Care sunt cauzele icterului la bebelusi? Dr. Popescu Florentina, medic specialist pediatru, a discutat online cu cititorii

Ce este icterul si cum se manifesta la nou nascut si sugar? Care sunt cauzele si factorii favorizanti? Ce optiuni de tratament exista si ce probleme pot aparea din cauza icterului la bebelusi? Dr. Popescu Florentina, medic specialist pediatru, a discutat online cu cititorii.


Dr. Popescu Florentina este medic specialist pediatru in cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit. Intra pe pagina online pentru programari.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos

Articole similare:

 1. Care sunt semnele unui ficat cu probleme? Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu cititorii
 2. Care sunt cauzele otitei, ce simptome prezinta si cum o putem trata? Dr. Andreea Mezei Negrila, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 3. Care sunt riscurile si ce afectiuni semnaleaza rectoragia? Dr. Golia Ciprian, medic chirurg proctolog, a discutat online cu cititorii
 4. Care sunt cauzele migrenelor, ce simptome prezinta si cum alegem tratamentul potrivit? Dr. Oana Neagu, medic primar neurologie, a discutat online cu cititorii
 5. Cum recunoastem artrita psoriazica? Dr. Alina Posea, medic specialist reumatologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , , , , , ,

15 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Coman Cosmin
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 9:37 am

  Care este perioada maxima pina la care poate trece icterul fiziologic al nou-nascutului? Baiatul meu are 1 luna si inca are semne de icter fiziologic (albul ochilor e ca albusul de oua si e destul de rosu la fata), desi pina acum are scaune normale, mananca normal (de la san) si creste in greutate. Ce masuri ar trebui luate?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:49 am

   Icterul fiziologic dureaza pina la virsta de 7-10 zile. Probabil este icter cauzat de alimentatia la sin. Daca icterul dureaza mai mult de 2-3 saptamini copilul trebuie examinat si eventual efectuate analize pentru a se exclude o alta cauza de icter. Icterul la sin poate dura mai mult, peste 1 luna. Uneori poate persista o nuanta galbuie pe toata perioada alaptarii.

  • Comentariu scris de Ana
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 1:15 pm

   Baietelul meu care acum are 3 ani si 3 luni a avut icter 3 luni de zile. Factorul care a favorizat mentinerea lui a fost alaptatul. La recomandarea medicului am facut si ecografie la ficat la 1 luna – totul era in regula. Recomandarea mea este sa nu intrerupeti alaptatul – indiferent de parerile celor din jur. Am fost sfatuita sa intrerup alaptarea, sa introduc formula, sa congelez laptele de san si apoi sa il incalzesc la abur…si multe, multe alte sfaturi.
   Copilul a fost galben ca papadia timp de 3 luni, m-am incapatanat sa alaptez si am continuat pana la 2,5 ani.

 2. Comentariu scris de Diana
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:32 am

  Buna ziua,

  voiam sa va intreb daca icterul survenit in urma incompatibilitati de grupa sanguina este ceva grav.

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:57 am

   In incompatibilitate de grup sau rh poate sa apara o bilibubina potential periculoasa- cea in urma careia apare icterul . Copilul trebuie urmarit cu mare atentie inca de la nastere, in sectia de neonatologie pentru a se urmari valoarea bilirubinei. Este foarte posibil sa fie nevoie de fototerapie inca din primele 24 de ore de la nastere. Daca fototerapia esueaza,se face exsangvinotransfuzie.

 3. Comentariu scris de Lidia
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:32 am

  Putem face ceva in timpul sarcinii pentru a preveni aparitia icterului?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:07 am

   In timpul sarcinii mama trebuie sa fie bine urmarita de un medic ginecolog, care sa ii recomande efectuarea de analize pentru a exclude diverse boli ce pot afecta fatul, care la rindul lor pot cauza icter. Mama trebuie sa evite pe cit posibil contactul cu diversi virusi sau bacterii sau sa primeasca medicamente nerecomandate in timpul sarcinii. De asemenea este important ca medicul ginecolog sa stie ce grup si rh sunteti sau daca aveti o boala de singe ( sferocitoza, talasemie, etc). In cazul in care mama are rh negativ, se poate face imunoglobulina andi-D.

 4. Comentariu scris de Lidia
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:34 am

  De ce apare de fapt aceasta boala la nou-nascuti? Cum putem avea noi mai multa grija sa nu se intample acest lucru?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:21 am

   Icterul fiziologic apare la 68 % din nou-nascutii la termen si la 80 % la prematuri. Apare datorita unor particularitati fiziologice ale nou-nascutului: exista o hiperproductie de bilirubina, transportul bilirubinei catre ficat este mai scazut, transformarea bilirubinei indirecte in cea directa este mai scazut, circuitul hepato- enetro- hepatic este mai crecut. Apare in zilele 2-3 de viata si dureaza pina la 7-10 zile. Sunt si anumiti factori favorizanti pentru icter: diabetul matern, medicamente luate de mama in timpul nasterii, cauze obstreticale, altitudenea crescuta, sexul masculin, etc. Cea mai frecventa cauza de icter la sugar este cel aparut prin alimentatia copilului la sin. 30 % din copiii alimentati la sin fac icter. In cazul in care dureaza peste 2-3 saptamini, copilul trebuie examinat de un medic pediatru pentru a exclude alte cauze de icter si pentru a evalua valoarea bilirubinei. In functie de valoarea acesteia se poate sau nu administra tratament. Sunt si alte cauze de icter, de aceea de multe ori parintii sunt sfatuiti sa efectueze anumite analize pentru copil.

 5. Comentariu scris de Clara
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:37 am

  Buna ziua doamna doctor,

  Cad de ingrijorati ar trebui sa fim daca copilul nostru se naste cu icter? Este o problema grava? Cum se poate trata?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:26 am

   Buna ziua,
   Un icter aparut in primele 24 de ore este un icter patologic. El trebuie sa fie bine urmarit de medicul neonatolog pentru a efectua tratamentul cel mai adecvat. Tratamentul se face in functie de valoarea bilirubinei.

 6. Comentariu scris de Simona
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 10:47 am

  Buna ziua,

  Sunt insarcinata si am grupa de sange 0. am inteles ca exista riscul unei incompatibilitati de grupa intre mine si partenerul meu care are grupa A, icompatibilitate ce ar putea duce la aparitia icterului la nastere. Este acest lucru adevarat? Am facut analiza de sange si am descoperit ca anticorpii de grupa A din sange sunt absenti. Inseamna ca nu suntem incompatibili? Care sunt riscurile noastre? Cat de mare este riscul ca bebelusul sa faca icter la nastere?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:33 am

   Buna ziua,
   Asa este. Poate sa apara un icter prin incompatibilitate de grup. Grupa copilului poate sa fie O sau A. Riscul exista daca are grupa A. Chiar daca nu este incompatibilitate de grup, poate sa faca un icter fiziologic.

 7. Comentariu scris de Ramona Manda
  Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:03 am

  Bebelus de 2 luni, alaptat exclusiv la san, are episoade icterice. Concomitent are scaune rare, face moale dar cantitativ dupa supozitor.
  Au legatura cele 2 fenomene? Cat de periculos este icterul la aceasta varsta?

  • Comentariu scris de Dr. Popescu Florentina
   Publicat la data de 13.7.2016, ora 11:44 am

   Poate sa fie icter la sin. Daca icterul dureaza peste 2-3 saptamini, copilul trebuie consultat de medicul pediatru si efectuat analize (in special bilirubina) pentru a evalua riscul de icter nuclear si pentru a exclude alte boli care pot favoriza icterul. La unii copii scaunele rare pot influenta intensitatea icterului.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !