Care sunt beneficiile consumului de alimente fermentate si cum ar trebui sa le includem in alimentatie

De la iaurt, varza acra si chefir, la kombucha, kimchi si tempeh, consumatorii de alimente fermentate spera ca bacteriile benefice, care se gasesc in aceste alimente, pot stimula sanatatea organismului prin cresterea populatiilor de bacterii bune la nivelul intestinului, asa cum sugereaza unele cercetari de specialitate. Care sunt, mai exact, beneficiile consumului de alimente fermentate si cum ar trebui sa le includem in alimentatie?

Ar putea alimentele fermentate sa ne stimuleze sanatatea?

“Daca consumi o dieta bogata in alimente fermentate, tractul gastro-intestinal este populat de organisme sanatoase,” declara nutritionistul Robert Hutkins, profesor la Universitatea din Nebraska, scrie webmd.com.

Se estimeaza ca aproximativ 100 de trilioane de microorganisme populeaza intestinul, iar prezenta acestora joaca un rol deosebit de important pentru sanatatea intregului organism, desi rolul acestora nu este inteles pe deplin.

Bacteriile bune influenteaza modul in care functioneaza metabolismul si sistemul imunitar, iar aceste doua aspecte ale sanatatii joaca un rol central in prevenirea bolilor cronice, in special a cancerului colorectal, obezitatii si diabetului.

“Atunci cand numarul bacteriilor bune il depasesc pe cel al bacteriilor daunatoare, este mai putin probabil sa se dezvolte conditile pe care le cunoastem a fi puternic asociate cu obezitatea si anumite tipuri de cancer,” declara Kristin Kirkpatrick, dieteticiana in cadrul Cleveland Clinic din Ohio.

In timpul fermentatiei, bacteriile vii descompun componentele alimentelor consumate, precum zaharul, ceea ce face ca aceste alimente sa fie mai usor de digerat, iar nutrientii acestora absorbiti cu usurinta de catre organism.

De asemenea, fermentatia poate stimula valoarea nutritiva a anumitor produse alimentare, in unele cazuri, aducand un aport de vitamina B alimentelor care nu aceasta vitamina inainte de a trece prin procesul de fermentatie.

“Procesul de fermentatie ajuta la productia multor compusi activi, benefici pentru organismul nostru,” declara Dr. Zhaoping Li, profesoara in domeniul nutritiei la Universitatea din California.

Care sunt beneficiile consumului de alimente fermentate?

Intr-o analiza a studiilor privind alimentele fermentate, Robert Hutkins si colegii sai de la Universitatea din Nebraska au alcatuit o lista de posibile beneficii pe care consumul de alimente fermentate il poate avea asupra organismului. Printre acestea, cercetatorii mentioneaza ca iaurtul ne poate ajuta sa evitam bolile de inima si diabetul de tip II, iar kimchi poate reduce sansele declansarii diabetului si a obezitatii.

Cercetatorii au studiat, de asemenea, si efectul acestor alimente asupra problemelor intestinale. Un studiu a constatat ca laptele fermentat a redus simptomele de colon iritabil.

Alte alimente fermentate au prevenit aparitia diareei, in special la persoanele care urmau un tratament antibiotic, aceasta datorita faptului ca probioticele – bacteriile sanatoase – continute de alimentele fermentate ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor intestinale.

“Aceste studii indica o puternica asociere intre consumul de alimente fermentate si scaderea riscului pentru declansarea bolilor cronice, insa studiile de specialitate nu arata ca este vorba despre o relatie cauza-efect. Daca aveti probleme digestive, alimentele fermentate va pot ajuta imbunatati starea de sanatate, insa nu exista dovezi stiintifice puternice care sa sprijine acest lucru,” este de parere Dr. Hutkins.

Cum includem alimentele fermentate in alimentatie?

Desi exista unele dovezi ca alimentele fermentate pot consolida sistemul nostru imunitar, Dr. Zhaoping Li nu este convins de aceste rezultate.

“Daca starea de sanatate este una buna si urmezi o dieta alimentara sanatoasa, includerea alimentelor fermentate in dieta zilnica nu va aduce beneficii suplimentara. Dieta alimentara variata poate furniza organismului bacteriile bune de care are nevoie, asa incat nu este necesar sa cheltuiti bani in plus,” declara aceasta.

Insa daca vrem sa testam beneficiile acestora incluzandu-le in dieta alimentara, este recomandat sa incepem cu doze mici si sa fim atenti la modul in care intestinul nostru reactioneaza la consumul acestora, recomanda Kristin Kirkpatrick.

Este posibil sa avem unele reactii la consumul de alimente fermentate, precum prezenta gazelor intestinale, a balonarii, inainte ca stomacul sa se adapteze la schimbarea de dieta. Acest lucru dureaza, insa, numai cateva saptamani, conform specialistilor.

Care sunt cantitatile recomandate?

Nutritionistii sunt de parere ca fiecare organism reactioneaza diferit si, de aceea, cel mai bine este ca fiecare dintre noi sa testeze si sa observe atent reactiile ce au loc la nivel intestintal in urma consumului de alimente fermentate.

In general, insa, oamenii care mananca o singura data pe zi o portie mica de alimente ce au trecut prin procesul de fermentatie tind sa aiba suficiente bacterii intestinale sanatoase, adauga Dr. Kirkpatrick, desi exista si pareri diferite ce recomanda consumul a doua – trei portii de alimente fermentate in fiecare zi, conform opiniei Dr. Zanini, reprezentat al institutului American Academy of Nutrition and Dietetics.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Care sunt beneficiile consumului de ceapa
  2. Care sunt beneficiile consumului de banane
  3. Care sunt beneficiile consumului de dovleac
  4. Care sunt beneficiile consumului de menta
  5. Care sunt beneficiile consumului de cartofi

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Stefan Bragarea
    Publicat la data de 15.2.2017, ora 2:46 pm

    Hai să fim serioși: dacă consumăm iaurt sau kefir din comerț, care au fost pasteurizate, probioticele sunt moarte de mult!



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !