este de la nasul infundat, care cel mai probabil il are. otita seroasa se formeaza atunci cind nasul este infundat.
   Trebuie sa mergeti neaparat la un consult ORL unde sa va recomnade un tratament corect pt aceasta otita seroasa.

 2. Comentariu scris de Catalina
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 7:13 pm

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticata cu otita seroasa si am primit ca tratament injectii cu Dexamethasone. Am facut 3 injectii dar nu observ nicio ameliorare. Este indicat acest tratament? Mi s-au recomandat in total 5 injectii dar avand in vedere ca nu observ nicio imbunatatire nu as mai vrea sa le fac si pe celelalte.

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:07 am

   Tratamentul unei otite seroase este unul complex, de decongestionare a nasului, antinflmator, mucolitic si antialergic. Vi s-a dat numai aceste injectii cu dexametazona.

 3. Comentariu scris de Ionel V.
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 7:14 pm

  Buna ziua! Este indicat tratamentul homepat in cazul otitelor? Si inca intrebare, cat de periculoase sunt otitele netratate corespunzator si care revin (in cazul meu, otita imi tot reapare si nu stiu daca este din cauza tratementelor aplicate sau din cauza faptului ca imi place sa merg foarte des la bazinele de inot)? Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:10 am

   Eu stiu sa tratez problemele de sanatate ORL doar alopat. Otita seroasa este o boala care trece greu si tratamentul este unul complex si poate recidiva usor datorita nasului infundat. Trebuie sa va rezolvati obstructia nazala. Nu este de la bazin.

 4. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 7:22 pm

  Baiatul meu de 5 ani are otita seroasa si doctorul a zis ca trebuie sa-i fac punctie in timpan. Nu vreau sa fac operatie copilului. Ce sa fac?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:16 am

   La otita seroasa se incearca un tratatament medicamentos cam 2-3 sapt si dupa aceasta perioada daca nu a avut succes se incearca interventia chirurgicala: scoaterea vegetatilor adenoidiene si aceasta punctie cu drenajul cavitatii timpanice.

 5. Comentariu scris de Dorina
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 7:28 pm

  Buna ziua! Fetita mea are 4 anisori si mi-a facut de 2 ori otita, pentru care a primit tratament de la medic, dupa care am avut din nou probleme si ni s-a spus ca acum are otita seroasa bilaterala, iar domnu doctor ne-a avertizat ca e posibil sa trebuiasca scosi polipii. Ce putem sa facem ca sa scapam de otite? Nu se poate fara operatie? Cum o pot eu proteja sa nu se mai imbolnaveasca? Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:22 am

   Sa nu se imbolnaveasca…. sa il tineti intr-un “glob de sticla”. Ca altfel… cam greu sa il feriti de germenii care sunt tot timpul pe linga, ar trebui sa il feriti de colectiviate si sa ii asigurati corpului cat mai multa caldura, adica sa il protejati de curenti de aer rece. Otita seroasa se agraveaza datorita prezentei polipilor, de aceea scoaterea polipilor este cea mai buna decizie pt a nu mai recidiva otita.

 6. Comentariu scris de Marian
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 9:55 pm

  Buna ziua,
  Lucrez intr-o farmacie veterinara.este posibil ca mirosurile prezente sa imi fi cauzat otita seroasa?mentionez ca simptomele alergice sunt foarte sterse,doar un prurit ocular.de asemenea deviatia de sept nu este foarte grava.

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:26 am

   In mod clar aveti o rinita cronica hipertrofica dezvoltata datorita aerului “intens” din farmacie si a prafului care va obstructioneaza fluxul de aer din nas si prin urmare aveti o cauza de a se forma otita seroasa si de a persista. Trebuie sa mergeti la un consult ORL sa vi se dea tratament pt aceasta rinita.

 7. Comentariu scris de Alina M.
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 10:03 pm

  Cum se diagnosticheaza otita seroasa la bebelusi?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:26 am

   Otita seroasa la bebelusi se diagnostigheaza prin examen clinic ORL, examen otoscopic si timpanograma.

   • Comentariu scris de Alina M.
    Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:46 am

    Ce se intampla daca medicul se uita in urechile bebelusului si spune ca “i se pare ca mai are otita, dar nu sunt sigur”, iar timpanograma cu sonda de 226Hz indica ca e de tip C, ce trebuie facut?

    • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
     Publicat la data de 5.4.2017, ora 12:13 pm

     In momentul acesta este in stadiul intermediar, s-au eliminat serozitatiile din urechea medie si a ramas o presiune negativa a aerului, adica nu se ventileaza inca bine cavitatea timpanica, trompa lui Eustachio inca nu functioneaza cum trebuie. Mai trebuie insistat pe suflat nasul des si mentinut nasul decongestionat: fara secretii. In 2 sapt daca nu raceste o sa fie perfect.

 8. Comentariu scris de Alina M.
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 10:06 pm

  Ce tratament se impune pentru otita seroasa la bebelusi?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:28 am

   Tratamentul otitei seroase se da in cadrul unui consult ORL unde se practica acel examen clinic si se vede daca este otita si ce fel de otita.

   • Comentariu scris de Alina M.
    Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:42 am

    Va multumesc!
    Exista mai multe tipuri de otite seroase?
    Care este tratamentul pe tipuri?

    • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
     Publicat la data de 5.4.2017, ora 12:17 pm

     Ca la orice boala exista: otita seroasa acuta ( daca tine pina la 3 sapt), otita seroasa subacuta ( intre 3sapt- 3 luni) si otita seroasa cronica ( daca tine mai mult de 3 sapt).
     Trataamentul unei otite seroase acute este tratamentul virozei respiratorii si tratamentul otitei subacute si cronice este extragerea vegetatiilor adenoidiene chirurgical +/- o miringotomie cu montare tub aerator transtimpanal.

     • Comentariu scris de Alina M.
      Publicat la data de 5.4.2017, ora 12:43 pm

      Bebelusul nostru are otita seroasa cel putin de la o luna, cand nu a trecut otoemisiunile, si acum la peste 6 luni inca mai are. A trecut atat de mult timp pt ca nimeni nu a fost in stare sa detecteze aceasta otita…a trebuit sa ajungem in Germania.
      Nu i-a aparut, insa, nicio complicatie din cele mentionate de dumneavoastra. Exista posibilitatea sa nu aiba complicatii?

 9. Comentariu scris de Alina M.
  Publicat la data de 4.4.2017, ora 10:08 pm

  Dupa cat timp poate conduce otita seroasa netratata la complicatii mai mari in cazul bebelusilor?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:30 am

   Fiecare om se vindeca in “timpul lui”, nu este o regula. Deobicei dupa o luna de otita seroasa trebuie sa te gindesti ca ar putea sa apara complicatii.

   • Comentariu scris de Alina M.
    Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:43 am

    Ce fel de complicatii pot aparea si cum pot fi acestea identificate?

    • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
     Publicat la data de 5.4.2017, ora 12:18 pm

     Complicatiile sunt mult: cea mai importanta este aparatia otitei purulente, cu febra si durere otica si exteriorizarea secretiilor purulente transtimpanal in conductul auditiv extern.

 10. Comentariu scris de Adrian
  Publicat la data de 5.4.2017, ora 11:48 am

  Buna ziua,
  Fetita mea, in varsta de 5 ani si jumatate a avut anul trecut, la inceputul verii doua otite cu timpan perforat, la aproximativ 2 luni diferenta una de cealalta. Totul s-a vindecat si am crezut ca am scapat. Mentionez: medicul de ORL a confirmat dupa a doua perforare ca timpanul este vindecat. Mentionez ca am fost intre timp la inca doi doctori ORL care ne-au dat doar antiinflamatoare si antialergice in speranta ca se va rezolva ceva. Nu a fost nici o inbunatatire cu aceste tratamente.
  De vreo cateva luni insa am obervat faptul ca nu aude bine. Acest fapt s-a confirmat printr-o proba de audiometrie(cred ca asa se zice) prin care am aflat ca nu aude aproape de loc cu urechea dreapta(nervul nu este afectat). De asemenea timpanogramele indica un raspuns aproape zero al acetui timpan. Am primit acum inca un tratement cu dexa, humex si sirop de tuse. Dupa acest tratament se considera o operatie de polipi(cred) daca nu se elibereaza urechea.

  Care este parerea dvs? Ce as mai putea face inainte de a ajunge la anestezie generala?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 5.4.2017, ora 12:10 pm

   Mda… la ce istoric are de otite netratate si o timpanograma B ar trebui sa o operati de polipi. Nu se elibereaza urechea medie complet pina nu o sa ii scoateti polipii.
   Eu zic ca ati bagat destule medicamente in copil, mai degraba faceti mai repede operatia de polipi. Cu cat stati mai mult cu polipii mari cu atit nu o sa mai functioneze trompa lui Eustcahio cum trebuie si apoi o sa faca disfunctii tubare.

 11. Comentariu scris de Tatiana
  Publicat la data de 8.4.2017, ora 10:16 pm

  Sarut mana,
  la o otita medie seromucoasa la copil de 2 ani – e suficienta decongestionarea nasului sau trebuie sa scada considerabil in marime si polipii? Copilul e sanatos, fara secretii nazale, fara fornait, fara tuse, insa la otoscopie se tot vede lichid galben. Inca ceva, exista un tratament tintit pentru polipi chiar daca nasul nu are secretii nazale?
  Va multumesc!

 12. Comentariu scris de george
  Publicat la data de 14.5.2017, ora 10:32 pm

  Buna seara. Am si eu o problema cu urechea dreapta de vreo 2 sapt cand inghit parca imi aud timpanul cum trosneste si aud tot felul de sunete doar cand inghit numi vajaie numi tiuie si nu ma doare, folosesc spray audispary d 5 ori pe zi mi-am pus dusul cu apa calduta pe ureche si m-am curatat apoi cu un betisor de ureche a iesit doar un pic de clei rosu inchis dar degeaba tot aud acel sunet cand inghit si acum parca il aud si un urechea stanga cateodata. Cand ma tin de nas si acopar urechea stanga si fortez mi se aude un fasait in cea dreapta ca si cum sar desfuna dar pentru 15 sec si pe urma revine acel sunet la inghitire am incercat sa mai o scobesc dupa dus dp ce dau cu spray dar nu mai iese nimik . va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat va multumesc.

 13. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 8.6.2017, ora 7:37 pm

  Buna seara vreau sa va spun cateva antrebari.am niste probleme de 2 ani ametesc tot timpu am o stare de rau an corp zilnic mie rau la galagie la lumina si parca ami apasa ceva pe urechi ….trebuia sa fac teste vestibulare dar nu am avut posibilitatea si am fost si la psihiatru mia spus ca fac atacuri de panica mia dat tratament dar degeaba si vreau sa stiu daca e posibil sa fie de la urechi .va multumesc

 14. Comentariu scris de Marcela
  Publicat la data de 22.9.2017, ora 7:18 am

  Ce este de facut cand un copil de 9 ani are hemoragii nazale de la varsta de 6ani, iar acum sangele curge mai des si mai mult si din ambele nari cateodata. Am fost si la trei medici orl dar acelasi tratament tarosin si vitamina A picaturi.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !