Care este diferenta dintre boala Alzheimer si dementa

Dementa este un termen general dat unui set de simptome ce include pierderi grave de memorie, o scadere semnificativa a abilitatii de a rationa si a comunica. Aceste simptome sunt prezente mai frecvent in randul persoanelor in varsta.

In schimb, Alzheimer este o boala specifica, identificata de catre medicii specialisti ca fiind cea mai frecventa cauza a declansarii dementei, conform well.blogs.nytimes.com.

Desi multe boli pot provoca dementa, Alzheimer este cauza principala a declansarii dementei in procent de 80% dintre cazuri, motiv pentru care termenii sunt folositi in mod alternativ in studiile de specialitate, este de parere Heather Snyder, directoarea operatiunilor medicale si stiintifice din cadrul institutului american Alzheimer’s Association.

Intr-un interviu acordat pentru New York Times, aceasta a declarat ca intrebarea privind diferentele dintre Alzheimer si dementa apare frecvent, intrucat se intampla ca pacientii sa primeasca initial un diagnostic de dementa, urmat de o evaluare ce da diagnosticul specific cauzei declansarii dementei, respectiv Alzheimer pentru cele mai multe dintre cazuri, si de aceea acesti doi termeni pot fi confundati.

Cea de a doua forma cea mai comuna de dementa este dementa vasculara, cauzata de un accident vascular cerebral sau de un flux sangvin scazut la nivel cerebral.

Alte boli care pot cauza dementa includ boala Hungtington, boala Parkinson si boala Creutzfeldt-Jakob. De asemenea, trebuie precizat faptul ca unii pacienti pot suferi de mai multe forme de dementa.

Dementa este cauzata, in general, de deteriorarea celulelor creierului.

La boala Alzheimer, dementa progreseaza pana la punctul in care pacientii nu isi pot desfasura activitatile ce tin de rutina de zi cu zi, nu mai pot comunica, nu se mai pot deplasa si, in unele cazuri extreme, chiar nu mai sunt capabili sa inghita alimentele ce le sunt servite.

Cu toate ca unele tratamente specializate pot scadea numarul de simptome, precum si intensitatea acestora, boala continua sa progreseze si nu poate fi vindecata in totalitate.

Alte forme de dementa pot fi tratate, motiv pentru care simptomele observate trebuie sa fie evaluate inca de la primele semne de catre un medic specialist.

Deficientele de vitamine si minerale, problemele glandei tiroide, tumorile cerebrale, depresia, consumul excesiv de alcool, efectele secundare ale unor medicamente, dar si unele boli infectioase pot provoca forme reversibile de dementa.

O alta forma tratabila de dementa este o afectiune cunoscuta sub numele de hidrocefalie cu presiune normala – cauzata de acumularea de lichid cefalorahidian in creier – ce poate fi ameliorata prin implantarea, pe cale chirugicala, a unui dispozitiv ce ajuta scurgerea lichidului in exces. Acest tip de dementa este insotita adesea de dificultati locomotorii si incontinenta urinara.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Conferinta Nationala Alzheimer: Boala se declanseaza cu zeci de ani inainte de primele manifestari clinice. Afla care sunt simptomele ce ne pot orienta catre suspiciunea de dementa
  2. Tratamentul pentru Alzheimer este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai devreme. Primele simptome ale bolii Alzheimer
  3. VIDEO Exista 200.000 de bolnavi de dementa in Romania, din care sunt tratati 10-15%. “Dementa nu este un proces firesc al imbatranirii”
  4. Dr. Letitia Dobranici, vicepresedintele Societatii Romane Alzheimer: “Exersarea memoriei nu previne in mod clar boala Alzheimer.” Maladia care nu ii “iarta” nici pe cei destepti
  5. Peste 80% dintre bolnavii cu Alzheimer din Romania raman nediagnosticati

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !