Care sunt avantajele implanturilor dentare? Dr. Razvan Staicu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala, a discutat online cu cititorii

De ce ar trebui sa alegem implantul dentar, cum se realizeaza si care sunt indicatiile si contraindicatiile acestuia? Dr. Razvan Staicu, medic specialist chirurgie maxilo-faciala, a discutat online cu cititorii.


Dr. Razvan Staicu este medic specialist chirurgie buco-maxilo-faciala in cadrul clinicii DentaLife. Intra pe pagina online pentru programari.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos

Articole similare:

 1. In ce consta tratamentul ortodontic la adulti? Dr. Sovaiala Alexandra, medic specialist ortodontie si ortopedie dento faciala, a discutat online cu cititorii
 2. Cand este nevoie de un implant dentar? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie, a discutat online cu cititorii
 3. Cum se pune diagnosticul si care sunt solutiile chirurgicale pentru cancerul de san? Dr. Gabriel Cristian Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 4. Cum depistam afectiunile vezicii biliare? Dr.Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU Care sunt provocarile unei sarcini dupa varsta de 30 de ani? Dr. Razvan Radulescu-Botica, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , ,

31 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de adrian
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 10:54 am

  buna ziua

  exista o varianta alternativa la operatia de aditie de os (sinus lift) in vederea implantului in cazul unui maxilar cu masa osoasa mai redusa?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:31 am

   Da, exista un tip de interventie in care se insera implanturile angulat astfel incat sa fie evitata cavitatea sinuzala. Dar, ca in orice situatie, trebuie foarte bine analizat cazul si vazut daca este posibil de efectuat aceasta manopera.

 2. Comentariu scris de Tudor
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 11:19 am

  Cum ne putem convinge daca materialul implantului este de calitatea celui stabilit cu medicul (si platit la costul respectiv), sau este unul de o calitate inferioara?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:33 am

   Fiecare implant are o eticheta. Medicul ar trebui sa poata sa va furnizeze o astfel de eticheta, care contine toate informatiile referitoare la implantul pus.

 3. Comentariu scris de stefan
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 12:06 pm

  Buna ziua,
  As dori sa stiu cat timp sunt garantate implanturile dentare. Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:34 am

   In Romania, prin lege, nu ai voie sa garantezi nicio manopera medicala.

 4. Comentariu scris de Lavinia
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 12:30 pm

  Care este durata de viata a unui implant?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:37 am

   Durata de viata a unui implant este influentata direct de durata de viata a osului din jurul implantului, astfel ca variaza de la caz la caz in functie de mai multi factori: igiena, controale periodice efectuate, calitatea lucrarilor protetice puse pe aceste implanturi, boli de ordin general (care pot influenta rezorbtia osoasa). In literatura de specialitate durata medie de viata este de aproximativ 8-10 ani, dar asta nu inseamna ca dupa 10 ani se scoate implantul.

 5. Comentariu scris de George Dorin Rusu
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 12:48 pm

  Buna ziua,
  Acum cca o luna am facut o rezectie apicala+aditie os, in vederea unui potential implant ulterior la un premolar superior. Dupa aproape o luna, gingia nu s-a inchis complet (desi a fost cusuta de mai multe ori) – desi nu s-a infectat , nu doare si nici nu pare sa aiba alte probleme. In interior probabil e ok (nu doare, nu s-a umflat decat a doua zi dupa operatia initiala). Ce recomandari exista pentru aceasta situatie? Care sunt sansele de reusita ale aditiei si in ce masura un implant ulterior poate afecta gingia respectiva (asumand ca aceasta se va inchide dupa sa zicem 2 luni) ?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:41 am

   In foarte multe cazuri in care se face si o aditie osoasa exista riscul unei vindecari mai dificile a partilor moi. Dehiscenta (gingia nu s-a inchis complet) apare destul de frecvent. Faptul ca nu va doare, ca nu sunt alte semne de inflamatie este un lucru imbucurator. Zona se va vindeca printr-o epitelizare per secundam din profunzime spre suprafata si parerea mea e ca sansele posibilitatii inserarii unui implant ulterior pe acea zona sunt mari.

 6. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 1:22 pm

  Buna ziua,
  Daca vi se pare ca sunt pe langa subiect va rog sa ignorati intrebarea mea.
  Ce consecinte sunt atunci cand se scoate nervul unei masele de lapte la un copil? Nu a avut dureri, doar niste carii pe sub masea, care au determinat ruperea unei bucati micute din masea. Eu m-am cam speriat pentru ca nu am mai auzit de scoaterea unui nerv la copil, dar dr stomatolog a zis ca efectul negativ ar fi ca grabeste aparitia maselei definitive. Acesta sa fie singurul efect?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:42 am

   Nu exista niciun efect negativ, este un lucru care se face frecvent.

 7. Comentariu scris de Anica Tatarca
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 1:38 pm

  Buna ziua domnule doctor,

  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :

  - care este durata de viata a unui implant ?
  - la varsta de 62 de ani este mai util si necesar implantul ( in locul protezei ) ?
  - la o proteza ( maxilar inferior – lipsa totala dinti naturali ) cate implanturi
  sunt necesare pentru a o sustine ?
  - pretul unui implant
  Va multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:47 am

   Pentru durata de viata a unui implant puteti vedea raspunsul de mai sus. Implantul este indicat la orice varsta daca ajuta la efectuarea unor lucrari protetice. Pentru o proteza fixata pe implanturi, la nivelul mandibulei, ideal am avea nevoie de 4 implanturi. Se poate face o proteza si pe 3 implanturi, dar stabilitatea acesteia va fi ceva mai mica. Cu cat aria de sustinere data de implanturi si de pozitionarea acestora este mai mare, cu atat stabilitatea protezei e mai buna. Pretul difera de la cabinet la cabinet.

 8. Comentariu scris de stanciu
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 2:22 pm

  Buna ziua domnule doctor .La o persoana de 65 de ani cu diabet tip II ,cu proteze pe ambele maxilare se poate aplica metoda dvs.? Daca da , In ce consta ,cat ar dura toate operatiunile ,ce garantii sunt acordate si care ar fi costul unei asemenea lucrari. Cu multumiri . Ion

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:48 am

   Nu va pot spune daca se pot aplica sau nu implanturi in cazul dumneavoastra fara sa vad niste investigatii radiologice.

 9. Comentariu scris de Giani tofan
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 4:44 pm

  Plaja de preturi este foarte mare, de la 2-3 sute de euro/ implant- la peste 1000 euro. Implantul este promovat agresiv, insa nu toti medicii iti spun diferentele intre diverse tipuri de implant. Unele sunt mai scurte, altele mai lungi. Intrebarea1: cand se recomanda clinic un implant scurt(“mini implant”) si cand se recomanda un implant ” lung”? Care este durata de viata a unui implant? Difera aceasta in functie de tipul implantului? Care sunt cele mai performante implante?
  Implantul inseamna: piesa implantata in os+ abutement_ adicacea de la “surubul”+ coroana dentara. In cat tomp de la implant se poate finaliza protezarea?
  Va multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:55 am

   Pretul nu variaza in functie de lungimea implantului. Cat despre alegerea tipului de implant si a dimensiunii acestuia, aceasta se face in functie de cantitatea si calitatea osoasa din zona implantara. In general, se incearca inserarea unor implanturi cat mai mari pentru a avea un contact cat mai mare cu osul si a oferi o rezistenta mai mare in timp. Din pacate, in cele mai multe cazuri ne lovim de o oferta foarte redusa osoasa si suntem nevoiti ori sa facem aditii osoase, de multe ori impredictibile, sau sa utilizam implanturi scurte sau subtiri. Durata e viata nu difera in functie de tipul implantului, ci de alti factori pe care i-am enumerat mai sus. Nu exista , exista . Implantul reprezinta doar piesa implantata in os. Abutementul+coroana dentara reprezinta parti protetice. In functie de situatie, se poate face protezare provizorie imediata, iar cea definitiva se face tot in functie de situatie la 2-3 luni sau chiar la 6 luni.

 10. Comentariu scris de Daria
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 10:11 pm

  In cazul in care mi-am scos o masea si urmeaza sa imi pun aparat dentar este mai bine sa realizez un implant inainte?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:55 am

   Nu, este mai bine sa fie finalizat tratamentul ortodonic si ulterior sa fie inserat implantul pentru a avea pozitia finala a dintilor.

 11. Comentariu scris de Mariana
  Publicat la data de 15.9.2015, ora 10:12 pm

  Buna seara! Cat timp pot/trebuie sa astept de la extractia unei masele de minte pentru a face un implant? Multumesc!

  • Comentariu scris de Mariana
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:38 am

   Buna ziua,

   De la extractia unei masele, punct, nu de minte. :)

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 10:57 am

   In general, implantul se poate insera la circa 2-3 luni de zile dupa extractie.

 12. Comentariu scris de Ruxandra
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 7:58 am

  Buna ziua
  In cazul unui pacient de 21 ani cu glaucom la ochiul stang care are doua randuri de masele de minte, ce ne sfatuiti:
  -daca acele masele preseaza dantura mai ales pe maxilarul de jos, trebuie scoase? Extractia se face pe rand (cate una)?
  -ne sfatuiti sa ne adresam Facultatii de stomatologie? La ce medic?

  • Comentariu scris de Dr. Razvan Staicu
   Publicat la data de 16.9.2015, ora 11:00 am

   Cum am spus si intr-un comentariu precedent, imi este foarte greu sa fac o recomandare pertinenta fara sa vad pacientul sau o radiografie a acestui. In principiu, da, ar trebui facuta extractia molarilor de minte si de la caz la caz se pot scoate pe rand sau mai multi, in functie si de dificultatea cazului. Puteti merge cu toata increderea la Facultatea de Stomatologie.

 13. Comentariu scris de Simona
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 11:19 am

  In cazul unei paciente de 22 ani , dupa extractia unei masele nu s-a recomandat implantul deoarece maselele alaturate au plombe mari , (exprimarea a fost nu sunt sanatosi ). Va rog o parere si ce optiuni exista .

 14. Comentariu scris de Gabriel
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 11:43 am

  daca esti diagnosticat cu paradontoza dupa cate luni de la extractie poti face implant. In functie de forma si producator ce tipuri de implante sunt recomandate.
  Care sunt cele mai bune la pret bun si calitate buna? Un implant mai lung poate scuti aditia de os?
  Va multumesc

 15. Comentariu scris de Gabriel
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 11:50 am

  Daca am paradontoza sunt riscuri pentru implant daca nu am eliminat toti dintii cu paradontoza

 16. Comentariu scris de Catalin
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 6:23 pm

  Buna ziua! in luna august mi-au fost puse 3 implanturi. Doua subtiri pe partea unde imi lipsea un dinte mare iar pe partea paralela am un implant mai gros plus adaos de os. Am mers pe incredere cum se duce fiecare la un medic stomatolog, dar nu stiu ce model mi-a pus ca implant si nici nu am intrebat. Mi s-a spus sa vin la 3 luni ptr pusul coronitelor. Intrebarea mea este daca imi pot pune coronitele la alt medic si daca un medic stomatolog specialist poate sa continue lucrarea mea , adica de a pune coronitele? Va multumesc!

 17. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 16.9.2015, ora 6:52 pm

  buna ziua ,

  este indicat sa se faca implant dentar daca suferi de paradontoza?

  va multumesc.