Care este cea mai buna metoda de a renunta la fumat?

Pentru fumatorii care sunt in pragul deciziei de a se lasa de fumat, un studiu efectuat recent si publicat in jurnalul “Annals of Internal Medicine” confirma ca cea mai buna metoda este renuntarea brusca, prin comparatie cu lasatul treptat. In cadrul unui studiu clinic, efectuat pe 700 de persoane, au fost comparate ratele de succes ale celor doua metode, iar datele la care au ajuns cercetatorii fac dovada clara ca din punct de vedere statistic persoanele care se lasa brusc de fumat au o rata de succes mai mare, pe o durata ce porneste de la patru saptamani la sase luni, decat cei care apeleaza la alte metode de renuntare in trepte.

Iata care sunt diferentele procentuale intre cele doua grupuri: dupa patru saptamani de studiu 39,2% dintre cei care au ales metoda treptata, au devenit nefumatori, prin comparatie cu 49% din randul acelora care au optat pentru metoda brusca. La vreme de sase luni diferenta, 15.5% dintre participantii ce apartin de primul grup continuau sa fie nefumatori, fata de 22% dintre cei care fac parte din al doilea grup. Desi diferentele nu sunt atat de mari, datele statistice sunt considerate de catre cercetatori dovada clara a faptului ca lasatul de fumat prin metoda brusca este cel mai eficient.

Statisticile arata, de asemenea, o situatie comuna in randul celor care vor sa se lase de fumat: esecul este comun. Cele mai multe studii arata ca numai una din patru persoane care incearca sa se lase de fumat cu ajutorul tratamentelor medicamentoase reusesc sa fie nefumatoare pana la sase luni si cei mai multi dintre acestia recidiveaza dupa aceasta perioada de abstinenta. De aceea cea mai comuna trasatura a celor care reusesc sa se lase de fumat, fir prin prima metoda, fie prin a doua, este faptul ca au esuat in multe incercari efectuate anterior.

In cadrul studiului clinic, dupa incheierea perioadei de doua saptamani persoanele din ambele grupuri au prezentat simptome de sevraj la intensitati similare. Ajutorul medical, impreuna cu furnizarea produselor pe baza de nicotina in cazul grupului care a incercat metoda lasarii treptate, au asigurat structura de baza care le-a furnizat suportul necesar pentru ca rata de succes sa fie insemnata. Cu toate acestea, succesul a scazut mult in randul celor care s-au lasat brusc de fumat dupa cele sase luni de zile in care s-a desfasurat studiul.

Cea mai recenta constatare a cercetatorilor este ca se poate intampla ca cei care aleg sa se lase treptat nu sunt la fel de motivati in a renunta la fumat precum sunt cei care fac pasul hotarator de a se lasa brusc. Cu toate astea cercetatorii recunosc cu greu ca nu pot explica de ce ratele de succes sunt atat de diferite.

“Adevarul este ca programele care asista persoanele pentru a se lasa treptat de fumat au rate de succes destul de mici, dar asta nu inseamna ca cei care adopta aceste metode trebuie descurajati. Succesul personal tine de autocontrol, iar daca o persoana esueaza de mai multe ori nu trebuie sa se lase batuta, ci sa continue sa incerce. Fiecare poate sa invete din greselile proprii si sa se pregateasca multi mai bine pentru momentele de slabiciune pe care le poate anticipa cu aceasta experienta,” declara purtatorul de cuvant al institutiei American Cancer Society.

Sursa: La Times

G.T.

Articole similare:

 1. Un test de sange ar putea ajuta oamenii sa aleaga cea mai buna metoda de a renunta la fumat
 2. Utilizatorii retelelor de socializare renunta mai usor la fumat
 3. Renuntarea la fumat te face mai fericit-studiu
 4. O jumatate de ora de exercitii fizice pe zi este la fel de benefica pentru varstnici ca si renuntarea la fumat -studiu
 5. 13 strategii care va pot ajuta sa renuntati la fumat

Tags: , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Warrington
  Publicat la data de 15.3.2016, ora 11:05 pm

  E mai complicat. Cine fumează peste 40 de țigări pe zi nu se poate lăsa brusc de fumat, trebuie mai întâi să le reducă măcar pe la 30-35. Dar de la 30-35 fumatul trebuie întrerupt brusc, într-adevăr. Sevrajul durează cam 3 săptămâni și în perioada respectivă sunt utili plasturii cu nicotină.

  După cele 3 săptămâni nu mai e nevoie de plasturi, dar tentația unei țigări rămâne pentru ani întregi. Asta e partea cea mai dificilă: nu trebuie făcută nicio concesie, nici după 6 luni, nici după 3 ani, nici după 10 ani. Nu există ”numai una și gata”, după prima vor veni și altele, așa că soluția e să nu existe prima.

  • Comentariu scris de G G
   Publicat la data de 16.3.2016, ora 2:20 pm

   Eu am reușit să scap treptat și brusc deopotrivă. Să vă explic. Treptat m-am “auto-spălat pe creier” iar acest proces a durat enorm de mult. Concret, la fiecare țigară aprinsă îmi repetam în minte următoarele (combinate): nu am nevoie de asta, nu-mi face bine, este o prostie, etc etc. La început nu credeam dar tot o ziceam. Apoi am realizat că este corect ce-mi zic. Într-o zi am zis cu voce tare în timp ce fumam o țigară: asta este ultima țigară, ultimul fum. am scăpat! Și așa a fost. S-au făcut 3 sau 4 ani de când s-a terminat. Nu vorbesc prostii. E pe bune.

 2. Comentariu scris de vulpoiul rosu
  Publicat la data de 17.3.2016, ora 8:33 am

  au inceput sa apara tot felul de metode de lasat fumatul, de zici ca sintem in era dietelor minune. oricum, toate metodele sint praf, dar trebuie si niste oameni sa cistige un ban!

 3. Comentariu scris de lucik
  Publicat la data de 17.3.2016, ora 11:03 am

  mai copii, sa n-o mai dam de gard! cea mai buna metoda de a te lasa de fumat este simpla: nu mai fumezi si te controlezi o vreme sa nu recidivezi. personal asa am procedat. 3-4 saptamani a trebuit sa constientizez ca nu mai fumez deoarece reflexele isi spuneau cuvantul, dupa masa, la un pahar de bere, etc etc. am rezistat si m-am controlat bine, deci AM AVUT VOINTA si dupa un timp nu am mai simtit nevoia sa fumez. punct! toate celelalte metode sunt ori afaceri necinstite (plasturi, hapuri, tigari electronice etc) ori amagiri prostesti. vointa spune totul si cine spune ca nu se poate lasa de fumat minte. m-am lasat de fumat dupa 30 de ani! succes !

 4. Comentariu scris de amanda13
  Publicat la data de 19.3.2016, ora 5:32 am

  Am citit cartea lui Allen Carr si pur si simplu m-am lasat de fumat. Nu numai ca am renuntat deodata, dar dupa 4-5 zile am fost okay, dua 3-4 saptamani nici nu am mai simtit nevoia si am si slabit fiindca am devenit mai activa. Fumam un pachet pe zi si as fi fost in stare sa trec peste orice ca sa fumez. Acum nu mai am probleme cand calatoresc, nu mai simt un gol in stomac in timpul sedintelor mai prelungite, nu mai dau bani aiurea, nu mai trebuie sa stau in frig sau sa fug la colt de strada. De 4 ani sunt un om mult ai fericit!

 5. Comentariu scris de Tigara electronica
  Publicat la data de 20.4.2016, ora 9:48 am

  cea mai buna varianta de a renunta la fumat este cu ajutorul unei tigari electronice. Este o varianta mult mai buna, care nu imbatraneste pielea si nici nu afecteaza sanatatea.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !